Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

Rozmaitości Witariańskie - Automatyczna kiełkownica

michelle - 2008-02-02, 15:11
Temat postu: Automatyczna kiełkownica
Witam, czy ktoś z was posiada automatyczną kiełkownicę?
Jeśli tak, napiszcie, jak się sprawdza i czy warto zakupić. W okresie zimowym nie daje rady wykiełkować metodami tradycyjnymi bardzo dużej ilości kiełków, chodzi mi zwłaszcza o zielonoliściaste.

zielarka - 2008-02-02, 16:58

najpierw przeczytałam kierownicę.... :]

a do czego taka kiełkownica służy

i jaka ilość kiełków to dużo?

cassandra - 2008-02-02, 17:16

tez jestem ciekawa jak to wyglada. ja mam taka : i sie sprawdza dobrze :)
zielarka - 2008-02-02, 17:20

ja mam duże słoiki :) też działają
michelle - 2008-02-03, 03:13

Kiełkownicę bio-natury posiadam, za niska jak dla mnie, nierówno kiełkuje i potrzebowałabym około sześciu. Chociaż na początku byłam z niej zadowolona. W słoikach kiełkuje, ale najlepiej wychodzą strączkowe, reszta np. brokuły i rzodkiewka szybko się przesuszają w słoikach. I przy ilości, którą robię zbyt dużo czasu zajmuje zraszanie i przepłukiwanie. Wody od podlewnia też mam za dużo i się marnuje. Do tego dochodzi nierówna temperatura w zimie, w lecie zdecydowanie lepiej mi to wychodziło. Przetestowałam już wszystko, nawet te nowe małe kiełkownice, co są w marketach, w nich się przesusza góra kiełkujących nasion. Najrozsądniejsze wyjście dla mnie to automatyczna kiełkownica. Przykładowa: http://www.easygreen.com/...task=view&id=13 Z tego, co mi wiadomo,to jest na razie najlepsza na rynku. Mniej więcej taką ilość jak na zdjęciach potrzebuję. Mnie chodzi o to żeby można było kiełkować ziarna pszenicy i kiełki razem, woda czyszczona, samo się podlewa i utrzymuje temperaturę i wilgotność, bez pleśni i przesuszenia, zaoszczędzenie czasu. Jeśli ktoś posiada, albo widział w akcji takie cudo to napiszcie jak się sprawuje na dłuższą metę i czy jakiś ukrytych minusów nie ma.
cassandra - 2008-02-03, 07:55

fajna ! ale u nas to chyba takich nie ma.....
michelle - 2008-02-03, 14:33

Takiej jak na linku niestety nie ma.

Jest inna: http://www.vitajuice.pl/i...870b87d34d341a3 ale o wiele droższa niż np. w Wielkiej Brytanii.

Harmony - 2008-02-05, 14:49

Michelle potrzebujesz tego co i ja:)

Ja również jestem zainteresowana 'easy green' i chyba zakupię za jakiś czas, na razie radzę sobie , ale bardzo easy green byłby pomocny, ciekawe urządzenie do zieleniny,

Pozdrawiam ciepło :sloneczko:
Harmony

Aisha - 2008-02-12, 11:35

mam identyczną..

jak dla mnie dobrze się sprawdza..

:( ostatnio spadło na nią pudełko i złamało się wieczko-przykrywka.. i kleiłam to taśmą klejąca plastikową :D .. ale działa nadal :D

michelle - 2008-02-12, 13:37

Aisha, a skąd sprowadzałaś easy green?
Aisha - 2008-02-13, 20:43

tzn.. kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością za około 20 zł.. jakieś ... 6 lat temu.. ale nadal jest dobra.. myję ją normalnie wodą ciepłą, czasami przetrę octem..

jakby nie spadło to plastikowe pudełko na nią w ostatnią sobotę to byłaby jak nówka :(

michelle - 2008-02-14, 20:06

Aisha :D ja myślałam, że piszesz, że masz easy green - automatyczną kiełkownicę, bo jej w Polsce nie sprzedają i byłam ciekawa skąd sprowadzałaś. Ja tą plastikową, okrągłą, 3 -poziomową też już posiadam.
Krzysiek - 2008-11-23, 16:56

Kupiłem naczynie do kiełkowania, nie wiem jeszcze jaki będzie tego efekt. Kupiłem też nasiona do kiełkowania: lucerne, soje, rzodkiewkę. Wie może ktoś ile czasu powinno się kiełkować te nasiona? Inna sprawa że te nasiona są drogie. Za 80 gram zapłaciłem odpowiednio: 2,80, 1,74, 2,94. Znacie jakiś sklep ze zdrową żywnością, gdzie mógłbym zamówić taniej, większą ilość?
krzysztof - 2008-11-23, 20:58

Witaj :sloneczko:

Jeżeli chodzi o lucernę to możesz namoczyć na ok. 5 godz przekładasz do "kiełkownicy" , płukanie 2-3 razy dziennie ( myślę ,że 2 razy wystarczy ) , okres kiełkowania 5 -7 dni a długość dojrzałego do spożycia kiełka to ok. 3 -5 cm ( robię tak samo nasiona rzodkiewki - o ile je kiełkuje ) , temperatura najlepsza do kiełkowania to ok. 21 st .C- oczywiście możesz poeksperymentować.

Natomiast soję możesz namoczyć na 12 godz. , płukać 3-4/dzień , ok. kieł. 3 dni , dł. doj. do spoż . kieł. to ok. 1 cm.

POWODZENIA I SMACZNEGO


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :sloneczko: :bye:

Krzysiek - 2008-11-23, 21:06

A jeśli nie będę tych kiełków płukał to nadal to będzie zdrowe? Z tym płukaniem chodzi o walory zdrowotne czy smakowe?
arahja - 2008-11-23, 21:18

Krzysiek napisał/a:
A jeśli nie będę tych kiełków płukał to nadal to będzie zdrowe? Z tym płukaniem chodzi o walory zdrowotne czy smakowe?


Jak nie będziesz płukał, to nie urosną ;)

Krzysiek - 2008-11-23, 22:12

Dzięki ;)
Aisha - 2008-11-24, 21:28

:) do wykiełkowania nasiona potrzebuję stałego, określone poziomu wilgotności, wtedy proces kiełkowania zachodzi najszybciej i najintensywniej :) płukanie również wymywa z ziaren "syfy", jakie mogą się znajdować na nich, odświeża je i obmywa :)
Krzysiek - 2008-11-25, 09:31

Cytat:
:) do wykiełkowania nasiona potrzebuję stałego, określone poziomu wilgotności, wtedy proces kiełkowania zachodzi najszybciej i najintensywniej

Właśnie zauważyłem :-)

Mathilda - 2014-11-07, 10:50

Pleśń z kiełek jest niebezpieczna dla zdrowia, więc płukać trzeba ;) Tu była reklama Ta kiełkownica jest bardzo dobra, bo automATYCZNIE zrasza i płucze, więc żadne grzyby nie mają prawa się wdać ;) Jeśli cię nie ma dużo w domu, to super pomysł. A jesli masz czas, to słoikowe też są ok ;)
seb - 2014-11-07, 12:01

i do tego jak mawia Basia w opiniach:
jest cicha.

peace

orzechova - 2014-11-07, 12:20

i kosztuje jedyny 1000pln, okazja jak w mordę strzelił! :lol:

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group