|
Sędzia ukarany za utrudnianie adopcji dziecka przez parę hom |
| Autor |
Wiadomość |
an
Wyższy Stan Ducha idealistka

Pomogła: 7 razy Wiek: 34 Posty: 635
|
Wysłany: 2008-12-24, 11:25 Sędzia ukarany za utrudnianie adopcji dziecka przez parę hom
|
|
|
http://www.aol.pl/wiadomo...8884/index.html
| Cytat: | Sędzia ukarany za utrudnianie adopcji dziecka przez parę homoseksualną
Madryt (PAP) - Hiszpański sąd na dwa lata pozbawił prawa wykonywania obowiązków sędziego, który utrudniał adopcję dziecka przez parę homoseksualną.
Według Najwyższego Trybunału Sprawiedliwości (TSJ) Regionu Murcja (w południowo-wschodniej części kraju) sędzia Fernando Ferrina Calamita rozstrzygający sprawy w sądzie rodzinnym w stolicy regionu "złośliwie"
opóźniał adopcję dziecka.
O przysposobienie dziecka wystąpiła partnerka matki biologicznej. Kobiety żyją w związku lesbijskim.
Sąd uznał za okoliczność obciążającą "pogardę, jaką (sędzia) okazywał wobec orientacji seksualnej osoby wnoszącej o adopcję" i dodatkowo nakazał mu zapłacenie odszkodowania "za szkody moralne" w wysokości 6 tys. euro, a także pokrycie całości kosztów sądowych.
Ferrin Calamita również przez okres dwóch lat nie będzie mógł pełnić żadnej funkcji publicznej.
Skazany zeznał, iż od początku procesu o adopcję "szantażowano go" i wywierano "presję", aby wyjechał z Murcji. Zdaniem sędziego, "są ludzie, którzy uważają, że katolik nie może być sędzia sądu rodzinnego". Podczas procesu podkreślał, że "zawsze miał na uwadze dobro dziecka".
Według wcześniejszych wypowiedzi sędziego,
"dzieci adoptowane przez pary homoseksualne są królikami doświadczalnymi". Przyznał jednak, że istniejące wyniki badań na ten temat są krańcowo różne.
Ferrin Calamita dodał, że prawo hiszpańskie zezwala na adoptowanie dzieci przez pary homoseksualne,
jednak zaznaczył, że jego opinia na ten temat jest odmienna.
"Bardzo cierpiałam ja i moja rodzina, gdyż nie rozumieliśmy przeszkód, jakie nam stawiano w sprawie o adopcję - komentowała wyrok sądu Susana M.S., matka biologiczna dziecka. - Doszło do tego, ze bałam się o moje prawo do opieki nad córką".
"Proces o adopcję zamienił się w koszmar" - dodała. (PAP)
© PAP, fot. PAP/EPA
08-12-24 - 10:27 |
|
_________________ Ania
http://www.forumveg.pl/informacje-vt5505.htm#88588
2009-12-08, 14:13 Administrator vegie
| tomakin napisał/a: | | No, na vegie na bana trzeba naprawdę solidne zapracować. | zabanowana na forum vegie za cytowanie wypowiedzi admina... |
|
|
|
 |
Hate
Veg Do Potęgi Pull The Plug

|
Wysłany: 2008-12-24, 13:13
|
|
|
Koniec swiata sie zbliza |
_________________ Jaki miły i mądry facet
naprawdę mądry
nie z tych przemądrzałych
obieżyświat
co to z niejednego pieca chleb jadł
wyrozumiały i uprzejmy
cała anatomia jego twarzy
zdradzała lekki wysiłek
ust:
by mądrzej i grzeczniej do mnie mówić
oczu:
by uważniej i uprzejmiej mnie słuchać
taaaak...
naprawdę nie mogłem nie napluć mu w mordę. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|

|