Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat[ 0 ]  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: taffit
2009-12-26, 12:28
Biblia wiwisekcja enzymy i kreacjonizm
Autor Wiadomość
Smoczyca 
NieVeg
Bloody Murderer

Wysłany: 2009-12-26, 19:39   

Elizeusz napisał/a:
Smoczyco nadal nie rozumiesz. Bóg nie stworzył automatów które robiłyby to co On sobie umyślił. Stworzył ich wolnymi istotami z prawem wyboru. Ukazał im siebie swoje prawo i dal im wybór , pozwolił im odejść od niego i podążać za swoimi wyborami czy dla ciebie to nie jest logiczne?
Piszesz ze Bóg wiedział, oczywiście ze wiedział ponieważ jako wieczny byt posiada również wszelka wiedzę i nic nie jest przed nim ukryte. Nie wiem czemu podałaś ten argument to nic nie zmienia w tym ze dal człowiekowi wolna wole.
Bóg zasadził w raju 2 drzewa : drzewo życia i drzewo poznania dobra i zła. Te dwa drzewa były symbolem wyboru albo ządów Bożych albo szatańskich ponieważ szatan już w tym okresie wypowiedział posłuszeństwo Bogu.

Dla mnie to, że wiedział co się stanie sprawia, że jest hipokrytą. Daje im szansę na nieposłuszeństwo, wiedząc, że będą nieposłuszni, a póxniej nieszczęśliwi. To dlaczego nie stworzył ich lepszych, żeby się oparli pokusom? To nie jest logiczne, że tworzysz cos niedoskonałego, to coś robi coś, co ci się nie podoba, a potem ty stwierdzasz, że to jest be, i ma wy..... z raju.

Cytat:

Najlepiej napisać bla bla bla. Co takiego wiesz o trójcy swiętej? Wywnioskowałaś to na podstawie lektury nowego testamentu czy jedynie słyszałaś o tym i uznałaś ze tak się sprawy maja?

Wyobraź sobie, że miałam "okres religijny" w swoim życiu, czytałam NT. Jezus był spoko i jego filozofia jest naprawdę sympatyczna, ale cała reszta...Daj spokój.

Cytat:

Nie mogę cie przekonać do niczego do terapii enzymowej również. Sama powinnaś chcieć poznać czy to prawdziwe czy nie. Tak samo jest ze Słowem Bożym. Nie zmuszam cie do tego byś to czytała jedynie do tego bys miala swoje zdanie, naprzyklad wspominajac o trójcy lub o tym dlaczego Bóg zgładził bezbożne ludy.

Bo mógł.
Mam swoje zdanie, jest ono drastycznie odmienne od Twojego, i na dodatek uważam, że patrzysz na Biblię wybiórczo, podpierając tylko swoje teorie o wszechmogącym bycie, który rządzi nami względem swojego widzimisię.

Cytat:

Może podaj jeszcze czemu Jakub ostatecznie nie przekonał cię w sprawie mięsa.

Bo mamy zasadniczą różnicę w rozumieniu świata i podejściu do zabijania.

Cytat:

Rozmowa jaką tutaj prowadzimy jest trudna najlepiej byłoby się spotkać i spokojnie porozmawiać. Myślę ze tak byłoby najrozsądniej.

Nie sądzę. Nie mam dużej wprawy w odpowiadaniu na argumenty teologiczno-religijne, a forma pisemna daje mi czas na zebranie myśli i odpowiedź.

Hym
[Usunięty]

Wysłany: 2009-12-26, 20:21   

wlaczyl bym sie ale niesty nie wiem jaki jest temat dyskusji:)

anomaly 
Veg nad Vegami
Eurosodomita

Wysłany: 2009-12-26, 20:46   

Hym napisał/a:

Ogólną metodą poznawania tematu dyskusji na forum internetowym jest przeczytanie dotyczących jej postów. W 99% przypadków ta metoda jest skuteczna.
Pozostałym 1% zaleca się wizytę u specjalisty.

Elizeusz 
Łamacz Klawiatur
Elizeusz

Wysłany: 2009-12-27, 08:01   

Jeżeli smoczyco uważasz to co nauczał Jezus za dobre to zauważ że On przyszedł objawić Boga ze starego testamentu i nazywa Go własnym Ojcem. Zacytował wszystkie księgi starego testamentu a stworzenie świata było jedna z Jego ulubionych historii i często się na nią powoływał.

Nie wiesz ile studiuje Biblię a mówisz że traktuję ją wybiórczo na podstawie paru tekstów na które jedynie odpowiedziałem bo wyrywałaś je z kontekstu.

Jeżeli uważasz ze masz racje cóż uszanuje twoje zdanie.

Hym
[Usunięty]

Wysłany: 2009-12-27, 18:42   

anomaly napisał/a:
Hym napisał/a:

Ogólną metodą poznawania tematu dyskusji na forum internetowym jest przeczytanie dotyczących jej postów. .

Gorzej jesli kazdy z rozmwcow stra sie "zatwic" swoje sparwy lub "wypiowiuedziec " sie na tak wiele sposobo ze nie wiadomo jaki jest ogolny temat.

anomaly 
Veg nad Vegami
Eurosodomita

Wysłany: 2009-12-27, 19:07   

Jest też taki ciąg znaków przy dzwoneczku informującym o statusie tematu. (Będziesz miał przy nim po lewej gwiazdkę "*", a tuż poniżej napis "Idź do strony")
Nazywa się on opisem tematu. Służy on bardziej leniwym lub mniej inteligentym użytkownikom do poznania na jaki temat toczy się dyskusja.
Test it!

Całe szczęście człowieka polega na wyobraźni.

Donatien Alphonse François de Sade

Hym
[Usunięty]

Wysłany: 2009-12-27, 21:13   

Wow. Ales Ty madry. Zadko spotyka sie tak dojrzalego rozmowce. Ale dzieki za rade. Dalej jednak mysle ze osoba naprawde inteligentna nie bedzie wrzucala wsztskiego do tego samego worka;)
ale probOj, proboj:)
(sory ze po polsku napisalem)

ok... Test it...test it..

anomaly 
Veg nad Vegami
Eurosodomita

Wysłany: 2009-12-27, 21:57   

Hym napisał/a:
ale probOj, proboj:)
(sory ze po polsku napisalem)

Przykro mi, ale nie napisałeś tego po polsku.
Hym napisał/a:
Ale dzieki za rade.

Nie ma za co. Od tego tu jestem.
:bye:

Hym
[Usunięty]

Wysłany: 2009-12-28, 16:20   

czy nie uwazasz Ezebiuszu ze za bardzo przypominasz faryzuszy w swym stylu?
Duzo cyatatow duzo natchnionej pewnosci itp/ czy takie ma byc dzijsze chzresjstwo?

anomaly 
Veg nad Vegami
Eurosodomita

Wysłany: 2009-12-28, 17:01   

Cóż...
Moja racjonalistyczno-ateistyczna strona chyba już ma dość dyskusji, bo cięzko gadać z zatwardzialym kreacjonistą, który uważa, że jeśli Biblia nie ma pokrycia w faktach tym gorzej dla tych faktów. (Ciekaw jestem, czy odpocząl już wystarczająco, by przeczytać tą notkę w wikipedii?)

Natomiast moja, ostatnio nieco zaniedbana, malteistyczna strona ciągle nie dostala odpowiedzi na następujące pytania:

- Jak ma funkcjonować system gospodarczy w świecie pozbawionym pożądania?
- Co zlego robi (a nie może zrobić) pożądanie i inne myślozbrodnie?
- Czemu z powodu grzechu dwóch ludzi i węża musialy umierać w cierpieniach kobiety, które urodzily się dopiero potem?
- Czemu wolna wola przestępców jest bardziej respektowana niż wolna wola ofiar?
- Czemu Stwórca nie mógl stworyć świata bez cierpienia i z wolną wolą dla wszystkich?
- jaka jest interpretacja Elizeusza przykazania "nie zabijaj"? Bo tlumaczenie mordowania innych ludów (które też mialy swoich bogów i swoje dekalogi) sugeruje, iż na pewno nie interpretuje tego jako "nie zabijaj".
Ostatnio zmieniony przez anomaly 2009-12-28, 17:01, w całości zmieniany 1 raz  

Hym
[Usunięty]

Wysłany: 2009-12-28, 21:34   

Ciekaw jestem czy naprawde chesz usyszec odpwiedzi na te pytania?

anomaly 
Veg nad Vegami
Eurosodomita

Wysłany: 2009-12-28, 22:59   

Wiesz drogi Pawle, naprawdę mógłbyś spożytkować czas, który straciłeś na napisanie tego nic nie wnoszącego do tematu posta, na poprawienie błędów ortograficznych w innych twoich wypowiedziach. :roll:

Całe szczęście człowieka polega na wyobraźni.

Donatien Alphonse François de Sade

Hym
[Usunięty]

Wysłany: 2009-12-28, 23:08   

Tak naprawde odpowadjacy powinien rozpatrzyc czy pytajacy jest naprawde zaintesowany odpowiedzia.

To taka troche moja epistemologia.
Tak jak "filozofia" znaczy "umilowanie prawdy", czyli ze Sokrates i inni zajmowali sie tym dlatego ze lubieli to robic a nie dlatego ze to byla "logiczna konsekwcja i logiczna droga dla ich zycia". nie mozesz zajmwac sie czyms czego nie milujesz. Nawet jak zajmiesz sie matematyka - to znaczy ze top lubisz.

Dlatego pytanie jest. Czy napewno, interseujesz sie i lubisz dowdywac sie cos z Biblii?

Wybacz ze powatpiewam. Ale moze sie myle. wiec przpaszam. Poprstu rozmwa byla by ciekawsza gdyby ktokowiek byl tu naprawde zaintesowany tematem.

jelsi sie myle i naprawde Cie to ciekawi...Wybacz jak juz wspomnialem..
sory za oftopik
Ostatnio zmieniony przez Hym 2009-12-28, 23:14, w całości zmieniany 3 razy  

sincerity
Veg przez duże V

Wysłany: 2010-01-02, 13:03   

Hym napisał/a:
Poprstu rozmwa byla by ciekawsza gdyby ktokowiek byl tu naprawde zaintesowany tematem.
Ja jestem szalenie zainteresowana, tyle że moje zainteresowanie maleje wraz z długością tekstu, liczbą linków i cytowań, stopniem zacietrzewienia piszącego.
anomaly napisał/a:
- Jak ma funkcjonować system gospodarczy w świecie pozbawionym pożądania?
To jest bardzo interesujące pytanie. Z całą pewnością mógłby funkcjonować jeżeli chodzi o dobra podstawowe, opiekę zdrowotną/socjalną, kulturę, itp. Za to nie za bardzo dałoby się przepchnąć korporacyjny syf, medialną papkę, nowe technologie, itp. Czy bez tego możliwe byłoby funkcjonowanie tak licznego społeczeństwa jakie obecnie mamy? Ale czy przy okazji moglibyśmy mieć jakiś postęp (w hi-tech, medycynie)? Niemniej, przed erą wielkich korporacji funkcjonowały lepiej lub gorzej różne systemy, więc i taki mógłby. Obecnie pewnie nie.

seler 
NieVeg
korzenna jego nać

Wysłany: 2010-01-20, 19:53   Biblia wiwisekcja enzymy i kreacjonizm

ale nie mówcie tego nikomu
zabili Jezusa bo jadł fistaszki nie płacąc fustaszków
a tak nie można,
trzeba płaciś uwrom fafłaszki
dlatego właśnie
Jezus mósiał zginąć
seloer fafjaszkin
:bye: