Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat[ 0 ]  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: taffit
2009-03-03, 16:38
Fascynujące zło...
Autor Wiadomość
tsohk
Ostoja Wiedzy

Wysłany: 2008-05-28, 14:23   

No wolny wybór... chociaż to niezwykle niekonsekwentne, odrzucić Boga ze starego, a przyjąć Boga z nowego...

Hym
[Usunięty]

Wysłany: 2008-06-06, 07:54   

ponoc w dawnych czasach anioly i demony na ziemi sie spotykaly i spolkowaly ze soba. moze zlo i dobro moga sie wzajmnie lubic...

Jeszcze tak pozstajac w takich interpretacjach, to np; w indyksich wedach sa 4 Jugi. W najstrszej, Demony (asuras) mieszkaja na innych planetach, w nastepnej Bogowie (devowie) i asurowie w innych krajach, w kolejnej w innych rodzinach, a ponoc, jak mowi opowiesc w dzijszych czasach obie grupy moga mieszkac w jednym czlowieku.

symbole..
Ostatnio zmieniony przez Hym 2008-06-07, 12:08, w całości zmieniany 1 raz  

taffit 
VegAdmin
Monster

Wysłany: 2008-06-06, 18:42   

pawel napisał/a:
ponoc w dawnych czasach anioly i demony na ziemi sie spotykaly i spolkowaly ze soba

Anioły z ludźmi. Ponoć przed potopem. Ponoć z tego spółkowania rodzili się giganci. Chyba, że istnieje inne wytłumaczenie niż anioły na biblijnych "synów Boga".

Rdz 6:2
2. Synowie Boga, widząc, że córki człowiecze są piękne, brali je sobie za żony, wszystkie, jakie im się tylko podobały.
(BT)

Rdz 6:4
4. A w owych czasach byli na ziemi giganci; a także później, gdy synowie Boga zbliżali się do córek człowieczych, te im rodziły. Byli to więc owi mocarze, mający sławę w owych dawnych czasach.
(BT)

Hym
[Usunięty]

Wysłany: 2008-06-17, 23:48   

Od strony swiadomosci, zlo definuje jako "zabranie lub umnijszenie komus innemu swiadomsci, lub sobie". A dobra odrwatnie proporcjonalnie jako "dodanie lub umolziwnie rozwoju swiadomsc".

Jak wiadomo, stan zycia zalezy nie tyle od warunkow zewantrznych ale od swiadomsci butu przezywajacego. Pomiedzy tym co nas spotyka a tym jak mamy mozliwosc na to zareagowac jest wlasnie miejsce gdzie swiadomsc, decyduje czy to jest dla nas dobre czy zle. Jak wiadomo, mozna byc w wieziniu a weqwnatrzne byc zadowalnym, mozna byc bogatym a wewabtrznie byc rozdartym i bac sie o swoje bogactwo ze ktos je ukranie itp. Wiec swiadomsc jest ostecznym czynnikiem. Jak widomo tez mozna spotkac kogos, kto mimo zaledwie 5 minut rozmwy wywrze na nas wieksze wrazenie niz ktos inny po 20 latach znajmosci. Po 5 minutach z jedna osba mozesz mzinic cale swoje zycie, a po 20 latach z inna mozesz nawet nie zauwazyac ze to ktos wazny.

Swiadomsc jest etz decydujacym czynnikiem, przy podejwaniu wynazakow oprez wikich ludzi, politykow (jak Gandi czy Naopoleon) itp. Ona moze prwadzic do wikich czynow i malych.

Co prawda ostanio czytalem Marje Jopek, wywiad w ktrym pisze, ze po pzresuchaniu Betowena, mozna sie zalamac ze juz wiocej muzycy nie s apotzrebni bo wsztsjko co najlepsze juz powstalo, niemiej wlasnie tutaj pojawia sie mijsce na wlasna mala, intucje i wlasne male kroki, swiadome, dajac cos z siebie.

Dlatego uwazam ze zlem, bedzie zabranie komus swiadosmci, to znaczy jakis pzrkad moze. NP; uwazam ze bardzo bardzo zle, jest smienie sie z czyis piegow. Ktos moze sie prze to zamknac w sobie. Sminie sie ze ktos za duzo je., ze ktos brzdko wygada, ze jest gupi, ze ma brzdki glos itp. Jezel;i to jest jeszcze powiedzaine bardzo ostro, mysle ze ktos moze naparwde sie zalamac na kilka lat. Kilak lat chdzacego ciala, a wewantrz pieklo.

I odratnie, Dobrem, by bylo w zwiasku ze swadosmci, wsztko co temu sprzyja. Dlatego uwazam ze np; zona ktra bita odchdzi od meza, wcale nie jest zla kobieta, tylko kims kto walczy o swoja wlasna godnsc, swiadomsc itp.

Wegetarnizm ze swadomscia jest dobry,a robiny tylko dla mody moze z bigiem lat stac sie takim samym systemem faszywstwaskim jak inne nominalistyczne doktryny. Dlatego ostecznym dobrem jest pomoc komus w rzowiju swiadomsci. Jak jezus mowil dac wedke a nie rybe. Czasem mozna pomoc milem slowem,z adziej krzyknac n akogos by sie obudzil, z regoly gdyby wiedziec czego jaka dusza potrzebuej by osiagnac swoja wlasna pelnie...nei jest latwo..

ps
Dlatego podsmwaujac uwazam ze z ludzi treba obchdzic sie ostrnie. pamitajmy ze Hitler zostal Hitlerem po tym jak nauczycilka wysmiala jego obrazy...Flustracja i zal po[prowadzily do incjatywy w innej dzidzinie..
Ostatnio zmieniony przez Hym 2008-06-18, 22:42, w całości zmieniany 1 raz  

taffit 
VegAdmin
Monster

Wysłany: 2008-06-18, 19:13   

pawel napisał/a:
Dlatego podsmwaujac uwazam ze z ludzi treba obchdzic sie ostrnie. pamitajmy ze Hitler zostal Hitlerem po tym jak nauczycilka wysmiala jego obrazy...Flustracja i zal po[prowadzily do incjatywy w innej dzidzinie..

Ojciec Hitlera ciągle go napierdzielał
Pasem go ćwiczył, a mały razy liczył
Ojciec Hitlera stworzył führera
Co skończył na grobie idei chorej swojej

K. Staszewski

;)

Hym
[Usunięty]

Wysłany: 2008-06-18, 22:39   

...
Ostatnio zmieniony przez Hym 2008-11-18, 16:37, w całości zmieniany 1 raz  

mrfz
[Usunięty]

Wysłany: 2008-06-18, 22:43   

kiedyś zaczytywałam się książkami o holokauście, teraz nie potrafię, bo wymiękam. Z tego powodu nie przeczytałam w liceum opowiadań Borowskiego.

opisy okrucieństwa mnie rozwalają emocjonalnie, więc nie przeczytałam także Innego Świata, a ze Zdążyć przed Panem Bogiem miałam wielki problem.

Więc zło mnie raczej nie fascynuje. Mnie to przeraża.

Hym
[Usunięty]

Wysłany: 2008-11-18, 16:38   

byc moze kazdy zly czlwoiek w glebi zadje sobie sparwei i wie ze jest zly.
tylko jakoas sie usprawiediwia, ze musi tak byc po cos.
ale wie

Jakub 
Guru Veg
takCZYtak,CALLmeJAK

Wysłany: 2008-11-18, 20:49   

pawel napisał/a:
byc moze kazdy zly czlwoiek w glebi zadje sobie sparwei i wie ze jest zly.
tylko jakoas sie usprawiediwia, ze musi tak byc po cos.
ale wie

Tak sobie myślę, ze umiejętność samousprawiedliwienia jest czymś, co wypracowaliśmy na naprawdę niezłym poziomie.

John Milton

Hym
[Usunięty]

Wysłany: 2008-11-25, 17:16   

Mnie pociaga trche nihilizm
i odratnie jego pzreciwstwo czyli oddanie sie innym.

Ciekawe ze jedno jest bardziej pratyczne niz drugie. Zaluszmy jesli teratycznie rzwazamy to nihilizm nie jest jakos atracyjny, kto przyzna wprst ze chce byc skur...nem;) malo osob zapewne. Ale w pratyce...

Albo zobaczcie , oglda sie film Tytanik:) i wszysy kibicuja dobremu kapitanwi ktry do konca zostal na statku, jakos bohatera drania nikt nie lubi. Ale jak by bylo w pratyce? Czy te soby bna pewno by powdzialy "kobiety i dzici piersze", czy w pratcznej sytuacji tak latwo pzrchdzi nam oddac cos co moze nam nalezec dla kogos>? czy a praktyce powstrzmamy sie chiaz od dowalenia komus? od zrzbin9ia przykrsci od tak?

No i co osobami ktre odratnie sa "nauczone byc dobrym", dla nich stanie sie zlym choc na chiwlke to wyzwolnie z nawyku...dazenie do wolnsci... itp itd

Hym
[Usunięty]

Wysłany: 2009-03-24, 03:04   

http://www.youtube.com/watch?v=Wo_LYkn88o8

fajny film o grupie debili, ktrzy poprstu nie wiedza ze cos jest nie tak, dopuki nie jest za pozno

Hate 
Veg Do Potęgi
Pull The Plug

Wysłany: 2009-03-24, 14:30   

A przymierzam sie do obejrzenia i cos nie moge sie przemoc. Sceny niektore mnie troche odstraszaja.
obieżyświat
co to z niejednego pieca chleb jadł
wyrozumiały i uprzejmy
cała anatomia jego twarzy
zdradzała lekki wysiłek
ust:
by mądrzej i grzeczniej do mnie mówić
oczu:
by uważniej i uprzejmiej mnie słuchać
taaaak...
naprawdę nie mogłem nie napluć mu w mordę.

Hym
[Usunięty]

Wysłany: 2009-03-24, 23:18   

Film pokazuje bardzo dobzre ze sa rozne zla. Nie wszysy sa zli sami z siebie, niktrzy ludzie tak> Mozna powiedziec ze klasa dzili sie na;

-zlego
-podazajacych za nim bezmyslnych
-slabych i podazajacych
-imitujacych zlo
-zastarszanych i
-ofiary

wikszosc ludzi nie jerst zla, ale zdaje sie ze niesty prawda jest taka ze wikszosc ludzi poprstu podaza za silnijszym, Jest to przeciez atrakcyjne, sila. Czasem popsrtu dochdzi do tego smiech i zabawa, czasem bezmyuslnosc. Czysto zla moze jest jedna osoba a i to obna ma cos w zanadrzy dlaczego.

Mysle ze tak wlasnie jest w zyciu. W wikszci pzradklow nawet nie potrfimy ropzpoznac kiedy dzieje sie cios zlego i popsrtostu podazamy za jakims glosem.

Inna rzecz mi sie teraz tez przypomniala. W sredniwcznych Indiach, byl taki mistyk _Caitania- nauczal on o "jednoczesniej roznordnosci i niepojetej jednosci" swe swiecie. Cos pdoobnego jak teraz maja punkowcy:) "kazdy rozny- wszyscy rowni", tylko ze jegofilofia byla duzo bardziej skaplikwana i dotyczla wilu aspektow w tym i absolutu.

W kazdym razie taka mysl, pozwolcie ze powiem mnie naszla. Swiat sie skada z bardzo wilu roznmych kawalkow- roznrdnosc osob, swiatow, zdazen, haratreow. Czasem pzrecwne sie przciaga czasem sciera. Roznrdnosc jest podstawa tego wsztskiego i jest piokna. Z drugij strony jest tez pewna ropwnosc nas wsztskich. Wszysy jestesmy tacy sami- dazymy i chemy byc szczsiwi. Nie tylko ludzie ale i zwierzaki, rosliny, kazda istota.

jednakze ze wzgedu na to rznrdnosc czasem dochdzi do jakiegos zla, gdyz kazdy ma odrbine rozne cele, a jak jeszcze dojda emocja (jak w tym filmie) i troszke bezmyslnsci i slepoty...roznie moze byc, nawet strasznie. Czasem jednak trdno kogos winic o cokowiek innegio, oprcz BEZMYSLNSCI.

Shakefork 
Veg nad Vegami
dożywotni banan

Wysłany: 2009-04-11, 01:38   

Nie fascynuje nas zło, tylko siła, która sama w sobie jest dobra :) Taki wewnętrzny ogień, który jak ten prawdziwy może odegrać pozytywną bądź negatywną rolę. Choć ja tam nie lubię oceniać zdarzeń, zwłaszcza, jako złe bądź dobre... Wybaczcie, jeżeli powtarzam tu czyjąś opinie, ale nie mam siły przebrnąć przez te długie/krótkie nudne wywody.

Hym
[Usunięty]

Wysłany: 2009-04-11, 07:21   

Bardzo dobra opinia moim zdaniem.
Sila- sama w sobie jet dobra. Dokadnie.
Ale czasem nie jest dobra:)

Odpowiedz do tematu