|
soja- ciągłe wątpliwości |
| Autor |
Wiadomość |
Lalka
NieVeg
|
Wysłany: 2009-03-31, 22:57
|
|
|
| niestey,m doczytałam się na innym forum, że soje skojarzono ze zwiększonym ryzykiem zachorowań na raka jelita grubego ;/ |
_________________ Ekologiczna zywność! |
|
|
|
 |
Ripley
Veg Niebanalny Stairway to veganism

|
Wysłany: 2010-03-10, 01:07 Domowe mleko sojowe
|
|
|
Jeszcze jedno - jak dużo mleka wyjdzie z takich 35 dag soi? Albo ile potrzeba jej do zrobienia 1l?
Pzdr. |
| Ostatnio zmieniony przez krzysztof 2010-03-10, 09:32, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Simao
Pilny Veg

|
|
|
|
 |
aśkaeddie
Łamacz Klawiatur Weganka

|
Wysłany: 2010-04-06, 17:03
|
|
|
Że niby soja niezdrowa? lol A ja jutro mam zamiar po raz pierwszy zrobić mleko z soi Ja to myślę że za mało jej jem,a tutaj czytam że może być niezdrowa...
Co to tego chińskiego czegoś tam to kurcze sporo roboty przy tym... ale postaram sie spróbować w wakacje Tylko jeśli to się tak długo robi to sobie potem sporo poczekam na efekt |
_________________ "When a man wants to murder a tiger, he calls it sport; when the tiger wants to murder him, he calls it ferocity."Shaw
"It is just like man's vanity and impertinence to call an animal dumb because it is dumb to his dull perceptions."Twain
 |
|
|
|
 |
Surri
Veg przez duże V KSC

Pomogła: 2 razy Wiek: 24 Posty: 1854 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2010-04-06, 20:50
|
|
|
| aśkaeddie napisał/a: | | Że niby soja niezdrowa? |
Aszystko w nadmaiarze może być niezdrowe.
A nie mówili Ci, że wegetarianizm jest niezdrowy? |
_________________ Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!
 |
|
|
|
 |
taffit
VegAdmin Monster

|
Wysłany: 2010-04-06, 21:22
|
|
|
| Surri napisał/a: | Aszystko w nadmaiarze może być niezdrowe.
Nadmiar wegetarianizmu |
_________________ Miło Cię widzieć, Gość! |
|
|
|
 |
Surri
Veg przez duże V KSC

Pomogła: 2 razy Wiek: 24 Posty: 1854 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2010-04-06, 21:31
|
|
|
| Czepiasz się |
_________________ Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!
 |
|
|
|
 |
Soledad
Natchniony Veg Kick Ass - Go Vegan!

|
Wysłany: 2010-04-06, 23:11
|
|
|
| a ja tam jem soję-z umiarem, taką nie-GMO |
_________________ Spadłszy z niebios, rzekły rośliny: "człowiek, którego duszę przenikniemy, żadnej krzywdy nie zazna". |
|
|
|
 |
aśkaeddie
Łamacz Klawiatur Weganka

|
Wysłany: 2010-04-06, 23:48
|
|
|
| Surri napisał/a: | | aśkaeddie napisał/a: | | Że niby soja niezdrowa? |
Aszystko w nadmaiarze może być niezdrowe.
Jakoś ci co mówili nie maja pojęcia w tym temacie ;p A dzisiaj dostałam opieprz że jestem weganką Nie ma to jak poparcie starych
Ja tam soi strasznie wiele nie jem, ostatnio jadłam kotlety sojowe, ale to miałam taką przerwę że szok |
_________________ "When a man wants to murder a tiger, he calls it sport; when the tiger wants to murder him, he calls it ferocity."Shaw
"It is just like man's vanity and impertinence to call an animal dumb because it is dumb to his dull perceptions."Twain
 |
|
|
|
 |
ArturG
Veg Niebanalny poison free

|
Wysłany: 2010-04-07, 09:47
|
|
|
Ja nie wiem o co chodzi, ale chyba mam uczulenie na tofu, jeśli jem ziarno soi w postaci pasztetów które sam robię, wszystko jest OK, natomiast jak jem tofu, to za parę godzin mogę być pewny że będę miał krosty na twarzy i szyi, nie wiem czy jest to wynik spożywania tofu czy może chlorku wapnia który jest dodawany do niego jako chyba emulgator.
Tofu jem zawsze po wysiłku fizycznym w koktajlach, a że wysiłku mam dużo to i tofu chciałbym jeść więcej niż do tej pory, ale nie mogę, bo wyglądam jak bym miał trądzik.
Oczywiście tydzień po spożyciu ostatniego kęsa tofu wszystkie dolegliwości znikają z mego lica, a wtedy pojawia się pytanie - zjeść znowu czy nie, najczęściej zjadam i znowu pryszcze wyskakują. Nie wiem o co w tym chodzi, czy ktoś wie gdzie mogę zrobić jakieś badanie od czego to tak na prawdę? |
_________________ mówimy innym jak życ, choc nasze życie pełne jest błędów, tak bardzo pragniemy miłości i szczęścia choc nasze serca rozsadza nienawiśc.. |
|
|
|
 |
aśkaeddie
Łamacz Klawiatur Weganka

|
Wysłany: 2010-04-07, 15:49
|
|
|
Idź do laboratorium Ja też mam problemy z cera gdy jem np. ciasta... i nawet wegańskie muszę unikać ehhh Ale u mnie to prawie bank jestem pewna że mam jedną bakterię, a dermatolodzy tylko na to potrafią antybiotyki wypisywać... Nie mam zamiaru fiknąć od pieprzonych leków, więc muszę sie pilnować z dietą... Ale tofu nie jem... i jakoś mnie nie ciągnie na szczęście
Dzisiaj za to zrobiłam mleko sojowe, ale ostatnio jak zjadłam mleko sojowe to była masakra I teraz też chyba zrobię naleśniki z mleka domownikom a sobie z wody
Za to dzisiaj jadłam kotlety sojowe Bardzo je lubię, ale to jem od święta |
 |
|
|
|
 |
taffit
VegAdmin Monster

|
Wysłany: 2010-04-07, 19:12
|
|
|
| ArturG napisał/a: | | Tofu jem zawsze po wysiłku fizycznym w koktajlach |
A z czym te koktajle?
Możesz też spróbować tofu innej firmy. |
|
|
|
 |
Soledad
Natchniony Veg Kick Ass - Go Vegan!

|
Wysłany: 2010-04-07, 19:48
|
|
|
dzisiaj oglądałam w sklepie wędliny sojowe,ale szczerze to niezbyt to apetyczne chyba się nie skuszę |
_________________ Spadłszy z niebios, rzekły rośliny: "człowiek, którego duszę przenikniemy, żadnej krzywdy nie zazna". |
|
|
|
 |
ArturG
Veg Niebanalny poison free

|
Wysłany: 2010-04-08, 08:32
|
|
|
| taffit napisał/a: | | A z czym te koktajle?Możesz też spróbować tofu innej firmy. |
gruszki, banan, mielone siemie lniane, karob, tofu, woda mineralna lub mleko kokosowe |
_________________ mówimy innym jak życ, choc nasze życie pełne jest błędów, tak bardzo pragniemy miłości i szczęścia choc nasze serca rozsadza nienawiśc.. |
|
|
|
 |
taffit
VegAdmin Monster

|
Wysłany: 2010-04-08, 08:42
|
|
|
| Równie dobrze uczulać może banan, gruszka czy kokos. Chyba że już masz pewność, że to tofu. |
|
|
|
 |
|
|