Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: taffit
2007-09-16, 21:44
DOBRE przepisy
Autor Wiadomość
Milia 
Wyższy Stan Ducha



Pomogła: 12 razy
Wiek: 39
Posty: 995
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-09-16, 21:46   

Jeden TAKI grzybek to bardzo duzo zarelka! :)
Ja bym go zrobla w taki sposob:
podsmazyc cebulke, dac pokrojony grzybek i smazyc na wolnym ogniu az odparuje woda a grzybek przestanie byc surowy, dodac sol, pieprz, zalac polowa szklanki smietany sojowej (badz zwyklej w zaleznosci jak tam jadasz), wymieszac, poddusic. Podawac z pajda chleba. :)
 
 
Degon 
Veg przez duże V



Pomógł: 39 razy
Posty: 1497
Skąd: vgvhj
Wysłany: 2015-09-16, 21:59   

Zupę zrobić albo do słoika(ów) wsadzić ( z octem znaczy). I ta druga opcja zaje*istsza mi się zdaje.
_________________
"A Degon noge da"*

*autor tegoż genialnego palindromu pozostaje nieznany
 
 
Keriberry
[Usunięty]

Wysłany: 2016-03-27, 14:56   [przepis] Murzynek wegański

MURZYNEK WEGAŃSKI

ciasto:

- 300 g mąki
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 300 g cukru
- 375 ml mleka sojowego (1+1/2 szklanki)
- 125 ml oleju rzepakowego (1/2 szklanki)
- 7 łyżek dżemu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

polewa:

- 40 ml mleka sojowego
- 85 g wegańskiej czekolady (bez mleka, jajek i miodu w składzie, może być jakaś zwykła gorzka bez mleka)
- 60 g cukru
- 1 łyżka syropu klonowego

wykonanie:

* rozgrzać piekarnik do 180 stopni C
* natłuścić formę 23 cm średnicy
* wyłożyć formę papierem do pieczenia
* przesiać do dużej miski do mieszania:
- mąkę
- kakao
- proszek do pieczenia
- sodę oczyszczoną
* wymieszać z
- solą
- cukrem
* do średniego rondla wlać:
- mleko sojowe
- olej
- dżem
- ekstrakt z wanilii
* podgrzać w/w rondel na średnim ogniu
* wymieszać zawartość rondla trzepaczką
* wlać zawartość rondla do suchych składników
* wymieszać dokładnie składniki
* przełożyć do formy
* piec we wstępnie rozgrzanym piekarniku przez 45 minut lub aż włożony cieńki drewniany patyczek będzie wychodził z ciasta czysty
* zostawić na drucianej podstawce, aż całkiem wystygnie
* nałożyć polewę
* udekorować owocami

* na polewę nie przepisałem przepisu, trzeba robić na chłopski rozum ;-)

PS.
- ja mleko sojowe najtaniej kupuję w Biedronce, za 5 zł bez grosza.
- jak się nie ma ekstraktu z wanilii, można użyć mleko sojowe o smaku waniliowym
- musżę wypróbować na mleku jaglanym lub migdałowym, a co tam, najwyżej pójdę z torbami
- murzynek może stać po zrobieniu długo i robi się coraz lepszy

SMACZNEGOI I NA ZDROWIE!
 
 
Bellis_perennis 
Wyższy Stan Ducha
stokrotka polna



Pomogła: 5 razy
Wiek: 31
Posty: 708
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-05-22, 20:37   

Podrzućcie sprawdzone i TANIE przepisy na pasty do chleba w których główną rolę graja warzywa a nie strączki. Strączki mogą być ale nie jako główny składnik. :mrgreen:
_________________
http://dziabongowo.blogspot.com/
https://www.facebook.com/DziabongCLEO
 
 
Miła Gosia 
Veg Do Potęgi
eko pedał



Pomogła: 28 razy
Posty: 2348
Skąd: Lubuska Ziemia
Wysłany: 2016-05-22, 23:03   

To jest zajebiście dobre, aż mi teraz żal, że tak dawno nie robiłam :<
 
 
Surri 
Żona Admina
Pizdata


Pomogła: 78 razy
Wiek: 33
Posty: 11308
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-05-23, 07:48   

A TU nasz paprykarz

Selepasta od WeganNerd http://wegannerd.blogspot...o-selera-z.html
_________________
Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!

Połykaj z Surri
 
 
 
light sensitive 
Veg przez duże V
What next big sky



Pomogła: 11 razy
Wiek: 42
Posty: 1566
Skąd: z kąta
Wysłany: 2016-05-23, 22:29   

Bellis_perennis napisał/a:
Podrzućcie sprawdzone i TANIE przepisy na pasty do chleba w których główną rolę graja warzywa

pasztet z selera.
Pyszne, proste i tanie.

http://ulicaekologiczna.p...sztet-z-selera/

Zamiast przepisowych jajek daje kilka łyżek namoczonego i zmiksowanego z niewielką ilością wody siemienia lnianego.
_________________
„Jeśli wskutek nadmiernego jedzenia utkniesz w drzwiach frontowych czyjegoś domku, będziesz zmuszony pozwolić swemu gospodarzowi używać twoich tylnych łapek zamiast wieszaka na ręczniki. Cóż, tak to bywa.”
 
 
Bellis_perennis 
Wyższy Stan Ducha
stokrotka polna



Pomogła: 5 razy
Wiek: 31
Posty: 708
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-05-24, 19:01   

Z paprykarza skorzystam na pewno, dziękuję :sloneczko:
_________________
http://dziabongowo.blogspot.com/
https://www.facebook.com/DziabongCLEO
 
 
filifjonka 
Veg przez duże V
powered by plants



Pomogła: 37 razy
Wiek: 31
Posty: 1943
Skąd: dupa
Wysłany: 2016-05-25, 12:50   

Iiii właśnie sobie uświadomiłam, że nie znam żadnych przepisów na pastę nie ze strączka O_O

Chociaż... jest jedna opcja, nie do końca warzywo, ale też nie strączek - pestki słonecznika z suszonymi pomidorami. Wszyscy moi znajomi kwiczeli z zachwytu i przebiła nawet hummus. Mi osobiście nie smakuje. Ale tłum kocha.
No filozofia chyba taka że moczysz słonecznik, potem blendujesz, dodajesz pomidory suszone (chyba dużo) i przyprawy.
_________________
Ostatecznie wszystko, co żyje, ma w środku jakąś kiszkę.
 
 
Bellis_perennis 
Wyższy Stan Ducha
stokrotka polna



Pomogła: 5 razy
Wiek: 31
Posty: 708
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-05-25, 19:01   

Też by mi taka pasta smakowała ale na razie staram się jechać po taniości i takie pomidorki jednak kosztują ;)

Powiem Wam coś w tajemnicy, dodajcie do paprykarza wodorostów wakame. Akurat mam w domu i skorzystałam z tego... Cudo!
_________________
http://dziabongowo.blogspot.com/
https://www.facebook.com/DziabongCLEO
 
 
Surri 
Żona Admina
Pizdata


Pomogła: 78 razy
Wiek: 33
Posty: 11308
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-05-26, 17:24   

No przecież tak jest w moim przepisie :lol:
_________________
Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!

Połykaj z Surri
 
 
 
Bellis_perennis 
Wyższy Stan Ducha
stokrotka polna



Pomogła: 5 razy
Wiek: 31
Posty: 708
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-05-27, 19:18   

Ej ja do tego z jadłonomii dodałam, Twojego nie zdążyłam wcielić w życie :mrgreen: ale chyba gdzieś podprogowo mi się zapisały te glony :sloneczko:
_________________
http://dziabongowo.blogspot.com/
https://www.facebook.com/DziabongCLEO
 
 
Milia 
Wyższy Stan Ducha



Pomogła: 12 razy
Wiek: 39
Posty: 995
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-05-27, 20:29   

filifjonka,
Nie na temat ale MUSZE to powiedziec: wlasnie zdalam sobie sprawe, po paru ladnych latach uczeszczania na to forum, ze ty nie jestes FIFIJONKA, tak jak zawsze czytalam, tylko filifjonka!! :mrgreen:
Ej... no.. Jestem rozczarowana.
Tyle lat czytania FIFIJONKA :D
 
 
filifjonka 
Veg przez duże V
powered by plants



Pomogła: 37 razy
Wiek: 31
Posty: 1943
Skąd: dupa
Wysłany: 2016-05-27, 21:53   

xD ja się dziwię jak ktokolwiek to prawidłowo czyta, ale rozumiem, tyle kresek :D
_________________
Ostatecznie wszystko, co żyje, ma w środku jakąś kiszkę.
 
 
szynka-szynka 
Veg Do Potęgi



Pomogła: 79 razy
Wiek: 24
Posty: 2342
Skąd: blabla
Wysłany: 2016-05-28, 00:34   

ja za to całe życie czytałam eliwenter zamiast eliwinter
_________________
~a Degon dupę da
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group