To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

Jedzonko Witariańskie - Makowa przekąska

Sprawiedliwa - 2007-03-06, 23:20

katrinko napisał/a:
Efektowna roślina ozdobna.


to się raczj nie najemy :mrgreen:

Jędruś - 2007-03-07, 06:52

To czasopismo które podałem w poprzednim liście zajmuje się opisem gatunków roślin które warto wprowadzić do uprawy ze względu na wysokie wartości odżywcze i nie ma znaczenia czy to jest roślina ozdobna, dzika, chwast itd.

Mak również warto by dopracować aby zawierał jak najmniej morfin, a kiedy kto to wie.

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty

NO spam

katrinko - 2007-03-07, 16:02

Sprawiedliwa napisał/a:
katrinko napisał/a:
Efektowna roślina ozdobna.


to się raczj nie najemy :mrgreen:

Nie no, skoro jadalna i wartościowa, można uprawiać sobie w celach spożywczych też.

Kreestal - 2007-03-09, 20:05

Najlepsza potrawa z maku to kutia - bez niej nie ma świąt :)
stephanie - 2007-03-10, 12:04

Kreestal napisał/a:
Najlepsza potrawa z maku to kutia - bez niej nie ma świąt :)

Nie zgadzam się - makówki i tylko makówki ;)

Kreestal - 2007-03-10, 22:07

O makowcu słyszałam, ale makówki? to jakieś ciasto?
stephanie - 2007-03-10, 23:38

Kreestal napisał/a:
O makowcu słyszałam, ale makówki? to jakieś ciasto?

Makówki to potrawa wigilijna: masa makowa (przyrządzana w domu, a nie kupna) ułożona warstwami na przemian z kromeczkami bułki.

prinsik - 2007-03-26, 23:11

Czesc Jedrus i Inni

mam pytanie czy ten mak koniecznie trzeba mielic, a nie wystarczy tylko moczyc i przy jedzeniu dokladnie gryzc.
Czy mielenie ma wlasciwosci poprawiajace przyswajanie, itp.
Ja wlasnie jem go bez mielenia z rodzynkami - i tu tez pytanie, czy mak i rodzynki to dobre polaczenie?

Dankan - 2007-04-06, 18:49

Ponieważ nie odnalazłem jednoznacznego wyjaśnienia, chciałbym tutaj zapytać: czy mak mielony i spożywany bez uprzedniego namaczania, jest prawidłowo trawiony i przyswajany? I jakie są ewentualne różnice w przyswajalności i trawieniu zmielonych nasion maku namaczanego oraz suchego?
Jędruś - 2007-04-06, 23:45

Witam Dankan

Lepszy jest moczony mak, moczenie do 2-3 godzin następnie zmielić (bardzo ważne).

Nasiona takie jak mak, kardamon, konopie i inne podczas kiełkowania wytwarzają coraz więcej goryczek a w niektórych przypadkach związków odurzających w odróżnieniu o takich nasion jak zbożowe, słonecznik, ciecierzyca i wiele innych.
http://www.partner-trade.com.pl/prod.html
Z linku powyżej:
Mak (Papaver), ok. 100 gatunków roślin zielonych należących do rodziny makowatych występujących na umiarkowanych i zimnych obszarach Eurazji. Kilka gatunków o dużym znaczeniu użytkowym uprawianych jest dla jadalnych nasion koloru niebieskiego lub szarego używanych w piekarnictwie do posypki na pieczywie, w cukiernictwie do wyrobu ciast i ciastek. Nasiona maku zawierają witaminy A, C, D, E oraz błonnik aż 20% masy, wapń , magnez, żelazo , potas . Mak pomaga w procesie trawiennym, wiąże choresterol, przeciwdziała miażdzycy.

Jest jedna podstawowa sprawa, w dotychczasowym rolnictwie większość nasion nie była selekcjonowana na kiełki tylko na mąkę, na pieczywo, za wyjątkiem soi, ciecierzycy, lecz pomalutku zaczyna się to zmieniać (nadal zaległości pod tym względem niesamowite).

Mak był przede wszystkim uprawiany (zwłaszcza w XVIII-XIX wiek) przez Brytyjczyków dla potrzeb wyrobu narkotyków ale przede wszystkim z liści, łodyg i makówek, nie z nasion (powód większa masa z hektara). Fachowcy, dzisiaj nazwani dilerami sprzedawali narkotyli z maku i konopii do Chiny i innych państw aby podbijać nowe rynki i uzależniać poszczególne dwory od imperium Brytyjskiego. Teraz widać jak to było z makiem i konopiami.

Dlatego polecam moczenie maku nie dłużej niż 2-3 godziny, im dłużej się moczy makowe nasionka, a zwłaszcza kiełkuje tym więcej niepotrzebnych, odurzających substancji roślinka zaczyna produkować.

Sprawa podstawowa:
Zmielenie nasion maku to podstawa aby został on odpowiednio strawiony i wchłonięty. Ptaki ziarnojady również mielą nasiona (tak dla zainteresowanych), zjadają małe kamyczki zwane gastrolitami, można powiedzieć że mają młynek w żołądku (żołądek mięśniowy). O tym wiedzą hodowcy ptaków i podają kamyczki ptakom. http://pl.wikipedia.org/wiki/Gastrolity

Ponad to: niektóre osoby mają uczulenie na mak zwłaszcza surowy, preferują mak parzony, parowany, gotowany lub w formie makowca.

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty

NO spam

Dankan - 2007-04-07, 12:46

Dzięki serdeczne :-)
purqu - 2007-11-03, 10:22

Witam
Wczoraj zrobiłem sobie małego miksa z makiem
Oto szybki i łatwy przepis na dobre jedzonko:
Skład:
2kaki,3 łyzki maku
Przygotowanie:
Miksujemy składniki ze sobą .Otrzymany Kakuś makuś :) to dobra pozywka dla sportowców i nie tylko,poolecam

Pozdro

JAgniecha - 2007-11-04, 00:29

co to sa 'kaki'?

bo kojarza mi sie jedynie z dziecinnymi 'kaczkami' ;)

sincerity - 2007-11-05, 07:47

Kaki to taki owoc :)

purqu - 2007-11-05, 11:36

Witam

śmiech to zdrowie,rozbawiłaś mnie na maxa, super skojarzenie JAgniecha ,tak trzymać

ello



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group