Przesunięty przez: taffit 2010-07-13, 11:12 |
Wegańskie probiotyki? |
| Autor |
Wiadomość |
an
Wyższy Stan Ducha idealistka

Pomogła: 7 razy Wiek: 34 Posty: 635
|
Wysłany: 2009-10-10, 17:19
|
|
|
| Pewnie ze mozna wiécej kiszonej kapusty i kiszonych ogórków , a takze naturalnie kwaszonych buraczków (wiem ze niektórzy takie robiá) |
_________________ Ania
http://www.forumveg.pl/informacje-vt5505.htm#88588
2009-12-08, 14:13 Administrator vegie
| tomakin napisał/a: | | No, na vegie na bana trzeba naprawdę solidne zapracować. | zabanowana na forum vegie za cytowanie wypowiedzi admina... |
|
|
|
 |
Ines
Veg Niebanalny

Pomogła: 3 razy Posty: 90
|
Wysłany: 2010-02-05, 08:03
|
|
|
[quote="krzysztof"]
"Należny pociąć kapustę włożyć do blendera zalać woda destylowana,oczyszczona (nie z kranu lub ze studni)do 2/3 pojemności blendera i zmiksować ,przelać do dzbana lub jakiegoś innego najlepiej szklanego naczynia...quote]
Mam pytanko odnośnie do sporządenia tego probiotyku- czy moge zalac kapuchę woda kranowa, przefiltrowana przez dzban filtrujący Brity a potem przechowywac w granku emaliowanym? Nie mam szklanego naczynia, w sloiku 1litrowym się nie zmieści (chyba, ze kupiłabym taki wielki na weki?). Z góry dziękuję |
_________________ Przepisy na zielone koktajle http://vitalia.pl/index.p.../430/offsetk/18 |
| Ostatnio zmieniony przez Ines 2010-02-05, 08:05, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
hannah_9
Ostoja Wiedzy Zabłąkana owca

Pomogła: 1 raz Wiek: 28 Posty: 524 Skąd: Londyn
|
Wysłany: 2010-02-10, 22:49
|
|
|
Szybkie pytanko i prosba o podpowiedz:
Czy moge zrobic rejuvelac z ziaren orkiszu (a nie normalnej pszenicy)?
Dzieki z gory! |
_________________ It's not all about you...but it's where it all starts. |
|
|
|
 |
hannah_9
Ostoja Wiedzy Zabłąkana owca

Pomogła: 1 raz Wiek: 28 Posty: 524 Skąd: Londyn
|
Wysłany: 2010-02-11, 12:31
|
|
|
ok, moge, juz wiem
|
_________________ It's not all about you...but it's where it all starts. |
|
|
|
 |
Cordoba_2004
Veg Dojrzały

|
Wysłany: 2010-02-11, 21:31
|
|
|
Ludzie kapucha kiszona ze sklepu to żaden probiotyk jakie to wy bakterie chcecie rozwinąć
w środowisku
-sztucznego kwasu mlekowego
- benzoesanu
- innych konserwantów
Zakiś sobie to bedziesz miał priobiotyk |
|
|
|
 |
krzysztof
Veg przez duże V

|
|
|
|
 |
raman
Łamacz Klawiatur

|
Wysłany: 2010-03-25, 21:30
|
|
|
hmm...
ja tam odpuściłem temat specjalnych probiotyków, choć w kilka miesięcy po przejściu z wegetarianizmu na weganizm byłem jeszcze pod przemożnym wpływem producentów zaczarowanych jogurtów. z przerażeniem szukałem więc wegańskiego substytutu.
dziś z fermentowanych rzeczy pijam niepasteryzowane piwo i wino, do tego raz od czasu kapusta kiszona, a w sezonie małosolne ogórki.
im więcej surowych warzyw i owoców, tym lepsza flora bakteryjna. i tu rację mają witarianie- im więcej raw, tym lepsza praca jelit. martwe gnije, a żywe fermentuje wytwarzając odpowiednią florę bakteryjną.
tym samym nie trzeba więcej wyrzucać dwóch zeta za kieliszek downonka z paroma miliardami bakteri trudnowymawialnych, HEJ! |
_________________ Good times are coming
I hear it everywhere I go
Good times are coming
But they are sure coming slow. |
|
|
|
 |
|
|