Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat[ 0 ]  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: taffit
2009-03-03, 16:12
Religia, radio Maryja, wiara itp,itd. (wydzielone)
Autor Wiadomość
alinA 
Ostoja Wiedzy

Wysłany: 2005-11-09, 16:05   

nooo mam nadzieje ze jzu bedzie wporzadku. ;)

modlitwy na antenie RM: - Słuchamy, Radio Maryja... w czyjej intencji modlitwa? - Ja bym chciała się pomodlić za wszystkich oszustów, kłamcówi złodziei... no i za ojca dyrektora oczywiście.

:lol:

hasz2k 
Veg nad Vegami

Wysłany: 2005-11-09, 19:44   

alinA napisał/a:

modlitwy na antenie RM: - Słuchamy, Radio Maryja... w czyjej intencji modlitwa? - Ja bym chciała się pomodlić za wszystkich oszustów, kłamcówi złodziei... no i za ojca dyrektora oczywiście.

:lol:

Dobre :D

sylwia 
Veg Do Potęgi
"ta zła"

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2005-11-16, 22:48   

Hmmmm Harry Potter zagrożeniem dla wiary?

Co Wy na to? peace

taffit 
VegAdmin
Monster

Wysłany: 2006-01-26, 00:15   

Radyjo o wege!
słuchaj
ściągnij

alinA 
Ostoja Wiedzy

Wysłany: 2006-04-20, 17:23   

link

hasz2k 
Veg nad Vegami

Wysłany: 2006-04-20, 17:39   

Nie ma to jak rydzykowa sekta z jednej strony nawijka o Bogu, a z drugiej Żydzi raus, poprostu ręce opadają

Astarte 
Natchniony Veg
AnaRchia

Wysłany: 2006-09-07, 19:30   

Religia , wiara to wyższe uczucia, które rodzą się w człowieku.
W ludzkiej duszy.

Poczuwamy się do reprezentowania konkretnej postawy wobec jakiejs wyższej istoty.

Mówimy, dla mnie autorytetem Jezus/ Budda etc... pokładam wiarę w Boga/ Jahwe/ Allaha (...czy jak go tam zwał...)

To jest wewnętrzne poczucie przynależnosci, duchowa więź z kimś, kogo nie ma przy nas... ale wierzymy, ufni jak dzieci, że on istnieje. To nasz protektor. A to moja (i jego) wiara.

Nie ma nic groźniejszego jak wmuszanie wierzen i wiary NA SIŁĘ.

A tak robi się w Polsce, obowiązkowa religia (bo jak dziecko nie pojdzie ani na religię ani etykę, tpo to szatanskie jest), chodzenie do kosciola w kazda niedziele... tylko po ro, by wypalic peta na parkingu za nim.

Nienawidzę braku szacunku i obłudy :evil: Dobry katolik/muzułmanin nadal pozostaje tylko człowiekiem. To, czy uczeszcza do kosciola codziennie czy raz na rok nie przekreśla go!
A pseudoojciec Rydzyk to najgorsze, co mogło się kosciolowi katolickiemu w Polsce przytrafic. To, co kiedys było pielęgnowaną, skromną tradycją, teraz sta.ło się farsą. A księża jeszcze lubią dolewac oliwy do ognia.

Siło Wyższa W Górze! Ty to widzisz i nie grzmisz! :twisted:
Seductress of Gods and mortals*

-Astarte- ''Black Mighty Gods''

sylwia 
Veg Do Potęgi
"ta zła"

Wysłany: 2009-01-06, 09:16   

wydzielone z : "czekolada"

sylwia
PostWysłany: Wczoraj 15:57 Temat postu:
zastanawia mnie jedno - jak ma się Twoje poparcie dla KATOLICKIEGO Ruchu Maitri do Twojej fanatycznej nienawiści do wszystkiego, co katolickie...

.
Tosiek
PostWysłany: Dzisiaj 0:42 Temat postu:
Na jakiej podstawie twierdzisz, że posiadam fanatyczną nienawiść do wszystkiego co katolickie?
p.s.
reklamowany przez Ciebie sklep nie jest wegańsko katolicki

sylwia
PostWysłany:
na podstawie Twoich poprzednich postów, zakładanych przez Ciebie tematów oraz Twojego opisu.

Sklep Sail and Rock, aplinus, campus, plecaki, śpiwory, namioty

Alternatywa – cudna sprawa- można zaprzeczyć wszystkiemu; bierzesz zwykła, nudną rzecz, jak medycynę, naukę, czy edukację i tworzysz alternatywę, gdzie wszystko jest odwrotnie; normalna medycyna opiera się na badaniach, alternatywna na zgadywankach, przeczuciach i wewnętrznym głosie. To takie duchowe...
Ostatnio zmieniony przez sylwia 2009-01-06, 21:24, w całości zmieniany 1 raz  

Tosiek 
Veg Dojrzały

Wysłany: 2009-01-06, 20:58   

a jaki to ma związek z tematem o czekoladzie?
myślę, że nikły.
... ale skoro zadałaś to pytanie to Ci odpowiem a admin lub moderator może przeniesie część tego tematu do innego lub stworzy nowy.
Wyjaśnię Ci szczegółowo:
w wielu miejscach widać skrót "rzym.-kat." a "kat" wiadomo z czym się kojarzy (dla mnie z takim mordercą z toporem i czerwoną czapką)
... po drugie przez kościół rzym-kat moja najbliższa Rodzina nie ma kilkunastohektarowego gospodarstwa (bo dziadek wziął ślub kościelny z takim drugim babskiem co to dla mojej Mamy i jej rodzeństwa okazała się wredną macochą, później dla niego wredną żoną. Pierwsze dzieci, w tym moja Mama uciekły od macochy i od swojego ojca, który niemądrze postąpił biorąc sobie drugą żonę (pierwsza, moja Babcia niestety przedwcześnie zmarła) Później podobno testamentem dziadek przepisał gospodarstwo na na te macochę i ich bachora. Najbliższa moja Rodzina wiele na tym ucierpiała i do dziś cierpi. Ja nie mam zamiaru być męczennikiem i wypisałem się z tego kościoła, który zezwolił na drugi związek mojego dziadka.
... po trzecie zbyt dużo ulg ma kościół rzymsko katolicki w POLSCE (byłem u księdza o pomoc przy uprawie zdrowej żywności, pisałem do Caritasu ... ksiądz mnie zbył, drugi ksiądz, duszpasterz rolników pobłogosławił słowami, Caritas nie odpowiedział i tyle z tego miałem, w długi popadłem bo dzierżawczyni wypowiedziała umowę a pole zostało już zabronowane i zaorane - ok. 8 ha)
... ogólnie za dużo kontrastów między bogactwem i pychą kleru a biedą zchorowanego i omotanego społeczeństwa - np. betonowy bunkier zwany bazyliką a rozpadający się wiatrak do mielenia zboża na mąkę w Licheniu

... wogóle 'katolikos' to chyba z greki pochodzi a mnie kręci bardziej używanie słowiańskiej i jej podobnej mowy (no i trochu pisma) a najchętniej tubylczej, ekologicznej, regionalnej, związanej z otoczeniem (bo języki w różny sposób powstawały a wiele słów pochodzi od odgłosów przyrody i jej oddziaływania na ludzi)
Wolę używać polskiego (mam nadzieję, że polskiego) wyrazu "powszechny" zamiast 'katolicki'.
Np. Kościół Słowiańsko Powszechny
albo Kościół Powszechny Roślinożerców
Niektórzy moderatorzy na tym forum są fanatykami rzymskowatykańskiej sekty zwanej kościołem rzymskokatolickim. Odradzam pisanie konkretnych postów bo mogą wykasować 'trzymając snobistyczno -wegetarianującą władzę'.

sylwia 
Veg Do Potęgi
"ta zła"

Wysłany: 2009-01-06, 21:30   

dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. aczkolwiek sensownosc tej argumentacji jest dla mnie znikoma.

Sklep Sail and Rock, aplinus, campus, plecaki, śpiwory, namioty

Alternatywa – cudna sprawa- można zaprzeczyć wszystkiemu; bierzesz zwykła, nudną rzecz, jak medycynę, naukę, czy edukację i tworzysz alternatywę, gdzie wszystko jest odwrotnie; normalna medycyna opiera się na badaniach, alternatywna na zgadywankach, przeczuciach i wewnętrznym głosie. To takie duchowe...

JAgniecha 
Veg Do Potęgi
Go Vegan!

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2009-01-07, 13:36   

Tosiek napisał/a:
Ja nie mam zamiaru być męczennikiem i wypisałem się z tego kościoła, który zezwolił na drugi związek mojego dziadka.

:shock: nooo, faktycznie- wszystko przez Kosciol...
wprost nie wierze w tego typu argumentacje i takie powiazania przyczynowo skutkowe w mozgu doroslego czlowieka :megapolew:
kogo bys winil gdyby byl to slub cywilny?

KK tworza ludzie- i jest w nim tyle samo pojebow i tych normalnych co wszedzie indziej! Sama instytucja- jak wszyscy wiedza- pozostawia bardzo duzo do zyczenia- ale zeby winic ja za wszelkie zlo swiata tego to poprostu smiech na sali...
Ostatnio zmieniony przez JAgniecha 2009-01-07, 13:37, w całości zmieniany 1 raz  

Jakub 
Guru Veg
takCZYtak,CALLmeJAK

Wysłany: 2009-01-07, 13:45   

Kościół z tej prostej przyczyny nie odbiega od normy, bo jest inkluzywistyczny, a nie ekskluzywistyczny. Dąży do zjednoczenia wszystkich w wierze/Chrystusie. To pierwsza rzecz. Druga to ta, że Kościół, rozumiany jako instytucja, jest tworzony przez ludzi, dlatego nie należy się dziwić, że ci ludzie błądzą czy czasem wręcz działają wbrew własnemu powołaniu. Nie ma w tym żadnej tajemnicy.

John Milton

Tosiek 
Veg Dojrzały

Wysłany: 2009-01-07, 23:05   

a dla mnie nie jest znikoma. Ja się dziwię mojej Mamie i Ojcu, że chadzają co niedzielę na msze i dają się hipnotyzersko ogłupiać. Jak to niektórzy mawiają: 'religia, opium dla mas'.

ksiądz dający sakrament małżeństwa bardzo dobrze wiedział komu go daje (ojcu pięciorga półsierot) no tak, w sumie mógł tego nie przewidzieć, że macocha będzie zła dla pierwszych Dzieci dziadka
... a z innej "bajki" to jak mógł nie znać bajek lub opowieści o złych macochach? przecież taki ksiądz to chyba obczytany i obsłuchany wszechstronnie.

p.s.
(świniożerny?) Rydzyk ma ryja? ... czy twarz?

Maryja stopą powinna zmiażdżyć tę rozgłośnię (może jako ostatnią po wszystkich innych rozgłośniach)
Niektórzy moderatorzy na tym forum są fanatykami rzymskowatykańskiej sekty zwanej kościołem rzymskokatolickim. Odradzam pisanie konkretnych postów bo mogą wykasować 'trzymając snobistyczno -wegetarianującą władzę'.

fight_back 
Mały Veg

Wysłany: 2009-02-13, 23:16   

tyle w temacie 8-) peace

Krowa
Ostoja Wiedzy

Ostrzeżeń:
 1/2/3
Wysłany: 2009-02-17, 08:09   

Tosiek napisał/a:

ksiądz dający sakrament małżeństwa bardzo dobrze wiedział komu go daje (ojcu pięciorga półsierot) no tak, w sumie mógł tego nie przewidzieć, że macocha będzie zła dla pierwszych Dzieci dziadka
... a z innej "bajki" to jak mógł nie znać bajek lub opowieści o złych macochach? przecież taki ksiądz to chyba obczytany i obsłuchany wszechstronnie.

większych bzdur dawno już nie czytałam...

Odpowiedz do tematu