|
Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an
|
|
Roznica wieku |
| Autor |
Wiadomość |
Hikikomori
Łamacz Klawiatur

Pomogła: 1 raz Posty: 259 Skąd: z szafy
|
Wysłany: 2009-04-25, 11:01
|
|
|
Zawsze mnie zastanawia skłonność ludzi do wygrzebywania przeróżnych informacji medyczno-kulturowych, gdy zada im sie proste pytanie: co sądzicie o...? Lekki temat i mógłby się fajnie rozwinąć, gdyby nie wytoczone armaty niby-naukowe.
Autor zapytał, jaka różnica jest lepsza, jak uważamy;]
Ja uważam, że ludzie dobierając się w pary niekoniecznie myślą zaraz o wielodzietnych rodzinach i czy będą musieli zmieniać pieluchy swojemu partnerowi, gdy ten się zestarzeje. To są rzeczy drugoplanowe przy wchodzeniu w związek i "jakoś" się je rozwiązuje w trakcie. A dobieranie sobie partnera pod kątem przydatności do spożycia jest równie przedmiotowym traktowaniem człowieka, jak dobieranie pod kątem konta w banku;] |
|
|
|
 |
ira.s
NieVeg minarchista
|
Wysłany: 2009-04-25, 11:16
|
|
|
| an napisał/a: |
Zobacz o czym ja pisalam. |
Dokładnie o tym do czego się tutaj powyżej odniosłem (czyt. kwestionujesz konserwatywny (!) model anglosaski, w którym to mężczyzna jest nawet o 10-20 lat starszy od kobiety), zarzucając mi jakieś zaślepienie projekcyjne, kiedy nie jest żadną tajemnicą fakt, że tradycyjnie (szczególnie w Naszej cywilizacji łacińskiej) niemal od zawsze było tak, jak tutaj twierdzę, a sama biologia jedynie ten stan rzeczy z medycznego punktu widzenia potwierdza (przecież nawet dla trwałości samego społeczeństwa demograficzną katastrofą są rodziny rozrodczo-dysfunkcyjne, w których to 36letnia żona ze swoim 21letnim mężem o wielodzietności mogą na ogół zapomnieć, co kwitujesz jedynie lekceważącym ignorem)
Natomiast co się tyczy samych preferencji mężczyzn i kobiet, jak też dobra ich potomstwa, to trudno zaprzeczyć choćby temu, że faceci z reguły w przeciwieństwie do kobiet znacznie bardziej gustują w dużo młodszych od siebie partnerkach życiowych (z którymi pragną na długie lata wiązać swoją przyszłość, a nie oddawać się jedynie przelotnym przygodą seksualnym), z którymi związek gwarantuje obu stronom na pewno większą stabilizację (skoki w bok zdarzają się w tym wypadku znacznie żadziej, a niżeli ma to miejsce u równolatków, bądź w "matczynnych" układach), zaś ich dzieciom daje z tego tytułu zasadniczo wyższy komfort psychicznie-emocjonalny (wbrew temu co sama forsujesz, to z moich obserwacji jasno wynika, że nie tylko synowie, ale i córki z dużo mniejszym szacunkiem odnoszą się do ojców w domostwach matriarchalnych, gdzie Ci są sami jeszcze niańczeni przez swoje żony)
Zresztą, żeby była pełna jasność między Nami, to mi na prawdę nie przeszkadza różnorodność w tym zakresie, tym bardziej, że sam pochodzę z domu, gdzie w tym przypadku absolutnie nie istnieją żadne reguły (bowiem z jednej strony mam w rodzinie przykłady, gdzie to żona jest o średnio 5-10 lat starsza od swojego męża, zaś z drugiej na odwrót i wszędzie są blaski i cienie takich metryczkowych zestawień, które to dodatkowo w dużej mierze zależą od konkretnego etapu ich partnerskiego życia), stąd bynajmniej nie zamierzam nikomu tutaj narzucać jakiś jednotorowych wzorców, skoro i wśród moich bliskich panuje w tym temacie dość duża dowolność
[ Dodano: 2009-04-25, 11:49 ]
| Hikikomori napisał/a: | | ...niekoniecznie myślą zaraz o wielodzietnych rodzinach... |
Zgadza się, tyle że przed owym dylematem prędzej, czy później muszą i tak stanąć, stąd lepiej myśleć już o nim za wczasu, niż później zdać sobie sprawę, że istnieje na tym polu zbyt spore niedopasowanie, w wyniku którego niejedno małżeństwo się rozpadło (niezależnie od tego, czy było zawierane z prawdziwej miłości, czy z niskich pobudek kontraktowych) |
_________________ "Nie czyń drugiemu, co Tobie niemiłe!" |
|
|
|
 |
an
Wyższy Stan Ducha idealistka

Pomogła: 8 razy Wiek: 34 Posty: 773
|
Wysłany: 2009-04-25, 14:14
|
|
|
Ale namieszales ...
Zupelnie nie chcesz zauwazyc o co chodzilo ale ok, nie mam ochoty tlumaczyc
Moge tylko dodac ze jestes w bledzie jesli myslisz ze model nazywany przez ciebie anglosaskim jest powszechny w kulturze zachodniej |
_________________ Ania
http://www.youtube.com/watch?v=bJcrz8kLEcQ 11:33 - 11:45 min. sie zasmialam ;p
http://www.forumveg.pl/wi...owni-vt1926.htm
http://www.forumveg.pl/informacje-vt5505.htm#88588
2009-12-08, 14:13 Administrator vegie
| tomakin napisał/a: | | No, na vegie na bana trzeba naprawdę solidne zapracować. | zabanowana na forum vegie za przytaczanie wypowiedzi admina... |
| Ostatnio zmieniony przez an 2009-04-25, 14:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Hym [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-04-26, 16:27
|
|
|
| Ja np; czuje ze jestem troche niedojrzaly. Byc moze na poziomie 17-lat. Ale z drugij strony juz tyle zeczy przezylem ze czasmi wydaje mi sie nudne albo jakies smieszne pewne wypwiedzi osob. |
|
|
|
 |
Hikikomori
Łamacz Klawiatur

|
Wysłany: 2009-04-27, 11:26
|
|
|
| Cytat: | ira.s, Hikikomori napisał/a:
...niekoniecznie myślą zaraz o wielodzietnych rodzinach...
Zgadza się, tyle że przed owym dylematem prędzej, czy później muszą i tak stanąć, stąd lepiej myśleć już o nim za wczasu, niż później zdać sobie sprawę, że istnieje na tym polu zbyt spore niedopasowanie, w wyniku którego niejedno małżeństwo się rozpadło (niezależnie od tego, czy było zawierane z prawdziwej miłości, czy z niskich pobudek kontraktowych)
|
Skąd takie założenie, że każdy stanie przed takim dylematem? Posiadanie dzieci nie jest obowiązkowe i są osoby, które mają gdzieś zachowanie gatunku itp. Ja na ten przykład. Chodzi o to, żeby wybrać na partnera kogoś o podobnym podejściu do tematu.
jeśli chodzi o modele związków funkcjonujące w różnych kulturach czy to anglosaskich, czy "afrykańsko-azjatyckich", to trzeba zajrzeć trochę głębiej - zwykle są to związki aranżowane z pominięciem woli kobiety-dziewczynki. Żadna normalna nastolatka nie wyjdzie (podejrzewam) za faceta 20-30 lat starszego od niej, w dodatku żeby rodzić mu szóstkę dzieci. |
| Ostatnio zmieniony przez Hikikomori 2009-04-27, 11:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
sylwia
Veg Do Potęgi "ta zła"

Pomogła: 3 razy Wiek: 28 Posty: 3121 Skąd: Sz-n
|
Wysłany: 2009-04-27, 11:34
|
|
|
| Hikikomori napisał/a: | | jeśli chodzi o modele związków funkcjonujące w różnych kulturach czy to anglosaskich, czy "afrykańsko-azjatyckich", to trzeba zajrzeć trochę głębiej - zwykle są to związki aranżowane z pominięciem woli kobiety-dziewczynki. Żadna normalna nastolatka nie wyjdzie (podejrzewam) za faceta 20-30 lat starszego od niej, w dodatku żeby rodzić mu szóstkę dzieci. |
nie zapominaj, że z punktu widzenia takiego faceta to doskonały układ
| ira.s napisał/a: | | Natomiast co się tyczy samych preferencji mężczyzn i kobiet, jak też dobra ich potomstwa, to trudno zaprzeczyć choćby temu, że faceci z reguły w przeciwieństwie do kobiet znacznie bardziej gustują w dużo młodszych od siebie partnerkach życiowych (z którymi pragną na długie lata wiązać swoją przyszłość, a nie oddawać się jedynie przelotnym przygodą seksualnym), z którymi związek gwarantuje obu stronom na pewno większą stabilizację (skoki w bok zdarzają się w tym wypadku znacznie żadziej, a niżeli ma to miejsce u równolatków, bądź w "matczynnych" układach), zaś ich dzieciom daje z tego tytułu zasadniczo wyższy komfort psychicznie-emocjonalny (wbrew temu co sama forsujesz, to z moich obserwacji jasno wynika, że nie tylko synowie, ale i córki z dużo mniejszym szacunkiem odnoszą się do ojców w domostwach matriarchalnych, gdzie Ci są sami jeszcze niańczeni przez swoje żony) |
konflikt psychiczno-emocjonalny dają dzieciom rodzice, którzy się kochają i są odpowiednio dojrzali psychicznie. mogą być nimi w wieku 20 lat, a niektórzy i w wieku 40 nie będą, więc Twoja teoria o większej stabilizacji w związkach z młodszymi partnerkami niż u równolatków kupy się nie trzyma - sam napisałeś, iż
| ira.s napisał/a: | | sam pochodzę z domu, gdzie w tym przypadku absolutnie nie istnieją żadne reguły (bowiem z jednej strony mam w rodzinie przykłady, gdzie to żona jest o średnio 5-10 lat starsza od swojego męża, zaś z drugiej na odwrót i wszędzie są blaski i cienie takich metryczkowych zestawień, które to dodatkowo w dużej mierze zależą od konkretnego etapu ich partnerskiego życia), |
|
_________________ TESTUJĘ PRODUKTY ALPRO-SOYA
Alternatywa – cudna sprawa- można zaprzeczyć wszystkiemu; bierzesz zwykła, nudną rzecz, jak medycynę, naukę, czy edukację i tworzysz alternatywę, gdzie wszystko jest odwrotnie; normalna medycyna opiera się na badaniach, alternatywna na zgadywankach, przeczuciach i wewnętrznym głosie. To takie duchowe... |
|
|
|
 |
Surri
Veg przez duże V KSC

Pomogła: 2 razy Wiek: 24 Posty: 1945 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2009-04-27, 11:38
|
|
|
| pawel napisał/a: | | Ja np; czuje ze jestem troche niedojrzaly. Byc moze na poziomie 17-lat. |
Innymi słowy masz ochotę na siedemnastolatkę |
_________________ Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!
 |
|
|
|
 |
Hikikomori
Łamacz Klawiatur

|
Wysłany: 2009-04-27, 11:40
|
|
|
| sylwia napisał/a: | | Hikikomori napisał/a: | | jeśli chodzi o modele związków funkcjonujące w różnych kulturach czy to anglosaskich, czy "afrykańsko-azjatyckich", to trzeba zajrzeć trochę głębiej - zwykle są to związki aranżowane z pominięciem woli kobiety-dziewczynki. Żadna normalna nastolatka nie wyjdzie (podejrzewam) za faceta 20-30 lat starszego od niej, w dodatku żeby rodzić mu szóstkę dzieci. |
nie zapominaj, że z punktu widzenia takiego faceta to doskonały układ |
Zajebisty wręcz i zapewne dlatego tak powszechny i popierany naukowo przez innych facetów |
|
|
|
 |
ira.s
NieVeg minarchista
|
Wysłany: 2009-04-27, 12:28
|
|
|
| sylwia napisał/a: | | ...są odpowiednio dojrzali psychicznie. mogą być nimi w wieku 20 lat... |
Niestety nie mogą (a jeśli nawet się jakiś wyjątek znajdzie, to i tak potwierdza on jedynie tę regułę), gdyż nie uświadczysz 20'stolatka na tyle dojrzałego psychicznie, aby był świadomie gotów do założenia rodziny, a co tu jeszcze mówić o wychowywaniu dzieci (w najbliższej rodzinie mam tego jaskrawe przykłady, które tylko potwierdzają mój punkt widzenia i to niestety na niekorzyść samych mężów i ojców), kiedy de facto sam jest jeszcze mentalnie dzieckiem, które się jeszcze nie zdążyło wyszaleć w życiu, więc wszelka stabilizacja emocjonalna jest zwyczajnie ponad jego możliwości (fakty są niestety takie, że dopiero facet po 30-40'sce nadaje się na odpowiedzialnego rodzica, kiedy praktycznie każdej 20stolatce jest ten stan ducha już przez naturę dany). |
| Ostatnio zmieniony przez ira.s 2009-04-27, 12:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
an

|
Wysłany: 2009-04-27, 14:01
|
|
|
| ira.s napisał/a: | | sylwia napisał/a: | | ...są odpowiednio dojrzali psychicznie. mogą być nimi w wieku 20 lat... |
kiedy praktycznie każdej 20stolatce jest ten stan ducha już przez naturę dany). |
Co ty nie powiesz ...
Kompletnie nie wiesz o czym mówisz
tak jak mówilam - to tylko twoje pobozne zyczenia |
_________________ Ania
| tomakin napisał/a: | | No, na vegie na bana trzeba naprawdę solidne zapracować. | zabanowana na forum vegie za przytaczanie wypowiedzi admina... |
|
|
|
 |
Krowa
Ostoja Wiedzy

|
Wysłany: 2009-04-27, 14:16
|
|
|
| ira.s napisał/a: | | dopiero facet po 30-40'sce nadaje się na odpowiedzialnego rodzica, kiedy praktycznie każdej 20stolatce jest ten stan ducha już przez naturę dany). |
o!
a mi nie jest!
i co Ty na to?
pewnie jestem tylko wyjątkiem potwierdzającym regułę.
a co to właściwie znaczy: wyjątek potwierdzający regułę?
jak twierdzę że kocham kotki, a pewnego dnia wyłupuję jednemu oczka to to wyjątek, który potwierdza regułę? |
|
|
|
 |
ira.s
NieVeg minarchista
|
Wysłany: 2009-04-27, 15:24
|
|
|
| an napisał/a: |
...to tylko twoje pobozne zyczenia |
Oparte na pieczołowitych obserwacjach mojego otoczenia zapomniałaś zaznaczyć, a zatem mające się nijak do sfer projekcyjnych, jakie mi raczysz konwulsyjnie zarzucać
[ Dodano: 2009-04-27, 15:29 ]
| Iwona napisał/a: | | ...a mi nie jest! |
Bo i 20'stki jakby nie było jeszcze w swoim roztargnieniu nie przekroczyłaś
Pogadamy dopiero, jak Ci stuknie powiedzmy 23-25 wiosna, kiedy owe przepastne dysproporcje w kwestiach rodzicielskich najlepiej są widoczne pośród rówieśników obojga płci (w tym bowiem okresie można dostrzec jak na dłoni bolesną niedojrzałość mężczyzn w stosunku do równoletnich im kobiet na tle ojcowskich/matczynych powinności). |
| Ostatnio zmieniony przez ira.s 2009-04-27, 15:31, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
an

|
Wysłany: 2009-04-27, 16:45
|
|
|
| ira.s napisał/a: | | an napisał/a: |
...to tylko twoje pobozne zyczenia |
Oparte na pieczołowitych obserwacjach mojego otoczenia zapomniałaś zaznaczyć, a zatem mające się nijak do sfer projekcyjnych, jakie mi raczysz konwulsyjnie zarzucać |
pieczolowite obserwacje...
To twoje argumenty?
poczytaj jakis podrecznik psychologii czy socjologii i zobacz na jakiej podstawie mozna przyjmowac wyniki jakichs badan za prawidlowe
takie twoje interpretacje tego co raczysz zauwazac nic nie znaczá
Powiem ci tyle - to ze jakies mlode kobiety okolo 20 zostaja matkami to nie znaczy ze sa do tego bardziej przygotowane psychicznie emocjonalnie niz ich partnerzy - kazdy kto poczuwa sie do odpowiedzialnosci musi [MUSI A NIE CHCE] w takiej sytuacji jakos sobie radzic co nie znaczy ze jest z góry dojrzaly na to by byc rodzicem
zdecydowana wiekszosc ludzi nawet straszych nie wie "jak" powinno sie byc rodzicem
A z tym tekstem o konwulsjach - to czy to moze mialo byc cos smiesznego?
Jak widac jednak racje maja tu ci ktorzy zauwazyli ze jak nie masz argumentów to jedynie personalne przycinki starasz sie stosowac ... gratulacje |
_________________ Ania
| Ostatnio zmieniony przez an 2009-04-27, 16:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ira.s
NieVeg minarchista
|
Wysłany: 2009-04-27, 17:35
|
|
|
| an napisał/a: | | ...poczytaj jakis podrecznik psychologii czy socjologii... |
Tak się akurat ciekawie składa, że od tych stricte naukowych danych statystycznie-medycznych tutaj na dzień dobry wychodziłem, na co zarzucono mi, co bym się tylko książkową wiedzą w swojej argumentacji nie kierował, tylko bardziej oparł na otaczających mnie towarzyskich relacjach międzyludzkich, co też później uczyniłem, a co teraz mimo wszystko zostało przez Ciebie zanegowane.
Toż przecież to jest dosłowne pomieszanie, tyle tylko, że Twojego własnego autorstwa, wedle którego niezależnie na czym bym oparł swoje wnioski, to i tak będą one coróż krytykańsko kwestionowane dla samej tylko zasady, co by się z nimi z feministycznych względów nie zgodzić (niezależnie od tego, czy będą zgodne z prawdą, byle tylko przystawały do Twojej ideologii).
| an napisał/a: | | ...to ze jakies mlode kobiety okolo 20 zostaja matkami to nie znaczy ze sa do tego bardziej przygotowane... |
Ma natomiast znaczenie fakt, że kobiety od najmłodszych lat intuicyjnie ciągnie do stricte matczynych zabaw i obowiązków, kiedy z kolei mężczyzn ta sfera życia w okresie dorastania ani trochę nie interesuje, a wręcz żywo od niej stronią, jak sie tylko da, co ma realny wpływ na to, że płeć piękna średnio o 10-20 lat szybciej psychicznie dojrzewa do roli świadomego rodzica, niż płeć brzydka i raczej nie sposób tego faktu podważyć.
| an napisał/a: | | ...jak nie masz argumentów to jedynie personalne przycinki starasz sie stosowac... |
Bez urazy, ale z czysto merytorycznego pryzmatu patrząc, to raczej nikt się tutaj z moich adwersarzy większą ilością argumentów na poparcie własnego stanowiska nie popisał, jak uczyniłem to tutaj ja sam, kiedy z kolei odnośników ad personam mi bynajmniej nie szczędzono i cokolwiek daleko wykraczają one poza moje symboliczne odwarknięcia (więc doprawdy nie bardzo wiem do czego po raz kolejny pijesz, przykładając tę nierówną miarę "osądu"). |
|
|
|
 |
an

|
Wysłany: 2009-04-27, 21:10
|
|
|
| ira.s napisał/a: | | an napisał/a: | | ...poczytaj jakis podrecznik psychologii czy socjologii... |
Tak się akurat ciekawie składa, że od tych stricte naukowych danych statystycznie-medycznych tutaj na dzień dobry wychodziłem, na co zarzucono mi, co bym się tylko książkową wiedzą w swojej argumentacji nie kierował, tylko bardziej oparł na otaczających mnie towarzyskich relacjach międzyludzkich, co też później uczyniłem, a co teraz mimo wszystko zostało przez Ciebie zanegowane.
Toż przecież to jest dosłowne pomieszanie, tyle tylko, że Twojego własnego autorstwa, wedle którego niezależnie na czym bym oparł swoje wnioski, to i tak będą one coróż krytykańsko kwestionowane dla samej tylko zasady, co by się z nimi z feministycznych względów nie zgodzić (niezależnie od tego, czy będą zgodne z prawdą, byle tylko przystawały do Twojej ideologii). |
jakbym mówila do sciany
Chcesz tak grac to sobie graj, nie ma sprawy
| ira.s napisał/a: | | an napisał/a: | | ...to ze jakies mlode kobiety okolo 20 zostaja matkami to nie znaczy ze sa do tego bardziej przygotowane... |
Ma natomiast znaczenie fakt, że kobiety od najmłodszych lat intuicyjnie ciągnie do stricte matczynych zabaw i obowiązków, kiedy z kolei mężczyzn ta sfera życia w okresie dorastania ani trochę nie interesuje, a wręcz żywo od niej stronią, jak sie tylko da, co ma realny wpływ na to, że płeć piękna średnio o 10-20 lat szybciej psychicznie dojrzewa do roli świadomego rodzica, niż płeć brzydka i raczej nie sposób tego faktu podważyć. |
zabawa czy gra to nie realne zycie z realnymi problemami !
Jesli tego nie rozumiesz to twój problem (nawet jesli nie widzisz w tym problemu )
Poza tym gdyby chlopców i dziewczynki od malego wychowywac tak samo - np tak samo wymagac wykonywania obowiazków domowych od chlopców jak i dziewczyn, to wiele z tych pozornych róznic by nie mialo miejsca i mezczyzni byliby bardziej odpowiedzialni
| ira.s napisał/a: | | an napisał/a: | | ...jak nie masz argumentów to jedynie personalne przycinki starasz sie stosowac... |
Bez urazy, ale z czysto merytorycznego pryzmatu patrząc, to raczej nikt się tutaj z moich adwersarzy większą ilością argumentów na poparcie własnego stanowiska nie popisał, jak uczyniłem to tutaj ja sam, kiedy z kolei odnośników ad personam mi bynajmniej nie szczędzono i cokolwiek daleko wykraczają one poza moje symboliczne odwarknięcia (więc doprawdy nie bardzo wiem do czego po raz kolejny pijesz, przykładając tę nierówną miarę "osądu"). |
Wyniki zinterpretowanych wedlug twego uznania wlasnych obserwacji nazywasz argumentami? zródel twojej teorii tak zwanego modelu anglosaskiego tez nie podales ... To maja byc jakies argumenty?
A to ze wedlug ciebie inni nie mieli wystarczajacych argumentów sprawilo ze poczules iz masz prawo kierowac w moim kierunku jakies chore przytyki? ?
Ja do ciebie tego rodzaju personalnych przytyków nie mialam wiec nie wiem jakim prawem jeszcze zarzucasz mi ze do czeegos pije ...
Wez no troche sie zastanów z kim o czym rozmawiasz bo ja nie odpowiadam za to jak prowadzisz rozmowy z innymi osobami
A jesli kolejny raz masz zamiar odpowiadac w tym samym stylu, to cóz ... |
_________________ Ania
| Ostatnio zmieniony przez an 2009-04-27, 21:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|

|