Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat[ 0 ]  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kilka refleksji po kolejnej rozmowie o mięsku...
Autor Wiadomość
arahja 
Ostoja Wiedzy

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2008-01-31, 16:59   Kilka refleksji po kolejnej rozmowie o mięsku...

Hej,
jako że jutro mam egzamin, siedzę i myślę o wszystkim, tylko nie o tym, o czym powinnam :)

Nasunęło mi się dziś, że jednym z najczęściej powtarzanych przez mięsożerców argumentów jest: "bo taka natura człowieka, że musi jeść mięso, a trawa jest dla krów". I właśnie a propos tej natury... Oczywiście, człowiek, w przeciwieństwie do zwierząt, ma świadomość swoich czynów, ma też możliwość wyboru - stąd racjonalniejszą mi (i Wam też) wydaje się rezygnacja z mięsa.

Ale myślę tak dalej o "naturze". Że taki przeciętny mięsożerec (:D) jest w komfortowej sytuacji, ponieważ jego niezastąpiony schabowy leży w lodówce, doskonale spreparowany, tylko usmażyć. Takich rozprawiających o szkodliwości wege tylko olać (bo nie powiem: wystrzelać...).
Chciałabym zobaczyć typowego mięsożercę, który poluje na swoje jedzenie, zabija je po złapaniu, oprawia, przyrządza "przetwory", robi potrawę i ze smakiem ma jeszcze ochotę ją zjeść. Ciekawi mnie, ilu nie przeszłoby takiej próby, ilu złamałoby się na etapie zabicia, a ilu odeszłaby ochota na jedzenie tego, co przed chwilą parowało w środku.
Do czego zmierzam? Nie rozumiem tych, którzy jedząc mięso, zarzekają się, że nie są w stanie zabić, pokroić, zrobić. Ale ci drudzy - ci true - tych pogląd wydaje mi się usprawiedliwiony. Oni też wybrali - inaczej, ale wkładając w to, hm..., serce? Chodzi mi o konsekwencję w trwaniu przy swoim stanowisku...
Na razie bez głębszych wniosków :hmmm:

A Wy? Widzicie różnicę w tych dwu przypadkach? Jak się Wam wydaje - obie postawy są nieróżnicowalne, na tym samym poziomie czy nie?

vanityy 
Veg przez duże V

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2008-01-31, 18:00   

arahja napisał/a:
który poluje na swoje jedzenie,

Poluję że w sensie ze strzelbą w dłoni ?
Bo takie upolowanie zwierzaka to raczej dla większość bez przeżycia (no może z większością przesadziłam, ale dużo :P )
Jeśli ktoś rzuciłby się na krowe czy dzika z tym w co go natura wyposażyła- czyli tak wysławiane przez mięsojadów kły, i jeszcze te nasze pazury :roll: to powodzenia nogę życzyć.

Można pogłaskać naszego królika i nadać mu imię. Królik ma to w dupie a państwu będzie miło

arahja 
Ostoja Wiedzy

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2008-01-31, 18:12   

Zakładam, że człowiek jest jednak stworzeniem, które umiałoby w razie potrzeby zastawić pułapkę. Element polowania można pominąć - ja osobiście, gdybym miała poczciwą kurę czy królika zaszlachtować, oskubać i poćwiartować, więcej nie pomyślałabym o niej / nim jak o jedzeniu.

vanityy 
Veg przez duże V

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2008-01-31, 21:25   

arahja napisał/a:
Element polowania można pominąć -

Ja jednak uważam, że jest bardzo istotny 8-)

Można pogłaskać naszego królika i nadać mu imię. Królik ma to w dupie a państwu będzie miło

zielarka 
Łamacz Klawiatur

Wysłany: 2008-01-31, 23:10   

przypomniał mi się patent, gdy mój mięsożerny kumpel stwierdził, że ma ochotę na rosół, po czym wziął łuk i poszliśmy na polowanie na kury... (wtedy udało mi się go przekonać do frytek ;P )

Jakub 
Guru Veg
takCZYtak,CALLmeJAK

Wysłany: 2008-02-01, 09:25   

Cóż, pisał o tym już Plutarch. [przeprszam, że po angielsku, ale gdzieś moje tłumaczenie szlag trafił]

If you declare that you are naturally designed for such a diet, then first kill for yourself what you want to eat. Do it, however, only through your own resources, unaided by cleaver or cudgel or any kind of ax.

John Milton

KleryK 
Łamacz Klawiatur

Wysłany: 2008-02-01, 13:52   

Ci którzy nie byli by w stanie tego zrobic są tchórzami i małymi ludźmi.

Odpowiedz do tematu