Przesunięty przez: taffit 2009-02-07, 11:00 |
MENSTRUACJA, CZY JEST RZECZYWIŚCIE KONIECZNA? |
| Autor |
Wiadomość |
sylwia
Veg Do Potęgi "ta zła"

Pomogła: 3 razy Wiek: 28 Posty: 3122 Skąd: Sz-n
|
Wysłany: 2009-04-21, 10:54
|
|
|
| cedar napisał/a: | | pęcherzyki na powiększonych jajnikach-nie wiem co mi wtedy dolegało bo nikt nie potrafił wytłumaczyć, powiedzieć coś konkretnego tylko od jednego ginekol. do drugiego |
PCO?
"W przypadku PCO najczęściej występują skąpe krwawienia miesiączkowe bądź też nie pojawiają się one wcale i możemy wówczas mówić o wtórnym braku miesiączki. Zaburzenia cyklu miesiączkowego mogą stać się przyczyną wielu chorób związanych z nadmiernym oddziaływaniem hormonów na błonę śluzową macicy, powodując jej przerost. Większość cykli w PCO to tzw. cykle bezowulacyjne, w których nie dochodzi do uwolnienia komórki jajowej zdolnej do zapłodnienia. Cykle bezowulacyjne spowodowane są zaburzeniami hormonalnymi. Zmiany hormonalne powodują, że w cyklu miesiączkowym dochodzi do wzrostu pęcherzyka Graffa, w którym mieści się komórka jajowa lecz nie dochodzi do jej uwolnienia. Pod wpływem androgenów pęcherzyk obumiera w wyniku czego tworzy się maleńka cystka. Powtarzająca się sytuacja w kolejnych cyklach powoduje powstawanie licznych torbielek w jajniku co w rezultacie doprowadza do jego znacznego powiększenia. Torbielki te najczęściej umiejscawiają się blisko zewnętrznej powierzchni jajników. Bardzo przydatnym badaniem diagnostycznym jest badanie ultrasonograficzne. Pozwala ono na ocenę struktury oraz wielkości jajników. W obrazie USG w przypadku PCO uwidocznione są jajniki z dużą liczbą niepękniętych pęcherzyków jajnikowych umiejscowionych tuż pod zewnętrzną powierzchnią jajników oraz z pogrubiałą osłonką białawą. Niejednokrotnie jajniki te są znacznie powiększone. " |
_________________ TESTUJĘ PRODUKTY ALPRO-SOYA
Alternatywa – cudna sprawa- można zaprzeczyć wszystkiemu; bierzesz zwykła, nudną rzecz, jak medycynę, naukę, czy edukację i tworzysz alternatywę, gdzie wszystko jest odwrotnie; normalna medycyna opiera się na badaniach, alternatywna na zgadywankach, przeczuciach i wewnętrznym głosie. To takie duchowe... |
|
|
|
 |
Hym [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-04-21, 17:01
|
|
|
Tak troche nie na temat, nie znam sie na tym ale ogolnie to jescze troche a wsztsko co normne zostanie uznane za chorobe; menstracja, owulacja, menopazua, starzenie sie, wypadanie wlosow, wypadanie zebow. Mysle ze sa to normane sprawy i raczej taka jest kolej losu i zycia. Sorry jak kogos tutaj urazilem. Wybaczcie. Pozdrwiam
(wsztsko co pisze jest tylko moaj prywatna opinia) |
| Ostatnio zmieniony przez Hym 2009-04-21, 17:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
cedar
Veg nad Vegami ż~ó~ł~t~e kfiaty;)

|
Wysłany: 2009-04-23, 00:19
|
|
|
Sylwiuś dziękuję:)) myślę, że być może jak piszesz-było... mineło |
|
|
|
 |
sylwia
Veg Do Potęgi "ta zła"

|
Wysłany: 2009-04-23, 11:13
|
|
|
| cedar napisał/a: | | Sylwiuś dziękuję:)) |
Proszę
aczkolwiek myślę, że kontrolne USG raz do roku byłoby wskazane, jeżeli planujesz ciążę w przyszłości. |
Alternatywa – cudna sprawa- można zaprzeczyć wszystkiemu; bierzesz zwykła, nudną rzecz, jak medycynę, naukę, czy edukację i tworzysz alternatywę, gdzie wszystko jest odwrotnie; normalna medycyna opiera się na badaniach, alternatywna na zgadywankach, przeczuciach i wewnętrznym głosie. To takie duchowe... |
|
|
|
 |
myokolove
świerzak
|
Wysłany: 2009-05-25, 10:34
|
|
|
Przeczytałam odrobinę artykułu(jestem w pracy dokończę w domku:) zgodzę się z tym, że kobiety zdrowe i zdrowo odżywiające się, takie które nie denerwują się , są szczęśliwe itp. mają bardzo skąpe krwawienia menstruacyjne słyszałam i gdzieś kiedyś przeczytałam. A że jakieś krwawienie jest, myśle że lepiej jest się z tym pogodzić. Dyskomfort czują osoby, którym coś fizycznie dolega (z różnych powodów). Ja od kiedy praktykuje jogę kompletnie nie przejmuje się menstruacją, kiedyś czułam o pęka jajeczko teraz nic, zaskakuje mnie jak się pojawia i jeszcze bardziej jak znika. Jedyny minus dzisiaj nie mogę posiedzieć w jacuzi uhhh :)Jak przeczytam całość odezwę się .
Pozdróweczka |
|
|
|
 |
Kitten
Łamacz Klawiatur Kot Da Vinci

Pomogła: 2 razy Wiek: 25 Posty: 263
|
Wysłany: 2009-05-25, 12:42
|
|
|
Nie przekonuje mnie teza, ze brak miesiączki świadczy o zdrowiu. Złuszczająca się co miesiąc śluzówka jest ukrwiona, więc siłą rzeczy miesięczna wydzielina musi zawierać trochę krwi i nie ma w tym nic patologicznego. Natomiast faktycznie dieta, choroby, poziom stresu mają wpływ na obfitość i bolesność krwawienia, co obserwuję też u siebie. Joga faktycznie pomaga |
|
|
|
 |
Jędruś
Veg przez duże V

|
Wysłany: 2009-05-25, 13:07
|
|
|
Mnie rzuca się w oczy coś innego a mianowicie dlaczego to zjawisko nie występuje u innych gatunków zwierząt włącznie z gatunkami blisko spokrewnionymi z Homo sapiens, naczelnymi oczywiście pod warunkiem że są na diecie naturalnej, surowej.
Do tej pory nikt z fachowców nie dał zadawalającej odpowiedzi gdzie leży ta różnica.
Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
NO spam |
|
|
|
 |
sylwia
Veg Do Potęgi "ta zła"

|
Wysłany: 2009-05-25, 13:21
|
|
|
| Jędruś napisał/a: | a mianowicie dlaczego to zjawisko nie występuje u innych gatunków zwierząt włącznie z gatunkami blisko spokrewnionymi z Homo sapiens, naczelnymi oczywiście pod warunkiem że są na diecie naturalnej, surowej.
|
ponieważ nie są gatunkiem Homo sapiens?
poza tym szympansy mają menstruację, i nie tylko one, jeżeli chodzi o naczelne. |
| Ostatnio zmieniony przez sylwia 2009-05-25, 13:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
krzysztof
Veg przez duże V

|
|
|
|
 |
Poli
Natchniony Veg

|
Wysłany: 2009-09-17, 22:14
|
|
|
Ja odkad jestem na surowej diecie nie mam bólów miesiaczkowych, i takze miesiaczka jest krotsza. ale jakos nie wierze, ze totalnie pozbede sie tego urozmaicenia .
Jestem w stanie uwierzyc jesli dziecko ( dziewczynka) od urodzenia jest na surowej diecie to moze miesiaczka wogole sie nie pojawic.
Mam suke , ktora jest na surowej diecie wiekszosc swojego zycia, i niedawno dostala pierwsza cieczke, fakt ,ze byla krotsza niz u inych suk, ale byla ??? |
|
|
|
 |
mia
Veg nad Vegami Gallus domesticus

|
Wysłany: 2009-09-17, 23:37
|
|
|
| Cytat: | | Zwierzęta wolnożyjące nie menstruują... W warunkach domowych u zwierząt oswojonych lub udomowionych tego rodzaju okresy stają się częstsze, a obrzmienie narządów płciowych staje się bardziej intensywne, aby w końcu skończyć się krwawym wysiękiem menstruacyjnym. Obecnie coraz więcej specjalistów jest zgodnych że powodem krwawych wysięków menstruacyjnych wśród zwierząt domowych jest pokarm jaki dostają od ludzi. Innymi słowy, po schwytaniu zwierzęcia, zwierzęcia które nie miało krwawych wysięków w stanie dzikim i po krótkim okresie karmienia komercyjną karmą te zwierzęta zaczynają doświadczać krwawych wysięków menstruacyjnych - wynik nienaturalnej karmy oraz sztucznych warunków w których żyją |
bzdura
zasięgałam opinii 11 teriologów, Polskich i zagranicznych, zajmujących sie wolno żyjącymi zwierzetami
krwawienie pojawia się u wielu ssaków lądowych, w tym np u dzikich wilków.
ma nieco inna funkcję niż u ludzi i niektórych naczelnych, bo służy np jako nośnik feromonów i pojawia się w trakcie owulacji
na krwawienie u kobiet z pewnością wpływa dieta (myśle że większość z nas tego doświadczyła w trakcie eksperymentów z żywieniem) ale nie zgodze się że jest ono objawem chorobowym
kiedyś poznany fizjolog z holandii (bardzo otwarty człowiek), który zrobił phd na hormonach steroidowych, powiedział mi, że organizm bez dostarczania gotowych szkieletów sterolowych z pożywieniem (mając do wyboru jedynie pokarm roślinny) produkuje hormony w mniejszych ilościach, bądź też takie których funkcjonowanie jest "upośledzone" względem tych prawidłowych
upośledzenie to, może objawiać się inną fizjologią złuszczania błony śluzowej a co za tym idzie mniejszym krwawieniem, co oczywiście nie musi być szkodliwe, ale organizmy ludzkie szalenie sie różnią i to co u jednych jest zastopowaniem krwawienia przy zachowaniu pełnej płodności, u innych może oznaczać problemy z zajsciem i donoszeniem ciąży a nawet zmiany w zachowaniu (zmniejszone libido i oziebłość)
nie upieram się że to prawda
ale brak mi danych na temat wegan i witarian z wieloletnim stażem, które świadczyłyby jednoznacznie że zachowali bez zmian zespoł funkcji i zachowań generowanych przez hormony płciowe... |
_________________ – Powiedz, Puchatku – rzekł wreszcie Prosiaczek – co ty mówisz,
jak się budzisz z samego rana?
– Mówię: „Co też dziś będzie na śniadanie?” – odpowiedział Puchatek.
– A co ty mówisz, Prosiaczku?
– Ja mówię: „Ciekaw jestem, co się dzisiaj wydarzy ciekawego”.
Puchatek skinął łebkiem w zamyśleniu.
– To na jedno wychodzi – powiedział.
 |
| Ostatnio zmieniony przez mia 2009-09-17, 23:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
krzysztof
Veg przez duże V

|
|
|
|
 |
mia

|
Wysłany: 2009-09-18, 19:29
|
|
|
nie mam teraz czasu obejrzeć wszystkiego, ale te linki które działają odnoszą się tylko do jednej rodzinki (fakt że licznej )
czy rodzice tych dzieci sa od urodzenia witarianami?
dzieci nie weszły jeszcze w okres dojrzewania i nie można przewidzieć jak dieta wpłynie na ich płodność i zachowania na które wpływ mają hormony płciowe, więc jeżeli rodzice nie są na surowiznie od dziecka to niczego nie wnosi.
poza tym to nadal jeden przypadek |
_________________ – Powiedz, Puchatku – rzekł wreszcie Prosiaczek – co ty mówisz,
 |
|
|
|
 |
zarin
Łamacz Klawiatur

Pomogła: 2 razy Wiek: 20 Posty: 261 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2009-09-18, 22:49
|
|
|
Ale sama pytałaś o ludzi z wieloletnim stażem, bez kryterium "od urodzenia".
Syn Storma jest jakoś po trzydziestce i jest od zawsze wegano-witarianinem. |
|
|
|
 |
mia

|
Wysłany: 2009-09-19, 12:22
|
|
|
wieloletni staż ok, niemniej danych nadal brak
ile lat przed zajściem w ciążę ta kobieta nie spożywała niczego odzwierzęcego?
czy ten 30sto letni syn ma dzieci lub chociaż "normalny" pociąg płciowy?
a jeżeli dzieci to z wegano-witarianką czy kobieta jedzącą produkty odzwierzęce?
jeżeli wegano-witarianką to z jakim stażem?
co z jakością jego nasienia - cholesterol jest istotnym składnikiem budulcowym plemnika, jego nadmiar jak i niedobór (w patologicznych przypadkach zaburzonej biosyntezy i nieprawidłowego wchłaniania) mogą wpływać negatywnie na kapacytacje czy reakcję akrosomową utrudniając bądź uniemożliwiając zapłodnienie.
zresztą, nawet znaczne obniżenie jakości spermy mężczyzny nie zaniża prawdopodobieństwa posiadania dzieci tak, jak zaburzenia funkcjonowania hormonów płciowych u kobiety.
poza tym to nadal jedna rodzina
jeden przykład nie stanowi o niczym
wiem że teraz marudzę, ale na prawdę chciałabym żeby ktoś i mnie przekonał
jak na razie nie ma na to szans
brak rzetelnych badań na ten temat i tle
a teksty w których się pisze że dziko żyjące zwierzęta nie krwawią, podważa wiarygodność całego artykułu i ludzi którzy się na takie powołują. |
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|

|