To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ
Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

Jedzonko Witariańskie - Makowa przek±ska

Jędru¶ - 2007-03-03, 19:24
Temat postu: Makowa przek±ska
Makowa przek±ska.
Zmielić 4-12 łyżek stołowych maku.
Dodać soku lub miksu z 2-3 cytryn, wymieszać podgrzać do 40 stopni i szamać.
Młynek do maku fotka:
http://www.hrnce.cz/produkt/mlynek-na-mak/

Mak ma duż± zawarto¶ć minerałów na czele z wapniem rekord na produkty nieprzetworzone:
Wapniowa piramida żywieniowa
Z linku: http://www.akademiazywien...wtopic.php?t=37
Zawarto¶ć wapnia [mg] w 100 g produktu jadalnego
Białko jaja kurzego - 6
Żółtko jaja kurzego - 147
Mięso - szynka z indyka - pasztet z kurczaka - 3-94
Owoce jabłko - morele suszone 4-139
Warzywa ziemniak - jarmuż - 4-157
Sery twarogowe - 54-500
Czekolada mleczna z orzechami laskowymi - 300
Przetwory rybne - tuńczyk w oleju - sardynka w oleju - 12-330
Sery podpuszczkowe (żółte) i topione - 367-972
Mak niebieski - 1266
Parmezan - 1380
Mleko w proszku - 1062-1404

Zawarto¶ci minerałów
http://kanarek.net.pl/zywienie.html
najwięcej minerałów 5-8% (popiół) ma wła¶nie mak, proso, siemie lniane

Pozdr.
Jędru¶ wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty

NO spam

Teddy Sałatka - 2007-03-03, 19:48

Mak z cytryna - brzmi egzotycznie jak dla mnie ale pewnie jest rownie smaczny co inne witariańskie cuda.
Teddy Sałatka - 2007-03-06, 00:13

Probowalem zrobic owa przekaske i cos chyba poszlo nie tak dlatego prosze o dokladny przepis ze wselkimi szczegolami.
Jędru¶ - 2007-03-06, 10:59

Podstawa to młynek do maku.
Masz taki młynek, (link do fotki podałem w poprzednim li¶cie).

Pozdr.
Jędru¶ wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty

NO spam

stephanie - 2007-03-06, 12:12

Jędru¶ napisał/a:
Podstawa to młynek do maku.
Masz taki młynek, (link do fotki podałem w poprzednim li¶cie).

Mi się ten link nie otwiera.

wiola - 2007-03-06, 12:43

mnie się link otwiera :D
wła¶nie od jakiego¶ czasu mam ochotę na co¶ z makiem
tylko sie zastanawiam czym moge mak zmielic, bo nie mam takiego mlynka jaki podałe¶ Jędru¶ :hmmm:

stephanie - 2007-03-06, 14:42

wiola napisał/a:
mnie się link otwiera :D
wła¶nie od jakiego¶ czasu mam ochotę na co¶ z makiem
tylko sie zastanawiam czym moge mak zmielic, bo nie mam takiego mlynka jaki podałe¶ Jędru¶ :hmmm:

Ja akurat młynek do maku mam, więc nie potrzebuję.

Wiolu, mak możesz zmielić w piekarni/cukierni - tam gdzie maj± w sprzedaży ciasto z makiem, a kosztuje to parę groszy. Przynajmniej u mnie tak jest.

defu - 2007-03-06, 16:56

a w maszynce do miesa nie da rady?
stephanie - 2007-03-06, 17:43

defu napisał/a:
a w maszynce do miesa nie da rady?

Nie, bo dziurki s± za wielkie ;) Mak musi być zmiażdżony.

katrinko - 2007-03-06, 18:08

Mak nie jest miażdżony przez dziurki, tylko przez ¶rubę? U nas mak zawsze mielono w takich zwykłym maszynkach, fakt, że parzony, więc bardziej miękki. Sama maszynki do mięsa nie posiadam, bo nie lubię maku ;)
defu - 2007-03-06, 18:16

no tez mi sie zawsze wydawalo ze to nie dziurki robia mielenie tylko mechanizm w srodku, bo inaczej nie daloby sie zrobic np bulki tartej hehehe. wniosek rpzyczynowo skutkowy z maszynka calkiem sluszny katrinko :lol:
Teddy Sałatka - 2007-03-06, 19:48

Specjalnego mlynka nie mam faktycznie, miele w zwyklym kilkakrotnie - ale ok wiem ze to moze nie stykac. Z tego wynika, ze sekret przepisu polega na idealnym przemieleniu maku? Bo jak na moje oko gdybym mial dobrze zmialony mak to po dodaniu soku z cytryn i tak byl czegos jeszcze brakowalo. Byc moze dlatego ze jestem przyzwyczajony do jedzenia maku w kutii a wiec ze sklodkosciami.
fiatlux - 2007-03-06, 20:54

katrinko napisał/a:
U nas mak zawsze mielono w takich zwykłym maszynkach, fakt, że parzony, więc bardziej miękki.

dokładnie, moja mama zawsze mieli maszynk± dwa razy i pyszny makowiec piecze :mrgreen:

Jędru¶ - 2007-03-06, 22:30

Jak kto¶ ma kłopoty z otwieraniem linku do maszynki do maku (w pierwszym moim li¶cie) to można w googlu wpisać: mlynek na mak (bo to jest czeska stronka w której jest fotka),

Idealnie mak zmielić 2 razy, zamiast cytryny może być pomarańcza.
Nie każdy lubi mak też fakt, jak Katrinko stwierdziła.
Ale jeszcze zostało proso (bardzo dużo minerałów) oraz siemie lniane

Inne nasiona bogate w minerały:
Szarłat (Amaranthus) ale Amaranthus tricolor inny gatunek nie mylić z A. caudatus – Szarłatem zwisłym

http://www.springerlink.c...3183m107731l42/
Ten ma jeszcze więcej wapnia (z linku powyżej):
amaranth is a rich source of minerals like calcium (1.7±0.04 g/100 g), (1700 mg/100g)
iron (1233.8±50.02 mg/kg), (123,3 mg/100g)
and zinc (791.7±28.98 mg/kg), (79,1 mg/100g)

Wapń u szarłatu (tricolor): 1,7g/100g t.j. 1700 mg/100g (nasion lub zieleniny?) a mak ma 1220 mg/100g nasion.

Ciekawe kiedy będzie Amaranthus tricolor dostępny w polskich sklepach.

Warto przegl±dać to czasopismo:
Plant Foods for Human Nutrition (Formerly Qualitas Plantarum)

Pozdr.
Jędru¶ wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty

NO spam

katrinko - 2007-03-06, 23:18

Jędru¶ napisał/a:
Ciekawe kiedy będzie Amaranthus tricolor dostępny w polskich sklepach.

To zależy jakie sklepy masz na my¶li, bo w ogrodniczych bywa. Efektowna ro¶lina ozdobna.



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group