|
Jaki chleb jeść? |
| Autor |
Wiadomość |
Cordoba_2004
Veg Dojrzały

|
Wysłany: 2010-01-24, 11:25
|
|
|
Bardzo dobrze piszesz o zawartości mineralnej ,niestety technologia idzie do przodu podobnie jak informatyka i obecnie znane są doskonałe sposoby regulacji zawartości "minerałów":) tak by uzyskać większy zysk ekonomiczny i do mąki dodać coś taniego dla tzw wypełnienia
Dziękuje za przywitanie |
|
|
|
 |
taffit
VegAdmin Monster

|
Wysłany: 2010-01-24, 11:33
|
|
|
Pozostaje mieć nadzieję, że nie każdy tak postępuje.
Dobrze mieć na forum technologa żywności |
_________________ Miło Cię widzieć, Gość! |
|
|
|
 |
Cordoba_2004
Veg Dojrzały

|
Wysłany: 2010-01-24, 11:39
|
|
|
Mniejsze młyny tak nie robią nie mają takiej wiedzy technologii potrzeby no chyba że właściciel przebiegły. Generalnie lepiej kupić coś do mielenia przenicy żyta na grubo , jakiś młynek jakieś żarna. i zmielić, wiesz co masz i wiesz co jesz.
Ja tam cudów też nie mam większy młynek do kawy w tym młynku mielę pszenice, żyto pestki dyni siemie lniane, i to sobie daję do automatu wychodzi taka ciemna papka chlebowa
Jem malutko więc starcza na parę dni.
Ja też się cieszę że jest takie forum i wiele się od was uczę. Nie wszystko co chwalicie popieram ale szanuję.
Pozdrawiam ciepło w zimne dni
I kochani wegetarianie proszę was nie wierzcie w eko produkty |
| Ostatnio zmieniony przez Cordoba_2004 2010-01-24, 11:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
krzysztof
Veg przez duże V

|
|
|
|
 |
Elizeusz
Łamacz Klawiatur Elizeusz

|
Wysłany: 2010-01-24, 13:32
|
|
|
Dlatego witarianie mają full wypas. Mówiąc o młynie miałem na myśli kupienie worka zboża dla własnych celów ja tak robię jeje ! Nie mielę lecz moczę i kiełkuję i tak mam świadomość tego co jem. Rolnicy tacy są mili często i gęsto sami mi dają pokazne ilości zboża fajnie co nie ? |
|
|
|
 |
aśkaeddie
Łamacz Klawiatur Weganka

|
Wysłany: 2010-03-12, 21:22
|
|
|
Ja kupuję razowy w markecie :| Chociaż wolałabym w sprawdzonej piekarni, ale nie znam takiej a nie będę szukać nie wiadomo gdzie
Czytałam ostatnio że do chleba przy produkcji też bodajże używają składników pochodzenia zwierzęcego I teraz kurde sama nie wiem co robić... |
_________________ "When a man wants to murder a tiger, he calls it sport; when the tiger wants to murder him, he calls it ferocity."Shaw
"It is just like man's vanity and impertinence to call an animal dumb because it is dumb to his dull perceptions."Twain
 |
|
|
|
 |
raman
Łamacz Klawiatur

|
Wysłany: 2010-03-13, 20:26
|
|
|
| u mnie razowy żytni na zakwasie z lokalnej piekarni specjalizującej się wyłącznie w wypiekach chlebków dla ortorektyków. zjadam go 0.5-1 kilo na tydzień. |
_________________ Good times are coming
I hear it everywhere I go
Good times are coming
But they are sure coming slow. |
|
|
|
 |
Szanti
Natchniony Veg

|
Wysłany: 2010-03-15, 13:03
|
|
|
a ja od 5 lat w ogóle nie jem chleba, żyję i mam się całkiem dobrze |
|
|
|
 |
Surri
Veg przez duże V KSC

Pomogła: 2 razy Wiek: 24 Posty: 1854 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2010-03-20, 08:04
|
|
|
Jestem uzależniona od pieczywa. Nie umiem się bez niego najeść |
_________________ Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!
 |
|
|
|
 |
sanderrra
Veg nad Vegami

|
Wysłany: 2010-03-20, 10:22
|
|
|
Jaki chleb jeść? Orkiszowy, bo jest pyszny, że om nom nom
A jak w końcu uda mi się uzbierać trochę grosza to kupię sobie to cudo do pieczenia chleba, bo takowe mi się marzy |
_________________ Wciąż nie potrafimy dbać o ulice, a chcemy, podbijać kosmos i dzielić się księżycem... |
|
|
|
 |
Margot
Veg przez duże V green reality

Pomogła: 2 razy Wiek: 30 Posty: 1333 Skąd: Jasło
|
Wysłany: 2010-03-20, 11:48
|
|
|
Nie zawsze mam ochotę na pieczywo ale jeśli już to najbardziej lubię żytni razowy na zakwasie z pastą z zielonego groszku tudzież z awokado na to ogórek kiszony i świeża natka pietruchy pyyyycha!
Z innych zbożowych to płatki gryczane i orkiszowe wymiatają (zwłaszcza w połączeniu ze zmiksowanymi bananami z jabłkiem) |
_________________ www.greenway-mtbteam.pl |
|
|
|
 |
neko1
Veg Dojrzały neko

|
Wysłany: 2010-03-20, 14:46
|
|
|
| Cytat: | | A jak w końcu uda mi się uzbierać trochę grosza to kupię sobie to cudo do pieczenia chleba, bo takowe mi się marzy |
Niestety chleby z maszynki to zaledwie podróbka prawdziwych chlebów, jakie można samemu upiec.
Stosując maszynkę robiłem chleby dodając drożdży i innych polepszaczy, aby cokolwiek wyszło.
Obecnie robię chleby na zakwasie i są po prostu niesamowicie smaczne bez żadnych dodatków. I o niebo zdrowsze. |
|
|
|
 |
aśkaeddie
Łamacz Klawiatur Weganka

|
Wysłany: 2010-03-20, 15:06
|
|
|
| Szanti napisał/a: | a ja od 5 lat w ogóle nie jem chleba, żyję i mam się całkiem dobrze |
A czym zastępujesz chleb? Bo ja na przykład na śniadanie właśnie chleb i nie mam koncepcji co by jeść aby szybko coś przekąsić i być najedzonym
| neko1 napisał/a: | | Obecnie robię chleby na zakwasie i są po prostu niesamowicie smaczne bez żadnych dodatków. I o niebo zdrowsze. |
Wrzuć gdzieś na forum przepis Jak będe w domu to sobie wypróbuję Może nie dojdzie do katastrofy jak ktoś mi z rodzinki pomoże |
_________________ "When a man wants to murder a tiger, he calls it sport; when the tiger wants to murder him, he calls it ferocity."Shaw
"It is just like man's vanity and impertinence to call an animal dumb because it is dumb to his dull perceptions."Twain
 |
|
|
|
 |
sanderrra
Veg nad Vegami

|
Wysłany: 2010-03-20, 15:58
|
|
|
| aśkaeddie napisał/a: | | neko1 napisał/a: | | Obecnie robię chleby na zakwasie i są po prostu niesamowicie smaczne bez żadnych dodatków. I o niebo zdrowsze. |
Wrzuć gdzieś na forum przepis |
ja też chętnie wypróbuje |
|
|
|
 |
neko1
Veg Dojrzały neko

|
Wysłany: 2010-03-20, 23:15
|
|
|
http://piekarniatatter.blogspot.com/
Korzystam z tej stronki, jest genialna. Korzystam tylko z przepisów na zakwasie, choc jest ich tam masa innych. Ale te na zakwasie wystarcza w zupelnosci. |
|
|
|
 |
|
|