Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Makowa przekąska
Autor Wiadomość
Jędruś 
Veg przez duże V



Pomógł: 35 razy
Posty: 1624
Skąd: Ziemia Ognista
Wysłany: 2007-03-03, 19:24   Makowa przekąska

Makowa przekąska.
Zmielić 4-12 łyżek stołowych maku.
Dodać soku lub miksu z 2-3 cytryn, wymieszać podgrzać do 40 stopni i szamać.
Młynek do maku fotka:
http://www.hrnce.cz/produkt/mlynek-na-mak/

Mak ma dużą zawartość minerałów na czele z wapniem rekord na produkty nieprzetworzone:
Wapniowa piramida żywieniowa
Z linku: http://www.akademiazywien...wtopic.php?t=37
Zawartość wapnia [mg] w 100 g produktu jadalnego
Białko jaja kurzego - 6
Żółtko jaja kurzego - 147
Mięso - szynka z indyka - pasztet z kurczaka - 3-94
Owoce jabłko - morele suszone 4-139
Warzywa ziemniak - jarmuż - 4-157
Sery twarogowe - 54-500
Czekolada mleczna z orzechami laskowymi - 300
Przetwory rybne - tuńczyk w oleju - sardynka w oleju - 12-330
Sery podpuszczkowe (żółte) i topione - 367-972
Mak niebieski - 1266
Parmezan - 1380
Mleko w proszku - 1062-1404

Zawartości minerałów
http://kanarek.net.pl/zywienie.html
najwięcej minerałów 5-8% (popiół) ma właśnie mak, proso, siemie lniane

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty

NO spam
 
 
Teddy Sałatka 
Veg nad Vegami



Wiek: 33
Posty: 220
Skąd: konin/posen
Wysłany: 2007-03-03, 19:48   

Mak z cytryna - brzmi egzotycznie jak dla mnie ale pewnie jest rownie smaczny co inne witariańskie cuda.
 
 
 
Teddy Sałatka 
Veg nad Vegami



Wiek: 33
Posty: 220
Skąd: konin/posen
Wysłany: 2007-03-06, 00:13   

Probowalem zrobic owa przekaske i cos chyba poszlo nie tak dlatego prosze o dokladny przepis ze wselkimi szczegolami.
 
 
 
Jędruś 
Veg przez duże V



Pomógł: 35 razy
Posty: 1624
Skąd: Ziemia Ognista
Wysłany: 2007-03-06, 10:59   

Podstawa to młynek do maku.
Masz taki młynek, (link do fotki podałem w poprzednim liście).

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty

NO spam
 
 
stephanie 
Wyższy Stan Ducha



Pomogła: 2 razy
Wiek: 38
Posty: 827
Skąd: Piekary Śl./Posen
Wysłany: 2007-03-06, 12:12   

Jędruś napisał/a:
Podstawa to młynek do maku.
Masz taki młynek, (link do fotki podałem w poprzednim liście).

Mi się ten link nie otwiera.
 
 
 
wiola 
Veg nad Vegami
:-)



Pomogła: 2 razy
Wiek: 37
Posty: 154
Skąd: kraków
Wysłany: 2007-03-06, 12:43   

mnie się link otwiera :D
właśnie od jakiegoś czasu mam ochotę na coś z makiem
tylko sie zastanawiam czym moge mak zmielic, bo nie mam takiego mlynka jaki podałeś Jędruś :hmmm:
 
 
 
stephanie 
Wyższy Stan Ducha



Pomogła: 2 razy
Wiek: 38
Posty: 827
Skąd: Piekary Śl./Posen
Wysłany: 2007-03-06, 14:42   

wiola napisał/a:
mnie się link otwiera :D
właśnie od jakiegoś czasu mam ochotę na coś z makiem
tylko sie zastanawiam czym moge mak zmielic, bo nie mam takiego mlynka jaki podałeś Jędruś :hmmm:

Ja akurat młynek do maku mam, więc nie potrzebuję.

Wiolu, mak możesz zmielić w piekarni/cukierni - tam gdzie mają w sprzedaży ciasto z makiem, a kosztuje to parę groszy. Przynajmniej u mnie tak jest.
 
 
 
defu 
Veg przez duże V
wedżi pedżi



Pomógł: 1 raz
Posty: 1078
Wysłany: 2007-03-06, 16:56   

a w maszynce do miesa nie da rady?
_________________
= ćwicz to czym by to nie było =
 
 
 
stephanie 
Wyższy Stan Ducha



Pomogła: 2 razy
Wiek: 38
Posty: 827
Skąd: Piekary Śl./Posen
Wysłany: 2007-03-06, 17:43   

defu napisał/a:
a w maszynce do miesa nie da rady?

Nie, bo dziurki są za wielkie ;) Mak musi być zmiażdżony.
 
 
 
katrinko 
Wyższy Stan Ducha
jamioł



Pomogła: 3 razy
Wiek: 44
Posty: 621
Skąd: Kędzierzyn-Koźle
Wysłany: 2007-03-06, 18:08   

Mak nie jest miażdżony przez dziurki, tylko przez śrubę? U nas mak zawsze mielono w takich zwykłym maszynkach, fakt, że parzony, więc bardziej miękki. Sama maszynki do mięsa nie posiadam, bo nie lubię maku ;)
 
 
 
defu 
Veg przez duże V
wedżi pedżi



Pomógł: 1 raz
Posty: 1078
Wysłany: 2007-03-06, 18:16   

no tez mi sie zawsze wydawalo ze to nie dziurki robia mielenie tylko mechanizm w srodku, bo inaczej nie daloby sie zrobic np bulki tartej hehehe. wniosek rpzyczynowo skutkowy z maszynka calkiem sluszny katrinko :lol:
_________________
= ćwicz to czym by to nie było =
 
 
 
Teddy Sałatka 
Veg nad Vegami



Wiek: 33
Posty: 220
Skąd: konin/posen
Wysłany: 2007-03-06, 19:48   

Specjalnego mlynka nie mam faktycznie, miele w zwyklym kilkakrotnie - ale ok wiem ze to moze nie stykac. Z tego wynika, ze sekret przepisu polega na idealnym przemieleniu maku? Bo jak na moje oko gdybym mial dobrze zmialony mak to po dodaniu soku z cytryn i tak byl czegos jeszcze brakowalo. Byc moze dlatego ze jestem przyzwyczajony do jedzenia maku w kutii a wiec ze sklodkosciami.
Ostatnio zmieniony przez Teddy Sałatka 2007-03-06, 21:35, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
fiatlux 
Wyższy Stan Ducha



Pomogła: 1 raz
Wiek: 37
Posty: 740
Wysłany: 2007-03-06, 20:54   

katrinko napisał/a:
U nas mak zawsze mielono w takich zwykłym maszynkach, fakt, że parzony, więc bardziej miękki.

dokładnie, moja mama zawsze mieli maszynką dwa razy i pyszny makowiec piecze :mrgreen:
_________________
http://serwis-finansowy.systempartnerski.pl/
 
 
Jędruś 
Veg przez duże V



Pomógł: 35 razy
Posty: 1624
Skąd: Ziemia Ognista
Wysłany: 2007-03-06, 22:30   

Jak ktoś ma kłopoty z otwieraniem linku do maszynki do maku (w pierwszym moim liście) to można w googlu wpisać: mlynek na mak (bo to jest czeska stronka w której jest fotka),

Idealnie mak zmielić 2 razy, zamiast cytryny może być pomarańcza.
Nie każdy lubi mak też fakt, jak Katrinko stwierdziła.
Ale jeszcze zostało proso (bardzo dużo minerałów) oraz siemie lniane

Inne nasiona bogate w minerały:
Szarłat (Amaranthus) ale Amaranthus tricolor inny gatunek nie mylić z A. caudatus – Szarłatem zwisłym

http://www.springerlink.c...3183m107731l42/
Ten ma jeszcze więcej wapnia (z linku powyżej):
amaranth is a rich source of minerals like calcium (1.7±0.04 g/100 g), (1700 mg/100g)
iron (1233.8±50.02 mg/kg), (123,3 mg/100g)
and zinc (791.7±28.98 mg/kg), (79,1 mg/100g)

Wapń u szarłatu (tricolor): 1,7g/100g t.j. 1700 mg/100g (nasion lub zieleniny?) a mak ma 1220 mg/100g nasion.

Ciekawe kiedy będzie Amaranthus tricolor dostępny w polskich sklepach.

Warto przeglądać to czasopismo:
Plant Foods for Human Nutrition (Formerly Qualitas Plantarum)

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty

NO spam
 
 
katrinko 
Wyższy Stan Ducha
jamioł



Pomogła: 3 razy
Wiek: 44
Posty: 621
Skąd: Kędzierzyn-Koźle
Wysłany: 2007-03-06, 23:18   

Jędruś napisał/a:
Ciekawe kiedy będzie Amaranthus tricolor dostępny w polskich sklepach.

To zależy jakie sklepy masz na myśli, bo w ogrodniczych bywa. Efektowna roślina ozdobna.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - opowiadania