|
Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an
|
|
1984 po katolicku |
| Autor |
Wiadomość |
Hym [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-01-19, 21:25
|
|
|
Dzieki, Tak na szybko puki co.
1. Nie ma znaczenia jak sie mowi;'"maly komunista" czy jak sie nie mowi. Zawsze wychwujesz swoje dzieci w sposb uswiadomionu (np; po katolicku) czy nie uswidomiony- zawsze w jakis sposb. Nawet jak chesz je wychwac na ateiste to i tak wychwujesz. Mozesz tego nie nazwac ale...
2. Podalem przklad Augustyna i przykrosci jakie mial w zyciu, wiedze jaka zdobyl ( a byl tez swieckim naukwcem, mial tez moment w zyciu ateizmu) zlupinia RZymu, straty kobiety itp, by ukazac ze On rozwzyl wsztskie opcje. Rozwarzyl i ateizm i pohgnstwo i wiare. Doszedl do wnisku jakiego doszedl. Mozna powiedziec ze mial wiecej dosdczen niz zazwczaj my- wiec mial ten postulat ktory piszesz- wolnsc wyboru.
2b. Jego odpiwiedz na cierpienie- to jedna rzecz. Jesli Ty dasz inna opdwied zprsze bardzo. Moze juz masz. Jesli np; napiszesz te odpwedz i np; Jakub czy Sylwia czy kokowiek uzna ze Twoja odpwiedz na Cierpinie jest lepsza niz Jego to ok. Ale nawet jesli tak uzna cale to grono nie znaczy ze chzresjanie nie maja prawa uznac inaczej.
2c. Apogeum zycia- mialem na mysli ze biografia naprawde wpywa na filofie. uwazam ze naprawde z porwaniu z dziecki z Afryki itp mas zteraz Apogeum zycia. Tzreba wiedziec ze wedog badan w chwili szczescia czlowik nigdy nie wymysla czym jest cierpinie. reflekja pzrchdzi dopiro jak cos sie wali. Nie bierz tego do sienbie poprstu tak jest.
3.
Rzeczywscie uprscilm pzredswiajac tylko dwie postawy. Jednak myslem ze to w Twoim duchu. Chrzesjanie sa przeciez :"Smutni, gzrszni i cierpiacy, nie uzwaja sexu a pozatym nie daja innym wolnego wyboru". |
|
|
|
 |
Hym [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-01-20, 00:52
|
|
|
DO TOSHA> jeszcze.
Mam nadzije ze gdy za 100 lat histrycy beda pzregadali co sie na tym forum pisalo, nie zalicza mnei do tych co w dyskusji i wogole wiedze czrpia z vilkipedii. Na wszeki wtadek wiec pisze wyrazie;) ze nie dziekuje;0 |
|
|
|
 |
taffit
VegAdmin Monster

|
Wysłany: 2010-01-21, 12:47
|
|
|
| Hym napisał/a: | | 1. Nie ma znaczenia jak sie mowi;'"maly komunista" czy jak sie nie mowi. Zawsze wychwujesz swoje dzieci w sposb uswiadomionu (np; po katolicku) czy nie uswidomiony- zawsze w jakis sposb. Nawet jak chesz je wychwac na ateiste to i tak wychwujesz. Mozesz tego nie nazwac ale... |
O kształtowaniu postawy dziecka przez rodziców pisałem w poprzednim poście. O sposobie w jaki to kształtowanie się różni od narzucania poglądów też pisałem.
Ateizm nie sprawia, że formalnie gdzieś przynależysz. Nie wypisujesz się z niego. Nie zapisujesz. Nie żyjesz w strachu przed piekłem. A gdy masz cztery lata jesteś po prostu dzieckiem, a nie katolikiem, Żydem, muzułmaninem.
Chrzest to wymóg religijno-kulturowej rutyny. Na innej szerokości geograficznej ta sama rutyna kazałaby Ci wierzyć od dnia poczęcia w Mahometa. Czy to faktycznie wybór rodziców, czy nieświadome podporządkowanie się tradycji społecznej?
Stwarzanie nowego wyznawcy w parę dni po urodzeniu i systematyczne zaciskanie więzów obrządkowością religijną, rysowaniem na religii Boga w chmurce, klepaniem Aniele Boży, stróżu mój koduje u dziecka religię jako coś oczywistego i nierozerwalnie związanego z jego życiem.
A gdy w wieku starszym przypadkiem uzna, że to jednak nie jego droga, okazuje się, że wbija nóż w serce rodziców i rodziny, a sam siebie skazuje na możliwość potępienia.
| Hym napisał/a: | | 2. Podalem przklad Augustyna i przykrosci jakie mial w zyciu, wiedze jaka zdobyl ( a byl tez swieckim naukwcem, mial tez moment w zyciu ateizmu) zlupinia RZymu, straty kobiety itp, by ukazac ze On rozwzyl wsztskie opcje. Rozwarzyl i ateizm i pohgnstwo i wiare. Doszedl do wnisku jakiego doszedl. Mozna powiedziec ze mial wiecej dosdczen niz zazwczaj my- wiec mial ten postulat ktory piszesz- wolnsc wyboru. |
Osobiste tragedie nie są jednoznaczne z posiadaniem racji. Porzucenie jednej filozofii na rzecz innej też nie świadczy o prawdziwości tej nowej.
Augustyn nie miał natomiast tych przeżyć co Ty i ja. Nie miał tylu książek, artykułów, znajomości innych kultur, programów, nie miał dzisiejszej wiedzy. Żyjemy w czasach, kiedy moralność stoi na wyższym poziomie niż na początku średniowiecza.
| Cytat: | | 2b. Jego odpiwiedz na cierpienie- to jedna rzecz. Jesli Ty dasz inna opdwied zprsze bardzo. Moze juz masz. Jesli np; napiszesz te odpwedz i np; Jakub czy Sylwia czy kokowiek uzna ze Twoja odpwiedz na Cierpinie jest lepsza niz Jego to ok. Ale nawet jesli tak uzna cale to grono nie znaczy ze chzresjanie nie maja prawa uznac inaczej. |
Ale jaką on ma odpowiedź na cierpienie?
| Hym napisał/a: | | 2c. Apogeum zycia- mialem na mysli ze biografia naprawde wpywa na filofie. uwazam ze naprawde z porwaniu z dziecki z Afryki itp mas zteraz Apogeum zycia. Tzreba wiedziec ze wedog badan w chwili szczescia czlowik nigdy nie wymysla czym jest cierpinie. reflekja pzrchdzi dopiro jak cos sie wali. Nie bierz tego do sienbie poprstu tak jest. |
Jak trwoga to do Boga? No cóż, u mnie tak nie jest. Jeżeli jest tak u Augustyna to tym bardziej świadczy o antropomorficzności Boga.
Ja wiem, że człowiekiem rządzi pożądanie jako siła biologiczna mająca na celu przetrwanie gatunku, napędzana hormonami i temperamentem. Wiem, że ta siła w przypadku braku empatii i instynktu moralnego może doprowadzić do całkowitego przejęcia kontroli nad jednostką.
Augustyn wymyśla coś zupełnie fikcyjnego jak grzech pierworodny tożsamy u niego właściwie z pożądaniem i obarcza nim cała ludzkość. Każe w pożądaniu widzieć zło, które prowadzi do cierpienia.
| Hym napisał/a: | | Chrzesjanie sa przeciez :"Smutni, gzrszni i cierpiacy, nie uzwaja sexu a pozatym nie daja innym wolnego wyboru". |
Zbytnie uproszczenie. Chrześcijanie mają na swojej liście zbyt dużo czynów określanych jako grzech. Radzą sobie z tym nawet dobrze używając spowiedzi. Poprzez swoje nauki o moralności natomiast czynią mnie człowiekiem niemoralnym. |
|
 |
tsohk
Ostoja Wiedzy

|
Wysłany: 2010-01-21, 13:55
|
|
|
| Hym napisał/a: | DO TOSHA> jeszcze.
Mam nadzije ze gdy za 100 lat histrycy beda pzregadali co sie na tym forum pisalo, nie zalicza mnei do tych co w dyskusji i wogole wiedze czrpia z vilkipedii. Na wszeki wtadek wiec pisze wyrazie;) ze nie dziekuje;0 |
A to mnie rozbawiłeś.. naprawdę sądzisz, że to prawdopodobne, że ktokolwiek będzie czytał Twoje nieskładne teksty za 100 lat? Podziwiając -- "Oh ten to miał swoje przemyślenia! Jakże głębokie one były! O, w porównaniu z tymi tamtego, który swą wiedzę czerpał tylko z wikipedii!" Hahaha!
Hymie drogi, jest tak dużo rzeczy które chciałbym Ci wyjaśnić, zwłaszcza odnośnie Twojego mylnego postrzegania siebie i innych, odnośnie Twoich przemyśleń i ich beznadziejnej bezużyteczności. Niestety nie mam aż tyle czasu, zresztą Tobie to i tak pewnie bez różnicy, więc może innym razem.) |
_________________ www.nutritionecology.org |
|
|
|
 |
Hym [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-01-21, 16:06
|
|
|
1. Nie ma znaczenia zawsze wychwujesz swoje dziecko jakos.
To jakie sam miales dzicstwo, jakie zabwaki miales jakie gry, jaka rodzine, jaka matke i ojca, gdzie sie urdziles wsztsko wyopwa na to jak sam wychwujesz dziecko. Takze orgazncyjnie istrckanie i wogole.
Dziwie sie ze nie mozesz tego jakos zrzumieci dla mnei to raczej zwiazaek z zacietzrwieniem. Popsrtu zwsze wywamy na dzicko.
2.
Aygustyn obserwawc zlo na swiecie. Wybras sobie ze od pocztku swiata czlowiek ciagle poplnia te same bledy. Ciagle sa wojny ciagle jedni zabjaja innych itp. Milja tysce lat i jest tak samo. Zadal wiec pytanie "czemu" jego odpwedz tej ulomnsci to "grzech pierwdny". Twoj odpwedz moze by byla ze mamy takie geny. W obu pzadkach ktos zazuci ze zwalamy wine na pzreszklosc.
Wlasciwie to samo to ze zadal takie pytaniejuz o czyms swiadczy. Szczrze to watpie czy tutaj ktos sobie zadaje. Szczrze mowiac to watpie awet czy rozumiesz czy Tosk pojecie "Grzechu" w chzresjstwie,. Jest to jedna z naglpszych prawd teogicznych i takie roztrwanie jakie tu ma mijsce - syeretyopwe- malo ma wspolego z prawda. Mimo ze nie jestem chzresjnienm najpierw bym zachecil do powznegopoznania ich nauki. Na sam grzech, wysrczyby oddzilny temet. Czym jest "WINA" I JAKA ROLE MA UZDROWIENIU CZLOWIEKA PZRZNANIE SIE DO NIEJ.
z REGOY TAKIE FORA JAK TO MAJA TO DO SIEBIE ZE NAJGBSZE PRACY JAKIEJS INNEJ DOKTRYNY sa omawiane w 5 zdaniach pokatem w jakims tek,acie. Juz samo to jet nie fer.
3.
Doalej trfdze ze ani tobei ani Toskowi do glowy za duzo o cierpiniu nie pzrchdzi mysli. Gdyby tak bylo byscie dawali tu telaty o cierpiniu a ich nie ma.
Ogolie zazucam nieznajmosc doktryny chzresjaskiej czy katolickiej iprba obalenia czegos co sami wierzycie ze oni tak wierza. Styereotyp. Mysle ze juz blizej Jakub by wiedzial.
---
Tosh.
Co ty pierdzilisz o uniwersalismie skoro jzu na pocztaku kazdy z nas inaczej rozumie te same zdania z zycia Augustyna. najpierw tzreba zauwazyc ze kazdy patrzy przez swoj przymat i gada stertywami> Dopiro jak je pozucimy mozmy myslec o ideii uiwersalizmyu. Ot uznanie swego stertyup za uniwerslana prawda..tez i cos. |
|
|
|
 |
sylwia
Veg Do Potęgi "ta zła"

Pomogła: 3 razy Wiek: 28 Posty: 3015 Skąd: Sz-n
|
Wysłany: 2010-01-21, 22:08
|
|
|
| tsohk napisał/a: | | odnośnie Twoich przemyśleń i ich beznadziejnej bezużyteczności. |
| Hym napisał/a: | | Doalej trfdze ze ani tobei ani Toskowi do glowy za duzo o cierpiniu nie pzrchdzi mysli. |
| Hym napisał/a: | | Co ty pierdzilisz |
Gentlemen, relax |
Alternatywa – cudna sprawa- można zaprzeczyć wszystkiemu; bierzesz zwykła, nudną rzecz, jak medycynę, naukę, czy edukację i tworzysz alternatywę, gdzie wszystko jest odwrotnie; normalna medycyna opiera się na badaniach, alternatywna na zgadywankach, przeczuciach i wewnętrznym głosie. To takie duchowe... |
|
|
|
 |
Hym [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-01-21, 22:18
|
|
|
| ja ide, musze sie uspkoic, za bardzo "sie wczowam":) |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|