Przesunięty przez: taffit 2010-07-13, 11:12 |
Wino |
| Autor |
Wiadomość |
narwana
Pilny Veg narwana

|
Wysłany: 2009-01-16, 23:56
|
|
|
| Rob napisał/a: | | Kiedyś już się o to pytałem, ale zapytam jeszcze raz, zwłaszcza, że temat jest o winie. Czy do produkcji drożdży winiarskich (piekarskie też mnie obchodzą - nawet może bardziej) używa się materiałów odzwierzęcych? Czy podłoże do rozwoju drożdży ma coś od zwierząt? W sumie nie wiem jak wygląda ten proces, tylko próbuję go sobie wyobrazić. |
drożdże czyli grzyby i pleśnie rosną na pożywkach roślinnych. bakterie rosną na pożywkach mięsnych. rzadko kiedy stosuje się podłoże roślinne w hodowli bakterii.
także drożdże są w 100% wegańskie,haha, choć jak ostatnio izolowałam z nich RNA i musiałam je zagotować i rozdrobnić, to aż mi się żal ich zrobiło ;p |
_________________ Aut inveniam viam, aut faciam |
|
|
|
 |
Jakub
Guru Veg takCZYtak,CALLmeJAK

|
Wysłany: 2009-01-17, 01:23
|
|
|
| narwana napisał/a: | | Rob napisał/a: | | Kiedyś już się o to pytałem, ale zapytam jeszcze raz, zwłaszcza, że temat jest o winie. Czy do produkcji drożdży winiarskich (piekarskie też mnie obchodzą - nawet może bardziej) używa się materiałów odzwierzęcych? Czy podłoże do rozwoju drożdży ma coś od zwierząt? W sumie nie wiem jak wygląda ten proces, tylko próbuję go sobie wyobrazić. |
drożdże czyli grzyby i pleśnie rosną na pożywkach roślinnych. bakterie rosną na pożywkach mięsnych. rzadko kiedy stosuje się podłoże roślinne w hodowli bakterii.
|
Może to pytanie trochę offtopicowe, ale jak się uzyskuje wegańską B12. Z tego co kojarzę, to biorą w tym udział bakterie. |
_________________ "Umysł jest swoją własną siedzibą
i w sobie samym może zamienić
niebo w piekło i piekło w niebo."
John Milton |
|
|
|
 |
Rob
Wyższy Stan Ducha

|
Wysłany: 2009-01-17, 03:38
|
|
|
| Jakub napisał/a: |
Może to pytanie trochę offtopicowe, ale jak się uzyskuje wegańską B12. Z tego co kojarzę, to biorą w tym udział bakterie. |
Dobrze kojarzysz. B12 jest syntetyzowana przez mikroorganizmy i od nich pozyskiwana.
| narwana napisał/a: | | bakterie rosną na pożywkach mięsnych. rzadko kiedy stosuje się podłoże roślinne w hodowli bakterii |
Więc chyba w tym przypadku stosuje się podłoże roślinne. |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Jakub
Guru Veg takCZYtak,CALLmeJAK

|
Wysłany: 2009-01-17, 09:21
|
|
|
| Rob napisał/a: | | Jakub napisał/a: |
Dobrze kojarzysz. B12 jest syntetyzowana przez mikroorganizmy i od nich pozyskiwana.
| narwana napisał/a: | | bakterie rosną na pożywkach mięsnych. rzadko kiedy stosuje się podłoże roślinne w hodowli bakterii |
Więc chyba w tym przypadku stosuje się podłoże roślinne. |
Właśnie, bo tak trochę zbyt prosty mi się wydawał prosty podział grzyby-roślinne, nie grzyby-zwierzęce pożywki. |
_________________ "Umysł jest swoją własną siedzibą
i w sobie samym może zamienić
niebo w piekło i piekło w niebo."
John Milton |
|
|
|
 |
Alispo
Veg Do Potęgi vegan vet :)

Pomogła: 13 razy Wiek: 28 Posty: 3148 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2009-01-17, 20:13
|
|
|
| Rob napisał/a: |
Zapytam się jeszcze o kapustę kwaszoną. Alispo coś o tym pisała ale nie mogę znaleźć. Było o przyspieszaniu procesu kwaszenia dodając "coś" co było wyhodowane na materiale odzwierzęcym. |
cos czyli bakterie,to dotyczy ogolnie kiszonek,jogurtow,tego gdzie sa bakt.kwasu mlekowego,oczywiscie co innego jak cos nie jest pozyskiwane na skale przemyslowa,ale jak jest to latweij dodac bakterie niz czekac na naturalne procecy. |
|
 |
krzysztof
Veg przez duże V

|
Wysłany: 2009-01-17, 20:21
|
|
|
WITAM !!!
Do klarowania wina stosuje się nie tylko żelatynę ( na skale przemysłową - tani produkt ) ale inne produkty także pochodzenia odzwierzęcego takie jak np.: "mleko" , "białko kurze" - najczęściej przy domowych sposobach ale nie tylko także w produktach tzw.: regionalnych z unikalna recepturą , itp.itd.
Klarowanie żelatyną.
Jeżeli wino zawiera dostateczną ilość garbnika, a mało substancji białkowych,
klarowanie prowadzi się za pomocą żelatyny; 10-20 g żelatyny
moczy się w wodzie w ciągu 12 godz. Po napęcznieniu wodę
zlewa się, rozpuszcza żelatynę w nowej wodzie na gorąco,
bezpośrednio potem dodaje do wina i dokładnie miesza. Wino
sklaruje się po kilku godzinach.
Klarowanie taniną. Jeżeli wino zawiera
dostateczną ilość białka, a mało garbników, klaruje się
je taniną; 2-12 g taniny należy rozpuścić w ciepłej wodzie
lub winie i dodać dokładnie mieszając roztwór. Wino klaruje
się po kilku godzinach.
Klarowanie taniną i żelatyną. Wino
ubogie w białko i garbnik klaruje się taniną i żelatyną.
Najpierw dodaje się do wina 10-30 g żelatyny przygotowanej w
sposób podany wyżej, a po paru godzinach dodaje się roztwór
2-6 g taniny.
Klarowanie białkiem kurzym. 1-2 białek na
100 litrów wina. Białka należy ubić z solą (10 g NaCl na 1
białko) na pianę i natychmiast wymieszać z całą ilością
wina. Wino klaruje się około tygodnia.
Klarowanie mlekiem. 1 litr mleka chudego
lub pełnego dodaje się bezpośrednio do wina.
Klarowanie albuminą. 5-10 g suchej
albuminy ubija się na pianę z wodą i solą i miesza z winem.
Klarowanie kazeiną. 8-20 g zmielonej
kazeiny rozpuszcza się w 100-300 ml 0,25% amoniaku, a następnie
dodaje do wina.
Poza podanymi wyżej sposobami do klarowania wina używa
się karuku (klej rybi), agar-agaru, ziemi hiszpańskiej,
bentonitu, kaolinu, piasku morskiego itd.
DODATKOWO w nowych technikach winiarskich stosuje się :
Klarowanie białych win z udziałem pomocniczych materiałów polimerowych w celu zabezpieczenia przed brązowieniem jako alternatywa dla użycia kazeinianu potasowego .Jest to absorpcja polifenoli na niedrogich i nietoksycznych preparatach polimerowych obejmujących chitozany, SKLEROPROTEINY POCHODZENIA BYDLĘCEGO i kwas polimasłowy, których dodatkową cechą jest możliwość ponownego wykorzystania po prostym zabiegu odzyskiwania.
Wykorzystanie mannoprotein S. cerevisiae tzw. HPM jako materiałów pomocniczych zapobiegających zmętnieniom powodowanym przez białka, jako alternatywa dla klarowania bentonitem, preparatami peptydazowymi i za pomocą ultrafiltracji.
tutaj na str. 2 znajdziecie na temat drożdży winiarskich :
http://sciaga.nauka.pl/in...winiarskie/st=1
i dodatkowo o drożdżach ogólnie :
"Przegląd ogólny drożdży mających znaczenie dla żywności " :
http://www.nauka.rk.edu.p...logia-zywnosci/
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY |
|
|
|
 |
Qsha
Pilny Veg

|
Wysłany: 2009-01-18, 07:25
|
|
|
| no to popite. |
|
|
|
 |
Rob
Wyższy Stan Ducha

|
Wysłany: 2009-01-18, 13:41
|
|
|
To chyba zostaje własna produkcja. Ja robię wina, nie klaruję niczym, samo się ładnie klaruje. Zakładając, że drożdże są vegan (wciąż prowadzę śledztwo w tej sprawie ) to takie wino jest dobre. Do wina dodaje się jeszcze pożywkę dla drożdży (fosforan amonu) żeby lepiej przebiegał proces fermentacji. Myślę, że można z niej zrezygnować jak ktoś nie chce dodawać chemii. Nie piłem lepszego wina niż wino domowe. |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Qsha
Pilny Veg

|
Wysłany: 2009-01-18, 19:45
|
|
|
moze mi sie uda zajawic moja mamuske zeby zaczela robic , bo nalewki juz robi i sa fantastyczne |
|
|
|
 |
KleryK
Łamacz Klawiatur

|
Wysłany: 2009-02-24, 12:10
|
|
|
A pisał ktoś jak jest z korbolami ? tzn tanimi winopodobnymi napojami ?
http://www.mix.com.pl/index.php?n=33
Napiszę do nich o ile nie jest wiadome z góry ich pochodzenie
-----------
Ale takie winka po 20-30zł są dość drogie jak na kieszeń moją . Wina z przedziału 8-15 jak bułgarskie, rumuńskie czy serbskie albo i węgrzyny warte były by sprawdzenia, ale nie znam żadnego z powyższych języków |
|
|
|
 |
Qsha
Pilny Veg

|
Wysłany: 2009-02-24, 14:38
|
|
|
ja pierwszy raz te firme widze...ale maja ladne butelki |
|
|
|
 |
fuego
Veg nad Vegami

|
Wysłany: 2009-02-24, 16:04
|
|
|
lepiej sobie wypić yerbe mate |
|
|
|
 |
KleryK
Łamacz Klawiatur

|
Wysłany: 2009-02-24, 16:19
|
|
|
Bo MIX tylko na pomorzu święci triumfy , towarzyszył mi od nastolatka
Tak jak z piwem specjal które jest najpopularniejszym piwem na pomorzu i bije na głowe wszystkie inne mimo że kosztuje 2zł, to poza pomorzem i warmią nie znajdziesz |
|
|
|
 |
onw
Łamacz Klawiatur

|
Wysłany: 2009-02-25, 19:07
|
|
|
| Rob napisał/a: | | Nie piłem lepszego wina niż wino domowe. |
to prawda, najlepsze jest domowe sklepowe mają w ogóle inny smak, i do tego działanie na organizm, myślałem że to przede wszystkim przez konserwanty ale jak krzysztof podał listę chemii potencjalnie używanej w produkcji wina to już wiem dlaczego tak dennie działa na wiele osób. |
|
|
|
 |
szmeras
Ostoja Wiedzy ja latam!

Pomogła: 3 razy Posty: 598 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2009-02-26, 09:30
|
|
|
| onw napisał/a: | | jak krzysztof podał listę chemii potencjalnie używanej w produkcji wina to już wiem dlaczego tak dennie działa na wiele osób. |
możesz sprecyzować? Bo rozumiem, że chodzi o jakieś dzialanie, które nie występuje po spożyciu wina domowego? |
_________________ nie jestem w centrum,
nie mam żadnego prawa,
nie mam żadnego lewa
 |
|
|
|
 |
|
|