|
Earthlings |
| Autor |
Wiadomość |
mehndia
Wyższy Stan Ducha vegan

Pomogła: 3 razy Wiek: 22 Posty: 604 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 2008-12-22, 09:51
|
|
|
panowie spokoj, swieta ida;)
ostatnio siostra mamy powiedziala, ze czytala artykul o koniach, ktore ida na rzez i tak mi wpadlo do glowy, zeby wyslac jej link do earthlings. napisalam, zeby sobie obejrzala jak chce. powiedziala ze ok, myslalam ze nawet nie obejrzy, a na nastepny dzien dostaje wiadomosc, ze jest wstrzasnieta, ze ryczy jak bobr, ze nie zdawala sobie sprawy z tego ze tak to sie odbywa, ze zwierzeta tak bardzo cierpia, ze teraz sie gleboko zastanowi nad wege.
dodam, ze to osoba ktora uwielbia mieso. moze sie uda:) |
|
|
|
 |
Jakub
Guru Veg takCZYtak,CALLmeJAK

|
Wysłany: 2008-12-22, 10:37
|
|
|
| Ja też pokazywałem ten film kilku mięsożercom i jeśli nawet nie spowodowało to trwałej zmiany na wege, to przynajmniej czasowy mięsowstręt i wzrost refleksji nad tym, co jedli. Niestety, w większości ludzie nie chcą go oglądać. To taki trick, by ani nie stracić na samoocenie, ani nie musieć podejmować trudnych decyzji. Z tym że, jak już to gdzieś pisałem, trochę to nieuczciwe, bo ludzie powinni być świadomi zła, które wyrządzają. Nawet jeśli w tej chwili nie zamierzają nic z nim zrobić. |
_________________ "Umysł jest swoją własną siedzibą
i w sobie samym może zamienić
niebo w piekło i piekło w niebo."
John Milton |
|
|
|
 |
Hate
Veg Do Potęgi Pull The Plug

|
Wysłany: 2008-12-22, 13:47
|
|
|
Po pierwsze: Nie masz obowiazku odpisywac a moj post nie byl zaproszeniem do dyskusji wiec nie ja zaczalem tylko ty.
Po drugie: Niczego ze soba nie porownywalem. Przyjrzyj sie dokladnie fragmentowi ktory cytowalem.
Zauwazylbys to wszystko (to po trzecie) gdybys nie byl tak obrzydliwie pompatyczny jak hamerykasnkie kino i zaslepiony tym co uwazasz za boskie. |
_________________ Jaki miły i mądry facet
naprawdę mądry
nie z tych przemądrzałych
obieżyświat
co to z niejednego pieca chleb jadł
wyrozumiały i uprzejmy
cała anatomia jego twarzy
zdradzała lekki wysiłek
ust:
by mądrzej i grzeczniej do mnie mówić
oczu:
by uważniej i uprzejmiej mnie słuchać
taaaak...
naprawdę nie mogłem nie napluć mu w mordę. |
|
|
|
 |
Kruk
Veg nad Vegami

|
Wysłany: 2008-12-22, 14:46
|
|
|
Co do filmu po wypowiedziach domyślam się ze to kolejny film z rzeźni.
Zastanawiający jest fakt ze wege lubią takie filmy oglądać - patrzeć na zabijanie zwierząt, no nie wiem - widocznie dla poprawy własnej wartości, że to dla mnie się nie zabija albo dla upewnienia w przekonaniach - jakoś nie mam nigdy ochoty oglądać jak się gardła podrzyna itp. jak dla mnie jest to chore :P Nie jem mięsa ale se pooglądam jak zabijają - tego typu filmy rzadko przekonują tez o tym by nie jeść mięsa tych co jedzą i lubią jeść - wiem z doświadczenia - głównymi odbiorcami filmów z rzeźni są wege i tyle :P
Tylko po co? Na co? Cóż jak lubicie sobie popatrzeć i jakieś pozytywne wartości z tego wynosicie proszę bardzo - ja podziękuje |
_________________ http://www.alterkino.org/ |
|
|
|
 |
Jakub

|
Wysłany: 2008-12-22, 14:48
|
|
|
| Cytat: | | Po pierwsze: Nie masz obowiazku odpisywac a moj post nie byl zaproszeniem do dyskusji wiec nie ja zaczalem tylko ty. |
Na takie bzdurne spostrzeżenia, poczułem się w obowiązku.
| Cytat: | | Po drugie: Niczego ze soba nie porownywalem. Przyjrzyj sie dokladnie fragmentowi ktory cytowalem. |
Ty też. Ja pisałem o Earthlings jako o filmie szczególnym, ty zaś zestawiłeś [czyli porównałeś] go z takimi produkcjami jak Kevin sam w domu czy Gliniarz w przedszkolu.
A to trzeciej uwagi się nie odniosę, chyba nie warto i nic z tego nie wyniknie. |
John Milton |
|
|
|
 |
Hate

|
Wysłany: 2008-12-22, 15:32
|
|
|
| Cytat: | | Na takie bzdurne spostrzeżenia, poczułem się w obowiązku. | Bzdurne sa one tylko w twoim mniemaniu i wylacznie z tego powodu o czym pisalem w punkcie 3. Poza tym nikt cie nie mianowal strozem i jesli cokolwiek jest tu bzdurne to wlasnie to, ze poczules sie w obowiazku zareagowac.
| Cytat: | | Ty też. Ja pisałem o Earthlings jako o filmie szczególnym, ty zaś zestawiłeś [czyli porównałeś] go z takimi produkcjami jak Kevin sam w domu czy Gliniarz w przedszkolu. | Kupe zrobilem. Przestan mi prosze wmawiac te pierdoly. Cytowalem konkretny fragment i do tego konkretnego fragmentu sie odnioslem. Reszta istnieje tylko w twojej glowie.
| Cytat: | | A to trzeciej uwagi się nie odniosę, chyba nie warto i nic z tego nie wyniknie. | Z pewnoscia warto wziasc to do siebie. |
naprawdę mądry
obieżyświat
wyrozumiały i uprzejmy
zdradzała lekki wysiłek
ust:
oczu:
taaaak...
|
|
|
 |
Jakub

|
Wysłany: 2008-12-22, 15:55
|
|
|
| Hate napisał/a: | | Cytat: | | Na takie bzdurne spostrzeżenia, poczułem się w obowiązku. | Bzdurne sa one tylko w twoim mniemaniu i wylacznie z tego powodu o czym pisalem w punkcie 3. Poza tym nikt cie nie mianowal strozem |
Jak każdy użytkownik forum, miałem prawo do reakcji. Podobnie jak ty poczułeś się wcześniej do [moim zdaniem] głupiej reakcji na mojego posta o Earthlings.
| Cytat: | | i jesli cokolwiek jest tu bzdurne to wlasnie to, ze poczules sie w obowiazku zareagowac. |
Tiaaaa, no racja.
| Cytat: | | Ty też. Ja pisałem o Earthlings jako o filmie szczególnym, ty zaś zestawiłeś [czyli porównałeś] go z takimi produkcjami jak Kevin sam w domu czy Gliniarz w przedszkolu. | Kupe zrobilem. Przestan mi prosze wmawiac te pierdoly. [/quote]
A więc jeśli to: | Hate napisał/a: | | Jakub napisał/a: | | Są filmy, które potrafią zmienić coś z życiu | Kevin sam w domu, Gliniarz w przedszkolu. Tak, wiem cos o tym. | nie jest porównaniem, to czym jest? Możesz to oczywiście nazwać, jak ci się podoba. Ale fragment mojej wypowiedzi dotyczący reakcji na konkretny film porównałeś do swojej reakcji na inne filmy.
| Cytat: | | Cytat: | | A to trzeciej uwagi się nie odniosę, chyba nie warto i nic z tego nie wyniknie. | Z pewnoscia warto wziasc to do siebie. |
Możesz to wziąć też do kogoś innego, jakoś nieszczególnie mnie to obchodzi. |
John Milton |
|
|
|
 |
JAgniecha
Veg Do Potęgi Go Vegan!

Pomogła: 5 razy Wiek: 28 Posty: 2413 Skąd: Dublin
|
Wysłany: 2008-12-22, 16:16
|
|
|
| blackruk napisał/a: | Zastanawiający jest fakt ze wege lubią takie filmy oglądać - patrzeć na zabijanie zwierząt, no nie wiem - widocznie dla poprawy własnej wartości, że to dla mnie się nie zabija albo dla upewnienia w przekonaniach - jakoś nie mam nigdy ochoty oglądać jak się gardła podrzyna itp. jak dla mnie jest to chore :P Nie jem mięsa ale se pooglądam jak zabijają - tego typu filmy rzadko przekonują tez o tym by nie jeść mięsa tych co jedzą i lubią jeść - wiem z doświadczenia - głównymi odbiorcami filmów z rzeźni są wege i tyle :P |
Bardzo ograniczony osad- szczegolnie tekt o tym ze oglada sie to po to zeby podniesc sobie samoocene
nigdy sie tak zajebiscie nie wstydzilam jak po obejzeniu tego filmu...
Poza tym- 'just open your mind!'- takie filmy moga mobilizowac wegow do przejscia na weganizm, do rezygnacji ze skory, aktywizmu... Nie mowiac juz o tym ze jezeli organizujesz jakies eventy- to raczej nie puscisz ludziom czegos czego sam nie widziales
Wiec tak sie nie ofukuj i nie zakladaj od razu, ze wegowie ogladajacy tego typu produkcje to banda pomylencow- masochisci- lub jak twierdzisz 'zakompleksiency- probujacy podniesc swoja samoocene'. Toche wiary w ludzi- przynajmniej tych 'naszych'
Jest jeszcze kwestia tego, ze nie wszyscy wegowie sa mocno ugruntowani w swoich postawach a wierz mi- nie wszystko mozna sobie wyobrazic...
Ja bym po prostu zalozyla, ze jesli ktos ma ochote na taki dokument pokazujace zupelnie inne spojzenie na nasza cywilizacje to ma w tym jakis cel- i jego brocha...
Nie chcesz nie ogladaj- ale tez nie wypowiadaj sie na temat filmu, ktorego nie widziales bo to po prostu smieszne. |
_________________ Time not important.
Only life important. |
|
|
|
 |
Hate

|
Wysłany: 2008-12-22, 16:35
|
|
|
| Cytat: | | Jak każdy użytkownik forum, miałem prawo do reakcji. Podobnie jak ty poczułeś się wcześniej do [moim zdaniem] głupiej reakcji na mojego posta o Earthlings. | Tak wiem Jakub, ty wiecznie poczuwasz sie do rekacji. Wiecznie masz cos do powiedzenia, nawet jesli nikogo to nie interesuje. Pewnie dlatego po poltorej roku od zarejestrowania masz dwa razy wiecej postow niz ludzie zarejestrowani od 2004
| Jakub napisał/a: | | Tiaaaa, no racja. | Wlasnie tak Jakub. Rozejrzyj sie. Ktos inny ma ciern w tylku procz ciebie?
| Cytat: | | nie jest porównaniem, to czym jest? Możesz to oczywiście nazwać, jak ci się podoba. Ale fragment mojej wypowiedzi dotyczący reakcji na konkretny film porównałeś do swojej reakcji na inne filmy. | Nie bez powodu zacytowalem tylko ten fragment, nie calosc twojej wypowiedzi. Ale w zasadzie wisi mi to czym myslisz, ze to jest.
| Jakub napisał/a: | | Możesz to wziąć też do kogoś innego, jakoś nieszczególnie mnie to obchodzi. | Zastanow sie jednak. Dzieki moim radom moglbys sie stac lepszym czlowiekiem |
naprawdę mądry
obieżyświat
wyrozumiały i uprzejmy
zdradzała lekki wysiłek
ust:
oczu:
taaaak...
| Ostatnio zmieniony przez Hate 2008-12-22, 17:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Jakub

|
Wysłany: 2008-12-22, 17:00
|
|
|
| Hate napisał/a: | | Cytat: | | Jak każdy użytkownik forum, miałem prawo do reakcji. Podobnie jak ty poczułeś się wcześniej do [moim zdaniem] głupiej reakcji na mojego posta o Earthlings. | Tak wiem Jakub, ty wiecznie poczuwasz sie do rekacji. Wiecznie masz cos do powiedzenia, nawet jesli nikogo to nie interesuje. Pewnie dlatego po poltorej roku od zarejestrowania masz dwa razy wiecej postow niz ludzie zarejestrowani od 2004 |
No i? To już? Spodziewałem się po tobie czegoś bardziej błyskotliwego.
| Jakub napisał/a: | | Tiaaaa, no racja. | Wlasnie tak Jakub. Rozejrzyj sie. Ktos inny ma ciern w tylku procz Ciebie?[/quote]
Ty jak widzę.
Dobra, to dość nudne się robi. Szkoda mi na to czasu.
Jeśli nie masz niczego lepszego do roboty przed świętami niż zajmowanie się podobnym pierdołami, to bardzo mi przykro. Ja mam. Adios. |
John Milton |
|
|
|
 |
Hate

|
Wysłany: 2008-12-22, 17:12
|
|
|
| Jakub napisał/a: | | Jeśli nie masz niczego lepszego do roboty przed świętami niż zajmowanie się podobnym pierdołami, to bardzo mi przykro. Ja mam. Adios. | Bueh. Tak Jakub, wlasnie widze |
naprawdę mądry
obieżyświat
wyrozumiały i uprzejmy
zdradzała lekki wysiłek
ust:
oczu:
taaaak...
|
|
|
 |
xŁUKASZx
Mały Veg

|
Wysłany: 2008-12-22, 17:36
|
|
|
po tym co napisał blackruk, to już nie wiem sam co mam myśleć.
człowieku weź się zastanów nad tym co piszesz! Ten film ma zmuszać do myślenia, ma "karać" ignorantów! nie sądzę by weganie/weganki i wegetarianie/wegetarianki oglądały ten film tylko po to by leczyć kompleksy.
Bez przesady
tylko proszę bez spiny |
|
|
|
 |
Jakub

|
Wysłany: 2008-12-22, 19:24
|
|
|
Blackruk, myślę, że się mylisz w takiej ocenie filmu i oglądania. Ja wcześniej napisałem, dlaczego oglądam Earthlings i nic się tutaj jeśli chodzi o istotę nie zmieniło.
| Cytat: | | Oceniamy przez porównywanie, przez kontrast. Wszystkie istoty w pewien sposób są ułomne. Żeby dostrzec w czymś zło, nie wystarczy dokonać filozoficznego hokus-pokus i stwierdzić: Kant miał rację, to jest złe. Nie! Trzeba tego zła w jakikolwiek sposób doświadczyć, w jakikoliwek sposób odczuć, w jakikolwiek sposób dotknąć. Empatia nie bierze się z powietrza. Empatia nie jest modą, czy nawet pewnym stałym ugruntowanym spojrzeniem na świat. Jest aktualizacją. Jest uczynieniem obecnym jakiegoś zła, jakiegoś cierpienia i zarazem chęcią, żeby owo cierpienie oddalić... Od nas, czy od innych. Dlatego właśnie oglądam "Earthlings", by zaktualizować, by posmakować i choćby w znikomym stopniu poczuć. By odświerzyć coś, co być może w codziennym natłoku spraw powoli zaczyna pokrywać warstewka kurzu. Bo jasność twierdzeń i namacalność zjawisk z czasem śniedzieje, czasem rdzewieje, czasem matowieje. A cóż bardziej właściwego i bardziej skłaniającego do działania i motywującego, niż krwawiąca rana czy aktualny ból. Dlatego "Earthlings" właśnie ma dla mnie znaczenie i jego ponowne ogladanie uważam za wartościowe. Jest jak WD-40 do zardzewiały łańcuch mojej empatii... |
|
John Milton |
|
|
|
 |
piotrek
Ostoja Wiedzy going RAW

|
Wysłany: 2008-12-22, 19:48
|
|
|
generalnie nie ogladam takich rzeczy. erthlings ktos mi przeslal mailem, poczatek byl ciekawy, wiec zaczalem ogladac.
| JAgniecha napisał/a: | | takie filmy moga mobilizowac wegow do przejscia na weganizm, do rezygnacji ze skory | i tak bylo w moim wypadku.
jak komus sie nie podobaja sceny z rzezni to moim zdaniem wystarczy, ze bedzie sluchal filmu. to co najwazniejsze w tym filmie jest powiedziane a nie pokazane. |
|
|
|
 |
Kruk
Veg nad Vegami

|
Wysłany: 2008-12-23, 00:18
|
|
|
ok spoko - nie neguje całkiem, ale odnoszę takie wrażenie i tyle - oglądanie okrucieństwa nie wpływa pozytywnie na człowieka wręcz przeciwnie. Ale to już osobista sprawa każdego, tak jak nie twierdziłem że ktoś możne być zakompleksiony, ale z jednego zdania może być mnóstwo interpretacji
Nie pisze nic więcej bo mam ochotę się czepiać dalej, a przez pisemny przekaz myśli to mogę być znów zrozumiany inaczej wiec kończę.
|
_________________ http://www.alterkino.org/ |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|

|