|
Coś przeicwko jedzeniu ryb |
| Autor |
Wiadomość |
tilia
Veg Niebanalny

|
Wysłany: 2007-03-24, 10:07
|
|
|
czysta dyskryminacja w koncu ryba tez ma twarz |
|
|
|
 |
tomek
Wyższy Stan Ducha

|
Wysłany: 2007-03-24, 10:26
|
|
|
| marlenciaaa91 napisał/a: | | nie jem miesa ale ryby jaja sery tak bo jestem jaroszem a nie wegetarianka |
Widzę tu pewną sprzeczność: nie jesz mięsa, ale jesz mięso ryb. Trzeba się chyba na coś zdecydować.
Encyklopedia PWN traktuje pojęcie "wegetarianizm" i "jarstwo" zamiennie, nie wiem więc skąd wzięłaś to rozróżnienie.
http://encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3994529 |
_________________ "Nie jest miarą zdrowia być dobrze przystosowanym do głęboko chorego społeczeństwa" J.Krishnamurti
 |
|
|
|
 |
biedroniastaaaa
Veg nad Vegami

|
Wysłany: 2007-03-24, 21:50
|
|
|
| ja osobisice nie jem ryb. no ale co kto lubi.kwestia pogladow,wartosci i sumienia. |
_________________ biedronaczki sa w kropeczki lalalalala |
|
|
|
 |
Aneta
Veg Niebanalny

|
Wysłany: 2007-04-16, 21:25
|
|
|
Mnie dzis mama probowala namowic na jedzenie ryb, mimo ze nie jem ich juz ponad rok. nasluchalam sie argumentow jakie to one zdrowe nie sa. Lecza wszystkie choroby! |
|
|
|
 |
tilia
Veg Niebanalny

|
Wysłany: 2007-04-17, 10:16
|
|
|
| Aneta napisał/a: | | Lecza wszystkie choroby! | no tak poza tym sa zbiornikiem wszystkich tych swinstw w ktorych sobie plywaja w morzach, oceanach... |
|
|
|
 |
sylwia
Veg Do Potęgi "ta zła"

Pomogła: 3 razy Wiek: 28 Posty: 3122 Skąd: Sz-n
|
Wysłany: 2007-04-17, 10:39
|
|
|
| marlenciaaa91 napisał/a: | a ja jem ryby... sporadycznie ale jedak nie jem miesa ale ryby jaja sery tak bo jestem jaroszem a nie wegetarianka i dobrze sie z tym czuje hyhy |
natomiast ryby chyba czuja sie z tym niespecjalnie |
|
|
|
 |
Aneta
Veg Niebanalny

|
Wysłany: 2007-04-17, 17:33
|
|
|
| tilia napisał/a: | | no tak poza tym sa zbiornikiem wszystkich tych swinstw w ktorych sobie plywaja w morzach, oceanach... |
tak, mowilam juz o tym mamie, to powiedziala ze w marchewkach tez sa. Mowie jej ze stopien tego jest nieporownywalny... no ale nie przekonasz jej.. |
|
|
|
 |
nikita_chruszczow
Pilny Veg

|
Wysłany: 2007-05-12, 15:18
|
|
|
"Ryby i ich przetwory zawierają najwięcej PCBs. Wysokie stężenia tych związków w wątrobie dorszy bałtyckich, wynoszące 0,83-16 mg/kg (20), były przyczyną zakazu ich przetwarzania dla celów spożywczych w Polsce. Dopuszczalny poziom PCBs w wątrobie ryb wynosi 5 mg/kg. W Polsce średnie pobranie PCBs z rybami oszacowano na 16-40 mg/osobę/tydzień, a maksymalne pobranie na 210-260 mg/osobę/tydzień (22).
więcej o PCB
do tego kumulacja metali ciężkich
i wiele innych zanieczyszczeń "
Kiedys w TV na bodajże programie "Polsat zdrowie i uroda" bylo o tym co tak naprawde zawiera nasze jedzenie. O roznych paskustwach np. w rybach, chlebie, napojach itp.
I wtedy sie dowiedziałam, że (niektóre?) ryby zawierają rtęć;) |
|
|
|
 |
Kajcia
Ostoja Wiedzy SxE

|
Wysłany: 2007-05-13, 10:08
|
|
|
| nikita_chruszczow napisał/a: | | I wtedy sie dowiedziałam, że (niektóre?) ryby zawierają rtęć;) |
O proszę... czyli Ryby są śmiercionośne |
_________________ buduję oddzielną egzystencję.
|
|
|
|
 |
Alispo
Veg Do Potęgi vegan vet :)

Pomogła: 13 razy Wiek: 28 Posty: 3148 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2007-05-14, 23:20
|
|
|
Czytalam ostatnio o takiej popularnej chyba dosc ostatnio rybie pt. panga.O tym jak faszeruje sie hormonami zenskimi ..oksytocyna zdaje sie..
mniam |
|
 |
ptak
Veg Niebanalny .błotniak zbożowy.

|
Wysłany: 2007-06-06, 17:04
|
|
|
kiedyś bardzo lubiłam łososia. wędzonego na zimno.
a jednocześnie podziwiałam te dzielne stworzenia w teleiwzji na animal planet - i marzyłam żeby moc sobie powiedziec 'teraz naprawde szanuje te zwierzęta."
argumenty przeciw jedzeniu ryb- zdrowotne oczywiscie- to takie że ich ciała są skażone ciężkimi pierwiastkami. te wszystkie zanieczyszczenia...
a poza tym można sie udłąwić ością.
ps. niedawno dowiedziałam się że łososiek znajduje sie podobnej sytuacji co dorsz. drastycznie spadla jego liczebność (taki zdrowy, w sam raz dla otylych, afrodyzjak... esz |: ). zdruzgotalo mnie to. gdybym w mięsnych czasach o tym wiedziała nie wzielabym do ust. |
|
|
|
 |
alan001
Wyższy Stan Ducha over the rainbow

|
Wysłany: 2007-06-09, 11:08
|
|
|
| Ja nigdy nie jadłęm ryby ze względu na ośći. Zresztą one śmierdzą mułem. A tak obok to nawet jestem przeciw trzymania ryb w akwarium. |
_________________ Ganja Sensibilla, airi-airi, marijuana
Ganja Sensibilla – zbyt pozytywna, dlatego zakazana
Ganja Sensibilla, airi-airi, marijuana
Ganja Sensibilla - Zbyt pozytywna, dlatego
zakazana |
|
|
|
 |
ptak
Veg Niebanalny .błotniak zbożowy.

|
Wysłany: 2007-06-09, 22:39
|
|
|
ryby w akwarium są naprawdę piękne. zwlaszcza glonojady i inne zabawne sumowate kreatury- czy wężyki z długimi noskami.
ale ja też mam lekką awersję- ryba sie do Ciebie nie przywiąże tak mocno jak pies, czy kot, a co to za życie- ani to zżyte z człowiekiem ani wolne. wlasciwie wyzute z emocji. ):
a co sądzicie o papugach? ja mam slabosc do papugi... mogę pomarzyć o takim papugu na ramieniu bo chyba nie odważyłabym się nabyć. ): |
|
|
|
 |
Alispo
Veg Do Potęgi vegan vet :)

Pomogła: 13 razy Wiek: 28 Posty: 3148 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2007-06-11, 07:04
|
|
|
Piekne moga byc no ale chyba nie o to chodzi..u mnie sa papugi,a w Walbrzychu mamy ryby..jestem za gdy sa to zwierzeta wyratowane/z adopcji,jestem przeciwna kupowaniu w kazdym przypadku.
Nie wiem czy ryby takie niezzyte;)Nasze karasie z reki jedza;) |
|
 |
alan001
Wyższy Stan Ducha over the rainbow

|
Wysłany: 2007-06-11, 19:58
|
|
|
| Ja propaguje wolność zwierząt bo mi wydaje się że zwierze najlepiej czuje się na wolności. Jednak od pewnego czasu mam królika znaczy się króliczke musiałem ja przygarnąć gdyz biedaczka była torturowana przez stado rozwydrzonych dzieciaków. |
_________________ Ganja Sensibilla, airi-airi, marijuana
Ganja Sensibilla – zbyt pozytywna, dlatego zakazana
Ganja Sensibilla, airi-airi, marijuana
Ganja Sensibilla - Zbyt pozytywna, dlatego
zakazana |
|
|
|
 |
|
|