Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat[ 0 ]  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: taffit
2009-03-03, 16:47
Wybaczyć czy nie?
Autor Wiadomość
Kajzerka=) 
Veg Niebanalny

Wysłany: 2007-09-30, 00:12   Wybaczyć czy nie?

Czy jesteście zdolni wybaczyć człowiekowi, który znęcał się nad zwierzętami? Zabijał? Jakie jest wasze zdanie? Co byście zrobili będąc w 4 oczy z takim człowiekiem?

- skrawek gwiezdnego nieba
i słońca co dzień ozłoci
gdy rano otwierasz oczy.

- kropelek rosy na trawie
i śpiewu ptaków o świcie,
trzeba się jednak nauczyć
patrzeć
i kochać życie !

K.Jabłońska

sylwia 
Veg Do Potęgi
"ta zła"

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2007-09-30, 13:16   

tu nie ma prostej odpowiedzi. zalezy to od relacji, w ktorej sie jest z ta osoba, jej stosunku do swojego postepowania..

Bylas w takiej sytuacji,albo jestes?

Alispo 
Veg Do Potęgi
vegan vet :)

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 2007-09-30, 16:46   

Dokladnie..to zalezy tez czemu ten ktos tak postepowal,czy z premedytacja,czy byl w jakis sposob zmuszony itd.
btw-pracownik rzezni..tak naprawde niczym sie nie rozni od zwyklego miesozercy..uogolniam,ale to przewzznie zwykli ludzie,ktorzy akurat taka maja prace,podjeli ja bo w jakims kierunku musieli pojsc,nie widzieli w tym niczego zlego,tak jak nie widzi w tym niczego zlego przecietny miesozerca,dla niego tacy ludzie tak naprawde pracuja.. :roll: :(

EwCiA:) 
Veg Dojrzały
żyj chwilą!

Wysłany: 2007-09-30, 18:27   

to wszystko zależy od sytuacji. nigdy nie wiesz jak byś się zachował dopóki sprawa nie dotyczy Ciebie;-)

Kajzerka=) 
Veg Niebanalny

Wysłany: 2007-09-30, 21:23   

Nie znalazłam sie w takiej sytuacji, ale czesto mowie, ze nie darowalabym takiemu czlowiekowi.... Wiem, ze to ich praca, ale chodzi mi o ludzi, ktorzy znecaja sie bez serca, a nie musza, bo nie musza chyba w rzeźni bic zwierzat prawda?

i słońca co dzień ozłoci
gdy rano otwierasz oczy.

patrzeć
i kochać życie !

K.Jabłońska

Jakub 
Guru Veg
takCZYtak,CALLmeJAK

Wysłany: 2007-10-01, 00:32   

Eeeeee, no wiesz. W rzeźniach bije się zwierzaki, bo dzięki temu praca idzie sprawniej. Ot, dziwnie pojęty utylitaryzm. :-?

John Milton

cassandra 
Wyższy Stan Ducha
empatyczna dusza

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2007-10-01, 09:45   

nie wybaczylabym. tak samo jak i mysliwym czy rybakom - a mam takich w rodzine - kontakt urwalam lub mocno ograniczylam.

zojka3 
Łamacz Klawiatur

Wysłany: 2007-10-01, 20:53   

Trudno tak jednoznacznie stwierdzić, bo Ci ludzie raczej się nad tym nie zastanawiają. oni nie mają świadomości, że to coś złego, robota jak każda inna i tyle. Co innego jeśli ktoś katuje np. swojego psa na śmierć, bo mu pogryzł kapcie....
Kajzerka a Ty jesteś z Błonia tego pod Warszawą?

kika 
Natchniony Veg

Wysłany: 2007-10-02, 11:47   

dla mnie przemoc w jakiejkolwiek postaci jest rzeczą niepojętą.
może to źle może dobrze, ale nie umiem wybaczać.
nie ma takiej sytuacji w której jedyną drogą jest przemoc, znęcanie się etc. po prostu nie ma. nikt nie ma też prawa nikomu odbierać życia- dotyczy to zwierząt także.
zabijanie jest zabijaniem bo trzeba pamiętać że nawet najmniejsza mrówka ma prawo do życia, a każda z istot jest istotą niepowtarzalną i wyjątkową i należy szanować życie każdej z nich. gardzę ludźmi którzy znęcają się nad słabszymi.

Jakub 
Guru Veg
takCZYtak,CALLmeJAK

Wysłany: 2007-10-02, 12:05   

Mocne słowa, ale rozumiem. Chyba najłatwiej mi się identyfikować z tym, co napisałaś w ostatnim zdaniu. Kiedyś zostałem zmuszony do odwrotu spod pomnika Polki Walczącej w Warszawie przez ślimaki. A imię ich Legion. Naprawdę, tyle ich wylazło, że trudno było zrobić krok, nie nadeptując jakiegoś. No to najpierw grzecznie przeczekałem a później na paluszkach...

John Milton

Kajzerka=) 
Veg Niebanalny

Wysłany: 2007-10-02, 12:34   

Tak z tego pod Wawą :) Własnie ja mam takie odczucie jak i Wy, że nie umiałabym wybaczyć. Zastanawiałam się jednak czy to tylko ja tak reaguje, czy więcej osób ma takie zdanie jak i ja. Przecież jeśli ktoś jest katolikiem wie, że nalezy wybaczac prawda? I dac druga szanse... Jesli osoba ta okazalaby skruche i chęć poprawy... to dalabym druga szanse.

i słońca co dzień ozłoci
gdy rano otwierasz oczy.

patrzeć
i kochać życie !

K.Jabłońska

kika 
Natchniony Veg

Wysłany: 2007-10-02, 12:48   

Cytat:
Przecież jeśli ktoś jest katolikiem wie, że nalezy wybaczac prawda? I dac druga szanse... Jesli osoba ta okazalaby skruche i chęć poprawy... to dalabym druga szanse.

no ja katolikiem nie jestem, ale nie dlatego nie umiem przebaczać. po prostu mam swoje zasady i dla pewnych rzeczy nie ma wybaczenia tak samo jak nie można ich usprawiedliwiać. człowiek ma po to rozum żeby zanim coś zrobi pomyślał, a nie najpierw robił a poźniej wyrażał skruchę.

Jakub 
Guru Veg
takCZYtak,CALLmeJAK

Wysłany: 2007-10-02, 13:20   

Myślę, że trochę nam umyka znaczenie słowa "wybaczenie" i jego zakres. Ja bym bezwzględnie i bez wątpienia wybaczył... Bo za prawdziwe i właściwe wybaczenie rozumiem sytuację, w której ktoś przyznaje się do winy/błędu, kiedy postanawia popełniać ponownie tego samego... grzechu. Więcej, grzech jest tutaj świetnym słowem, bo to prawie jak przy spowiedzi. Potrzebne jest wyznanie win i postanowienie poprawy. Bez tego nie mamy do czynienia z przebaczeniem.

To zaś, o czym pisze większość z Was to nie przebaczenie, ale tolerowanie kogoś, kto wcale nie domaga się naszego przebaczenia.

John Milton

sylwia 
Veg Do Potęgi
"ta zła"

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2007-10-02, 14:44   

kika napisał/a:
nawet najmniejsza mrówka ma prawo do życia, a każda z istot jest istotą niepowtarzalną i wyjątkową i należy szanować życie każdej z nich. gardzę ludźmi którzy znęcają się nad słabszym

Kika, nie wiem, czy powinnas ze mna byc na 1 forum, skoro mna gardzisz... (bezlitosnie morduje komary i wszelka inna swolocz, ktora probuje mnie ukasic ;) )

kika napisał/a:
po prostu mam swoje zasady i dla pewnych rzeczy nie ma wybaczenia tak samo jak nie można ich usprawiedliwiać. człowiek ma po to rozum żeby zanim coś zrobi pomyślał, a nie najpierw robił a poźniej wyrażał skruchę.

1. zasady zycie weryfikuje nieraz supelnie nie tak, jak to sobie wyobrazamy.
2. mowimy o ludziach, nie o idealach z bajki rodem.

zojka3 
Łamacz Klawiatur

Wysłany: 2007-10-05, 08:03   

A jak się objawia to Wasze niewybaczanie, jak funkcjonujecie na codzień skoro każdy przechodzeń jest potencjalnym znęcaczem nad zwierzętami?

Odpowiedz do tematu