Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat[ 0 ]  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: taffit
2010-07-27, 20:04
kto się przyzna?
Autor Wiadomość
reptilia 
Veg Niebanalny
vege świeżak

Wysłany: 2009-12-01, 13:01   

zdarzyło mi się zjeść jogurt z żelatyną, ale to było jeszcze zanim całkiem przeszłam na vege, od tej pory uważnie sprawdzam. No i czasem ser z podpuszką zwierzęcą. Niemniej jak najbardziej staram się tego unikać i wychodzi mi to całkiem nieźle :)
aha, i uważam na inozynian!

Clavica Vile 
Natchniony Veg
Mistrzyni Onomatopei

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2009-12-16, 16:46   

Odbiegając trochę od tematu - przestrzegę was przed pierogami ruskimi. Niedawno nowo poznana znajoma, która pracuje w gastronomii od paru lat i pracowała w kilku punktach małej gastronomii (m.in. w Dziwnówku) i uświadomiła mnie, że często w takich miejscach do wody w której gotuje się pierogi dodaje się smalec, żeby był ładny zapach. Co więcej, jak pierogi są już nieco podstarzałe to po ugotowaniu w takiej smalcowej wodzie, specjalnie się je jeszcze moczy w samym roztopionym smalcu i podaje się z cebulką. Na bank nie wszystkie bary i restauracje tak robią, ale kobieta przestrzegała mnie m.in. przed jedzeniem nad morzem czy w górach poza sezonem, bo właściciele są bardzo pomysłowi, żeby odświeżyć towar, który nie schodzi.

Hikikomori 
Łamacz Klawiatur

Wysłany: 2009-12-17, 10:30   

Błuuueeee;/ Od kiedy to smalec ma ładny zapach? Ciekawe, czy robią tak z pierogami z kapustą. W sumie to czemu mieliby tak nie robić;/ Odświeżanie żywności, odrębny odłam gastronomii;]

Megana 
Natchniony Veg

Wysłany: 2009-12-17, 22:38   

Obawiam się, że tak robią ze wszystkimi pierogami, pomijając tylko te na słodko, choć kto ich tam wie :/

Rob 
Wyższy Stan Ducha

Wysłany: 2009-12-18, 10:14   

Ostatnio też z ciekawości rzuciłem na etykietkę pierogów z kapustą i grzybami. Był smalec. To nawet dla mięsojadów na wigilię się nie nadaje.

Clavica Vile 
Natchniony Veg
Mistrzyni Onomatopei

Wysłany: 2009-12-18, 10:54   

Rob, z tego co pamiętam, to Watykan parę lat temu udzielił systematycznej dyspensy na wigilię i nie jest ona już świętem, w którym należy podawać potrawy postne. Dlatego też coraz częściej na wigilijnych stołach widuje się bigos czy schabowe. W zeszłym roku byłam na takiej wigilii, u mojego chłopaka, gdzie obok pierogów z kapustą i grzybami oraz kutii podawano panierowane piersi z kurczaka ._.

Rob 
Wyższy Stan Ducha

Wysłany: 2009-12-18, 12:24   

Clavica Vile napisał/a:
Rob, z tego co pamiętam, to Watykan parę lat temu udzielił systematycznej dyspensy na wigilię i nie jest ona już świętem, w którym należy podawać potrawy postne. Dlatego też coraz częściej na wigilijnych stołach widuje się bigos czy schabowe. W zeszłym roku byłam na takiej wigilii, u mojego chłopaka, gdzie obok pierogów z kapustą i grzybami oraz kutii podawano panierowane piersi z kurczaka ._.

Koniec świata :) . U mnie na szczęście po staromodnie :) .
Ostatnio zmieniony przez Rob 2009-12-18, 12:25, w całości zmieniany 1 raz  

hammerhead 
Mały Veg

Wysłany: 2010-02-27, 19:15   

zdarzyło się i były to produkty z żelatyną oraz podpuszczką...i chyba koszeliną.

a tak pozatym to antropologia sądowa wciąga mnie na maksa ; )

shane123 
Veg Dojrzały

Wysłany: 2010-02-28, 15:11   

mi rowniez, jogurty-zelatyna, pierogi-tluszcz zwierzecy , teraz zanim cos zjem, czytam etykietke :)

raman 
Łamacz Klawiatur

Wysłany: 2010-02-28, 20:02   

shane123 napisał/a:
pierogi-tluszcz zwierzecy

no... moja największa wtopa, to... pierogi z soczewicą na Roztoczu... Nie zapytałem kelnerki... Pikantne były i w ogóle...

po powrocie na kwaterę wypiłem z marszu butelkę wina, żeby to z siebie wypłukać... i zapomnieć ;) (również o żelatynie użytej do sklarowania tegoż wina) :(

poza tym czasem zdarza mi się łyknąć coś z co miało kontakt z mlekiem, jajkami etc. wiecie jak jest... śladowe ilości orzeszków ;)

często po prostu nie pytam, czy te panierowane boczniaki mają w panierce jajka, czy nie... zwłaszcza jeśli to jedna z dwóch potraw jarskich, a tą drugą jest coś tam z rybą...
But they are sure coming slow.
Ostatnio zmieniony przez raman 2010-02-28, 20:47, w całości zmieniany 1 raz  

nuna 
Mały Veg
zwierzakomaniaczka

Wysłany: 2010-03-01, 19:15   

z czego robi się koszelinę?

va 
Veg przez duże V

Wysłany: 2010-03-01, 19:24   

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_karminowy

kornel87 
Pilny Veg

Wysłany: 2010-03-01, 21:00   

Wczoraj pije sobie wieczorkiem piwo i dopiero w połowie butelki uświadomiłem sobie, że ten miodowy ciechan jest... MIODOWY...

tęczowa 
Wyższy Stan Ducha
Funky Małpka

Wysłany: 2010-04-09, 12:36   

otworzyły u mnie na wsi lodziarnię z lodami domowymi,to poszłam obczaić co i jak.
wchodzę,pytam się pani czy są jakieś sorbety,co na pewno mlika nie mają w sobie.i informuję,że jestem alergiczką ,żeby nie było że jakąś weganką pomyloną.
pani powiedziała "ależ tak,te te i te są na wodzie",zatem zakupiłam je,wychodzę z lodziarni próbuję i od razu czuję mleko.no k*rwa,nie będę się z facetką kłócić bo widać że młode to i przestraszone,kierowniczka jej pewnie powiedziała że to sorbety,to czemu miała panna nie wierzyć.
pójdę jutro powiem że miałam wysypkę przez nich.

aśkaeddie
Łamacz Klawiatur
Weganka

Wysłany: 2010-04-09, 19:16   

Ja to z lodami sobie daję spokój, w wakacje sama sobie zrobię bo nie wierzę w kupne... Zresztą to się tyczy wielu innych produktów.

Kiedyś jak byłam jeszcze wegetarianką to zjadłam z 2 lub 3 oliwki i zczaiłam że były nadziewane rybą :shock: Aż mnie zatkało, szczególnie że jakoś czuć tego nie było :roll:

Co do jogurtów to było nawet sporo podejrzewam razy że się przejechałam :evil:

Odpowiedz do tematu