To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

Wegetarianin wśród mięsiarzy - wikipedia mięso

psych - 2009-12-26, 02:40
Temat postu: wikipedia mięso
na wikipedii pod hasłem mięso http://pl.wikipedia.org/wiki/Mięso widnieje zdanie:
Cytat:
Obecnie obowiązująca definicja mięsa: "mięśnie szkieletowe ssaków i ptaków uznane za zdatne do spożycia przez człowieka wraz z przyległą tkanką, gdzie ogólna zawartość tłuszczu i tkanki łącznej nie przekracza przyjętych wartości, i kiedy to mięso stanowi składnik innego produktu spożywczego".


Nie wiem skąd mają tę definicję, ale po pierwsze nie obejmuje np. torbaczy, fok, ryb. Trudniej i tłumaczyć, że wegetarianin, to taki co nie je mięsa, skoro spokojnie mógłbym wtrąchnąć kangura... Czy możecie mi pomóc znaleźć oficjalna definicję, żeby można było w wikipedii ładnie zamienić?

Surri - 2009-12-26, 16:32

psych napisał/a:
Nie wiem skąd mają tę definicję,


To dyrektywa Unii Europejskiej z 2003 roku

krzysztof - 2009-12-26, 18:40

WITAJ Psych :sloneczko: !!!

Możesz też zerknąć na meat z ang. jęz. wiki. :
http://en.wikipedia.org/wiki/Meat
Jest tam też etymologia słowa "mięso".

flesh - oznacza ciało , ew. - miąższ , mięso, tuczny.....

możesz wykorzystać też :

padlinę - czyli zwłoki zwierzęce:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Padlina

zwłoki - martwe ciało ludzkie lub zwierzęce:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zw%C5%82oki

także :ścierwo martwe, rozkładające się ciało zwierzęcia:
http://pl.wiktionary.org/wiki/%C5%9Bcierwo

warto podlinkować w.w. w : " Zobacz też"

W zoologii - truchło to inaczej zwłoki; martwe ciało ludzkie lub zwierzęce.

W jakiejś części - tak na roboczo - mogłaby definicja wyglądać tak :

Mięso - czyli ciała , zwłoki , truchło , padlina różnych gatunków zwierząt ( ryb także) zabitych lub padłych ? ( ew. naturalnie umarłych - pot. zdechłych ) rzadko zjadane bezpośrednio po zabiciu - w naturalnej postaci ?- ( surowe i bez dodatków chemicznych ) najczęściej będące efektem ? , wynikiem ? przemysłowej hodowli różnych gatunków - tzw .: chów wielkoprzemysłowy , jak również zabitych ( upolowanych ? , pojmanych a następnie zabitych) w swoim naturalnym środowisku.

tutaj można by było też wstawić drugie zdanie z ang. jęz. wiki. dotyczące organów

Gdy chodzi o nazwy poszczególnych części ciał zabitych zwierząt to np.: w rozbiorze zasadniczym półtusz wołowych uzyskuje się następujące elementy:szyja, karkówka, rozbratel, antrykot, łopatka, szponder, mostek, ...
więcej:
www.semestr-x.za.pl/3/tppz%20-%20egzamin1.doc

To samo można pociągnąć dla innych zwierząt.

Dodać można by także , iż :

... natychmiast po zabiciu zwierzęcia w tkankach zaczyna się proces rozkładu , którego produkt końcowy określa się mianem PTOMAINY - jady trupie
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ptomainy
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kadaweryna
http://pl.wikipedia.org/wiki/Putrescyna

i "wsadzić" w.w pojęcia do: Zobacz też

warto wskazać , że - inaczej jady trupie to : putrescyna i kadaweryna - toksyczne aminy powstające w procesach gnilnych.

Dlatego do "mięsa" dodawane substancje chemiczne np.: poprzez spryskiwanie itp.

...ciało ( mięso) zabitego lub zdechłego zwierzęcia zaczyna bardzo szybko gnić, a po kilku dniach zaczyna zmieniać kolor na chorobliwie szaro-zielony. Przemysł mięsny maskuje to odbarwienie za pomocą m.in.: azotanów i azotynów oraz innych środków konserwujących – mieszanki wiadome tylko dla rzeźni - w ten sposób nadając mięsu jaskrawo-czerwony kolor - wiele z tych środków to substancje rakotwórcze - w tym przypadku , także PRAWO NIE WYMAGA aby były wyszczególniane na opakowaniach .

np.: azotan sodu saletra sodowa, saletra chilijska, nitronatryt - w przemyśle spożywczym do konserwowania mięsa ( przeciwdziała tworzeniu się JADU KIEŁBASIANEGO; symbol UE - E251) ,
azotan potasu - konserwant mięsa (E 252) ,itd.itp. - tu warto podlinkować w : " Zobacz też".

Można wspomnieć o najnowszym sposobie utrzymania czerwonej barwy peklowanego mięsa a mianowicie traktowanie (gazowanie) mięsa tlenkiem węgla (czadem)
animacja edukacyjna dotycząca Carbon Monoxide :
http://monomeat.advomation.com/no-co-meat/
http://www.foodandwaterwa...carbon-monoxide

więcej o skażeniu mięsa było tutaj:
http://www.forumveg.pl/to...iesa-vt4037.htm


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :sloneczko: :bye:

spaceage - 2009-12-26, 20:09

A foki i torbacze to nie ssaki?
psych - 2009-12-26, 23:42

@Krzysztof... wielkie dzięki - o to właśnie michodziło.

@spaceage Fakt to wszystko ssaki - torbacze, nawet nie wiedziałem, a walenie - się zagalopowałem.

psych - 2010-02-17, 00:03

Wrzuciłem zmiany.
reptilia - 2010-02-19, 09:51

A wg tej definicji jak by to było z żabami? Albo ślimakami? Interesting.

Nooo, przecież od WIEKÓW wszyscy wiedzą, że RYBY TO NIE MIĘSO! Kościół tak mówi! -.- Zawsze mnie zastanawiało, skąd ten durny podział i czemu nadal ludzie w niego brną. :shock:

Shakefork - 2010-02-19, 13:53

A czemu tak się przejmujecie idiotami, którzy czepiają się słów? Myślicie, że zmiana definicji mięsa w encyklopedii coś da? Ja wątpię, przyczepią się do czegoś innego... oni po prostu nie chcą o nas i naszych ideach słyszeć.

btw. Podejrzewam, że tę edycję w końcu cofną...

psych - 2010-02-19, 19:02

język ma znaczenie. stety czy niestety. To co w tej chwili jest -- jest to w miarę wyważona propozycja - mniej radykalna niż Krzysztofa ale właśnie dzięki temu raczej ma szanse zostać.
Shakefork - 2010-02-19, 20:35

Znalazłem nawet artykuł w sieci o nikłym znaczeniu definicji słowa mięso ;p -> http://astral-projection....2,ID390626022,n

Uważam, że największym problemem wizerunku naszej ideologii jest to, że wielu z nas powołuje się na proste, lecz niestety mało trafne argumenty, które prosto podważyć/zanegować.

taffit - 2010-02-22, 09:59

reptilia napisał/a:
Nooo, przecież od WIEKÓW wszyscy wiedzą, że RYBY TO NIE MIĘSO! Kościół tak mówi! -.- Zawsze mnie zastanawiało, skąd ten durny podział i czemu nadal ludzie w niego brną.


Bo mięso pochodzi ze sklepu mięsnego, a ryby z rybnego. Proste ;)

anomaly - 2010-02-22, 19:38

Shakefork napisał/a:
(...) http://astral-projection....2,ID390626022,n


Tysiąc słów, zero treści.
Jak to zrobił, w głowie mi się nie mieści.

reptilia - 2010-02-22, 23:22

taffit napisał/a:
Bo mięso pochodzi ze sklepu mięsnego, a ryby z rybnego. Proste
Dzięki, taffit. Gdyby nie Ty, dalej błądziłabym w ciemności. :mrgreen:
sincerity - 2010-02-22, 23:24

reptilia napisał/a:
taffit napisał/a:
Bo mięso pochodzi ze sklepu mięsnego, a ryby z rybnego. Proste
Dzięki, taffit. Gdyby nie Ty, dalej błądziłabym w ciemności. :mrgreen:
Też poczułam to nagłe oświecenie 8-)
eliwinter - 2010-10-07, 23:32

może to nie o mięsie, ale...

mój ojciec we wczesnym dzieciństwie, gdy usłyszał, że ktoś pije mleko od krowy, przekonywał go, że oni piją "mleko od kobiety" 8-)

(w zamierzchłych wczesnych latach 50-tych bywało, że gospodynie wiejskie sprzedawały mleko umówionym rodzinom w mieście ;) )



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group