Jedzonko Witariańskie - kiszenie warzyw
light sensitive - 2011-02-27, 20:51 Temat postu: kiszenie warzyw Szukalam, szukalam i nigdzie nie znalazlam dzialu dotyczacego kiszonek (poza kapusta) wiec zakladam. Ostatnio kisze warzywa: buraki, czosnek, i marchew.
Slyszalam ze kisic mozna wszystkie warzywa - kalafiory, brokuly, baklazany.
Zalety kiszenia chyba sa znane, a moze sa jakies wady o jakich nie wiem?
Eksperymentowaliscie z kiszeniem czegos powszechnie nie kiszonego?
krzysztof - 2011-03-02, 10:08
WITAM
Azjaci kiszą prawie wszystko.
Trochę o kiszeniu różnych warzyw
http://www.przepisy.rzesz...kiszenie-warzyw
http://www.przepisy.rzesz...export/html/464
temat o kiszeniu kapusty
http://www.forumveg.pl/ki...a-vt4489,30.htm
Przepis z forum na Rejuwelac
http://www.forumveg.pl/we...39,15.htm#58216
oraz z surawki
"Na sfermentowanym jedzeniu"
http://www.surawka.republika.pl/W25.htm
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY
aktualny link do tematu o kiszeniu kapusty i Rejuwelac
http://www.forumveg.pl/vi...&start=30#75751
http://www.forumveg.pl/vi...&start=15#58216
Cordoba_2004 - 2011-03-02, 11:35
kisiłem i kiszę warzywa wszelakie i powiem że bardzo ładnie kisi się kalafior burak czerwony pięknie brokuł dość ładnie seler nać - pięknie
cebula śmierdzi kiszona jak kisić generalnie woda i sól na początku ciepło potem zimno
mania^^ - 2011-03-02, 16:23
Cały czas się zastanawiam, zadaję pytania i nie mogę się dowiedzieć. Kupiłam kapustę kiszoną paczkowaną. Skład: kapusta, woda, sól.
Zero konserwantów.
Produkcja takiej "sklepowej" kapusty kiszonej wygląda jak domowa czy robią, dodają coś niewegetariańskiego ?
taffit - 2011-03-02, 16:32
jest wegetariańska
light sensitive - 2011-03-17, 23:51
Krzysztof - dzieki za Rejuvelac. Nie znalam tego i na forum tez nie natrafilam - bede eksperymentowac w niedalekiej przyszlosci. Z woda mineralna bez gazu, bo destylowana z przepisu kojarzy mi sie z woda do zelazka.
edysqa - 2011-03-18, 14:44
Ja również oprócz znanych kiszonek robię kiszoną salatę (maslową, lodowa, pekinską). Pycha są. W sumie robię tak samo jak ogórki malosolne.
light sensitive - 2011-03-18, 22:12
edysqa, Brzmi genialnie orientalnie. mozesz podac caly przepis z proporcjami?
Tantra - 2011-03-19, 00:14
Małosolnych nie lubię, ale podaj, podaj, podaj swój sposób na kiszoną sałatę lodową (i inne)..!! Edysqa!!
edysqa - 2011-03-19, 09:12
Lodową przekrawalam na 4 części, maslową dzielilam czasami na liście, czasami w całości, pekinską kroilam na mniejsze kawałki. Myśle ze można tez spróbować w grubsze paski pokroic.
Ukladalam w kamiennym garnku, dodawalam kawałek chrzanu (nieduzy), koper (może być zwykły zielony koperek), czosnek (1-2 ząbki), gorczycę. Teraz można wsypac gotowej przyprawy do kiszenia bo wiadomo ze nie ma dostępu do chrzanu np.
Czasami do garnka wrzucalam tez małe rozyczki kalafiora
Całość zalewałam gotowaną osoloną (solą do przetworow nie morską) gorącą wodą. Mnie pasuje proporcja 1 l wody 1 łyżka soli
Przykrywam talerzykiem, kamieniem, stawiam w ciepłym miejscu i czekam aż bedzie gotowe (w sezonie 2-3 dni).
Podobno ktoś ją też robił w słoikach na zimę ale nie probowalam.
Tantra - 2011-03-19, 09:49
edysqa napisał/a: | kamiennym garnku |
d..a blada. Nie mam takiego garnka:/
Ale może spróbuję w słoikach
Wielkie dzięki, jak się coś uda wyhodować, napiszę
[ Dodano: 2011-03-19, 09:52 ]
Mały OT: chciałam kliknąć: "pomogła", ale nie widzę takiej opcji O co go..?
taffit - 2011-03-19, 11:02
Cytat: | Mały OT: chciałam kliknąć: "pomogła", ale nie widzę takiej opcji O co go..? |
"Pomógł" może kliknąć tylko założyciel tematu.
Tantra - 2011-03-19, 16:56
Przepraszam za OT i dziękuję za info..!
edysqa - 2011-03-19, 22:44
Możesz zrobic w dużym sloju szklanym
Ja mam garnek wiec robię w nim ale nie jest to wymagane
chociaż czytałam ze kiszonki wola w ciemnym siedzieć
Szanti - 2011-04-28, 22:01
edysqa napisał/a: | Lodową przekrawalam na 4 części, maslową dzielilam czasami na liście, czasami w całości, pekinską kroilam na mniejsze kawałki. Myśle ze można tez spróbować w grubsze paski pokroic.
Ukladalam w kamiennym garnku, dodawalam kawałek chrzanu (nieduzy), koper (może być zwykły zielony koperek), czosnek (1-2 ząbki), gorczycę. Teraz można wsypac gotowej przyprawy do kiszenia bo wiadomo ze nie ma dostępu do chrzanu np.
Czasami do garnka wrzucalam tez małe rozyczki kalafiora
Całość zalewałam gotowaną osoloną (solą do przetworow nie morską) gorącą wodą. Mnie pasuje proporcja 1 l wody 1 łyżka soli
Przykrywam talerzykiem, kamieniem, stawiam w ciepłym miejscu i czekam aż bedzie gotowe (w sezonie 2-3 dni).
Podobno ktoś ją też robił w słoikach na zimę ale nie probowalam. |
Ale to jest forum witariańskie a zalewanie warzyw gorącą wodą nie jest za bardzo witariańskie.
Nie wiem jak z tą sałatą (bo nigdy nie kisiłem) ale wiem że ogórki można zalać letnią wodą i też się ukiszą. A np. kapustę kisiłem bez soli, w ten sposób że drobno pokrojoną zalewałem świeżym sokiem z kapusty.
Co do wad kiszonek: zauważyłem, że gdy przez dłuższy czas, tak minimum około 2, 3 tygodni (czasami codziennie, bo lubię) jem kiszonki, to na języku pojawia się biały nalot (dość szybko znika po odstawieniu kiszonek). Przypuszczam że to wina drożdżaków. Tak więc nie należy przesadzać.
|
|
|