|
Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an
|
Przesunięty przez: taffit 2009-03-03, 16:12 |
Religia, radio Maryja, wiara itp,itd. (wydzielone) |
| Autor |
Wiadomość |
Kruk
Veg nad Vegami

|
Wysłany: 2009-02-17, 12:01
|
|
|
W sumie jeśli założyć iż Kościół zakazuje magii i innych tego typu obrzędów - to Harry Potter jako bohater najmłodszych rozbudza w nich wyobraźnię przez którą dzieci chciały by tak samo czarować Swego rodzaju robi się konfrontacja między księdzem w kościele czy na lekcji religii i Harrym który czaruje ile wlezie i jest do tego pozytywnym bohaterem.
Pewnie dlatego jest to zagrożenie wiary - i w sumie trochę racji w tym mają
Tak samo jak inne wyznania w Polsce które zaczęły się pojawiać powoli jak się system polityczny luzował w tej kwestii.
Wcześniej poprzez zrównanie z ziemią dawnych miejsc kultu i postawieniu w tych miejscach kościołów, palenie na stosach i inne prześladowania "niewiernych" Watykan miał wyłączność na Polskę. A jak zaczęły się powroty do wiar pierwotnych i rejestrowano inne ruchy religijne związane z dalekim wschodem itp. to nagle kościół pokazał kły bo ludzie zaczęli eksperymentować interesować się innymi wiarami przez co monopol zaczął pękać.
I np. jest wiele ciekawych stron gdzie można poczytać o niebezpiecznych sektach
Jednakże największą sektą religijną w kraju jest kościół katolicki - w co nie śmiem wątpić.
Co do Radia Maryja, dla wierzących starszych osób to często jest jedyna alternatywa by uczestniczyć w mszy świętej. Schorowane starsze osoby przeważnie nie ruszają się z domu, mieszkające same tez pewnie odczuwają brak obecności innych. Wiec radio staje się dla nich takim oknem na świat - tu transmisja z mszy, tu dzwoniący ludzie i ich wypowiedzi itp. i to jest właśnie to przez co słuchają tej stacji (pomijając fanatycznych słuchaczy) Nikogo nie bronie - ale plusy jakieś ma - przynajmniej dla tych wierzących którym brakuje mszy w kościele, a nie mają możliwości się na nią udać.
Lecz dzięki temu cześć z nich wpada w sieci Rydza i wysyła kasę na rożne cele. Tak samo wiele z nich nie pozwoli powiedzieć nic złego na Rydza bo dla nich jest człowiekiem który im otworzył owe okno na świat i możliwości swego rodzaju "bycia" wśród ludzi modlących się w kościele.
Tak czy siak te radyjko to największy monopolista i prędko się to raczej nie zmieni.
Były jakieś plany zastąpienia tego radia przez radio "Józef" no ale cóż władza Rydza sięga wysoko
| Ania D. napisał/a: | | Dla wielu osób Maryja jest postacią niezwykle istotną i pisanie Jej imienia w ten sposób, jak to zrobiła Alina, jest - delikatnie mówiąc - bardzo brzydkie. Kończę temat, bo to nie forum do tego typu wymiany zdań. |
hmmm... nie jednemu psu Burek, np. w Hiszpanii bardzo popularnym imieniem jest Jezus.
A co do niektórych wypowiedzi które były w tym radyjku faktycznie by trzeba bylo zmienić nazwę na proponowaną tzw. obraźliwą dlatego nie będę cytował na prośbę Ani D.
|
_________________ http://www.alterkino.org/ |
|
|
|
 |
sylwia
Veg Do Potęgi "ta zła"

Pomogła: 3 razy Wiek: 28 Posty: 3121 Skąd: Sz-n
|
Wysłany: 2009-02-17, 13:39
|
|
|
| Kruk napisał/a: | | palenie na stosach i inne prześladowania "niewiernych" Watykan miał wyłączność na Polskę. |
stosy? w Polsce? o ile mi wiadomo, to Polska była bodajże najbardziej tolerancyjnym religijnie krajem w tym okresie. i NIE BYŁO u nas sądów inkwizycyjnych.
| Kruk napisał/a: | | Jednakże największą sektą religijną w kraju jest kościół katolicki - w co nie śmiem wątpić. |
a ja tak. (chyba, że masz na myśli "sekta=odłam", wtedy się zgodzę) |
_________________ TESTUJĘ PRODUKTY ALPRO-SOYA
Alternatywa – cudna sprawa- można zaprzeczyć wszystkiemu; bierzesz zwykła, nudną rzecz, jak medycynę, naukę, czy edukację i tworzysz alternatywę, gdzie wszystko jest odwrotnie; normalna medycyna opiera się na badaniach, alternatywna na zgadywankach, przeczuciach i wewnętrznym głosie. To takie duchowe... |
|
|
|
 |
Hate
Veg Do Potęgi Pull The Plug

|
Wysłany: 2009-02-17, 14:42
|
|
|
| sylwia napisał/a: | | i NIE BYŁO u nas sądów inkwizycyjnych. | A to ciekawe bo slyszalem zupelnie co innego. Rowniez na temat stosow. Pogrzebie jednak najpierw i sie zobaczy
Edek:
Wyniki chwili googlowania:
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,87
http://www.historycy.org/index.php?showtopic=35739
Z wiki:
| Kod: | W Czechach i Polsce inkwizycję ustanowiono na stałe w 1318 roku, choć represje antyheretyckie w ramach inkwizycji biskupiej prowadzono już w roku 1315, kiedy to w Pradze spalono 14 waldensów, a w kilku miastach śląskich ponad 50.[100] Fragmentarycznie zachowane protokoły z dochodzeń prowadzonych przez praskiego inkwizytora Gallusa z Neuhaus w latach 1335 do ok. 1353 mówią o 14 spalonych heretykach z blisko 300 przesłuchanych, jednak szacuje się, że rzeczywista liczba straconych mogła wynosić nawet ponad 200, a całym postępowaniem w różnym stopniu objętych było około 4400 osób.[101]
Na ziemiach należących do Królestwa Polskiego o działalności inkwizycji niewiele wiadomo aż do pojawienia się herezji husyckiej w XV wieku. Polskie trybunały inkwizycyjne w walce z tą herezją wydały co najmniej 8 wyroków śmierci na około 200 przeprowadzonych procesów.[102] |
Troche to zakrecone np; jesli chodzi o liczby ofiar itd, ale jednak jasno z tego wynika, ze inkwizycja (chociaz niezbyt preznie) dzialala. Byly stosy i byly sady. |
_________________ Jaki miły i mądry facet
naprawdę mądry
nie z tych przemądrzałych
obieżyświat
co to z niejednego pieca chleb jadł
wyrozumiały i uprzejmy
cała anatomia jego twarzy
zdradzała lekki wysiłek
ust:
by mądrzej i grzeczniej do mnie mówić
oczu:
by uważniej i uprzejmiej mnie słuchać
taaaak...
naprawdę nie mogłem nie napluć mu w mordę. |
| Ostatnio zmieniony przez Hate 2009-02-17, 15:00, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
Kruk
Veg nad Vegami

|
Wysłany: 2009-02-17, 19:50
|
|
|
Co do palenia na stosach i reszty chyba nie muszę już nic pisać
A co do sekty - to z definicji według mnie to wynika
Chyba ze masz inną definicję niż oficjalna to ok - każdy ma do tego prawo |
|
|
|
 |
taffit
VegAdmin Monster

|
Wysłany: 2009-02-17, 20:00
|
|
|
Pojęcie sekty jest tak słabo zdefiniowane, że przypisywanie tego miana jest bardzo ryzykowne.
Jeżeli uznać sektę za wyłam z jakiejś religii, to mnóstwo dziś powszechnych kościołów powinno być tak nazywane. Żydzi za sektę mogą uważać katolików i chrześcijan, i wyznawców Allaha, katolicy od sekciarzy mogą wyzywać protestantów itd.
KRK uważa się za jedynych prawowitych następców JCh i zapewne nie zgodzi się z określeniem go jako odłamu religii chrześcijańskich. W końcu papież jest uznawany za następcę Syna Bożego.
Inna sprawa, że pierwszych chrześcijan uznawano za sektę i KRK wobec takiego określenia w tamtych czasach nie protestuje. To nasnuwa wniosek, że sektą jest każdy nowy ruch religijny, dopóki nie stanie się na tyle duży i wpływowy, żeby na stałe połączyć się z państwem miłością wzajemną i stać się religią, a po upływie jakiegoś tam czasu kościołem tradycyjnym.
Dziś często mamy do czynienia z negatywny wydźwiękiem słowa sekta w kontekście pewnych cech grup religijnych, prowadzących do destrukcji jednostki. Takie grupy istnieją, to fakt. Jednakże ich działania oraz skala tych działań to pikuś z tym co robił KRK, by pozyskać wiernych w przeszłości, zanim stał się religią państwową.
Dziś tak drastycznych działań podejmować nie musi. Ma ugruntowaną pozycję społeczną. Musi się również liczyć mimo wszystko z etyką społeczeństw. Dziś wystarczy, że uzależnia od siebie wyznawców wmawiając im, że poza nim nie ma zbawienia, a oni są jedynymi pośrednikami.
Poniżej cytat z wikipedii obrazujący zarzuty wobec KRK, pozwalające przypisywać temu kościołowi cechy sekty:
| Cytat: | * nadawanie nadzwyczajnych tytułów i uprawnień niektórym członkom Kościoła; duże kontrowersje wzbudzają wśród krytyków niektóre tytuły używane w stosunku do papieży, jak np. Vicarius Christi (Zastępca Chrystusa);
* uprzywilejowanie niektórych członków Kościoła do specjalnych czynności dokonywanych pomiędzy Bogiem a wiernymi;
* uznawanie, iż interpretacji Pisma Świętego mogą dokonywać tylko ludzie Kościoła (tzw. Urząd Nauczycielski Kościoła), papież i biskupi;
* uznawanie, zgodnie z nadanym Kościołowi przez Ducha Świętego charyzmatem nieomylności, nieomylności nauczycieli (pasterzy) kościoła w sprawie wszystkich treści nauki katolickiej i moralności;
|
|
_________________ Miło Cię widzieć, Gość! |
|
|
|
 |
Kruk
Veg nad Vegami

|
Wysłany: 2009-02-17, 20:31
|
|
|
| taffit napisał/a: |
Inna sprawa, że pierwszych chrześcijan uznawano za sektę i KRK wobec takiego określenia w tamtych czasach nie protestuje. To nasnuwa wniosek, że sektą jest każdy nowy ruch religijny, dopóki nie stanie się na tyle duży i wpływowy, żeby na stałe połączyć się z państwem miłością wzajemną i stać się religią, a po upływie jakiegoś tam czasu kościołem tradycyjnym.
|
Nic dodać nic ująć - nazwałem ich w końcu największą sektą - w sensie teraz to oni mówią kto jest sektą, a kto nie. A ich lista jest dłuuuga - i zarazem poniekąd śmieszna
A przypadkiem natrafiłem właśnie na "Leksykon współczesnych zagrożeń duchowych" szkoda ze nie jest dostępny w całości ale jak widać katolikowi dużo nie wolno - nawet coś mają na ekologów, leki homeopatyczne i o wegetarianach również coś jest
Wracając do sekt - jakoś kościół nie patrzy na definicje i na liście najgroźniejszych ma również oficjalnie zarejestrowane ruchy wyznaniowe.
Wiec o czym tu mówić - walka o wpływy!
Tak czy siak - każdy ma prawo do wierzenia w co tylko uważa za słuszne i nikogo nie zamierzam potępiać.
Jednakże zawsze znajdą się jakieś uwagi o których można podyskutować |
| Ostatnio zmieniony przez Kruk 2009-02-17, 20:34, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
sylwia
Veg Do Potęgi "ta zła"

|
Wysłany: 2009-02-17, 21:47
|
|
|
HATE: wiem, że były przypadki zbrodni na tle prześladowań religijnych, ale o ile mi wiadomo (w sumie czytałam o tym już z 8 lat temu, więc może jakieś nowe fakty od tego czasu) to były to kwestie incydentalne i wynikające raczej albo z histerii tłumu albo działań nadgorliwych jednostek. jednak patrząc na skalę i porównując z innymi krajami Europy, Polska wypada b. tolerancyjnie w tym okresie.
zgadzam się z taffitem, co do definicji słowa "sekta" - trochę śliska jest |
Alternatywa – cudna sprawa- można zaprzeczyć wszystkiemu; bierzesz zwykła, nudną rzecz, jak medycynę, naukę, czy edukację i tworzysz alternatywę, gdzie wszystko jest odwrotnie; normalna medycyna opiera się na badaniach, alternatywna na zgadywankach, przeczuciach i wewnętrznym głosie. To takie duchowe... |
|
|
|
 |
Kitten
Łamacz Klawiatur Kot Da Vinci

Pomogła: 2 razy Wiek: 25 Posty: 263
|
Wysłany: 2009-02-18, 00:25
|
|
|
Zajrzałam do tego leksykonu, jest tam wymieniony taoizm... Od razu mi się przypomniało, jak moja ulubiona profesorka (pracująca na KATOLICKIEJ UCZELNI) opowiadała o planach napisania książki 'Celtyckie Tao' .
Są w obrębie KRK osoby światłe i o otwartych umysłach... Ale to zdecydowana mniejszość. Najbardziej widoczni są siewcy propagandy strachu i ciemnoty |
|
|
|
 |
sylwia
Veg Do Potęgi "ta zła"

|
Wysłany: 2009-02-18, 13:45
|
|
|
| Kitten napisał/a: | | Najbardziej widoczni są siewcy propagandy strachu i ciemnoty |
jak wszędzie niestety... (wiesz, co mam na myśli.. ) |
|
|
|
 |
taffit
VegAdmin Monster

|
Wysłany: 2009-02-18, 14:35
|
|
|
Bardzo możliwe, że duża tolerancja religijna w Polsce była wynikiem naszej specyficznej sytuacji politycznej.
Od zawsze zmagaliśmy się z Krzyżakami i Niemcami, ściśle związanymi z Rzymem. Także pomimo katolickiego systemu wierzeń na rękę np. byli nam husyci robiący koło dupy Rzymowi w Czechach.
Dodatkowo nie było u nas za dużo heretyków (osób odchodzących od wiary), natomiast dużo było innowierców, ale tych już Inkwizycja nie obejmowała. Innowierców tępić próbowali Krzyżacy systematycznie najeżdżając ziemie polskie i litewskie
Gdy jednak w końcu pojawili się w Polsce heretycy "z prawdziwego zdarzenia", zostali bez skrupułów z naszego państwa przepędzeni. Mówię oczywiście o Braciach Polskich. |
|
|
|
 |
Kruk
Veg nad Vegami

|
|
|
|
 |
Surri
Veg przez duże V KSC

Pomogła: 2 razy Wiek: 24 Posty: 1945 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2009-04-14, 22:15
|
|
|
| Kruk napisał/a: | | bez komentarza... |
No dokładnie bo ja sama nie wiem śmiać się czy płakać...
Przerażające. |
_________________ Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!
 |
|
|
|
 |
taffit
VegAdmin Monster

|
Wysłany: 2009-04-14, 22:23
|
|
|
| Surri napisał/a: | | (...) sama nie wiem śmiać się czy płakać... |
zapytaj anioła strurza |
|
|
|
 |
Surri
Veg przez duże V KSC

Pomogła: 2 razy Wiek: 24 Posty: 1945 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2009-04-14, 22:24
|
|
|
| Na kolanach? |
_________________ Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!
 |
|
|
|
 |
taffit
VegAdmin Monster

|
Wysłany: 2009-04-14, 22:28
|
|
|
| Surri napisał/a: | | Na kolanach? |
Na goryla |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|

|