Przesunięty przez: taffit 2009-03-03, 16:19 |
Propaganda Jedynie Słusznego w naszym kraju Kościoła |
| Autor |
Wiadomość |
JAgniecha
Veg Do Potęgi Go Vegan!

Pomogła: 5 razy Wiek: 28 Posty: 2413 Skąd: Dublin
|
Wysłany: 2007-08-29, 15:22
|
|
|
| Jakub napisał/a: | | Tylko że ja znam też drugą stronę medalu i ludzi, dla których takie wychowanie i trwająca całe dzieciństwo wtłaczanie religijnego światopoglądu skutkowało życiowymi dramatami. |
mowa byla o samym sakramencie 'chrztu' - z tego co piszesz pietno pozostawilo wychowanie nie sam sakrament'
poza tym sadzilam ze nie mowimy o skrajnosciach- a to juz osobny temat...
| Jakub napisał/a: | | I stąd moje obiekcje przed pewnego rodzaju propagandą, tak religijną jak i ateistyczną czy jakąkolwiek, które odnosi się do sfery tak absolutnie niesprawdzalnej jak wiara. |
Chyba trudno Ci jest sobie wyobrazic wiare- chcialbys zeby wierzacy rodzice traktowali wiare jak 'plotke' w ktora sami wierza choc nie jest na 100% pewna- dlatego nie ma co powtarzac 'niesprawdzonego dookola'
Dlaczego uwazasz ze katoliccy rodzice beda gorsie od Ciebie i obsesyjnie zechca kontrolowac wybory swojego dziecka, ze beda je oklamywac i nie pozwola wybierac w przyszlosci- bo do tego wszystkie twoje twierdzenia zmierzaja...
[tak samo jak wczoraj wyluzowana JA:] |
|
|
|
 |
Jakub
Guru Veg takCZYtak,CALLmeJAK

|
Wysłany: 2007-08-29, 15:28
|
|
|
| Cytat: | | Dlaczego uwazasz ze katoliccy rodzice beda gorsie od Ciebie i obsesyjnie zechca kontrolowac wybory swojego dziecka, ze beda je oklamywac i nie pozwola wybierac w przyszlosci- bo do tego wszystkie twoje twierdzenia zmierzaja... |
Nie mówię, że obsesyjnie, ale oczywistym jest, że jeśli ktoś jest święcie przekonany o własnej racji, to raczej obiektywny nie będzie i zbyt chętny, do pokazywania czegoś, co z tą jego świętą pewnością się nie zgadza, co stoi w jawnej opozycji do niej lub jest dla niej alternatywą. |
_________________ "Umysł jest swoją własną siedzibą
i w sobie samym może zamienić
niebo w piekło i piekło w niebo."
John Milton |
|
|
|
 |
JAgniecha
Veg Do Potęgi Go Vegan!

|
Wysłany: 2007-08-29, 15:33
|
|
|
| Jakub napisał/a: | | ale oczywistym jest, że jeśli ktoś jest święcie przekonany o własnej racji, to raczej obiektywny nie będzie i zbyt chętny, do pokazywania czegoś, co z tą jego świętą pewnością się nie zgadza, co stoi w jawnej opozycji do niej lub jest dla niej alternatywą. | no ale to juz tylko twoje wyobrazenie...
...jednak nawet zakladajac ze tak wlasnie by bylo to przeciez dorosly czlowiek konfrontuje zdanie rodzicow z reszta swiata- a tego poprostu nie moga mu zabronic...
[a ja znow na basen ide!- tym razem w czasie pracy ] |
|
|
|
 |
Jakub

|
Wysłany: 2007-08-29, 15:55
|
|
|
| JAgniecha napisał/a: | | Jakub napisał/a: | | ale oczywistym jest, że jeśli ktoś jest święcie przekonany o własnej racji, to raczej obiektywny nie będzie i zbyt chętny, do pokazywania czegoś, co z tą jego świętą pewnością się nie zgadza, co stoi w jawnej opozycji do niej lub jest dla niej alternatywą. | no ale to juz tylko twoje wyobrazenie... ] |
Powiedziałbym raczej, że empirycznie sprawdzony mechanizm psychologiczny.
| Cytat: | | ...jednak nawet zakladajac ze tak wlasnie by bylo to przeciez dorosly czlowiek konfrontuje zdanie rodzicow z reszta swiata- a tego poprostu nie moga mu zabronic... |
To zależy od siły, a jaką wpaja mu się pewne rzeczy. Niestety, niewolnikowi trzymanemu przez całe życie w ciemnościach bardzo trudno przyzwyczaić się do światła. [przepraszam za trochę patetyczne porównanie ]
| Cytat: | | [a ja znow na basen ide!- tym razem w czasie pracy ] |
Niektórzy to mają dobrze. Wielkie żaby i rychłego karula. |
John Milton |
|
|
|
 |
JAgniecha
Veg Do Potęgi Go Vegan!

|
Wysłany: 2007-08-29, 18:19
|
|
|
| Jakub napisał/a: | Powiedziałbym raczej, że empirycznie sprawdzony mechanizm psychologiczny.
Cytat: |
to ze nawet wszyscy ktorych znasz pasuja do tego wzorca nie znaczy ze wiekszosc ludzi 'ma tak samo', patrz-> prosty przyklad:
Nikt- absolutnie nikt kogo znam- nie glosowal na Kaczora- a jednak on wlasnie wygral wybory...
| Jakub napisał/a: | | To zależy od siły, a jaką wpaja mu się pewne rzeczy. |
nie jasne to zdanie dla mnie
| Jakub napisał/a: | | Niestety, niewolnikowi trzymanemu przez całe życie w ciemnościach bardzo trudno przyzwyczaić się do światła. [przepraszam za trochę patetyczne porównanie ] |
porownanie porownaniem ale i tak uwazam ze masz skrzywione pojecie o katolikach
[p.s. basen extra i kocina nie bedzie sam w domu dluzej niz konieczne ] |
_________________ Time not important.
Only life important. |
|
|
|
 |
sylwia
Veg Do Potęgi "ta zła"

Pomogła: 3 razy Wiek: 28 Posty: 3122 Skąd: Sz-n
|
Wysłany: 2007-08-29, 18:51
|
|
|
| Cytat: | | Nie mówię, że obsesyjnie, ale oczywistym jest, że jeśli ktoś jest święcie przekonany o własnej racji, to raczej obiektywny nie będzie i zbyt chętny, do pokazywania czegoś, co z tą jego świętą pewnością się nie zgadza, co stoi w jawnej opozycji do niej lub jest dla niej alternatywą. |
to samo miesozerca moze powiedziec o rodzicach wegetarianach, wiec ten argument jest bez sensu. |
_________________ TESTUJĘ PRODUKTY ALPRO-SOYA
Alternatywa – cudna sprawa- można zaprzeczyć wszystkiemu; bierzesz zwykła, nudną rzecz, jak medycynę, naukę, czy edukację i tworzysz alternatywę, gdzie wszystko jest odwrotnie; normalna medycyna opiera się na badaniach, alternatywna na zgadywankach, przeczuciach i wewnętrznym głosie. To takie duchowe... |
|
|
|
 |
Jakub

|
Wysłany: 2007-08-29, 20:15
|
|
|
| Cytat: | to ze nawet wszyscy ktorych znasz pasuja do tego wzorca nie znaczy ze wiekszosc ludzi 'ma tak samo', patrz-> prosty przyklad:
Nikt- absolutnie nikt kogo znam- nie glosowal na Kaczora- a jednak on wlasnie wygral wybory... |
Nie, właśnie że większość ludzi pasuje do tego wzoru [na co wskazują wieloletnie badania], ale co najwyżej ty obracasz się w towarzystwie, które odstaje od wzorca. [albol wstydzi się przyznać, że głosowało na Kaczora ]
| Cytat: | | nie jasne to zdanie dla mnie |
A co tu do rozumienia? Masz ludzi, którzy mocno wpajają pewne postawy i tacy, którym to w zasadzie wisi i robią to bez wielkiego przekonania.
| Cytat: | | porownanie porownaniem ale i tak uwazam ze masz skrzywione pojecie o katolikach |
Nie wiem, co rozumiesz przez skrzywione. Obracam się w towarzystwie chrześcijan, studiuję teologię, mam trochę znajomych wśród zakonników i znam chrześcijaństwo ze wszystkich stron. A że sam nie wierzę, to po prostu nie boję się krytykować błędów, które w chrześcijańdstwie i chrześcijanach dostrzegam, ale też potrafię docenić to, co w chrześcijaństwie dobre i godne naśladowania. Cóż, to jest akurat temat raczej o błędach KK, więc nie może tego nie widać.
| Cytat: | | to samo miesozerca moze powiedziec o rodzicach wegetarianach, wiec ten argument jest bez sensu |
Ależ oczywiście, że może i będzie miał rację, dlatego nie widzę tu nic bezsensownego. |
John Milton |
|
|
|
 |
olotasak
Veg nad Vegami

|
Wysłany: 2007-10-02, 10:34
|
|
|
wlasnie przegladalem sobie psotulaty lidu.. cos wam wkleje.. bo nie powiem ale przemawia to do mnie:
# Wyeliminujemy wszelkie przejawy cenzury w nauce i sztuce. Zapewnimy wolność badań naukowych. Zmodyfikujemy przepisy o "obrazie uczuć religijnych" i "znieważaniu najwyższych organów państwowych" w taki sposób, aby nie ograniczały one swobody wypowiedzi artystycznej i wolności słowa.
# Zapewnimy wolność sumienia i wyznania oraz równe traktowanie podmiotów kościelnych i niekościelnych. Stacje radiowe i telewizyjne oraz przedsiębiorstwa, prowadzone przez instytucje religijne będą traktowane tak samo jak wszystkie inne.
# Zdecydowanie zwalczane będą - zarówno przez działania profilaktyczne w szkołach, jak i przez organy ścigania oraz właściwą postawę organów władzy publicznej - wszelkie formy nawoływania do przemocy, rasizmu i homofobii.
czyzby tadzio mial zaczac placic podatki za radio?
czy doczekamy sie opodatkowania kosciola? |
_________________ Hej panie. PANIE! Proszę natychmiast oddac ten OGÓREK, bo jak nie to wezme POLICJE! Jesli natychmiast nie przyniesiesz mi go SPOWROTEM, to wsadze cie do KRYMINALU! |
|
|
|
 |
Jakub

|
Wysłany: 2007-10-02, 11:52
|
|
|
Raczej wątpię. Tadzio zapłaci dopiero na tamtym świecie, o ile takowy istnieje (w co osobiście nie wierzę ). Poza tym nie wiem, czy mi się podobają te postulaty - szczególnie nieskrępowana wolność działalności artystycznej i naukowej. Nie, źeby mi się stan obecny bardzo podobał, ale wolna amerykanka też nie wydaje mi się właściwa. |
John Milton |
|
|
|
 |
CJWarlock
Łamacz Klawiatur Ravedome.org

|
Wysłany: 2007-10-25, 14:31
|
|
|
| alan001 napisał/a: | | Coraz bardziej wieże, że moją drogą będzie "własna wiara", "własna religia". W którymś temacie pisałem, że wierze w to, że w każdym z nas jest element boski. I jak na razie w to wierze. |
Nie jesteś jedynym, który uważa podobnie. Miej własny rozum i własne serce, nie daj sobie robić bałaganu w umyśle, który potem trudno będzie posprzątać. Wegetarianizm lub weganizm to jeden z rodzai wyrwania się z bycia warunkowanym jakimiś narzucanymi schematami myśleniowymi. W kwestii dawania sobie należnej Ci i niezbywalnej wolności do kształtowania własnej niezależności masz moje poparcie, o ile poparcie współforumowicza może dodać Ci pewności siebie i odwagi. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Jakub

|
Wysłany: 2007-10-25, 23:09
|
|
|
Jaki ładny temat. Jak mógłbym nie zabrać głosu. Mój związek z KK jest dość formalny: studiuję na katolickiej uczelni i mocno "kościelny" kierunek. Wiary niet, a już tym bardziej chrześcijańskiej.
Za to znam wiele osób, które są katolikami i są zarazem wspaniałymi ludźmi. Tylko, że mam niejasne wrażenie, że nie byliby wielkimi draniami nawet, gdyby całkowicie stracili wiarę. |
John Milton |
|
|
|
 |
Sweet_Duckling
Mały Veg

|
Wysłany: 2008-01-08, 19:19
|
|
|
| taffit napisał/a: | | tradycja żywieniowa jest czasem silniejsza od sumienia |
To efekt MASOWJ HIPNOZY! Ja tez, jak bylam mlodsza, to myslalam , ze mieso to mieso a zwierzatka to zwierzatka.. Jesliby mi ktos wczesniej oczy otworzyl,ppokazujac ze zrzeram na talerzu zabite zwierzaczki, to wczesniej bym byla vege-terrorystkom!
| Cytat: | | wiele kultur nie wyobraża sobie w menu świni, którą gdzie indziej się spożywa.. analogicznie jest z psami |
Tu byc moze chodzi o geny ktore sa podobne do czlowieka!
| Cytat: | | hipokryzją jest "miłość do zwierząt" i głaskanie psa, niewyobrażanie sobie go na talerzu i równoczesne pogardliwe traktowanie innych zwierzaków np. świnek i wcinanie ich z apetytem |
Dokladnie tak i dlatego maly Tomek Edison, jak mu swinke z pola, gdzie sie bawil, zabili, zostal wegetarianinem!
| Cytat: | | zwierzaki z hodowli takie milusie, takie słodkie - ale i tak muszą skończyć w rzeźni, bo przecież są stworzone po to, byśmy je jedli |
No takie myslenie jest CHORE, ale przewaza we wszystkich wiodacych SEKTACH --> Katolicy, Islam i Judaizm! Nie tylko aby jesc, morduja biedaczynki, ale czesto RYTUALNIE! @&$#@@@ Tu prosze wkleic bardzo brzydkie slowo!
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
madlen
Veg Niebanalny pożeracz mandarynek

|
Wysłany: 2008-01-09, 10:01
|
|
|
| od kiedy chrzescijanstwo to sekta? :> |
_________________ Reggae music is the people music- Bob Marley |
|
|
|
 |
sylwia
Veg Do Potęgi "ta zła"

Pomogła: 3 razy Wiek: 28 Posty: 3122 Skąd: Sz-n
|
Wysłany: 2008-01-09, 11:42
|
|
|
| Sweet_Duckling napisał/a: | | No takie myslenie jest CHORE, ale przewaza we wszystkich wiodacych SEKTACH --> Katolicy, Islam i Judaizm! |
Trochę kultury. albo będzie ostrzeżenie. |
_________________ TESTUJĘ PRODUKTY ALPRO-SOYA
Alternatywa – cudna sprawa- można zaprzeczyć wszystkiemu; bierzesz zwykła, nudną rzecz, jak medycynę, naukę, czy edukację i tworzysz alternatywę, gdzie wszystko jest odwrotnie; normalna medycyna opiera się na badaniach, alternatywna na zgadywankach, przeczuciach i wewnętrznym głosie. To takie duchowe... |
|
|
|
 |
Kitten
Łamacz Klawiatur Kot Da Vinci

Pomogła: 2 razy Wiek: 25 Posty: 263
|
Wysłany: 2008-01-09, 19:59
|
|
|
| Sweet_Duckling napisał/a: | No takie myslenie jest CHORE, ale przewaza we wszystkich wiodacych SEKTACH --> Katolicy, Islam i Judaizm! Nie tylko aby jesc, morduja biedaczynki, ale czesto RYTUALNIE! @&$#@@@ Tu prosze wkleic bardzo brzydkie slowo! |
Oj, zapędziłaś się w swoim świętym (?) oburzeniu... Chrześcijaństwo akurat ZNIOSŁO składanie ofiar ze zwierząt - a była to prawdziwa rewolucja, bo tradycja takich ofiar sięga dużo dalej w przeszłość, niż duchowość judeochrześcijańska. Sięga początków religii jako takiej, a więc neolitu (9 tysiąclecie p.n.e.).
Nie orientuję się, jak kwestia ofiar wygląda we współczesnym Judaizmie i Islamie... Ale przypuszczam, że jeśli ktokolwiek je jeszcze składa, to najbardziej radykalni fundamentaliści.
Natomiast pokutujące obecnie w chrześcijaństwie przedmiotowe podejście do zwierząt, 'zawdzięczamy' Tomaszowi z Akwinu, który raczył je uznać za maszyny niezdolne do uczuć
Rada dla Ciebie: mniej emocji, więcej myślenia |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|

|