Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat[ 0 ]  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: taffit
2009-03-03, 21:11
Reklama
Autor Wiadomość
Malroy 
Veg nad Vegami
Feniks

Wysłany: 2007-11-19, 09:17   Reklama

Zastanawialiście się jak wyglądałoby Wasze życie bez wszędobyslkich reklam? Ja tak, i uświadamiając sobie ich obecność, wpływ na moje życie widzę jak dalece zostałem zmanipulowany. Czy kupowałbym gdyby nie reklamy pieluchy Pampers, bez spróbowania tańszych? Jasne, że nie... a kupuję. Czy dlatego wolę sprzęt komputerowy danej marki bo jest lepszy, czy mniej zawodny? Dlaczego kupuję tą gazetę, a nie inną? Jest wiele przedmiotów w moim życiu, które zakupiłem tylko i wyłącznie dzięki ich reklamie, nie próbowałem innych tego samego rodzaju, tylko dlatego bo nie były reklamowane. Dołuje mnie to jak bardzo reklamy wpłynęły na moje życie, to przecież nie były moje wybory, to nie ja wybierałem. Ciekawe jaki byłby świat bez ogarniającego naz zewsząd marketingu?

Moja świadomość wzrasta :P

Hate 
Veg Do Potęgi
Pull The Plug

Wysłany: 2007-11-19, 13:34   

Nie ufam reklamie i raczej sie nia nie sugeruje (Tak mi sie przynajmniej wydaje). Przy zakupach roznych sprzetow zasiegam rady znajomych specjalistow w dziedzinie. W zasadzie to jeszcze sie na tym nie zawiodlem.
obieżyświat
co to z niejednego pieca chleb jadł
wyrozumiały i uprzejmy
cała anatomia jego twarzy
zdradzała lekki wysiłek
ust:
by mądrzej i grzeczniej do mnie mówić
oczu:
by uważniej i uprzejmiej mnie słuchać
taaaak...
naprawdę nie mogłem nie napluć mu w mordę.

Hym
[Usunięty]

Wysłany: 2007-11-19, 14:45   

Mysle ze to niezalezy od relkamy tylkooglnie od stylu zycia od swadomsci. Mozna ogdac reklame jako dzilo sztuki:) i nie byc zmanipolwanym.

Fatem jest ze jesli chesz byc nowoczesnym mezczyna musisz miec telfon komurrokwey i wile innych gadzetow. np; karte kredytowa;)

Alispo 
Veg Do Potęgi
vegan vet :)

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 2007-11-20, 11:57   Re: Reklama

Malroy napisał/a:
Zastanawialiście się jak wyglądałoby Wasze życie bez wszędobyslkich reklam? Ja tak, i uświadamiając sobie ich obecność, wpływ na moje życie widzę jak dalece zostałem zmanipulowany. Czy kupowałbym gdyby nie reklamy pieluchy Pampers, bez spróbowania tańszych? Jasne, że nie... a kupuję.

hm..z inne produkty P&G tez kupujesz?wtedy reklama nie dziala?;)kurcze,jest tyle fajnych alternatyw..nawet eko..nie tylko c-f.

taffit 
VegAdmin
Monster

Wysłany: 2007-11-27, 21:47   

Malroy napisał/a:
Zastanawialiście się jak wyglądałoby Wasze życie bez wszędobyslkich reklam?

Filmy byłyby zdecydowanie krótsze.
Ale cholera nie wiem kiedy bym sikał :lol:

Jakub 
Guru Veg
takCZYtak,CALLmeJAK

Wysłany: 2007-11-27, 23:27   

taffit napisał/a:
Malroy napisał/a:
Zastanawialiście się jak wyglądałoby Wasze życie bez wszędobyslkich reklam?

Filmy byłyby zdecydowanie krótsze.
Ale cholera nie wiem kiedy bym sikał :lol:

I chodził po soczek marchewkowy do lodówki.

John Milton

Margot 
Veg przez duże V
green reality

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2007-11-28, 08:59   

pawel napisał/a:
Mysle ze to niezalezy od relkamy tylkooglnie od stylu zycia od swadomsci. Mozna ogdac reklame jako dzilo sztuki:) i nie byc zmanipolwanym.

Też widzę to w ten sposób. A jeśli chodzi o reklamy w trakcie filmu, to właśnie się zastanawiam w jaki sposób przetrwam 3 część Władcy Pierścieni w piątek? Film sam w sobie jest dłuuuugi a z reklamami to jeszcze będzie jakaś godzina dodatkowa :roll: Posikam sobie za wszystkie czasy ;)

JAgniecha 
Veg Do Potęgi
Go Vegan!

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2007-11-28, 11:14   

Margot napisał/a:
Posikam sobie za wszystkie czasy

:megapolew:

Hym
[Usunięty]

Wysłany: 2007-11-28, 22:11   

Czytam teraz ksiazke "Spoleczsntwo konsupcyjne" jakiegos znanego socjaolaga frncuskiego. Juz niepatam nazwaska cos jak Bousrdelain...(ponoc czolwy przedstwiciel dzijszej nauki francuskiej)

Wiec ciekawe zeczy tam pisze. Nie wiem czy wiecie ale stawia tam teze ze w dawnych czasach czloiek odnajdywal sie w relacji czlowiek - czlowiek. A dzisiaj czlowiek - przedmiot. Przedmity sa wszedzie i wedog niego zyjemy nimi nie relanie ale mitycznie.

Opisuej tez ciekawe najkwsze na swcie centruch handowle. pod PAryzem jest cale miasto, ktre jest jednym wikuim sklepem:) Dziki sztcznej klimaytzacji w caluym miascie panuje 24 goidzne na done 7 dniw tygdniu WIOSNA:) swiez epowwietzre wieje, ptaki cwerajaka a konsumnci kupuja...mozna odrazuy tez zjesc, piojsc do kina i zatwaic kredyt.

Opisuje tez kupwanie infrmacji. Dzijsze radjio prasa TV pokazuja non stop ingrmacje "uwaga z cenruwm wydazen, zwalanej hali..wita pastwa.." ingrfmacje sa zekomo o rzeczstosci ale wedog niego, oddzilja nas od rzeczywstosci.

Inna ciekawstka jest mit PKB.;)
np; jesli wybuduje sie fabryke, wskaznik PKB rosnie, Jelsi ta fabryka spawduja zanczszczenis wrdwska i zatrdni sie 5000 ludzi by to postzrtali znow PKB rosnie. Nie ma tu rozrznina na dobre i zle tylko ze wciaz rosnie. "Mit Przyrostu."

dalej, ciekawie opisuje np; jelsi w jakims spcznstwei jest coraz wiecej horych od zatrucia powtrzenb budwane sa kojnsze szpitale i znow PKB rosnie. Liczba charych psychicznie , wiec koljne szpitalem, koljne etaty dla psychitrow i znow OKB rosnie nasz kraj sie rzowija...

Przedmioty zalewaja nas. marzymy o nich. Wyczekujemy ich. Pragnimy. Nie sa nam jzu potrezbne. Z regoly maja tez powaznie z innym pzrdmitami. Kupsiz to to i ches cos inngeo> Maja tez rozne marki...itp itd,,, :offtopic:

handitto 
Natchniony Veg
wegeterrorysta

Wysłany: 2007-12-24, 10:25   

czytam właśnie No Logo wiec moja wypowiedz bedzie przesycona jadem i nieobiektywna wiec wole wypowiedziec sie gdy emocje opadną :mrgreen:

Odpowiedz do tematu