To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

Wegetarianin wśród mięsiarzy - Wege Boże Narodzenie

Anonymous - 2006-12-23, 11:51

U mnie rodzina wysoko mięsożerna (oprócz mamy) jednakże wspierają mnie i w kwestii świątecznych potraw ułatwiają mi sprawę :) Jeszcze nie przeglądałam przepisów intrnetowych, ale już wiem,że z pewnością będą u mnie makiełki na mleku sojowym, potrawka na ryby po grecku ale w formie puree z soją lub z kotlecikami sojowymi, uszka i pierogi z kapusta i grzybami, i mandrynki, pomarańcze jak za dawnych lat :lol:
Taja - 2006-12-24, 09:48

U mnie nie ma większego problemu, bo to juz piąte święta wege i mam praktykę w świątecznych potrawach. Aż mi ślinka cieknie na myśl o tofu po grecku, które zrobiłam wczoraj. Barszcz i żurek będą wegańskie, bo zrobi je moja siostra weganka, a pierogi z kapustą też są bez jajka w cieście. Oprócz tego robię kutię, makowca i piernik z masą. Same pyszności.
Anonymous - 2006-12-27, 03:56

jedna wege wigilia calkowicie, druga jak zwykle czyli dla mnie osobno, poswiateczny rajd rodzinny tez obfity jakbym chciala, bo wszyscy w stresie "oj oj i co ona biedna bedzie jadla" i " specjalnie dla ciebie zrobilismy, koszerne". pheh.

dyskusji nie przewiduje, bo sie boja strajku glodowego.

crazylikeastrawberry - 2006-12-27, 21:12

spoko bylo, prawie wszystko przyrzadzone tak, ze moglam zjesc :)
mitsu - 2006-12-30, 14:25

a u mnie...
cóż. nie przejadłam się wyjątkowo. bo nie miałam czym :(
dobrze, że choć te pierożki z kapustą i moje naleśniczki ze szpinakiem...
no, ale nadzieja, że za rok będzie już lepiej czyt. dadzą mi większe pole do popisu w kuchni i wtedy będę mieć co jeść w święta :)

taffit - 2006-12-30, 15:05

ja pierwszy raz w życiu zrobiłem i w sumie to pierwszy raz w życiu jadłem KUTIĘ

i od cholery pierogów narobiłem :D

Anonymous - 2006-12-30, 15:52

Nie ma to jak gotujący facet 8-) mmm ;)
leaf. - 2011-12-02, 18:43

Dzisiaj wpadła mi w ręce gazetka reklamowa supermarketu Kaufland. Na pierwszej stronie wielki napis "Boże Narodzenie", a pod spodem co? Łopatka wieprzowa, flaki, schab pieczony, golonka i boczek wędzony. Obok przepis na "Żeberka w miodowej glazurze". I podpis "Życzymy smacznego!" (jakoś do mnie nie przemawia...). To naprawdę pierwsze skojarzenie ludzi ze świętami?

A właśnie, macie już jakieś jedzeniowe plany na ten rok? Czy podczas Wigilii próbujecie nawracać bliskich na wege czy jecie warzywa patrząc spode łba na karpie na stole? ;)

Surri - 2011-12-03, 19:54

leaf. napisał/a:
Czy podczas Wigilii próbujecie nawracać bliskich na wege czy jecie warzywa patrząc spode łba na karpie na stole? ;)

Zakichana wigilia jest u nas więc ani kawałek ryby ni innego mięcha na stół nie zawita.
Ja ostatnio z każdej możliwej okazji robię słonecznikonez, więc tak zapewne będzie i tym razem, wytworzy się barszczyk. (Swoją drogą mama nigdy nie robiła na mięsie). Rzeczona mama przyniesie własnoręcznie klejone uszka z własnoręcznie zbieranymi i suszonymi grzybami, jakieś kapuśniaczki (bez trującego kminku).
Machnie się jaką sałatkę i będzie. I niech już po świętach będzie.
Niby niewierzące te moje rodziciele a tak się tej dorocznej szopki uczepili. A i opłatek gdzieś na targu może już nawet jutro kupię na zaś (najbardziej beznadziejna część wigilii).
Oprócz karpia nie będzie też takich cudowności jak kompot ze śliwek, ani nic słodkiego (chyba, że ktoś przywlecze, nawet niech przywleka byle mi nie wciskał).


Święta planuje jak zawsze odreagować Sylwestrem. A tegoroczny będzie fantastyczny!

yuka66 - 2011-12-03, 20:08

Ja lubię święta.U mnie taka mieszanka polsko- duńska czyli na przystawkę pierogi albo czerwony barszyk (albo jedno i drugie jak mi się chce), danie główne to tradycyjne duńskie potrawy w wersji wegańskiej czyli kartofle białe i w karmelu, surówka z czerwonej kapusty (wersja polska, bo duńska mi nie podchodzi), pasztet orzechowy ze śliwkami, borówki, sos tzw brązowy. Na deser ris a'la mande czyli puding ryżowy z sosem wiśniowym. Pasztet będę robić po raz pierwszy, bo w zeszłym roku jeszcze był camember.
light sensitive - 2011-12-03, 20:18

yuka66 napisał/a:
kartofle białe i w karmelu

Oh, opowiedz prosze co to za wynalazek - kartofle w karmelu!

Milia - 2011-12-03, 20:54

U mnie na swieta sa potrawy kujawskie, znaczy chyba kujawskie, bo mama z kujaw pochodzi, natomiast u rodziny taty (z warszawy) jada sie zupelnie co innego, ale tata nie gotuje.
Od stolu na pewno nie odejde glodna bo beda: prawdziwki w sosie wlasnym podane z peczakiem (czyli kasza jeczmienna), kapusta z grzybami, groch z kapusta, makielki (czyli kluski z makiem, rodzynkami i migdalami), pierogi, zupa z suszonych sliwek, zupa grzybowa, i co tam jeszcze...
Nie moge sie doczekac. :tupie:

Lawenda - 2011-12-04, 07:40

U mnie w Wigilię na stole mięsna jest zawsze ryba. Coś wegańskiego się zwykle znajdzie - barszcz, uszka, pierogi, jakieś sałatki, od biedy owoce też są wegan. :D Upiekę ciasto, żeby nie było, że się bez jajek nie da i git. Gorzej 25ego, ale na pewno babcia mi zrobi gołąbki. Odkąd jestem wege, mam je przy każdej możliwej okazji haha. Nie narzekam z tego powodu, są przepyszne. ^^

Nie lubię tylko, kiedy wszystkie oczy skierowane są na mój talerz. I 'zjedz coś, zjedz to, zjedz tamto, to chyba możesz'. No tak, bo do nich nie dociera, że jak będę miała ochotę, to zjem tak jak wszyscy inni i to, że jestem weganką nie jest na tyle fenomenalne, żeby się gapić w mój talerz z ironią/litością powtarzając 'co ty będziesz jadła, a takie dobre mięso..'. :roll: A teksty babci o tym, że "mogłabym w końcu zacząć jeść mięso" raczej przemilczę, nie będę się nt. etyki, moralności albo rzeźni przy stole wypowiadać, jeszcze się ktoś kawałkiem mięsa udławi...

leaf. - 2011-12-04, 09:24

Ja planuję barszcz, razowe pierogi z kapustą, grzybami i soczewicą, babkę sojową z oliwkami, kluski z makiem i karobowe pierniczki. Jak dobrze pójdzie cała miesożerna rodzina będzie jadła w tym roku moje potrawy, także karpia brak peace
yuka66 - 2011-12-04, 16:31

light sensitive napisał/a:
yuka66 napisał/a:
kartofle białe i w karmelu

Oh, opowiedz prosze co to za wynalazek - kartofle w karmelu!


Typowa swiateczna dunska potrawa - na patelni robi sie karmel (normalnie maslo i cukier, ja robie z oleju kokosowego bezzapachowego), jak cukier sie roztopi i zarumieni to dorzuca sie powoli male ziemniaki (na wpół ugotowane i dobrze osuszone) Wygłąda to tak Brune kartofle



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group