Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

Zdrowie i Witarianizm - Nietolerancja FRUKTOZY ?

krzysztof - 2008-10-29, 08:26
Temat postu: Nietolerancja FRUKTOZY ?
Jeżeli występują u kogoś "sensacje" po zjedzeniu owoców i zdarza się to za każdym razem warto się zastanowić czy nie jest to związane z reakcją organizmu na fruktozę.

Ocenia się ze około 30 % populacji mieszkańców Europy cierpi na nietolerancję fruktozy.
Istnieje trzewna nietolerancja fruktozy nazywana złym wchłanianiem fruktozy czyli zaburzenie w transporcie fruktozy w jelicie ( uszkodzenie białka transportującego ) oraz znacznie rzadziej zdarza forma dziedziczna nietolerancja , genetycznie uwarunkowana ( uszkodzenie enzymu ).

Oczywiście pierwsza jest nie jest tak poważna jak druga forma i nie istnieje konieczność ścisłego reżimu dietetycznego.

Istnieje łatwa i niezawodna metoda sprawdzenia i diagnozy trzewnej nietolerancji fruktozy i jest nim wodorowy test oddechowy ( stosowany od 1975 prosty i nieinwazyjny) niewymagający nadmiernej lekarskiej ingerencji - jednak istnieją wytyczne gdy chodzi o dzień poprzedzający test.

Możliwe objawy brzuszne :

wzdęcia oraz wzdęty brzuch
bolesne skurcze
zgaga
rzadki stolec i częste oddawanie stolca
odbijanie się
częste parcie na mocz
mdłości po zjedzeniu owoców
biegunka i zaburzenia biegunowe
poczucie przesytu połączone z utrudnionym oddychaniem
nieprawidłowe zasiedlenie bakteryjne jelita grubego
bóle górnej części brzucha

możliwe objawy psychiczne :

nerwowość
zaburzenie koncentracji
drażliwość
napięcie
wewnętrzny niepokój
depresje lub nastroje depresyjne
bark energii do działania
chroniczne zmęczenie
przygnębienie
wyczerpanie

Niespecyficzne objawy :

zaburzenia snu
ból głowy
brak siły
zawroty głowy
poczucie duszności w piersiach
zanieczyszczona skóra
podatność na infekcje
złe samopoczucie
bóle członków

Niedobory cynku - wszystkie przebadane osoby z niedoborem cynku cierpią również na nietoler. frukt.
Niedobory kwasu foliowego

Oczywiście można powoli przyzwyczaić org. do przyswajania coraz większych ilości fruktozy i zaleca się w przypadku występowania w.w. objawów ok. czterotygodniowe spożywanie produktów o niskiej zawartości FRUKTOZY do 1- 2 gramów dziennie i powinno się wybierać następujące owoce i warzywa :


( ilość frukt na 100 g. )

Awokado ok. 0,02
Morela 0,85
Papaja 0,34
Mandarynka satsuma 1,23
Brzoskwinia 1,24
jeżyna 1,35
rabarbar 0,39
limeta 0,80
Mandarynka 1,30
Acerola 1,25

seler korzeniowy 0,09
borowik 0,03
pasternak 0,12
groch 0,25
szpinak liściasty 0,11
roszponka 0,18
pieczarka 0,03
skorzonera 0,11
endywia 0,05
kurka 0,01
ziemniaki 0,14

inne:

ryż 0,07
kukurydza 0,07
gryka 0,07

Ogólnie zaleca się w okresie czterech pierwszych tygodni całkowita rezygnację z owoców a później można krok po kroku ostrożnie TESTOWAĆ przyswajalność ULUBIONYCH GATUNKÓW.Wyjątkowe słodkie gatunki z powodu wysokiej zawartości glukozy są zwykle dobrze przyswajane i po 4 tyg. okresie powinny zostać ostrożnie wypróbowane.


Tutaj znajdziecie "owocowe zestawienie" (oczywiście nie wszystkie) z zawartość poszczególnych cukrów w owocach :

http://www.thepaleodiet.c...uits_table.html

Zaleca się również uzupełnienie jadłospisu kwasem foliowym i cynkiem oraz ZADBANIE O DOBRY SKŁAD FLORY JELITOWEJ.

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :sloneczko: :bye:

katasza - 2008-10-29, 08:52

bardzo ciekawy post. nawet za bardzo sie nad tym nie zastanawialam, czy jestem dotknieta wlasnie nietolarencja fruktozy...msle ze u mnie nie wystepuje nic takiego tylko po rpstu po owocach prawie od razu siusiam, ale jednorazowo :P
Aisha - 2008-10-29, 10:04

to normalne, że występuje produkcja moczu po spożytych owocach, gdyż one zawierają dużo wody, aczkolwiek wody strukturyzowanej, czyli lepiej i łatwiej przyswajalnej przez nasz organizm.
Natomiast ja jeszcze dodam, że w wielu przypadkach nietolerancja owoców i warzyw surowych jest spowodowana zasiedleniem w jelicie dużej kolonii Candidy. Występują wtedy wzdęcia, bóle brzucha, zaparcia lub biegunki i ogólnie uczucie ciężkości i "napięcia" w jelitach.
Najwłaściwiej byłoby przejść najpierw kurację oczyszczającą z większości pasożytów przewodu pokarmowego (drożdżaków, bakterii niekorzystnych, grzybów, pierwotniaków itd itp), posiadać czyste jelito, zapewnić dobre podłoże pod mikroflorę naturalną, bateryjną i dopiero wtedy zacząć próby i testy z pożywieniem czysto Frutariańskim.

Ja od pewnego czasu jestem frutarianką i czuję się w tym stanie bardzo dobrze. Nie narzekam na problemy żołądkowo-jelitowe.

Dodam jeszcze, że z natury, człowiek, jako kuzyn Małpy :shock: jest frutarianinem. Dopiero cywilizacja nauczyła człowieka jedzenia warzyw, zbóż, produktów mlecznych i mięsnych.

krzysztof - 2008-10-29, 11:59

O ! Dawno się tu nie pojawiałaś. :sloneczko:

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :sloneczko: :bye:

Aisha - 2008-11-01, 19:20

Pojawiałam, ale nie często piszę odpowiedzi :) Jako Moderator pojawiam się i sprawdzam, czy wszystko OK :-) Śpijcie spokojnie :) Aisha czuwa :)
raill - 2008-12-28, 00:15
Temat postu: Re: Nietolerancja FRUKTOZY ?
krzysztof napisał/a:

.Tutaj znajdziecie "owocowe zestawienie" (oczywiście nie wszystkie) z zawartość poszczególnych cukrów w owocach :

http://www.thepaleodiet.c...uits_table.html

Zaleca się również uzupełnienie jadłospisu kwasem foliowym i cynkiem oraz ZADBANIE O DOBRY SKŁAD FLORY JELITOWEJ.


Krzysztofie! Czy mógłbyś odświeżyć link, a może podać coś jeszcze na ten temat. Dotyczy mnie :( ah, i piszesz o florze jelitowej. jogurty wspomagana bakteriami niewiele dają, skusiłam się nawet na kurację farmak. (w kapsułkach,ehhh) i też efektów nie dostrzegłam.... może jakieś naturalne recepty? będę wdzięczna za poradę...

:lewituje:

krzysztof - 2008-12-28, 17:59

WITAJ RAILL :sloneczko: !!!

tutaj jest odświeżony link:
http://www.thepaleodiet.c...uits_table.html

a tutaj możesz przejrzeć wątek ( 2 str. ) - Wegańskie probiotyki - coś znajdziesz dla siebie :
http://www.forumveg.webd.pl/topics10/1839,15.htm


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :sloneczko: :bye:

raill - 2008-12-28, 20:39

Kochany jesteś, baardzo pomocny. Dziękuję. :kiss2:
krzysztof - 2009-01-23, 11:33

WITAJ Raill :sloneczko: !!!

Dodać jeszcze można ,że objawy nietol. frukt.są bardzo liczne i częściowo trudne do rozróżnienia .

W przypadku zaburzeń czynności żołądka i jelit możliwe są rożne diagnozy , więc szukając przyczyny , należny wykluczyć cały szereg schorzeń.
Oprócz przewlekłego zapalenia jelit , alergii na środki spożywcze czy groźniejszych chorób jelit trzeba wziąć pod uwagę inne NIETOLERANCJE pokarmowe i zespół wrażliwego jelita.
Ocenia się ,że w około 50 -80 % przypadków JEDNOCZEŚNIE z niet. frukt. występuje złe wchłanianie cukru mlekowego ( nietol. laktozy ) lub histaminy ( niet. hist.) powodując zbliżone objawy , które nie ustępują po wykluczeniu z jadłospisu produktów zawierających fruktozę.

W dodatku u NIEMAL WSZYSTKICH pacjentów cierpiących na przewlekłe zaburzenia żołądk. - jeli. tworzy się zespół wrażliwego jelita.
W rezultacie jeszcze trudniej trudniej jest rozróżnić objawy i postawić właściwa diagnozę.

Często po latach błędnego leczenia dochodzi do skomplikowanego połączenia nietolr. laktozy , fruktozy i histaminy oraz zes. wraż. jel. Nierzadko występują również zaburzenia psychiczne , zwykle spowodowane wieloletnimi dolegliwościami , jednak wbrew temu , co się na ogół podejrzewa , niebędące ich przyczyną.
Zwłaszcza typowe przy nietol. fruk. nastroje depresyjne interpretuje się błędnie jako powód problemów żołądk. - jelit.


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :sloneczko: :bye:

raill - 2009-02-01, 12:05

Co zrobić w takiej sytuacji Krzysztofie? :(
krzysztof - 2009-02-01, 17:13

WITAM :sloneczko: !!!

Trochę materiałów wrzucam na p.w.

Dobrze jest zrobić wodorowy test oddechowy ( pierwszy post )
tutaj ale w Poznaniu koszt ok. 60 zł
http://www.sk5.am.poznan....&id=4&Itemid=77

Zobacz u siebie , duże miasto to możne wykonują w prywatnych lab.

Prawdopodobnie wykonują taki test na Akademia Medyczna we Wrocławiu , zobacz tez czy przez lekarza ogólnego możne dostać skierowanie na taki test , wtedy nie będziesz musiała płacić.

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :sloneczko: :bye:

cedar - 2009-02-08, 23:12

"Dieta bogata w cukry proste, w tym glukozę oraz fruktozę może prowadzić do wyłączenia genu, który reguluje poziom aktywnych hormonów płciowych w organizmie - zaobserwowali naukowcy kanadyjscy. Rezultatem tego może być na przykład trądzik, nadmierne owłosienie u kobiet, a nawet zaburzenia płodności, wynika z pracy zamieszczonej w piśmie "Journal of Clinical Investigation".

Autorzy artykułu uważają, że ich odkrycie dostarcza kolejnego argumentu, by unikać nadmiaru cukrów prostych w diecie i zastępować je węglowodanami złożonymi, obecnymi w produktach z pełnego ziarna oraz w warzywach.

Cukry proste, jak glukoza i fruktoza, są nieodłącznym składnikiem niezdrowej diety krajów rozwiniętych. Jak dowodzą liczne badania, ma ona niekorzystny wpływ na metabolizm i układ krążenia, przez co zwiększa m.in. ryzyko cukrzycy typu II i chorób serca.

Dla przykładu, zwykły cukier stołowy, czyli sacharoza, jest rozkładana w organizmie do glukozy i fruktozy; fruktoza jest głównym cukrem prostym w owocach, ale jest też dodawana jako słodzik (w postaci kukurydzianego syropu fruktozowego) do napojów i produktów spożywczych. Szacuje się, że przeciętny obywatel USA spożywa rocznie 33 kg cukru stołowego i dodatkowo 20 kg kukurydzianego syropu fruktozowego.

Zarówno glukoza, jak i fruktoza są metabolizowane w wątrobie. Nadmiar tych cukrów w diecie powoduje, że są one przekształcane przez komórki wątroby w tłuszcze.

Wzrost produkcji tłuszczu w wątrobie prowadzi do wyłączenia genu kodującego białko SHBG. Jest to globulina wiążąca hormony płciowe, która kontroluje poziom aktywnego testosteronu i estrogenu we krwi. Wyłączenie genu obniża poziom białka SHBG i prowadzi do wzrostu stężenia testosteronu. Rozchwianie delikatnej równowagi hormonalnej w organizmie może się objawiać zmianami trądzikowymi, zaburzeniami płodności i cyklu miesięcznego oraz pojawieniem się cech męskich u kobiet (np. nadmiernego owłosienia), zespołu policystycznych jajników czy raka jajników.

Lekarze wykorzystują pomiar poziomu SHBG do oceny statusu androgenów, czyli m.in. poziomu wolnego testosteronu, w organizmie pacjenta. Jest to pomocne w diagnostyce zaburzeń hormonalnych. Niski poziom SHBG obserwuje się ponadto u otyłych dzieci i dorosłych z tzw. zespołem metabolicznym, czyli zaburzeniami w przemianie materii, które podnoszą ryzyko cukrzycy typu II i chorób serca."

raill - 2009-02-25, 00:15

znalazłam ciekawą stronę na temat nietolerancji fruktozy

:arrow: http://www.food-info.net/pl/intol/hfi.htm

problem mnie dotyczy w całej rozciągłości :(

meriadoc - 2009-08-07, 06:37

Witaj. A jak spożywasz owoce, że ci fermentują/masz wzdęcia? Bo to nie jest normalne. Ja miałem podobne przypadłości kiedy mieszałem/łączyłem je z innymi pokarmami. Owoce powinniśmy zawsze jeść same i przed posiłkiem (czy to sałatka, czy posiłek gotowany). Ogólnie jest mnóstwo zasad odpowiedniego łączenia jedzenia, ale im prościej jemy tym mniejsze problemy trawienne. Odkryłem to razem z Elizeuszem czy też dzięki niemu, za co jestem wdzięczny. Wszystko i wiele innych wskazówek znajdziesz tutaj:

http://www.rawfoodexplain...ion-charts.html

http://www.rawfoodexplain...ning-rules.html

Jak zacząłem jeść coraz prościej tak i coraz lepiej się czułem, aż spożywałem i dalej spożywam 1 max 2-3 rodzaje owoców na posiłek, jedząc je i tak rodzajami jedne po drugich, a nie mieszając wszystko ze sobą. Pozdrawiam.

Marzenka - 2009-08-07, 08:03

Różnie jadam...
czasami tylko cały dzien owoce jadam same, np. czeresnie, a czasami do południa same owoce, a potem cos innego, i na wieczór jak mam napływ głodu na łakocie tez zjem owoce...
nie powinnam jadac po 18.00, ale daje sobie upust jak "nie moge wytrzymac" bo chce mi sie cos pysznego...

wg diety Diamontow, to nie nalezy łaczyc pewnych produktow i w nieodpowiednich porach...ale przy dziecku ciezko jest sztywno sie trzymac...tym bardziej, ze nieraz musze walczyc z dzieckiem, ktore czasami nie chce owocow jak jest czekolada....(na razie kupna).

co do slodkosci w owocach to widze, ze moja mala woli np. truskawki same, jak ja, niz "doprawiane"... jak to bywa u dzieci! (to sukses, jak jada i zwykłe słodycze), ale czeresnie ktore sa słodziutkie (raczej były, bo juz skonczyly sie) wogole nie chce...
dodam, ze moja corka jest mądra, bo kiedy dowiedzialam sie ze niektore kupne łakocie maja np. aspartam, to wcale nie naciska by je kupowac, choc wiem ze je lubiła...a jest uparta jak jej na czyms zalezy...

Violina - 2013-05-03, 00:54

Coś w tym musi być, bo gdy zafascynowana dietą frutariańską jadłam głównie banay i suszone owoce, to choć czułam się świetnie, trądzik hormonalny wrócił.
krzysztof - 2013-05-04, 21:57

Cześć Violina :sloneczko:

Wystarczy zrobić test oddechowy/wodorowy test oddechowy( Breath tests) obecnie już w rożnych miejscach w Polsce to wiele wyjaśni
http://www.forumveg.pl/vi...&start=75#90389

Nietolerancja fruktozy jako czynnik etiologiczny czynnościowego bólu brzucha u dzieci
http://cornetis.pl/artykul/5589.html
Cytat:
Wprowadzenie: Jednym z najczęstszych zaburzeń u dzieci jest czynnościowy ból brzucha. Istnieje wiele przyczyn, które mogą powodować ten objaw. Jednym z nich jest nietolerancja węglowodanów. W ostatnich latach nastąpił znaczny wzrost spożycia fruktozy, zwłaszcza w populacji pediatrycznej. Istnieje sugestia, że nadmierne spożycie fruktozy może powodować jej nietolerancję, co z kolei może powodować objawy czynnościowego bólu brzucha. Cel pracy: Celem pracy była retrospektywna analiza przypadków dzieci z bólami brzucha, u których wykonano test oddechowy w kierunku nietolerancji fruktozy. Materiał i metody: Grupa 86 pacjentów (dziewczynek n=55 i chłopców n=31) w średnim wieku 10 i 2/12 lat: dziewczynki - 10 i 1/12 lat (od 2 do 17 i 11/12 lat) i chłopcy 10 i 3/12 lat (od 2 i 8/12 do 17 i 6/12 lat) hospitalizowanych między listopadem 2010 a listopadem 2011 roku z powodów bólu brzucha. U wszystkich pacjentów przeprowadzono test oddechowy w kierunku nietolerancji fruktozy. Wyniki: W analizowanej grupie 86 pacjentów z bólami brzucha dodatni test w kierunku nietolerancji fruktozy stwierdzano u 69 (80,2%) pacjentów (43 dziewczynek i 26 chłopców). U 24,6% dzieci z nietolerancją fruktozy wskaźnik BMI wskazywał na niedożywienie (<5pc), u 4,3% pacjentów wskaźnik przekraczał 95pc, wskazując na otyłość. W całej grupie dodatni wynik posiewu stolca w kierunku Candida albicans stwierdzano u 40,5% dzieci, co stanowiło 42% pacjentów z nietolerancją fruktozy.
Wnioski: 1. Bardzo często wśród dzieci z czynnościowymi bólami brzucha stwierdzano nietolerancję fruktozy. 2. Kolonizacja przewodu pokarmowego Candida albicans może być przyczyną wtórnej nietolerancji fruktozy. 3. Nietolerancja fruktozy występowała częściej w populacji dzieci niedożywionych niż u dzieci z nadwagą i otyłością.


:bye:

Violina - 2013-05-05, 00:55

Dziękuję Krzysztofie.
Poczytałam o tej nietolerancji dokładniej. Faktycznie cierpię na biegunki od jakiegoś czasu, ale wiem ze wystepuję ona po orzechach, ktore potrafię zjeśc w dużych ilościach i ostatnio zauważyłam że chyba po pomidorach. Owoców nie jem od 2 tygodni. Mam jednak nadzieję, że fruktozemia mnie nie dotyczy, choć jestem pewna że każdy produkt zawierający cukier (nawet carob czy maca-zioła o niskim IG) wywołują u mnie trądzik . I nie wiem czy to wina trzustki czy nietolerancji czy jeszcze inny powód. A testy wodorowe są drogie i nie tak łatwo dostępne, zwłaszcza w mniejszych miastach... :(

Łysica - 2013-06-12, 19:44

Hola!
Pewny będe jak wybiorę się na badania,ale coś mnie straszy że mnie to dopadło.
Jak przez 2-3miesiące byłem na ok.90/95% surowym to wtedy się zaczęło.
Jęzor zrobił się biały,mocz kilkanaście razy dziennie,bóle brzucha,wzdęty bebezon jak balon,rozwolnienia nie było ale po 4 razy na dobę to śmigałem z kretem pogadać.
Ograniczyłem trochę owoce i warzywa(surowe)i trochę przeszło.
Miesiąc temu przez 3 dni wciągłem 4 kilo bananów(eko)do tego jabłka,kiwi,pomarańcze,żurawina,winogorna,wszystko na czczo tak do południa,potem coś gotowanego.Zakorkowało mnie,ból brzucha i wydęło mnie jakbym był w ciąży.
Od tego momentu jem tylo 1 jabłko dziennie i nic więcej,wraca do normy i jęzor robi się bardziej różowy.
Małe info;
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fruktoza
http://vitalia.pl/artykul...-fruktozie.html
Tylko niech ktoś nie myśli że owoce są do D..Y,ja opisałem mój przypadek,a każdy z nas jest inny.

Violina - 2013-06-12, 19:48

Ja tez tak mam od kiedy przeszlam na 811 i jem po kilka kg bananow dziennie, ale czuję sie poza tym swietnie, mam full energii i wierzę, ze to detoks, bo organizm nie byl przyzwyczajony do takiej ilości owoców.
Łysica - 2013-06-12, 20:15

Hola!
Jeszcze jedno info odnośnie fruktozy;
http://www.dobrametoda.co...a_fruktoza.html
Tak Violina to może być detoks,tylko dlaczego on u mnie trwa jakieś 2 lata?
Robiłem lewatywy,gesty muszli,oczyszczanie wątroby,po tym wszystko było w porządku do jakiś dwóch tygodni i.........znów to samo :shock:
Widać owoce nie są dla mnie,no przynajmniej nie w takich ilościach.

Violina - 2013-06-12, 20:24

A moze łączyles je nieprawidłowo? I np jadles tłuszcze? Poobserwuję swój organizm i odezwę się za jakis czas, bo dzis wyjątkowo nie mam wzdęć.
Łysica - 2013-06-12, 23:16

Hola Violina
Łączyłem jak trzeba,tłuszczów było do 10% max.
Trochę słonecznika,dyni,siemia lnianego i różnego rodzaju orzechy(bez ziemnych)

Cytat:
"Co dla jednego jest pokarmem,
jest trucizną dla drugiego"

Lukrecjusz

Jędruś - 2013-06-13, 11:37

Owoce powinno się bilansować zielonymi warzywami.
Owoce zawierają sporo witamin, część z nich sporo kalorii ale mało minerałów. Zielenina ma dużo minerałów i witamin lecz mało kalorii.

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty.
NO :spam:

olajola - 2013-06-14, 21:47

Cytat:
tutaj jest odświeżony link:
http://www.thepaleodiet.c...uits_table.html

Czy da się jeszcze odświeżyć ten link, proszę? :)

krzysztof - 2013-06-23, 12:51

Cześć Olajola :sloneczko:

tak da radę 8-) - jak poprzednio z rozbiciem na poszczególne cukry w owcach
Sugar Content of Fruit,Table of Fruits and Sugars(grams sugar per 100 grams; Tot. met. = Total metabolic)
http://thepaleodiet.com/fruits-and-sugars/

:bye:

olajola - 2013-06-23, 18:19

łuhuu, dzięki krzysztof!
krzysztof - 2013-06-24, 12:25

Cześć :sloneczko:

Na dokładkę cukier w tzw. owocach jagodowych - wybrane owoce, dzikie i komercyjne ( pojęcie jagody)- banan ( prawdziwy ) to też jagoda, także awokado i wiele, wiele innych




Profil dla dzikich owoców- oczywiście wybranych ( bez rozbicia na poszczególne cukry )
Nutrient profile of wild fruit- warto zwrócić uwagę na większą ilość minerałów niż w komercyjnych owocach
http://rawfoodsos.files.w...ruits_chart.jpg



cukier w Tajskich dzikich owocach

szerzej:
Phytochemicals, vitamin C and sugar content of Thai wild fruits
http://www.thaiscience.in...ld%20fruits.pdf

pzdr. :bye:

Tequilla - 2013-06-29, 11:57

no właśnie, a na ile to jest zużywane, a na ile magazynowane?

Od około półtora miesiąca codziennie na czczo jem owoce: dwa, lub jeden banan, czasem pomarańcza, zawsze do tego cztery daktyle. Niby niewiele, ale od około tygodnia mam w lewej ręce dziwne strzykanie stawów (Łysica chyba o tym pisał i próbował łączyć z fruktozą). Myślałem na początku, że to jakieś mechaniczne od siłowni, ale chyba jednak nie. Możliwe, że to wpływ nietolerancji fruktozy?
Odstawić, zmniejszyć ilość owoców? Zależy mi, żeby zostały.

Łysica - 2013-06-30, 13:31

Hola!
Tequilla napisał/a:
no właśnie, a na ile to jest zużywane, a na ile magazynowane?

A to zależy ile tego zjesz.
Tequilla napisał/a:
Odstawić, zmniejszyć ilość owoców? Zależy mi, żeby zostały.

Może nie tyle żeby je całkiem odstawić,lepiej jest zaprzestać spożywać to co zawiera dodaną fruktozę i/lub syrop z fruktozy i glukozy.
Ale jak zawsze jest ale.
Cytat:
Fruktoza i wielkie dawki witaminy C powodują obniżenie poziomy miedzi w ustroju.
Niedobór miedzi powoduje niedokrwistość, granulocytopenie, osteoporoze, obniżenie odporności organizmu, wypadanie włosów, wypryski, zapalenie błon śluzowych, wysięki, zwiększony poziom cholesterolu we krwi, wzrost stężenia LDL, obniżenie stężenia HDL

http://luskiewnik.strefa.pl/biochemia/cuprum.htm
Cytat:
zaburzenie metabolizmu miedzi, co prowadzi do zahamowania produkcji elastyny i kolagenu – niedobór miedzi może prowadzić z kolei do anemii, osłabienia naczyń krwionośnych, serca, wątroby, gęstości kości oraz zaburzeń kontrolowania poziomu cukru we krwi; zaburzenia w produkcji kolagenu mogą prowadzić do szybszego starzenia się

http://faktydlazdrowia.pl...owo-fruktozowy/
Cytat:
Nieenzymatyczna glikozylacja
Podstawowy mechanizm niekorzystnego oddziaływania krążącego we krwi cukru to nieenzymatyczne przyłączanie się do różnych cząsteczek białkowych i zmienianie ich właściwości. Proces ten nazywamy nieenzymatyczną glikozylacją. Określenie „nieenzymatyczna” oznacza, że proces ten zachodzi samoistnie, bez specjalnych przyspieszaczy reakcji chemicznej, jakimi są enzymy. Oznacza więc, że podstawowym parametrem wyznaczającym szybkość zachodzenia tej reakcji w danej chwili jest aktualne stężenie glukozy (fruktozy, galaktozy) we krwi. Im wyższe jest to stężenie, tym szybciej zachodzi reakcja
Zmiany w narządach
Nerki - odkładanie się glikozylowanych białek w kłębkach nerkowych prowadzi do powstawania ich złogów, z czasem do stwardnienia kłębków i osłabienia ich pracy.
Soczewka - glikozylacja białek soczewki jest jednym z mechanizmów rozwoju zaćmy.
Układ nerwowy - gromadzenie się jednego ze związków należących do AGE w niektórych neuronach mózgu nasuwa podejrzenie, że AGE mogą mieć swój udział w procesie starzenia się neuronów oraz przyczyniać się do rozwoju choroby Alzheimera. Przypuszcza się, że w rozwoju tej choroby współdziałają glikozylacja białek, stres oksydacyjny komórki i osłabiony pobór glukozy przez neurony.
Nerwy obwodowe - glikozylacja białek mieliny nerwów odgrywa prawdopodobnie istotną rolę w tzw. neuropatii cukrzycowej oraz upośledzeniu funkcji nerwów u osób w starszym wieku.
Płuca - tkanka łączna płuc, wskutek opisanych wcześniej zmian w budowie kolagenu, traci właściwości sprężyste i płuca nie rozciągają się tak łatwo przy nabieraniu powietrza. Zmniejsza się pojemność oddechowa płuc.
Chrząstki - zaobserwowano proporcjonalny do ilości AGE spadek zawartości proteoglikanów w chrząstkach. Wskazuje to na możliwość uczestnictwa AGE w rozwoju choroby zwyrodnieniowej stawów.
Kości - AGE mogą zaburzać wzrost i różnicowanie tkanki kostnej. Jedną z chorób, w rozwoju której podejrzewa się istotną rolę AGE jest postępująca z wiekiem osteoporoza. Dokładny mechanizm molekularny zachodzących zmian jest jednak dopiero badany i wymaga potwierdzenia.

http://www.drmichalak.pl/data/biochemia_w8.htm
I jak widać co zawiera najwięcej fruktozy i wit.C?no właśnie owoce,są zdrowe ale jedzone w rozsądnych ilościach,a czy na czczo?Lepiej nie ładować w siebie z rana cukrów prostych.
To jest moje zdanie i nikt nie musi się z nim zgadzać.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group