Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat[ 0 ]  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: taffit
2009-03-03, 16:19
Propaganda Jedynie Słusznego w naszym kraju Kościoła
Autor Wiadomość
JAgniecha 
Veg Do Potęgi
Go Vegan!

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2007-08-29, 15:22   

Jakub napisał/a:
Tylko że ja znam też drugą stronę medalu i ludzi, dla których takie wychowanie i trwająca całe dzieciństwo wtłaczanie religijnego światopoglądu skutkowało życiowymi dramatami.

mowa byla o samym sakramencie 'chrztu' - z tego co piszesz pietno pozostawilo wychowanie nie sam sakrament'
poza tym sadzilam ze nie mowimy o skrajnosciach- a to juz osobny temat...

Jakub napisał/a:
I stąd moje obiekcje przed pewnego rodzaju propagandą, tak religijną jak i ateistyczną czy jakąkolwiek, które odnosi się do sfery tak absolutnie niesprawdzalnej jak wiara.

Chyba trudno Ci jest sobie wyobrazic wiare- chcialbys zeby wierzacy rodzice traktowali wiare jak 'plotke' w ktora sami wierza choc nie jest na 100% pewna- dlatego nie ma co powtarzac 'niesprawdzonego dookola'
Dlaczego uwazasz ze katoliccy rodzice beda gorsie od Ciebie i obsesyjnie zechca kontrolowac wybory swojego dziecka, ze beda je oklamywac i nie pozwola wybierac w przyszlosci- bo do tego wszystkie twoje twierdzenia zmierzaja...

[tak samo jak wczoraj wyluzowana JA:]

Jakub 
Guru Veg
takCZYtak,CALLmeJAK

Wysłany: 2007-08-29, 15:28   

Cytat:
Dlaczego uwazasz ze katoliccy rodzice beda gorsie od Ciebie i obsesyjnie zechca kontrolowac wybory swojego dziecka, ze beda je oklamywac i nie pozwola wybierac w przyszlosci- bo do tego wszystkie twoje twierdzenia zmierzaja...

Nie mówię, że obsesyjnie, ale oczywistym jest, że jeśli ktoś jest święcie przekonany o własnej racji, to raczej obiektywny nie będzie i zbyt chętny, do pokazywania czegoś, co z tą jego świętą pewnością się nie zgadza, co stoi w jawnej opozycji do niej lub jest dla niej alternatywą.

John Milton

JAgniecha 
Veg Do Potęgi
Go Vegan!

Wysłany: 2007-08-29, 15:33   

Jakub napisał/a:
ale oczywistym jest, że jeśli ktoś jest święcie przekonany o własnej racji, to raczej obiektywny nie będzie i zbyt chętny, do pokazywania czegoś, co z tą jego świętą pewnością się nie zgadza, co stoi w jawnej opozycji do niej lub jest dla niej alternatywą.
no ale to juz tylko twoje wyobrazenie...
...jednak nawet zakladajac ze tak wlasnie by bylo to przeciez dorosly czlowiek konfrontuje zdanie rodzicow z reszta swiata- a tego poprostu nie moga mu zabronic...

[a ja znow na basen ide!- tym razem w czasie pracy peace ]

Jakub 
Guru Veg
takCZYtak,CALLmeJAK

Wysłany: 2007-08-29, 15:55   

JAgniecha napisał/a:
Jakub napisał/a:
ale oczywistym jest, że jeśli ktoś jest święcie przekonany o własnej racji, to raczej obiektywny nie będzie i zbyt chętny, do pokazywania czegoś, co z tą jego świętą pewnością się nie zgadza, co stoi w jawnej opozycji do niej lub jest dla niej alternatywą.
no ale to juz tylko twoje wyobrazenie... ]

Powiedziałbym raczej, że empirycznie sprawdzony mechanizm psychologiczny.
Cytat:
...jednak nawet zakladajac ze tak wlasnie by bylo to przeciez dorosly czlowiek konfrontuje zdanie rodzicow z reszta swiata- a tego poprostu nie moga mu zabronic...

To zależy od siły, a jaką wpaja mu się pewne rzeczy. Niestety, niewolnikowi trzymanemu przez całe życie w ciemnościach bardzo trudno przyzwyczaić się do światła. [przepraszam za trochę patetyczne porównanie ;) ]
Cytat:
[a ja znow na basen ide!- tym razem w czasie pracy ]

Niektórzy to mają dobrze. Wielkie żaby i rychłego karula. :bye:

John Milton

JAgniecha 
Veg Do Potęgi
Go Vegan!

Wysłany: 2007-08-29, 18:19   

Jakub napisał/a:
Powiedziałbym raczej, że empirycznie sprawdzony mechanizm psychologiczny.
Cytat:

to ze nawet wszyscy ktorych znasz pasuja do tego wzorca nie znaczy ze wiekszosc ludzi 'ma tak samo', patrz-> prosty przyklad:
Nikt- absolutnie nikt kogo znam- nie glosowal na Kaczora- a jednak on wlasnie wygral wybory...
Jakub napisał/a:
To zależy od siły, a jaką wpaja mu się pewne rzeczy.

nie jasne to zdanie dla mnie ;)
Jakub napisał/a:
Niestety, niewolnikowi trzymanemu przez całe życie w ciemnościach bardzo trudno przyzwyczaić się do światła. [przepraszam za trochę patetyczne porównanie ]

porownanie porownaniem ale i tak uwazam ze masz skrzywione pojecie o katolikach ;)

[p.s. basen extra i kocina nie bedzie sam w domu dluzej niz konieczne :mrgreen: ]

sylwia 
Veg Do Potęgi
"ta zła"

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2007-08-29, 18:51   

Cytat:
Nie mówię, że obsesyjnie, ale oczywistym jest, że jeśli ktoś jest święcie przekonany o własnej racji, to raczej obiektywny nie będzie i zbyt chętny, do pokazywania czegoś, co z tą jego świętą pewnością się nie zgadza, co stoi w jawnej opozycji do niej lub jest dla niej alternatywą.

to samo miesozerca moze powiedziec o rodzicach wegetarianach, wiec ten argument jest bez sensu.

Sklep Sail and Rock, aplinus, campus, plecaki, śpiwory, namioty

Alternatywa – cudna sprawa- można zaprzeczyć wszystkiemu; bierzesz zwykła, nudną rzecz, jak medycynę, naukę, czy edukację i tworzysz alternatywę, gdzie wszystko jest odwrotnie; normalna medycyna opiera się na badaniach, alternatywna na zgadywankach, przeczuciach i wewnętrznym głosie. To takie duchowe...

Jakub 
Guru Veg
takCZYtak,CALLmeJAK

Wysłany: 2007-08-29, 20:15   

Cytat:
to ze nawet wszyscy ktorych znasz pasuja do tego wzorca nie znaczy ze wiekszosc ludzi 'ma tak samo', patrz-> prosty przyklad:
Nikt- absolutnie nikt kogo znam- nie glosowal na Kaczora- a jednak on wlasnie wygral wybory...

Nie, właśnie że większość ludzi pasuje do tego wzoru [na co wskazują wieloletnie badania], ale co najwyżej ty obracasz się w towarzystwie, które odstaje od wzorca. [albol wstydzi się przyznać, że głosowało na Kaczora ;) ]
Cytat:
nie jasne to zdanie dla mnie

A co tu do rozumienia? Masz ludzi, którzy mocno wpajają pewne postawy i tacy, którym to w zasadzie wisi i robią to bez wielkiego przekonania.
Cytat:
porownanie porownaniem ale i tak uwazam ze masz skrzywione pojecie o katolikach

Nie wiem, co rozumiesz przez skrzywione. Obracam się w towarzystwie chrześcijan, studiuję teologię, mam trochę znajomych wśród zakonników i znam chrześcijaństwo ze wszystkich stron. A że sam nie wierzę, to po prostu nie boję się krytykować błędów, które w chrześcijańdstwie i chrześcijanach dostrzegam, ale też potrafię docenić to, co w chrześcijaństwie dobre i godne naśladowania. Cóż, to jest akurat temat raczej o błędach KK, więc nie może tego nie widać. ;)
Cytat:
to samo miesozerca moze powiedziec o rodzicach wegetarianach, wiec ten argument jest bez sensu

Ależ oczywiście, że może i będzie miał rację, dlatego nie widzę tu nic bezsensownego.

John Milton

olotasak 
Veg nad Vegami

Wysłany: 2007-10-02, 10:34   

wlasnie przegladalem sobie psotulaty lidu.. cos wam wkleje.. bo nie powiem ale przemawia to do mnie:
# Wyeliminujemy wszelkie przejawy cenzury w nauce i sztuce. Zapewnimy wolność badań naukowych. Zmodyfikujemy przepisy o "obrazie uczuć religijnych" i "znieważaniu najwyższych organów państwowych" w taki sposób, aby nie ograniczały one swobody wypowiedzi artystycznej i wolności słowa.
# Zapewnimy wolność sumienia i wyznania oraz równe traktowanie podmiotów kościelnych i niekościelnych. Stacje radiowe i telewizyjne oraz przedsiębiorstwa, prowadzone przez instytucje religijne będą traktowane tak samo jak wszystkie inne.
# Zdecydowanie zwalczane będą - zarówno przez działania profilaktyczne w szkołach, jak i przez organy ścigania oraz właściwą postawę organów władzy publicznej - wszelkie formy nawoływania do przemocy, rasizmu i homofobii.

czyzby tadzio mial zaczac placic podatki za radio?
czy doczekamy sie opodatkowania kosciola?

Jakub 
Guru Veg
takCZYtak,CALLmeJAK

Wysłany: 2007-10-02, 11:52   

Raczej wątpię. Tadzio zapłaci dopiero na tamtym świecie, o ile takowy istnieje (w co osobiście nie wierzę ;) ). Poza tym nie wiem, czy mi się podobają te postulaty - szczególnie nieskrępowana wolność działalności artystycznej i naukowej. Nie, źeby mi się stan obecny bardzo podobał, ale wolna amerykanka też nie wydaje mi się właściwa.

John Milton

CJWarlock 
Łamacz Klawiatur
Ravedome.org

Wysłany: 2007-10-25, 14:31   

alan001 napisał/a:
Coraz bardziej wieże, że moją drogą będzie "własna wiara", "własna religia". W którymś temacie pisałem, że wierze w to, że w każdym z nas jest element boski. I jak na razie w to wierze.

Nie jesteś jedynym, który uważa podobnie. Miej własny rozum i własne serce, nie daj sobie robić bałaganu w umyśle, który potem trudno będzie posprzątać. Wegetarianizm lub weganizm to jeden z rodzai wyrwania się z bycia warunkowanym jakimiś narzucanymi schematami myśleniowymi. W kwestii dawania sobie należnej Ci i niezbywalnej wolności do kształtowania własnej niezależności masz moje poparcie, o ile poparcie współforumowicza może dodać Ci pewności siebie i odwagi. Pozdrawiam.

Jakub 
Guru Veg
takCZYtak,CALLmeJAK

Wysłany: 2007-10-25, 23:09   

Jaki ładny temat. Jak mógłbym nie zabrać głosu. Mój związek z KK jest dość formalny: studiuję na katolickiej uczelni i mocno "kościelny" kierunek. :) Wiary niet, a już tym bardziej chrześcijańskiej.

Za to znam wiele osób, które są katolikami i są zarazem wspaniałymi ludźmi. Tylko, że mam niejasne wrażenie, że nie byliby wielkimi draniami nawet, gdyby całkowicie stracili wiarę. ;)

John Milton

Sweet_Duckling 
Mały Veg

Wysłany: 2008-01-08, 19:19   

taffit napisał/a:
tradycja żywieniowa jest czasem silniejsza od sumienia

To efekt MASOWJ HIPNOZY! Ja tez, jak bylam mlodsza, to myslalam , ze mieso to mieso a zwierzatka to zwierzatka.. Jesliby mi ktos wczesniej oczy otworzyl,ppokazujac ze zrzeram na talerzu zabite zwierzaczki, to wczesniej bym byla vege-terrorystkom! :megapolew:

Cytat:
wiele kultur nie wyobraża sobie w menu świni, którą gdzie indziej się spożywa.. analogicznie jest z psami

Tu byc moze chodzi o geny ktore sa podobne do czlowieka! 8-)

Cytat:
hipokryzją jest "miłość do zwierząt" i głaskanie psa, niewyobrażanie sobie go na talerzu i równoczesne pogardliwe traktowanie innych zwierzaków np. świnek i wcinanie ich z apetytem

Dokladnie tak i dlatego maly Tomek Edison, jak mu swinke z pola, gdzie sie bawil, zabili, zostal wegetarianinem! :sloneczko:

Cytat:
zwierzaki z hodowli takie milusie, takie słodkie - ale i tak muszą skończyć w rzeźni, bo przecież są stworzone po to, byśmy je jedli

No takie myslenie jest CHORE, ale przewaza we wszystkich wiodacych SEKTACH --> Katolicy, Islam i Judaizm! :twisted: Nie tylko aby jesc, morduja biedaczynki, ale czesto RYTUALNIE! :!: @&$#@@@ Tu prosze wkleic bardzo brzydkie slowo! :!:

Pozdrawiam! :bye:

madlen 
Veg Niebanalny
pożeracz mandarynek

Wysłany: 2008-01-09, 10:01   

od kiedy chrzescijanstwo to sekta? :>

sylwia 
Veg Do Potęgi
"ta zła"

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2008-01-09, 11:42   

Sweet_Duckling napisał/a:
No takie myslenie jest CHORE, ale przewaza we wszystkich wiodacych SEKTACH --> Katolicy, Islam i Judaizm!

Trochę kultury. albo będzie ostrzeżenie.

Sklep Sail and Rock, aplinus, campus, plecaki, śpiwory, namioty

Alternatywa – cudna sprawa- można zaprzeczyć wszystkiemu; bierzesz zwykła, nudną rzecz, jak medycynę, naukę, czy edukację i tworzysz alternatywę, gdzie wszystko jest odwrotnie; normalna medycyna opiera się na badaniach, alternatywna na zgadywankach, przeczuciach i wewnętrznym głosie. To takie duchowe...

Kitten 
Łamacz Klawiatur
Kot Da Vinci

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2008-01-09, 19:59   

Sweet_Duckling napisał/a:
No takie myslenie jest CHORE, ale przewaza we wszystkich wiodacych SEKTACH --> Katolicy, Islam i Judaizm! :twisted: Nie tylko aby jesc, morduja biedaczynki, ale czesto RYTUALNIE! :!: @&$#@@@ Tu prosze wkleic bardzo brzydkie slowo! :!:

Oj, zapędziłaś się w swoim świętym (?) oburzeniu... Chrześcijaństwo akurat ZNIOSŁO składanie ofiar ze zwierząt - a była to prawdziwa rewolucja, bo tradycja takich ofiar sięga dużo dalej w przeszłość, niż duchowość judeochrześcijańska. Sięga początków religii jako takiej, a więc neolitu (9 tysiąclecie p.n.e.).

Nie orientuję się, jak kwestia ofiar wygląda we współczesnym Judaizmie i Islamie... Ale przypuszczam, że jeśli ktokolwiek je jeszcze składa, to najbardziej radykalni fundamentaliści.

Natomiast pokutujące obecnie w chrześcijaństwie przedmiotowe podejście do zwierząt, 'zawdzięczamy' Tomaszowi z Akwinu, który raczył je uznać za maszyny niezdolne do uczuć :roll:

Rada dla Ciebie: mniej emocji, więcej myślenia ;)

Odpowiedz do tematu