To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

Jedzonko Witariańskie - Makowa przekąska

Marzenka - 2009-08-27, 07:26

z tego co wiem, to "profesjonalne" maszynki do mięsa i nakładką do maku, wymagają aż co najmniej 3-krotnego mielenia maku (więc i siemienia lnianego) , więc chyba to nic nowego, a raczej "cud" techniczny ze nie trzeba czesciej...
co innego, gdy chodzi o kiełkowane ziarna, słyszałam, ze są jakies problemy...o co chodzi? "tańce" "tańce" "tańce" "tańce" "tańce"

żabka77 - 2010-06-24, 11:31

świetna ta makowa przekąska, wcinasz i śpisz 12 godzin ;) nie przedawkujcie!!!!!
krzysztof - 2011-12-23, 22:23
Temat postu: sprzęt do mielenia maku
WITAM :sloneczko:

Kilka namiarów na sprzęt do mielenia maku:

MŁYNEK MASZYNKA DO MIELENIA MAKU NASION ŻELIWNA BG6 - 20,99 zł
http://www.czojs.pl/mlyne...a-bg6,p718.html
Maszynka, młynek do mielenia maku, nasion - 44,00 zł
http://www.tvprodukt.pl/M...80,1571%29.aspx
I jeszcze dla lubiących wydawać pieniądze;
Młynek do mielenia ziaren Bosch MUZ8GM1-Mielenie wszystkich rodzajów zbóż (z wyjątkiem kukurydzy).Mielenie nasion oleistych; suszonych grzybów; ziół - 217.90 zł
http://www.2bis.pl/go/_in...16fea97420cd885


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :sloneczko: :bye:

agnesik12 - 2013-07-30, 12:57

Witam,

Przeczytałam wątek i zdobyłam ciekawe informacje. Mam pytanie czy mak trzeba namaczać czy tylko można?

Pozdrawiam,

petlik - 2013-07-30, 18:02

@up
Dobre pytanie bo na moje mając do wyboru zmielić albo namoczyć wybieram mielenie (namoczonego w młynku chyba nie można mielić a o innych metodach mielenia nic mi nie wiadomo -> choć obiło mi się że są młynki do mielenia moczonych ziaren & stuff like that ale z lenistwa nie chce mi się tego teraz sprawdzać)

krzysztof - 2013-08-09, 11:57

Cześć :sloneczko:

Można moczyć .

Aby dobrze zmielić taki namoczony mak (góra 3 godz.), o ile nie ma się odpowiedniego młynka można wykorzystać tzw.:food processor czyli gniotownik - i nie musi to być od razu model nie wiadomo jak drogi, można kupić o wiele tańsze .
http://www.forumveg.pl/viewtopic.php?t=6933#113265

Dodatkowo można też wykorzystać blender -blendując stopniowo dodaje się wodę - tyle wody aby konsystencja np.pasty,masy zadowalała .
Może trochę więcej zabawy ( czasami trzeba wyciągną masę z pomiędzy ostrzy gdy chce się dość gęstą ) ale to też dobre rozwiązanie .

:bye:

petlik - 2013-10-11, 21:19

Czy taki mak sklepowy jest makiem surowym czy poddaje się go jakiejś obróbce termicznej (a może dodaje się czegoś :roll: )?
Jeśli było to sorry (my bad)

+ czy są jakieś przeciwwskazania dot. spożycia częstych i większych ilości maku?



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group