Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat[ 0 ]  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
schronisko?
Autor Wiadomość
Husky
Veg Niebanalny

Wysłany: 2009-03-26, 16:54   schronisko?

próbuję nawet zrobić ankietę w tym temacie ale może jak lepiej poznam opcje forum...
na razie piszcie po prostu czy jesteście wolontariuszami czy nie.
dla mnie wegetarianizm to nie wszystko- trzeba też coś robić konkretnego dla zwierząt. no i praca w schronie jest jedną z mozliwości.

justay 
Veg nad Vegami
Perfekcjonistka

Wysłany: 2009-03-26, 20:33   

Zdecydowanie się z Tobą zgadzam.

Od 2 lat wolontariuszka w żywieckim schronisku dla zwierząt :) Zaangażowana emocjonalnie i czynowo(?). Z innymi wolontariuszami w trakcie zakładania stowarzyszenia na rzecz zwierząt :)

Husky
Veg Niebanalny

Wysłany: 2009-03-27, 08:19   

to wspaniale!!!!
ja jeszcze na etapie stowarzyszenia nie jestem, ale mamy taka stronkę adopcyjną psów husky, jako że pierwszy mój pies w schronie był husky i już jakoś mi to zostało.
w kazdym razie chetnie nawiażę współpracę...
jakby pojawił się jakiś husky u Was w schronie to możesz pisać, rozumiem, ze możemy liczyć na Twoją pomoc, mail to:
info@huskyadopcje.hekko.pl
a na czym będzie polegać stowarzyszenie? bardzo mnie ta kwestia zainteresowała :)
i jakimi pieskami się opiekujesz? jak trafiłas do schronu? ile macie zwierząt w schronie około? jakie są warunki?
napisz wiecej, trzeba się wymieniać doświadczeniami :)

Alispo 
Veg Do Potęgi
vegan vet :)

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 2009-03-27, 10:09   

Ja byłam,teraz raczej pomagam w adopcjach tak poza schronem,sporo tez w pracy.

Evergreen 
Ostoja Wiedzy

Wysłany: 2009-03-27, 10:33   

Ja też kilka lat w prywatnym schronie, a teraz na własną rękę.
Husky, właściwie w każdym schronisku jest jakiś husky, albo huskowaty, więc roboty będziesz/dziecie mieli mnóstwo.
Najciekawszy przypadek związany z huskowatymi w "moim" schronisku, to była Wilczyca z domieszką haskacza (ale wygląd i zachowanie to 100% wilk), która trafiła z Kielecczyzny, a miała straszną historię, skur..... właścicieli, a pochodziła z Kanady.
Adopcja Huskich, to raczej dość trudna działka (jak np. bullowatych), bo nie każdy, który chce mieć po prostu psa, nadaje się na właściciela tych wymagających psiaków. Ja już Ci pisałem, że od kilku tygodni mam Karelkę roczną i trzeba jej poświęcać naprawdę dużo czasu, a przede wszystkim wysiłku fizycznego (najlepiej bieganie do upadłego :) ), żeby była szczęśliwa, choć mam wielki ogród i inne psy, z którymi może się bawić. Te psy najlepiej nadają się dla maratończyków.

Husky
Veg Niebanalny

Wysłany: 2009-03-27, 12:45   

no niestety a w większosci zgłaszają się do nas osoby od razu do odstrzału, w sensie że nie potrafią nawet uzasanić czemu husky... po prostu znalazły sobie uroczą mordkę w internecie i wydaje im się że to pies jak kazdy inny i bez trudu zastąpi ich zmarłego Yorka w oglądaniu dobranocek z 3-letnim dzieckiem...
na szczęście póki co udaje się takim adopcjom zapobiec bo nie ujawniamy gdzie dokładnie znajduje się pies. najgorsza wtopa była jak ktoś przez zupełnie stronę (ogólną) chciał adoptować huskiego znajdującego się też pod naszą opieką. ale ludzie prowadzący tę stronę zapytali nas o zdanie czy mogą wydać psa, udostępnili nam korespondencję i po przedstawieniu naszych argumentów zgodzili się że pies nie powinien trafić do tej osoby.
działamy dopiero od 2 tygodni ale pracy jest zatrzęsienie, na początku chcieliśmy stworzyć skromniutką stronkę ale wkrótce okazało się że problem jest wiekszy niż myśleliśmy wiec wymaga sensownej oprawy.
mamy pod opieką psy chore, stare, zanidbane, do "resocjalizacji" więc ciągle brakuje nam rąk do pracy, mimo że jest nas kilkanaście osób z róznych częsci polski. przez to nie mozemy uwzglednić wszystkich psów bo nie bedziemy w stanie zapewnić wszystkim opieki
i z czystym sumieniem ich komuś polecic...
finansujemy się też sami i to się jak na razie nie zmieni a już koszty jezdzenia po województwach są spore, czasu tez to trochę zabiera.
a abstrachujac od samej strony...
ja osobiscie mam w tej chwili od dłuższego czasu pod opieką starszego samca husky ale również cała gromadę mieszanców.
jakby ktoś gustował w lisopodobnych to mam psa który bardzo lisa przypomina, nie wiem czy to mozliwe zeby miał lisich przodków az tak nie znam sie na tym. najgorszy rozrabiaka w całym schronie. jego ulubione zajecie to zaczepianie innych psów, jak tylko widzi jakiegoś na horyzoncie to wstępują w niego jakieś diabelne moce...
jak macie jakies psy którymi sie szczególnie opiekujecie to mozecie wstawić zdjecia, chętnie pooglądamy Waszych podopicznych.
mam jeszcze pyt, kto adoptował tą wilczyco-haszczarę??
a jeszcze co do bullowatych to mamy też cała kolekcje w schronie, chyba najbardziej powszechne na drugim miejscu po mieszańcach...
karelki to świetne psy ale chyba dosyć trudne w wychowaniu, znajoma z fundacji miała i opowiadała cuda co ten pies wyprawiał, wstaw zdjęcia koniecznie.
Ostatnio zmieniony przez Husky 2009-03-27, 12:50, w całości zmieniany 1 raz  

justay 
Veg nad Vegami
Perfekcjonistka

Wysłany: 2009-03-27, 14:27   

Husky napisał/a:
to wspaniale!!!!
ja jeszcze na etapie stowarzyszenia nie jestem, ale mamy taka stronkę adopcyjną psów husky, jako że pierwszy mój pies w schronie był husky i już jakoś mi to zostało.
w kazdym razie chetnie nawiażę współpracę...
jakby pojawił się jakiś husky u Was w schronie to możesz pisać, rozumiem, ze możemy liczyć na Twoją pomoc, mail to:
info@huskyadopcje.hekko.pl
a na czym będzie polegać stowarzyszenie? bardzo mnie ta kwestia zainteresowała :)
i jakimi pieskami się opiekujesz? jak trafiłas do schronu? ile macie zwierząt w schronie około? jakie są warunki?
napisz wiecej, trzeba się wymieniać doświadczeniami :)

Czytałam Twoje posty na tym forum dotyczące adopcji psów husky :) My głównie działamy poprzez forum DOGOMANIA, tam w sumie jest największe siedlisko i możliwość współpracy w pomaganiu zwierzętom. Husky trafiają się - oczywiście. Ale zazwyczaj jeśli nie są tylko uciekinierami to bardzo szybko znajdują nowe domy, bo zachwycają ludzi urodą. Staramy się aby to były domy wybierane za naszym posrednictwem, ale niejednokrotnie dzieje się to za naszymi plecami, pracownicy schroniska oddają psy byle komu, jak niestety w większości schronisk.
Schronisko jest w opłakanym stanie. W przeciwieństwie do schroniska w Bielsku, które bodajże 2 lata temu zostało wybudowane i jest przystosowane do warunków UE, żywieckie schronisko jest zbite z przegniłych, starych desek. Nie ma mowy o jakichkolwiek warunkach sanitarnych, czy odizolowaniu w wypadku chorób. Niestety. Miasto obiecuje nam nowe schronisko już od paru lat... Kolejna obietnica to na koniec lipca tego roku. Ciągle mamy nadzieję, bo wiele psów i kotów z powodu złych warunków zbyt wcześnie odchodzi za Tęczowy Most... Schronisko nie jest duże, jest w nim ok.70-80 psów i ok.15 kotów, a i tak jest bardzo ciasno. Opiekujemy się wszystkimi zwierzętami w schronisku. Głównie wychodzimy na spacery, bo tego potrzebują najbardziej. Fotografujemy, później ogłaszamy w internecie szukajac domów. Często zabieramy zwierzęta ze schroniska ze względu na ich stan(choroby, wypadki itp.) i leczymy w lecznicy(na własny koszt, a w sumie to z darów, jakie ludzie zaangażowani w pomoc nam ofiarują). Takie zabrane przez nas psy już nie wracają do schroniska.
Na schronisko trafiłam właśnie przez wspomniane przeze mnie wcześniej forum DGM. Wcześniej byłam wolontariuszką w bielskim schronisku, ale tam byli "zamknięci" na wszelką pomoc, nie można było ogłaszać psów w internecie, robic zdjęć, wychodzić na spacery... Moje zajęcia w schronisku ograniczały się do wyręczania pracowników w sprzątaniu kociarni, czy szczeniakarni... Kiedyś trafiłam na jakiś wątek na forum, gdzie dziewczyny(wolontariuszki żywieckie) zapraszały na organizowaną przez nie akcję(coś w rodzaju festynu, zabieramy na takie imprezy parę psów ze schroniska, wystawiamy swój stragan z "bazarkiem" gdzie można kupić "wszystko i nic"), zgłosiłam się do pomocy i zostałam... :) Wystawiamy cegiełki na Allegro, sprzedajemy "schroniskowe" koszulki(z napisem POKOCHAJ PSA LUB KOTA ZE SCHRONISKA), w sumie robimy, co w naszej mocy.

Stowarzyszenie chcemy założyć przede wszystkim ze względu na fundusze. Ludzie chętniej wpłacają na konto stowarzyszenia, niż na prywatnej osoby. Łatwiej można pozyskać dofinansowanie od firm, czy poprzez wpis do KRS sprawić, aby można było na stowarzyszenie przeznaczyć 1% z podatku. Mamy też nadzieję, że uda nam się wziąć pod opiekę żywieckie schronisko, a wtedy będziemy mieli możliwość kontroli - i nie dopuścić nigdy więcej do sytuacji, że psy znikają bez śladów, czy pracownicy nie wywiązują się z obowiązków.

Trochę chaotycznie to opisałam, ale mam nadzieję, że zaspokoiłam Twoja ciekawość :mrgreen:

foebe 
Veg Niebanalny

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2009-04-09, 19:06   

Miło poznać ludzi podobnych do siebie :sloneczko:

www.azyl.org - zapraszam do Cichego Kąta, którego jestem wolontariuszką.

CK zajmuje się bezdomnymi kotami, psami i sterylizacją zwierząt wolnożyjących. Działa na miau.pl, zbiera 1% na potrzeby naszych podopiecznych we wspłópracy z Vivą!
Ja akurat jestem chwilowo "tą od sterylek". Zwykle bywałam domem tymczasowym, teraz działalność musiałam niestety zawiesić na czas pisania magisterki ;) .

Husky
Veg Niebanalny

Wysłany: 2009-04-10, 09:42   

foebe, mamy na stronie Waszego Soprana :)

co do kociaków to Vincent jest przesłodki :)

foebe 
Veg Niebanalny

Wysłany: 2009-04-10, 20:29   

Sopranek już we własnym domu i z tego co pamiętam Vincent też (nad tarnogórskimi statystykami przestałam dawno panować :jestemgłupi: ).

Wszystkie kociaki są przesłodkie :mrgreen:

Husky
Veg Niebanalny

Wysłany: 2009-04-10, 20:49   

hmm dosłowie wczoraj podesłano nam inf. ze pies ciagle aktualny...
z tego co wiem to jest raczej na dt

Evergreen 
Ostoja Wiedzy

Wysłany: 2009-04-11, 18:16   

Husky napisał/a:
mam jeszcze pyt, kto adoptował tą wilczyco-haszczarę

ona przeszła tyle złych rzeczy, że nie była do adopcji.

Macho
Mały Veg

Wysłany: 2009-04-11, 22:34   

Husky napisał/a:
hmm dosłowie wczoraj podesłano nam inf. ze pies ciagle aktualny...
z tego co wiem to jest raczej na dt

Pies Sopran jest jeszcze w schronie...

Foebe zapewne chodziło o kota, bo takowy też był ;)

foebe 
Veg Niebanalny

Wysłany: 2009-04-12, 20:54   

Dokładnie tak jak mówi Macho :) Ja się nie orientuję jeśli chodzi o psy...

Husky
Veg Niebanalny

Wysłany: 2009-04-14, 12:21   

no to kontrowersja rozwiana :)

Odpowiedz do tematu