Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: taffit
2007-09-16, 21:44
Chleb domowej roboty
Autor Wiadomość
vegeslowfood 
Pilny Veg



Pomogła: 2 razy
Wiek: 27
Posty: 42
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2014-04-23, 20:27   

Przepisz na chleb pszenno- żytni:

http://vegeslowfood.blogs...kowa-pasta.html

Składniki:
2,5 szklanki mąki żytniej (typ 720)
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki otrębów (użyłam gryczanych)
garść słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
30g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru (lub miodu)
1 łyżeczka oleju
0,5l ciepłej wody
+otręby do wysypania foremki

Sposób przygotowania:
1. Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do nich pokruszone drożdże oraz olej.
2. Dodać ciepłą wodę i całość wymieszać najpierw łyżką, a następnie wyrobić np. mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta. Wyrabiać ok. 5 minut. Ciasto jest gęste i klejące.
3. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 25 minut, aż podwoi swoją objętość.
4. Foremkę keksową nasmarować tłuszczem i wysypać otrębami. Przełożyć do niej ciasto na chleb. Wyrównać ciasto ręką zwilżoną wodą. Posypać otrębami.
5. Piekarnik nagrzać do temp. 230 stopni i piec przez 10 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec przez kolejne 50 min.

Foremka do keksu powinna być raczej sztywna - ja użyłam silikonowej przez co mój chleb trochę się rozlazł! :)




oraz dzisiejsze razowe bułeczki pszenno-żytnie z czosnkiem niedźwiedzim i pietruszką :

http://vegeslowfood.blogs...-czosnkiem.html

1.jpg
chleb pszenno-żytni
Plik ściągnięto 35 raz(y) 62,36 KB

WP_20140423_011.jpg
bułeczki pszenno-żytnie
Plik ściągnięto 24 raz(y) 1,64 MB

_________________
"Żyj tak, jakbyś miał umrzeć jutro.
Ucz się tak, jakbyś miał żyć wiecznie."
 
 
seb 
Veg przez duże V



Pomógł: 25 razy
Wiek: 73
Posty: 1299
Skąd: Puszcza
Wysłany: 2014-05-26, 13:14   

używaliście kala namak'u do chleba?
ja dziś test robiłem, aktualnie stygną i mega ciekaw jestem jak wyszedł "chleb z jajem" :)
 
 
truetastehunters 
Mały Veg



Posty: 13
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-08-11, 13:40   

Kochani, zapraszam do mnie - jest bardzo dużo przepisów na chleb na zakwasie, a nawet instrukcja jak sam zakwas się robi :) http://truetastehunters.blogspot.com/
 
 
vendea 
Natchniony Veg
chtoniczka



Pomogła: 1 raz
Wiek: 26
Posty: 145
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-08-20, 13:59   

Tutaj ode mnie zbiór chlebków: http://elf-w-kuchni.blogs.../label/Pieczywo i co niedzielę pojawiają się nowe ;)
_________________
Elf w kuchni
Elf w kuchni na facebook'u

Ziemia jest matką wszystkich ludzi i wszyscy ludzie powinni mieć te same do niej prawa.
 
 
seb 
Veg przez duże V



Pomógł: 25 razy
Wiek: 73
Posty: 1299
Skąd: Puszcza
Wysłany: 2014-08-20, 18:44   

@vendea masz b włochatą rękę ;)
http://2.bp.blogspot.com/.../s1600/003a.JPG

Ostatnio zajadam co wieczór sporo gotowanego niebieskiego - a tu proszę...
Pomysł wydaje się być bardzo fajny i trafił w me gusta...
Wróciły smaki bułek chrupiących z makakiem :)

Lecę drożdżyć i mączyć zatem miskę z maczaną wkładką - akurat będzie na kolację :)
Dzia :*
 
 
orzechova 
Guru Veg
żółtodziób



Pomogła: 70 razy
Wiek: 30
Posty: 5436
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2014-08-21, 15:17   

muszę reaktywować zakwas, po długim detoksie pragnę chleba.
_________________
kiełkuj zielonym do góry! :)
 
 
vendea 
Natchniony Veg
chtoniczka



Pomogła: 1 raz
Wiek: 26
Posty: 145
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-08-28, 20:43   

@seb - no dobra przyznaję się, ukradłam rękę ojca. Jednak nie ma to jak męskie wsparcie przy krojeniu chleba ;D

@orzechova - mnie jakoś robienie zakwasu trochę odstrasza, bo to tyle roboty z tym.. ale może kiedyś się przełamie ;)
_________________
Elf w kuchni
Elf w kuchni na facebook'u

Ziemia jest matką wszystkich ludzi i wszyscy ludzie powinni mieć te same do niej prawa.
 
 
seb 
Veg przez duże V



Pomógł: 25 razy
Wiek: 73
Posty: 1299
Skąd: Puszcza
Wysłany: 2014-08-28, 22:57   

dobra dobra, lato się kończy pewnie to Twoja :)
mak przeniosłem nawet na gluta vel szejtana :twisted:
 
 
orzechova 
Guru Veg
żółtodziób



Pomogła: 70 razy
Wiek: 30
Posty: 5436
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2014-08-30, 13:06   

vendea- etam, codziennie trzeba wsypać do słoika łyżkę mąki żytniej razowej i nalać wody, wymieszać. Po tygodniu mamy zakwas :)
_________________
kiełkuj zielonym do góry! :)
 
 
arahja 
Veg Do Potęgi
jestę bucą



Pomogła: 44 razy
Posty: 2331
Skąd: brrrr
Wysłany: 2014-09-06, 23:01   

vendea napisał/a:
@orzechova - mnie jakoś robienie zakwasu trochę odstrasza, bo to tyle roboty z tym.. ale może kiedyś się przełamie


Łatwizna! A uwielbiam to, że ciasta na chleb nie trzeba rękami wyrabiać, łyżka w zupelności wystarczy. Więcej roboty już z pizzą jest niż z chlebem na zakwasie.
 
 
vendea 
Natchniony Veg
chtoniczka



Pomogła: 1 raz
Wiek: 26
Posty: 145
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-09-19, 17:20   

Namówiona przez was zabrałam się za zakwas. Gryczany właśnie się robi - już 4 dni i jeszcze o nim nie zapomniałam, czyli chyba nie jest tak źle. Trzymajcie kciuki coby się udało ;D
_________________
Elf w kuchni
Elf w kuchni na facebook'u

Ziemia jest matką wszystkich ludzi i wszyscy ludzie powinni mieć te same do niej prawa.
 
 
orzechova 
Guru Veg
żółtodziób



Pomogła: 70 razy
Wiek: 30
Posty: 5436
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2014-09-22, 12:24   

oo, gryczany? na chleb bezglutowy? życzę powodzenia i czekam na efekty :tupie:
_________________
kiełkuj zielonym do góry! :)
 
 
astroman79
Mały Veg


Posty: 2
Wysłany: 2014-12-02, 08:38   

dzieki za przepis
 
 
goszPtosz1
[Usunięty]

Wysłany: 2014-12-08, 12:34   

Wielkie dzieki ... wlasnie szukałam informacji na temat wypieku chleba. Ja dopiero zaczynam mam nadzieję, ze mi się uda.
 
 
seb 
Veg przez duże V



Pomógł: 25 razy
Wiek: 73
Posty: 1299
Skąd: Puszcza
Wysłany: 2014-12-08, 17:13   

ponoć ponad 500 lat temu tako zapisano:

"Chleb iako ma bydź zaczyniony/ y wykwaszony Maiąc iuż mąkę tak sposobną/ iako się powiedźiało/ zaczynić ią wodą chędogą/ przeźrzoczystą/ nie kalną/ ze zdrowych stoków ćiekącą/ nie ieźiorzystką/ nie bagnistą/ nie kalną/ y od wszelakiego zapachu y smaku/ a mianawicie nieprzyiemnego wolną. Zadać do tego kwasu/ abo naćiasty pszeniczney niedawney/ w miare/ niezbytnie/ aby chleb zatym kwasem nie traćił/ soli białey do tego trochę przydawszy. A gdy się prawie ćiasto dobrze ruszy/ umieśić go co nalepiey rękoma/ abo iako gdźie zwyczay nieśie/ miedlicą/ abo drągiem/ y w pomierne bochenki zwalać/ które gdy się poczną dobrze ruszać y rość/ w piec zarówno wszedy wypalony y rozgrzany/ y z popiołu a z węgla chędogo wymieczony/ wsadźić. Piec też potemu bydź ma/ ani zbytnie mały/ ani nader wielki/ ale pomierny/ podług wielkośći chleba. Abowiem iako mało chleba w wielkim piecu prędko się przypali y wyschnie/ tak w małym piecu/ wiele chleba będąc przepiec się doskonale nie może."
źródło: Kuchnia staropolska
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group