To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

Jedzonko Witariańskie - Makowa przekąska

podwodny - 2008-12-08, 00:13

że się wtrącę do dyskusji, kupiłem Green Star i mam już na zawsze problem z głowy z urządzeniami do moich dań :) www.zdrowesoki.pl targujcie sie bo mi upuścili 100zł :) pozdrawiam
piotrek - 2008-12-08, 10:27

podwodny napisał/a:
że się wtrącę do dyskusji, kupiłem Green Star i mam już na zawsze problem z głowy z urządzeniami do moich dań :) www.zdrowesoki.pl targujcie sie bo mi upuścili 100zł :) pozdrawiam
tez mam green stara i tak sie zastanawiam, czy placki ziemniaczane w nim wyjda. robiles moze?
narwana - 2008-12-11, 01:12

ej, ej, a ja mam takie pytanie - co mam sobie kupic, żeby odciągać wodę z pokarmów?
bo czytam coraz więcej o witarianizmie i mnie wciąga i właśnie buduje sobie oręż do gotowania :) blender, mikser, sokowirówke, suszarkę do owoców juz mam :)

Aisha - 2008-12-11, 09:01

"odciągać wodę z pokarmów"

o co ci właściwie chodzi? Napisz więcej o tym.

Moim zdaniem, suszarka do owoców.. nie ma nic innego :) Chociaż, jak mówisz o tym odciąganiu wody z pokarmów to mi się zaraz kojarzy SSAK taki operacyjny :)

"SIOSTRO SSAK" :D :D

po co odciągać wodę strukturyzowaną, najkorzystniejszą dla naszego zdrowia z pokarmu ??

:hmmm:

narwana - 2008-12-11, 12:16

to się nazywa po angielsku: dehydrator

bo np. jakbym miała ochotę sobie zrobić pycha placuszki orzechowe, to: moczę orzechy, miksuję je, odlewam mleko, resztę formułuje na placuszki, "odsysam" wodę i już mam pycha coś ala naleśniki ;)
ogólnie duzo jest przepisów witariańskich, w których konieczne jest użycie tej "maszyny",haha :D nawet nie wiem jak to dobrze nazwać po polsku. ;p
Jędruś, ty wiesz wszystko! :) czy to nie jest czasem zwykła suszarka do owoców/warzyw?

krzysztof - 2008-12-11, 12:47

Witaj :sloneczko:

tutaj z wita forum masz cały temat o deydryzatorze:

http://www.forumveg.webd.pl/topics49/2352.htm

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :sloneczko: :bye:

Aisha - 2008-12-11, 13:03

narwana napisał/a:
czy to nie jest czasem zwykła suszarka do owoców/warzyw?


dokładnie to jest to :)

tylko, że taki "professional" ma kilka programów suszenia, a taka zwykła, polska suszarka suszy, bo suszy :)

DEHYDRATOR=ODWADNIACZ=Suszarka :)

narwana - 2008-12-11, 19:28

ano to mam takie cudo w domu! :)

dziękuje bardzo za wszelkie info!!! :D

Aisha - 2008-12-11, 20:39

zawsze do usług :) po to jesteśmy :)
cedar - 2008-12-30, 22:11

Mam taki blender http://pl.marketgid.com/goods/353/17030/ Jest niezawodny, pomógł mi nie jeden raz tylko, że... lewy pojemniczek sie zepsuł :( ostrza się przyblokowały i już nie mieli-wcześniej mielił różne suche pestki, dynie wyłuskaną i słonecznik na pyszne pasty, jak również orzechy włoskie, migdały czy arachidowe (jednak próbowałam tylko z prażonymi-takie miałam na stanie), nawet przysmak mak ;-) Oczywiście pojemniczek jest niewielkich rozmiarów i najlepiej było mielić pojedynczo. Dłuższa biała plastikowa końcówka z ostrzami nadal mi służy choć niedokładnie już mieli np. siemię lniane i z góry wysokiego pojemnika wyskakują ziarenka :lol: więc przykrywam ręczniczkiem;), z makiem nie radzę próbować zakończy się fiaskiem :mrgreen:
Marzenka - 2009-08-25, 07:07
Temat postu: Re: Makowa przek�ska
Jďż˝druďż˝ napisał/a:
Makowa przek�ska.
Zmieli� 4-12 �y�ek sto�owych maku.
Dodaďż˝ soku lub miksu z 2-3 cytryn, wymieszaďż˝ podgrzaďż˝ do 40 stopni i szamaďż˝.
M�ynek do maku fotka:
http://www.hrnce.cz/produkt/mlynek-na-mak/

Mak ma du�� zawarto�� minera��w na czele z wapniem rekord na produkty nieprzetworzone:
Wapniowa piramida �ywieniowa
Z linku: http://www.akademiazywien...wtopic.php?t=37
Zawarto�� wapnia [mg] w 100 g produktu jadalnego
Bia�ko jaja kurzego - 6
��tko jaja kurzego - 147
Mi�so - szynka z indyka - pasztet z kurczaka - 3-94
Owoce jab�ko - morele suszone 4-139
Warzywa ziemniak - jarmuďż˝ - 4-157
Sery twarogowe - 54-500
Czekolada mleczna z orzechami laskowymi - 300
Przetwory rybne - tu�czyk w oleju - sardynka w oleju - 12-330
Sery podpuszczkowe (��te) i topione - 367-972
Mak niebieski - 1266
Parmezan - 1380
Mleko w proszku - 1062-1404

Zawarto�ci minera��w
http://kanarek.net.pl/zywienie.html
najwi�cej minera��w 5-8% (popi�) ma w�a�nie mak, proso, siemie lniane

Pozdr.
J�dru� wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego w�asnej roboty

NO spam



mysle, ze tez mozna dodac orzechy + rodzynki + miod, i bedzie taka surowa kutia...


mam młynek do kawy, ale jeszcze nie mielilam maku w nim.
ktory blender mieli mak...? jak sie to sprawdza?



a urzadzenie do robienia mleka sojowego co podgrzewa jednoczesnie (migdalowe, itd.) dostepne na allegro, nadaje sie na mielenie maku... ?



co z amarantusem na surowo, prosem, w jakiej formie Raw przyrzadzacie?

ikka - 2009-08-25, 08:35

To nie do końca jest odpowiedź na pytanie o blender - do maku nadaje się to:
http://www.allegro.pl/ite...ku_bergner.html
Ja w tym także siemię mielę, choć akurat do siemienia to urządzenie nie jest najodpowiedniejsze.

Marzenka - 2009-08-26, 07:54

wczoraj rozmawiałam z sprzedawcą o blenderach, ktore miela bezpiecznie mak...
(na marginesie, polecał mi jako "wymagajacej" blender-robot Philipsa HR7774/30 za 459zł w Euro, ma 1000W, warto? )

mówił, że mak jest jest roslina oleista, i jego drobne ziarna moga uszkodzic blender (młynek do kawy) jak przedostanie sie do srodka poza nozami...i ze jednak najidealniejsza alternatywa jest maszynka! maszynka ręczna na pewno nie bedzie szwankowac, jak beda kielkowane ziarna maku czy orzech...
tylko ile tego sprzetu sie zbiera w kuchni... :-?

Ikka, czemu siemie lniane niezbyt dobrze mieli sie w tej maszynce (jest niedroga, wielki plus!)?

ikka - 2009-08-26, 17:48

Po pierwsze, ale to nie tylko siemię - wszystko trzeba dopychać od góry trzonkiem od drewnianej łyżki, ale to akurat nie problem, tylko drobna informacja techniczna.

Problem z siemieniem polega na tym, że chyba trzeba się potrudzić dwa razy, żeby było odpowiednio rozdrobnione, bo przy pierwszym mieleniu niektóre nasionka przechodzą całe, więc trzeba im dać drugą szansę. Cała akcja trwa około kwadransa.

stahoo - 2009-08-27, 07:22

ja uzywam takiej:
http://www.super-agd.pl/p...63cbb0b9864.jpg
po uzyciu, umyciu do pudelka, zajmuje bardzo malo miejsca.
siemie lniane mocze pare godzin- plukanie pozniej jest troche meczace, ale mielenie nie i nic nie trzeba dopychac. z makiem jest gorzej, bo trzeba dopychac, ja robie to reka :D
tez mocze mak.
a zeby wszystko dobrze sie zmielilo to trzeba srube do korby przykrecic na MAXA!



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group