Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Makowa przekąska
Autor Wiadomość
Marzenka 
Veg nad Vegami
Jesteś tym co jesz



Posty: 150
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-08-27, 07:26   

z tego co wiem, to "profesjonalne" maszynki do mięsa i nakładką do maku, wymagają aż co najmniej 3-krotnego mielenia maku (więc i siemienia lnianego) , więc chyba to nic nowego, a raczej "cud" techniczny ze nie trzeba czesciej...
co innego, gdy chodzi o kiełkowane ziarna, słyszałam, ze są jakies problemy...o co chodzi? "tańce" "tańce" "tańce" "tańce" "tańce"
_________________
pozdrowienia nie tylko dla zwolenników RAW FOOD
 
 
żabka77 
Veg Niebanalny


Pomogła: 2 razy
Wiek: 31
Posty: 90
Skąd: wrocław
Wysłany: 2010-06-24, 11:31   

świetna ta makowa przekąska, wcinasz i śpisz 12 godzin ;) nie przedawkujcie!!!!!
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2870
Wysłany: 2011-12-23, 22:23   sprzęt do mielenia maku

WITAM :sloneczko:

Kilka namiarów na sprzęt do mielenia maku:

MŁYNEK MASZYNKA DO MIELENIA MAKU NASION ŻELIWNA BG6 - 20,99 zł
http://www.czojs.pl/mlyne...a-bg6,p718.html
Maszynka, młynek do mielenia maku, nasion - 44,00 zł
http://www.tvprodukt.pl/M...80,1571%29.aspx
I jeszcze dla lubiących wydawać pieniądze;
Młynek do mielenia ziaren Bosch MUZ8GM1-Mielenie wszystkich rodzajów zbóż (z wyjątkiem kukurydzy).Mielenie nasion oleistych; suszonych grzybów; ziół - 217.90 zł
http://www.2bis.pl/go/_in...16fea97420cd885


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :sloneczko: :bye:
 
 
agnesik12
Mały Veg


Posty: 3
Wysłany: 2013-07-30, 12:57   

Witam,

Przeczytałam wątek i zdobyłam ciekawe informacje. Mam pytanie czy mak trzeba namaczać czy tylko można?

Pozdrawiam,
 
 
petlik 
Wyższy Stan Ducha



Pomógł: 7 razy
Wiek: 29
Posty: 832
Wysłany: 2013-07-30, 18:02   

@up
Dobre pytanie bo na moje mając do wyboru zmielić albo namoczyć wybieram mielenie (namoczonego w młynku chyba nie można mielić a o innych metodach mielenia nic mi nie wiadomo -> choć obiło mi się że są młynki do mielenia moczonych ziaren & stuff like that ale z lenistwa nie chce mi się tego teraz sprawdzać)
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2870
Wysłany: 2013-08-09, 11:57   

Cześć :sloneczko:

Można moczyć .

Aby dobrze zmielić taki namoczony mak (góra 3 godz.), o ile nie ma się odpowiedniego młynka można wykorzystać tzw.:food processor czyli gniotownik - i nie musi to być od razu model nie wiadomo jak drogi, można kupić o wiele tańsze .
http://www.forumveg.pl/viewtopic.php?t=6933#113265

Dodatkowo można też wykorzystać blender -blendując stopniowo dodaje się wodę - tyle wody aby konsystencja np.pasty,masy zadowalała .
Może trochę więcej zabawy ( czasami trzeba wyciągną masę z pomiędzy ostrzy gdy chce się dość gęstą ) ale to też dobre rozwiązanie .

:bye:
 
 
petlik 
Wyższy Stan Ducha



Pomógł: 7 razy
Wiek: 29
Posty: 832
Wysłany: 2013-10-11, 21:19   

Czy taki mak sklepowy jest makiem surowym czy poddaje się go jakiejś obróbce termicznej (a może dodaje się czegoś :roll: )?
Jeśli było to sorry (my bad)

+ czy są jakieś przeciwwskazania dot. spożycia częstych i większych ilości maku?
Ostatnio zmieniony przez petlik 2013-10-11, 21:28, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - anime