Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat[ 0 ]  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy zabicie psa to przestępstwo
Autor Wiadomość
sylwia 
Veg Do Potęgi
"ta zła"

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2009-10-20, 15:53   

KleryK napisał/a:
Więcej zwierząt byś uratowała namawiając choćby jednego człowieka do przejścia na weganizm (ostatecznie wegetarianizm) niż zabraniając w całej Polsce przerabiania psy na smalec.

twierdzisz, że przejście 1 osoby na wege w jakikolwiek sposób wpłynie na zmniejszenie uboju i to w skali globalnej? nie wydaje mi się.
natomiast co do legisslacji w skali kraju - to już moim zdaniem robi różnicę, i to zdecydowanie. może nie w kwestii mentalnej, bo na to trzeba lat, ale odpowiedzialności cywilnoprawnej. poza tym oficjalne zakaz - a zarazem automatycznie niezgoda- ma skutki psychologiczne: na pewno nie na każdego, ale ma.

Alternatywa – cudna sprawa- można zaprzeczyć wszystkiemu; bierzesz zwykła, nudną rzecz, jak medycynę, naukę, czy edukację i tworzysz alternatywę, gdzie wszystko jest odwrotnie; normalna medycyna opiera się na badaniach, alternatywna na zgadywankach, przeczuciach i wewnętrznym głosie. To takie duchowe...

maillevin 
Veg Dojrzały

Wysłany: 2009-10-20, 16:04   

KleryK napisał/a:
Tu nie był bym taki pewien. Pies owszem służył do jakichś doraźnych pomocy ludziom, ale praktycznie nigdy się nie wzbraniano przed jego jedzeniem.

Nie mówię, że ich nie jedzono, ale że ich rola w wyżywieniu ludzkości była minimalna. Pies był zwierzęciem użytkowym a nie rzeźnym, tak naprawdę przypadki które opisujesz są niewielkim procentem w historii całego udomowienia psa.
Wypożycz jakąś książkę o psich rasach, ich powstawaniu i dla jakich celów. Sam zobaczysz ;)

KleryK napisał/a:
Więcej zwierząt byś uratowała namawiając choćby jednego człowieka do przejścia na weganizm (ostatecznie wegetarianizm) niż zabraniając w całej Polsce przerabiania psy na smalec.

Wiesz, ja nie wybieram zwierząt do ratowania, nie robię tylko tego albo tego. Przekonałam już kilka osób, nie jakąś wielką ilość ale przekonałam i przekonuję nadal innych. Ale to nie zwalnia od protestowania i działania kiedy ktoś chce mordować kolejne zwierzę. To Stalin mówił, że 1 śmierć to tragedia a milion to statystyka, dla mnie żadna nie jest statystyką i nie opieram swoich działań i poglądów na ilości zadanego cierpienia ale na tym, że w ogóle ma ono miejsce.
Ostatnio zmieniony przez maillevin 2009-10-20, 16:06, w całości zmieniany 1 raz  

KleryK 
Łamacz Klawiatur

Wysłany: 2009-10-20, 17:38   

sylwia napisał/a:
KleryK napisał/a:

twierdzisz, że przejście 1 osoby na wege w jakikolwiek sposób wpłynie na zmniejszenie uboju i to w skali globalnej? nie wydaje mi się.
natomiast co do legisslacji w skali kraju - to już moim zdaniem robi różnicę, i to zdecydowanie. może nie w kwestii mentalnej, bo na to trzeba lat, ale odpowiedzialności cywilnoprawnej. poza tym oficjalne zakaz - a zarazem automatycznie niezgoda- ma skutki psychologiczne: na pewno nie na każdego, ale ma.

Generalnie musi być odczuwalne. W końcu przez rok zjadłbym z 50 kurczaków, kawałek świni i krowy, ileś tam koników polnych i ryb Wypił ze 100 litrów mleka. Chociażby to że nie łowię ryb na swoje potrzeby ocaliło wiele istnień. 100.000 wegan to jest 5.000.000 kurczaków rocznie :) . Taka ilość zostaje nie sprzedana na rynku, jest mniejsze zamówienie i jest mniejsza hodowla czyli sukces osiągnięty, ale....

Tylko w naszej socjalistycznej ojczyźnie i euro kołchozie to czego nie kupisz od rolnika mięsnego, to państwo za Twoje pieniądze kupi w ramach "skupu interwencyjnego" . Ostatnio rolnicy w Brukseli wylali 200tyś litrów mleka, które może zostało bo nie kupili jego weganie :) no i w nagrodę komisja europejska rzuciła rolnikom 250mln euro z kieszeni m.in. tychże wegan. :) żeby im się opłacało nadal to mleko produkować, którego nikt nie chce kupować. Zamiast przerzucić na produkcję soi i mleka sojowego :D lub ryżowego jakby było w normalnym wolnym rynku.

---------------

Co do jedzenia psów to część jak chow chow ponoć jest czy był hodowany głównie do kuchni w Chinach.

Poza tym, my tu gadu gadu o jedzeniu piesków, a czytam że w Chinach są znów o krok do przodu i jedzą płody ludzkie, nie wiem czy to prawda fotomontaże, ale znając ludzi i ich upodobania bym się wcale nie zdziwił. UWAGA DRASTYCZNE
http://theseoultimes.com/...ad.php?idx=7333
Ale w sumie jedzenie tych płodów jest mniej drastyczne i złe niż sama aborcja.
Ostatnio zmieniony przez KleryK 2009-10-20, 17:43, w całości zmieniany 3 razy  

maillevin 
Veg Dojrzały

Wysłany: 2009-10-20, 20:56   

Tak chow chow i shar pei, ale to są dwie rasy na kilkaset. Taki sam procent jak w przypadku spożywania psów.

I nie, to nie jest fotomontaż, w China je się płody ludzkie, przerabia nawet na chipsy. Chińczycy własne gó... by zjedli gdyby im powiedzieć, że to zdrowe.

Tempeh-Starter 
Natchniony Veg
aktywny zarodnik

Wysłany: 2009-10-21, 13:08   

to ja piszę do ambasady ChRL że gówno jest zdrowe. :D

po obejrzanemu tych zdjęć (generalnie odradzam) mam 2 przemyślenia:

a) myślałem że jestem luzak i że się potrafię od wszystkiego zdystansować... (a tu pół nocy śniły mi się małe dzieci)

b) nie wiem jak to nazwać, tabu, instynkt - dokładnie takie same fotosy kulinarne z rybą czy z kurczakiem są praktycznie obojętne emocjonalnie a z kształtem małej dziewczynki wywołują całą burzę emocji - niesamowite

KleryK 
Łamacz Klawiatur

Wysłany: 2009-10-21, 13:20   

jest tu jakiś zwolennik aborcji ? Bo jestem ciekawy co on na to.
----------------------------------------------------------------------------

A jeżeli ktoś chce doprowadzić swój stan umysłu do obojętności i wytrzymałości
na oglądanie rzeczy drastycznych, rozkładających się zwłok, rozwalonych wnętrzności
na co normalnie większość osób reaguje conajmniej obrzydzeniem lub wymiotami
to polecam stronę www.rotten.com

wtedy na wszystko patrzy się bez emocji, gdyż poszerza się spektrum :) i rzeczy
jak gotowane płody stają się czymś średnim. Świat jest obfity w rzeczy dużo bardziej drastyczne.

sylwia 
Veg Do Potęgi
"ta zła"

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2009-10-21, 13:27   

KleryK napisał/a:
est tu jakiś zwolennik aborcji ? Bo jestem ciekawy co on na to.

temat o aborcji jest gdzie indziej. i tam proszę na ten temat dyskutować, a nie zaprowadzać offtopa.

KleryK napisał/a:
jeżeli ktoś chce doprowadzić swój stan umysłu do obojętności i wytrzymałości
na oglądanie rzeczy drastycznych, rozkładających się zwłok, rozwalonych wnętrzności
na co normalnie większość osób reaguje conajmniej obrzydzeniem lub wymiotami
to polecam stronę www.rotten.com

do wrzucania linków do stron www też jest osobny temat.

to jest temat do dyskusji, czy zabijanie psów jest przestępstwem, a nie o jedzeniu gówna, zupach i aborcji.kolejne offtopy będą wycinane.

Alternatywa – cudna sprawa- można zaprzeczyć wszystkiemu; bierzesz zwykła, nudną rzecz, jak medycynę, naukę, czy edukację i tworzysz alternatywę, gdzie wszystko jest odwrotnie; normalna medycyna opiera się na badaniach, alternatywna na zgadywankach, przeczuciach i wewnętrznym głosie. To takie duchowe...
Ostatnio zmieniony przez sylwia 2009-10-21, 13:28, w całości zmieniany 1 raz  

KleryK 
Łamacz Klawiatur

Wysłany: 2009-10-21, 14:26   

Bo zabijanie psów nie powinno być większym przestępstwem niż zabijanie inteligentniejszych i dużo podobniejszych do ludzi świń. I nie jest żadnym argumentem, że jako pupila domowego więcej Polaków ma psa a mniej ma świnie ( jak już pewnie mówiłem, mój kolega ma świnie jako zwierzątko domowe). Prawo powinno być równe wobec wszystkich, oczywiście osobne dla ludzi i zwierząt. Dlatego nie może istnieć prawo szczególnie chroniące psy, jeżeli to samo prawo szczególnie nie chroni świń, bo zaczyna się już dzielenie, które doprowadza do tego, że najwięcej Polaków ma psy to za psy jest 3 lata wiezienia za zabicie brutalne, a że mniej ma koty, to za koty jest 2 lata, a że czesc ma chomiki to za chomiki jest pół roku, a ze prawie nikt nie ma świń to za świnie zabijanie nic nie grozi. A że katolików za kanibalizm nie skazujemy ( mimo że hostia zamienia się w brzuchu w ludzie serce :mrgreen: ), ale już kogoś innego za kanibalizm wsadzamy do więzienia bo katolików jest więcej. Itp. itd.

Bo jakim prawem sąsiad ma prawo zabić świnię mojego kolegi i za to nieodpowiadać, a jak moj kolega zabije mu psa to ma dostać karę. Widzicie jakie to jest nienormalne ?
Ostatnio zmieniony przez KleryK 2009-10-21, 14:28, w całości zmieniany 1 raz  

Tempeh-Starter 
Natchniony Veg
aktywny zarodnik

Wysłany: 2009-10-21, 14:43   

A cha, rozumiem wreszcie czyli albo wszyscy, albo nikt
póki nie zostanie ustanowione prawo chroniące świnie psy można zabijać
no to bardzo fajnie,
bo to prawo bardzo długo jeszcze nie zostanie ustanowione
- wędkarze
- myśliwi
- producenci psiego smalcu
- zwykli podwórkowi sadyści
- i nne pojeby spać mogą spokojnie
było by super ale na szczęście nie KleryK jest ustawodwacą ;)

Odpowiedz do tematu