Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Turecki król kebabu wchodzi do Polski
Autor Wiadomość
XsebaX 
Wyższy Stan Ducha



Wiek: 40
Posty: 751
Skąd: Śrem/Warszawa
Wysłany: 2004-08-29, 15:58   Turecki król kebabu wchodzi do Polski

Turecki król kebabu wchodzi do Polski

Ramzi Kaplan, turecki biznesmen, czołowy na niemieckim rynku oferent kebabu, planuje budowę w Polsce fabryki oraz sieci franchisingowej - podaje "Puls Biznesu".

Coraz więcej firm z Zachodu, które na unijnych rynkach wyczerpały już możliwości dynamicznego rozwoju, spogląda na Polskę jako miejsce dalszej ekspansji. Widać to szczególnie przy zachodniej granicy, gdzie przedstawiciele firm niemieckich szukają gruntów pod przyszłe inwestycje oraz zakupy. Jedną z nich jest Kaplan - pisze dziennik.

Szukamy w okolicach Szczecina lokalizacji pod budowę zakładu przetwarzającego mięso na potrzeby sieci fast food oferujących kebaby według prawdziwej tureckiej receptury - informuje Jacek Schaffer, prezes utworzonej w maju spółki Kaplan Polska. Firma otworzyła już na Pomorzu pierwsze punkty sprzedaży z logo Kaplan, m.in. w Rewalu, Pobierowie i Dziwnówku. Na razie zaopatruje je w mięso z fabryk Kaplana w Berlinie - informuje "Puls Biznesu".

Tylko w Berlinie sprzedajemy dziennie 5 ton mięsa do ponad 120 punktów. Chcemy, by nasz zakład w Szczecinie wytwarzał 3-4 tony gotowego wyrobu na dobę - mówi Jacek Schaffer. Pracę w zakładzie znajdzie prawie 100 osób. Jego budowa ma potrwać 3 miesiące i zacząć się zaraz po wyborze lokalizacji i zakupie gruntów - na pewno w tym roku. Inwestycję Kaplan ma sfinansować ze środków własnych - podaje "Puls Biznesu".

Romuald Robaczewski, prezes Alsero, firmy handlującej mięsem, zauważa, że planowana przez Kaplana wielkość produkcji w Szczecinie nie jest duża, jeśli porównać ją do średnich polskich zakładów mięsnych. Firma chce prowadzić w Polsce trzy rodzaje działalności: przetwórstwo i sprzedaż mięsa do punktów gastronomicznych oraz stworzenie systemu franczyzowego dla sieci fast foodów z logo Kaplana - pisze dziennik.

zrodlo: http://biznes.onet.pl/2,971153,wiadomosci.html
_________________
Zapraszam na najlepsze forum mlodziezowe www.nedds.pl
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group