|
specjalisci |
| Autor |
Wiadomość |
daria
Wyższy Stan Ducha

Pomogła: 1 raz Wiek: 29 Posty: 636
|
Wysłany: 2007-12-19, 13:11
|
|
|
wino w fazie końcowej jest oczyszczane i do tego używa się się takich środków, jak na przykład: żelatyna, kazeina , karuk, albumina, białko jaja, nylon, czy PPPP (poliwinyloacetal pyrolidyna), bentonit - już prawie wcale, słyszałam jeszcze o skorupiakach
w każdym razie tradycyjna produkcja wege to to na pewno nie jest... ale czytałam, że coraz częściej odchodzi się od tych wszystkich sztuczności... więc może będzie kiedyś git
|
|
|
|
 |
Alispo
Veg Do Potęgi vegan vet :)

Pomogła: 13 razy Wiek: 28 Posty: 3148 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2007-12-19, 13:34
|
|
|
A ziemia okrzemkowa?ja z kolei slyszalam,ze to jest teraz standard
Ale pewnie wiesz lepiej i nie jest tak rozowo |
|
 |
daria
Wyższy Stan Ducha

|
Wysłany: 2007-12-19, 13:47
|
|
|
| Alispo napisał/a: | A ziemia okrzemkowa?ja z kolei slyszalam,ze to jest teraz standard
Ale pewnie wiesz lepiej i nie jest tak rozowo |
owszem, stosuje się ją, ale nie wszędzie.... trzeba dotrzeć do producenta i dowiedzieć się co gdzie i jak
niestety nie podają na opakowaniu - etykiecie jak produkują... więc najbezpieczniej kupić typowe wege, albo szukać informacji...
ja ostatnio zaprzestałam picia wina.. i innych alkoholi, więc nie szukałam, ale może jak znajdę czas, to poszperam
a tak na marginesie to właściwie zaczłęłam się interesować co jest wege a co nie dopiero niedawno.. a wydawało mi się, że jestem super, bo nie jem mięsa... nie kupuję skóry a tu tyle rzeczy muszę jesszcze wiedzieć...
no ale studiuję.... |
|
|
|
 |
Jakub
Guru Veg takCZYtak,CALLmeJAK

|
Wysłany: 2007-12-19, 16:04
|
|
|
Ja dziś jako specjalista zostałem zaproszony do programu radiowego. I chyba trochę dałem ciała trochę. Audycja była o "Nowym spojrzeniu na wegetarianizm" i będzie wyemitowana bodajże 2 stycznia o 8 rano na falach Radia Józef.
No nic, coś tam powiedziałem, ale ile można powiedzieć przez 20 minut programu. Strasznie to niespójne mi się wydawało. W ogóle nie zeszła rozmowa na zdrowotne aspelty wege, kiespko jeśli chodzi o powody AR. Trudno, pierwsze koty za płoty. |
_________________ "Umysł jest swoją własną siedzibą
i w sobie samym może zamienić
niebo w piekło i piekło w niebo."
John Milton |
|
|
|
 |
JAgniecha
Veg Do Potęgi Go Vegan!

Pomogła: 5 razy Wiek: 28 Posty: 2413 Skąd: Dublin
|
Wysłany: 2007-12-19, 16:32
|
|
|
| Jakub napisał/a: | | będzie wyemitowana bodajże 2 stycznia o 8 rano na falach Radia Józef. |
jak maja stronke netowa to chetnie poslucham cos wymodzil
maja? |
_________________ Time not important.
Only life important. |
|
|
|
 |
Margot
Veg przez duże V green reality

Pomogła: 2 razy Wiek: 30 Posty: 1333 Skąd: Jasło
|
Wysłany: 2007-12-19, 16:50
|
|
|
| JAgniecha napisał/a: | jak maja stronke netowa to chetnie poslucham cos wymodzil
|
ja też chętnie poslucham |
_________________ www.greenway-mtbteam.pl |
|
|
|
 |
Jakub
Guru Veg takCZYtak,CALLmeJAK

|
Wysłany: 2007-12-19, 23:10
|
|
|
No to od 2 stycznia będe bał się wejśc na forum. Z góry przepraszam. |
_________________ "Umysł jest swoją własną siedzibą
i w sobie samym może zamienić
niebo w piekło i piekło w niebo."
John Milton |
|
|
|
 |
KleryK
Łamacz Klawiatur

|
Wysłany: 2007-12-20, 02:40
|
|
|
Ale macie problemy, gotujecie sami, to sami róbcie wino . Dziś wypiłem butelke cudownego porzeczkowego ze spiżarni mojej przyjaciółki . Te wina się filtruje gazą o ile wogóle się filtruje .
A piwo to polecam olac lagery ( 95% sprzedawanego w Polsce syfu ) a przerzucic się na pszeniczniaki lub białe, które nie są filtrowane i po problemie. A najbardziej wege jest wódka. |
|
|
|
 |
daria
Wyższy Stan Ducha

|
Wysłany: 2007-12-20, 11:52
|
|
|
Ale macie problemy, gotujecie sami, to sami róbcie wino . Dziś wypiłem butelke cudownego porzeczkowego ze spiżarni mojej przyjaciółki . Te wina się filtruje gazą o ile wogóle się filtruje .
też tak myślę... zwłaszcza, że to ponoć proste... tylko trzeba poczekać!!! |
|
|
|
 |
Alispo

|
Wysłany: 2007-12-20, 12:07
|
|
|
| Ale nie kazdy zrobi sam,wiec chyba warto wiedziec jakie sa mozliwosci znalezienia czegos CF.Bo pewnie wiekszosc siegnie po niesprawdzone niz zrobi swoje.. |
|
 |
daria
Wyższy Stan Ducha

|
Wysłany: 2007-12-20, 12:17
|
|
|
| Alispo napisał/a: | | Ale nie kazdy zrobi sam,wiec chyba warto wiedziec jakie sa mozliwosci znalezienia czegos CF.Bo pewnie wiekszosc siegnie po niesprawdzone niz zrobi swoje.. |
|
|
|
|
 |
Alispo

|
Wysłany: 2007-12-20, 13:04
|
|
|
| No nie jest tak?tak podejrzewam..taki swiat.. |
|
 |
daria
Wyższy Stan Ducha

|
Wysłany: 2007-12-20, 13:08
|
|
|
| Alispo napisał/a: | | No nie jest tak?tak podejrzewam..taki swiat.. |
no raczej tak
|
|
|
|
 |
Alispo

|
Wysłany: 2008-01-08, 16:45
|
|
|
daria-a mozesz cos powiedziec o winach ConoSur ?jest tam winko organiczne,moze wiesz czy to prawda?;)bo kosztuje cos kolo 30 zł,troche dziwna cena jak na organiczne ktore zwykle kosztują od 100 w górę;) choicaz moze byc organiczne ale nieweganskie,tak tez sie zdarza,chociaz podobno czesciej organiczne sa ok?na liscie ktora podawalas go nie ma.
Ha! znalazlam sciagawke Tesco;) wychodzi na to,ze to jest tylko organiczne,ale jest zaznaczone ktore sa vege i ktore vegan :-D ,jak wchodzi sie na kolor wina to po lewej na dole w"more options".Z 383 czerwonych win 29 jest vegan a 96 vege,takie sobie statystyki.
http://www.tesco.com/wine...itle=Red%20wine |
|
 |
daria
Wyższy Stan Ducha

|
Wysłany: 2008-01-08, 21:18
|
|
|
| Alispo napisał/a: | | daria-a mozesz cos powiedziec o winach ConoSur |