Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
DLACZEGO NIE POWINNIŚMY PIĆ MLEKA?
Autor Wiadomość
XsebaX 
Wyższy Stan Ducha



Wiek: 40
Posty: 749
Skąd: Śrem/Warszawa
Wysłany: 2004-06-26, 18:43   DLACZEGO NIE POWINNIŚMY PIĆ MLEKA?

DLACZEGO NIE POWINNIŚMY PIĆ MLEKA?

Na całym świecie wzrasta liczba lekarzy, którzy nie zalecają
spożywania mleka przez dorosłych. Jeżeli rzeczywiście zależy ci
na własnym zdrowiu, przyłącz się do coraz liczniejszej grupy
ludzi, którzy eliminują mleko oraz wszystkie produkty mleczne ze
swojej diety. Spośród ssaków, tylko ludzie, głównie rasy białej,
kontynuują picie mleka po okresie niemowlęcym. Wszystkie
składniki odżywcze zawarte w mleku, możesz uzyskać ze zdrowszych
źródeł, takich jak warzywa, owoce, produkty zbożowe oraz
produkty strączkowe.

Ukazały się tysiące artykułów o mleku, których autorzy wiążą z
jego spożyciem zagrożenie następującymi schorzeniami:


alergia
anemia z niedoboru żelaza
astma
białaczka
biegunka
chłoniaki
choroby serca
cukrzyca
egzema
kolka jelitowa
krwawienie z jelit
miażdżyca
moczenie nocne
nerczyca
oseoporoza
podrażnienie jelit
rak okrężnicy, płuc, prostaty, piersi, jajników i odbytnicy
stwardnienie rozsiane
zaćma
zakażenie salmonellozą, wirusem białaczki bydlęcej, wirusem AIDS-
podobnym
stany zapalne uszu
palenie stawów
apalenie zatok

CZYM JEST MLEKO?
Mleko jest wydzieliną przewodów mlecznych matki, pokarmem dla
nowonarodzonych. Matka każdego ze ssaków, karmi mlekiem swoje
dziecko przez krótki okres, do momentu, w którym osiągnie ono
zdolność odżywiania się innym pokarmem. Zatem karmienie piersią
jest stworzone przez naturę tylko dla bardzo młodych
ssaków.Większość młodych ssie do chwili potrojenia swojej wagi
urodzeniowej. W przypadku człowieka następuje to po roku. Wiele
dzieci traci enzym laktazę po czwartym roku życia co powoduje
utratę zdolności trawienia laktozy, cukru zawartego w mleku.

CZY KAŻDE MLEKO JEST TAKIE SAMO?
Oczywiście, nie. Dostosowane jest ono do potrzeb danego gatunku.
Mleko zawiera najistotniejsze składniki, które pozwalają każdemu
gatunkowi rozwijać właściwe mu unikalne cechy. Np. mleko ssaków
morskich zawiera ogromne ilości tłuszczu, który chroni młody
organizm przed zimnem. Mleko krowie jest z kolei idealnym
pożywieniem dla małego cielaka, zaspokajając wszystkie potrzeby
jego organizmu. Jest ono trzykrotnie bogatsze w białko niż mleko
ludzkie i zawiera siedem razy więcej soli mineralnych. Ludzki
noworodek ma inne potrzeby. Najistotniejszy dla niego jest
przede wszystkim budulec niezbędny do rozwinięcia zaawansowanego
ewolucyjnie układu nerwowego, a więc do budowy mózgu, rdzenia
kręgowego i nerwów. Z tego punktu widzenia najważniejszym
składnikiem są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas
linolowy i linolenowy). Dlatego mleko ludzkie zawiera ich
dziesięć razy więcej niż mleko krowie. Niezbędne nienasycone
kwasy tłuszczowe są właśnie tym, czego brakuje mleku krowiemu,
gdybyśmy chcieli przeznaczyć je dla ludzkiego noworodka.
Karmienie dzieci piersią wpływa pozytywnie na ich przyszły
rozwój intelektualny. Z przeprowadzonych badań wynika, że iloraz
inteligencji dzieci karmionych mlekiem matki był średnio o 10
punktów wyższy, w porównaniu z dziećmi chowanymi na mleku
krowim. W mleku obecne są również ważne hormony. Wiele z nich
odznacza się specyficznością gatunkową, to znaczy, że
odpowiednie dla własnego gatunku, działają inaczej w organizmach
obcych gatunkowo. To co dobre dla małego cielaka, nie musi być,
a raczej nie jest dobre dla niemowlęcia.

Mleko krowie jest dla przewodu pokarmowego noworodka substancją
obcą i wielce szkodliwą. Nawet u dzieci karmionych piersią
pojawiają się alergie na krowie mleko, jeżeli matka je spożywa.
Alergeny zawarte w krowim mleku przedostają się do mleka matki i
są przekazywane dziecku. U niemowląt karmionych mlekiem krowim
obserwuje się problemy z nawracającymi bólami brzucha,
infekcjami, utajonym krwawieniem żołądkowo jelitowym, niedoborem
żelaza. Istnieje związek między mlekiem a anemią i utajonym
krwawieniem jelitowym. Wynika to przede wszystkim z braku żelaza
w mleku i jego właściwości podrażniających błonę śluzową jelit.
Mleko u wrażliwych na nie niemowląt, powoduje podrażnienie
wyściółki jelit, krwawienie, zwiększoną przepuszczalność jelit,
jak również kolkę, biegunkę i wymioty. Anemia spowodowana jest
utratą krwi i żelaza, jak również niedoborem żelaza w krowim
mleku. Jednym słowem, krowie mleko jest główną przyczyną alergii
i szeregu komplikacji zdrowotnych u małych dzieci.

Jeżeli kochamy nasze dzieci, sprawmy, aby otrzymały szansę
prawidłowego rozwoju, nie pozbawiajmy ich pokarmu stworzonego
przez naturę specjalnie dla nich - mleka matki. Tego pożywienia
nie zastąpi inne mleko, choćby było poddawane najróżniejszym
zabiegom polepszającym ich przydatność dla niemowląt.

ZANIECZYSZCZENIA MLEKA
Kiedy bierzemy do ręki estetycznie wyglądający kartonik z
mlekiem, jesteśmy przekonani, że oto zaraz spożyjemy coś
wartościowego, czystego i zdrowego. Rzeczywistość jest niestety
daleka od naszych wyobrażeń. Spożywanie mleka niesie ze sobą
szereg zagrożeń.

Krowie mleko jest bardzo zanieczyszczone, jego próbki zawierają:
antybiotyki, sulfonamidy, pestycydy, hormony (estrogeny), leki,
krew, bakterie, leukocyty, kadm, ołów, różne związki chemiczne,
a nawet bydlęcą masę kałową. Mleko jest pokarmem, który jest tak
skażony i brudny, że musi być sterylizowany czyli pasteryzowany
zanim będzie się nadawał do spożycia, ale nawet ten zabieg nie
jest w stanie zabić wszystkich bakterii. Krowy bardzo często
zapadają na infekcję wymienia, co wymaga leczenia antybiotykami.
Podawanie krowom antybiotyków powoduje, że jego cząsteczki
przedostają się do mleka. Ponieważ antybiotyki stosowane w
weterynarii nie są bezpieczne dla człowieka, mogą one powodować
reakcje alergiczne u osób wrażliwych.

Spożywanie mleka niesie ze sobą niebezpieczeństwo zakażenia
bakteryjnego. Może ono bowiem być źródłem salmonelli, pałeczki
jelitowej, zakażeń gronkowcowych, paciorkowcowych(zapalenie
wsierdzia, reumatoidalne zapalenie stawów), zakażeń pałeczkami
Yersinia enterocolitica, a surowe mleko brucelozą i
drobnoustrojami Campylobacter. Innym problemem, który, na
szczęście, dotyczy tylko USA, jest syntetyczny bydlęcy hormon
wzrostu znany jako somatotropina bydlęca BST. Lek ten stymuluje
produkcję mleka. Oczywiście cząsteczki BST pojawiają się w
mleku. Nie przeprowadzono badań długoterminowych nad działaniem
tego hormonu u ludzi pijących mleko. Poza granicami USA,
podawanie BST ze względów bezpieczeństwa jest zakazane.

Badania wykazują, że mleko nie tylko nie przynosi korzyści
naszemu zdrowiu, ale jest dla niego poważnym zagrożeniem. Oto
tylko niektóre konsekwencje zdrowotne, wynikające ze spożywania
mleka.

CUKRZYCA INSULINOZALEŻNA, CZYLI MŁODZIEŃCZA LUB TYPU 1
Istnieje związek pomiędzy konsumpcją mleka a cukrzycą
insulinozależną. Potwierdzają to dane pochodzące z różnych
krajów.

Uważa się, że istnieją trzy czynniki usposabiające do powstania
cukrzycy typu 1: predyspozycje genetyczne, zakażenia wirusowe
oraz autoimmunizacja. Właśnie ten ostatni czynnik ma ścisły
związek ze spożywaniem mleka. Prześledźmy proces powstawania
choroby. Jelita dzieci chorych na cukrzycę wykazują większą od
normalnej przepuszczalność dla białka pochodzącego z mleka
krowiego. W ich surowicy stwierdza się 8-krotnie wyższe poziomy
przeciwciał wobec białka krowiego mleka. Przeciwciała te,
wytwarzane już w czasie pierwszego roku życia, są przyczyną
szeregu reakcji autoimmunologicznych w organizmie dziecka.
Dochodzi m.in. do zaatakowania komórek beta wysp trzustkowych i
w konsekwencji do ich destrukcji. Trzustka zaprzestaje produkcji
insuliny i powstaje cukrzyca.

Istnieje kilkaset prac naukowych wiążących cukrzycę młodzieńczą
ze spożywaniem w dzieciństwie krowiego mleka. Szczególnie
wymowne są badania przeprowadzone wśród emigrantów.
Zachorowalność na cukrzycę insulinozależną okresu dorastania u
pakistańskich dzieci, które wyemigrowały do Anglii jest 10 razy
wyższa w porównaniu z ich rówieśnikami, którzy pozostali w
Pakistanie. Tak wielki wzrost spowodowała dostępność mleka w
Anglii. W Finlandii notuje się najwyższy na świecie wskaźnik
konsumpcji nabiału i najwyższy na świecie wskaźnik cukrzycy
insulinozależnej. W tym kraju z tysiąca dzieci na cukrzycę
zapada około 40.

ALERGIA
O kłopotach zdrowotnych wywołanych przez reakcje alergiczne u
niemowląt wspomniałem już wyżej. Nietolerancja mleka i jego
przetworów jest równie powszechna w populacji dorosłych. Często
jednak rozmaite schorzenia wywoływane przez mleko, nie są z nim
kojarzone. Okazuje się, że nabiał jest główną przyczyną alergii
pokarmowych. Reakcje alergiczne dotyczą różnych części ciała i
jego funkcji. Obejmują: wysypki, łojotok, półpasiec, egzemę
utratę apetytu, pleśniawki jamy ustnej, kolkę bóle brzucha,
wymioty, zapalenie jelita grubego, zaburzenie wchłaniania,
opóźnienie wzrostu, biegunkę, zaparcia, astmę, zapalenie zatok,
zapalenie ucha środkowego, katar nosa, niedrożność nosa,
moczenie nocne, bóle głowy, bóle mięśni i stawów, zmęczenie,
drażliwość, niepokój, zespół nadpobudliwości ruchowej, kłopoty z
nauką u dzieci, depresję, lęk, bezsenność. Jeden z badaczy
zajmujących się problemem alergii, dr Crook wykazał, że w 91%
przyczyną zespołu nadpobudliwości ruchowej i trudności w nauce
była alergia pokarmowa. Dzieci wrażliwe były przeważnie na
kilka rodzajów artykułów spożywczych. 62% badanych wykazywało
wrażliwość na mleko, tyle samo na cukier. Powszechna była
również nietolerancja jajek, pszenicy i kukurydzy. Usunięcie z
diety alergizującego pokarmu powoduje częściowe lub całkowite
ustąpienie objawów. Aby przekonać się czy dany produkt wywołuje
rzeczywiście reakcję alergiczną, należy wyeliminować go z diety
na okres 3 tygodni. Jeżeli jest odpowiedzialny za objawy,
wówczas zaobserwujemy u chorego poprawę. Ponowne wprowadzenie
tego artykułu po trzech tygodniach, powinno spowodować nawrót
dolegliwości. W przypadku, gdy testujemy w ten sposób mleko,
musimy pamiętać, że nasz test będzie miarodajny tylko wówczas,
jeśli usuniemy z jadłospisu wszystkie produkty spożywcze
zawierające nawet najmniejsze ilości mleka.

MLEKO I ZDROWIE KOBIETY
Czymś co zawsze budzi zdziwienie u kobiet jest fakt, że mleko i
produkty mleczne są dla nich niewskazane. Mleko i produkty
mleczne zwiększają poziom estrogenu. Duża zawartość tłuszczów
nasyconych zmniejsza zdolność wątroby do metabolizowania
estrogenów.

Wysoki poziom estrogenów powoduje obfite krwawienia
menstruacyjne. Mleko powoduje raka jajników. Jest czynnikiem
ryzyka dla endometriozy, zwyrodnienia torbielowatego, bólów
menstruacyjnych. Produkty mleczne są głównym źródłem kwasu
arachidonowego, który wykorzystywany jest przez organizm do
wytwarzania F2 alfa prostaglandyny. Prostaglandyna ta przyczynia
się do powstawania wszelkich stanów zapalnych. Zwiększa bóle
miednicy, np. bóle miesiączkowe, skurcze, i dolegliwości
charakterystyczne dla endometriozy. Usuniecie mleka i produktów
mlecznych z diety może zmniejszyć bóle o połowę w ciągu jednego
do dwóch cykli menstruacyjnych. Mleko i produkty mleczne
utrudniają wchłanianie żelaza u kobiet z anemią. Powodują
uczucie zmęczenia. Zwiększają utratę wapnia z kości. Alergia na
mleko może hamować wchłanianie wapnia. Mleko i produkty mleczne
utrudniają wchłanianie magnezu. Zawierają zanieczyszczenia w
postaci hormonów, które wpływają niekorzystnie na równowagę
hormonalną kobiety.

BIAŁACZKA
Wirus białaczki bydlęcej występuje u ponad 20% krów. Zlewanie
mleka razem powoduje, że większość zostaje skażona (90 do 95
procent). ogromny procent całego wyprodukowanego mleka zostaje
skażony (90 lub 95 procent). W badaniach losowo wybranych próbek
surowego mleka, wirus białaczki bydlęcej odkryto w dwóch
trzecichpróbek. Praktycznie niemożliwe jest uniknięcie
przedostawania się wirusa zawartego w mleku zarażonych krów do
mleka pochodzącego od krów zdrowych.

Różne gatunki ssaków, w tym także naczelne (szympansy, rezusy),
po zetknięciu z wirusem białaczki bydlęcej, zapadają na
białaczkę. Wirus może zostać przeniesiony poprzez spożywanie
mleka. Badania wykazały, że wirus może również zarazić ludzkie
komórki. Znamienny jest fakt, że tam gdzie występują stada
zwierząt chorych na białaczkę, przypadki białaczki u ludzi są
częstsze. Również weterynarze zapadają na białaczkę częściej,
niż reszta populacji. Wśród pracowników gospodarstw
specjalizujących się w produkcji mleka występuje wyraźnie
zwiększona zapadalność na tę chorobę. Na białaczkę chorują
również małe dzieci. Najwięcej zgonów z powodu białaczki u
dzieci występuje wśród trzy- i czterolatków. Właśnie w tym
okresie życia, dzieci spożywają najwięcej mleka krowiego.
Badania wykazały, że dieta niskobiałkowa jest korzystna w
leczeniu białaczki u dzieci.

CHŁONIAKI
Z badań wynika, że wśród osób, które codziennie wypijały dwie
lub więcej szklanek mleka (lub spożywały ich równowartość w
nabiale), prawdopodobieństwo zachorowania na chłooniaka było 3,
4 razy większe niż u ludzi pijących mniej niż jedną szklankę.

Wysokie spożycie białka zwierzęcego (np. mięsa), może być jednym
z czynników, które prowadzą do nadmiernego pobudzenia systemu
immunologicznego przez białko produktów mlecznych. Może to
prowadzić do załamania układu immunologicznego i do powstania
chłpniaka. Białka bydlęce wydają się być szczególnie silnymi
stymulatorami limfatycznymi. Spożywanie mleka krowiego może
wywołać uogólnione powiększenie węzłów chłonnych, powiększenie
wątroby i śledziony oraz przerost gruczołów. Wyeliminowanie z
diety produktów mlecznych powoduje zmniejszenie przerostu
migdałków. Spożywanie krowiego mleka uwalnia 100 różnych
antygenów, co może wywoływać produkcję przeciwciał wszystkich
klas.

INNE NOWOTWORY
Rak jajników został powiązany z konsumpcją mleka. Jeżeli kobieta
wypija codziennie więcej niż jedną szklankę pełnego mleka lub
spożywa równoważną ilości nabiału, zwiększa ryzyko powstania
raka trzykrotnie, w porównaniu z paniami, które nie piją mleka w
ogóle.

Również rak płuc powiązany został ze spożywaniem mleka. Wśród
osób pijących pełne mleko 3 lub więcej razy dziennie,
stwierdzono dwukrotnie większe ryzyko zachorowania na raka płuc,
niż u ludzi, którzy nigdy nie piją pełnego mleka.

Istnieje związek między spożyciem mleka a rakiem prostaty.
Ryzyko zachorowania u ludzi, którzy piją trzy lub więcej
szklanek pełnego mleka dziennie, jest dwa i pół razy większe,
niż u tych, którzy nigdy nie piją pełnego mleka.

Tłuszcz i cholesterol są, jak się wydaje, najbardziej
rakotwórczymi składnikami naszego pożywienia, a mleko i produkty
mleczne są w większości bogatym źródłem tłuszczu i cholesterolu.
Mleko pełne zawiera 49 %kalorii z tłuszczu, mleko
niskotłuszczowe zawiera 31% kalorii z tłuszczu. Tłuszcze
nasycone produktów mlecznych zwiększają również ryzyko choroby
serca. Badania porównujące stan układu sercowo-naczyniowego
wegetarian, wegan (nie spożywają oni nabiału i jajek) i ludzi
jedzących mięso wykazały, że weganie są grupą najzdrowszą.
Wysoka zawartość tłuszczu w mleku powoduje również nadwagę.

STWARDNIENIE ROZSIANE
Stwardnienie rozsiane występuje powszechnie na obszarach gdzie
niemowlęta i dzieci są chowane na mleku krowim. Choroba ta jest
powszechna w USA, Kanadzie, Europie Północnej, czyli w krajach o
największym spożyciu mleka i jego przetworów, natomiast rzadka w
Afryce i Azji. Jedna z teorii mówi, że karmienie niemowlęcia
mlekiem krowim jest swego rodzaju przygotowaniem jego układu
nerwowego do choroby, która wystąpi w przyszłości. Mleko krowie
zawiera 5 razy mniej kwasu linolowego niż mleko ludzkie. Kwas
ten bierze udział w budowaniu układu nerwowego. Dzieci karmione
mlekiem krowim i pożywieniem bogatym w tłuszcze zwierzęce mają
słabszy, podatny na schorzenia układ nerwowy. Analiza tkanki
nerwowej wykazała większą zawartość tłuszczów nasyconych w mózgu
osób chorych na stwardnienie rozsiane. Doktor Roy Swank z
Uniwersytetu Oregon w USA leczył przez 35 lat swoich pacjentów
dietą niskotłuszczową. Osiągał wspaniałe rezultaty. Osoby, które
zaczęły stosować dietę niskotłuszczową na początku choroby miały
95% szansy na jej zatrzymanie, a nawet na poprawę w ciągu
następnych 20 lat. Nawet pacjenci chorujący wiele lat mogli
doświadczyć spowolnienia procesu chorobowego. Tak więc
nastwardnienie rozsiane najlepsza jest niskotłuszczowa dieta
wegetariańska bez dodatku olejów, z wyłączeniem jajek i nabiału.

OSTEOPOROZA
Mleko niewątpliwie zawiera dużo wapnia. Ale czy jest dobrym
źródłem wapnia dla ludzi?
Nadmierne ilości nabiału w istocie utrudniają wchłanianie
wapnia. Mleko zawiera duże ilości białka, które zaburza
gospodarkę wapniową i powoduje wzmożoną utratę wapnia z
organizmu.

Tyle razy słyszeliśmy z ust lekarzy i najrozmaitszych
specjalistów od żywienia, że nabiał jest niezbędny, szczególnie
w diecie kobiet, że twierdzenie czegoś przeciwnego spotkać się
może z niedowierzaniem. Fakty jednak mówią same za siebie. Kraje
o najwyższym spożyciu nabiału notują najwyższą zachorowalność na
osteoporozę.

Liczne badania dowiodły, że uzupełnianie wapnia nie ma żadnego
wpływu na powstrzymanie osteoporozy. Przytoczę tu przykład
Eskimosów i plemienia Bantu. Ci pierwsi spożywający ogromne
ilości białka, szacowane na 25% wszystkich kalorii oraz dużo
wapnia (2500 mg dziennie) wykazują zachorowalność na osteoporozę
zaliczaną do najwyższych na świecie.

Dieta plemienia Bantu z Afryki Południowej zawiera 12% białka, w
większości roślinnego i około 300 wapnia dziennie. Osteoporoza
jest tu praktycznie nieznana. Odporność na osteoporozę nie jest,
jakby się mogło wydawać, jakąś cechą genetyczną, ponieważ po
emigracji do Stanów Zjednoczonych i zmianie diety, afrykańskie
kobiety również zapadają na osteoporozę. Kobiety Bantu
praktycznie nie zapadają na osteoporozę, mimo, że rodzą
sześcioro lub więcej dzieci i karmią je przez długi czas. Po
emigracji do Stanów Zjednoczonych afrykańskie kobiety również
zapadają na osteoporozę.

Nie ulega wątpliwości, że ludzie, którzy nigdy nie spożywali
krowiego mleka i którzy czerpią wapń ze źródeł roślinnych,
znacznie rzadziej zapadają na osteoporozę, niż ludzie z krajów,
w których nabiał jest powszechnie spożywany.

SKŁAD MLEKA
Wszystkie choroby i dolegliwości związane z dietą mleczną
wynikają ze składu mleka, czyli z rodzaju i ilości jego
składników. Biorąc pod uwagę potrzeby człowieka, mleko krowie
zawiera zbyt dużo białka. Wg Światowej Organizacji Zdrowia
zapotrzebowanie dzienne na białko wynosi 37 gramów dla mężczyzn
i 29 gramów dla kobiet. Poza tym, głównym białkiem mleka
krowiego jest praktycznie niestrawna dla osób dorosłych kazeina.
Jedynie dzieci posiadają specjalny enzym renninę, który trawi
kazeinę. Dorośli nie posiadają tego enzymu i dlatego nie
strawione fragmenty białek pochodzących z mleka krowiego
powodują alergie. Nietolerancja białek mleka może uszkodzić
błonę śluzową przewodu pokarmowego. Mleko ludzkie, w
przeciwieństwie do krowiego, zawiera niewiele kazeiny, a jego
głównym składnikiem białkowym są lactoalbuminy. W mleku krowim
proporcje są odwrócone. Zdecydowanie zdrowsze dla dorosłego
człowieka jest białko roślinne. Występuje ono w towarzystwie
błonnika, witamin, makro- i mikroelementów i wolne jest od
zanieczyszczeń pestycydami, hormonami, wirusami czy bakteriami.

Drugim, bardzo trudnym do przyswojenia przez wiele osób
składnikiem mleka jest laktoza, czyli cukier mleczny. Jest to
podstawowy węglowodan mleka. Organizm noworodka produkuje enzym
laktazę, który rozkłada laktozę na jednocukry: galaktozę i
glukozę. Jednak zdolność ta często zanika w wieku 4-5 lat. Około
80% dorosłej populacji ludzkiej cierpi na niedobór laktazy.
Wśród ludzi czarnoskórych, ok. 90% dorosłych nie toleruje
laktozy. Wśród rasy białej nietolerancja laktozy wynosi od 20 do
40%. Mieszkańcy Bliskiego Wschodu plasują się pośrodku między
tymi dwiema grupami. Spożywanie mleka przez osoby nie
wytwarzające laktazy, prowadzi do biegunki, nudności, wymiotów
gazów, bólów i skurczów brzucha.

Trzecim niekorzystnym dla naszego zdrowia składnikiem mleka jest
tłuszcz i cholesterol. Mleko jest jego bogatym źródłem. Należy w
tym miejscu wspomnieć o tzw. mleku chudym, albo inaczej
niskotłuszczowym, które zawiera 2% tłuszczu. Dwuprocentowe mleko
tak naprawdę nie jest, jak sugerowałaby jego nazwa,
niskokaloryczne. Dla oceny danego produktu z punktu widzenia
jego kaloryczności, ważna jest ilość kalorii jakie konsument
uzyskuje z tych 2% tłuszczu w stosunku do wartości kalorycznej
całego produktu. Jeśli wypijemy litr mleka, to z owych 2%
tłuszczu uzyskamy aż 31% wszystkich kalorii zawartych w tym
mleku. Rzecz jasna w przypadku tzw. mleka pełnego sytuacja jest
jeszcze gorsza, ponieważ tu uzyskujemy z tłuszczu aż 49% kalorii.

REASUMUJĄC:
Stwierdzić trzeba, że spożywanie mleka krowiego i jego
przetworów nie daje żadnych korzyści, a jest obarczone ryzykiem
wielu chorób. Paradoksalnie, tzw. apetyt na mleko i produkty
mleczne, odczuwany przez niektóre osoby, może być spowodowany
alergią na te produkty. Jedna z teorii alergii pokarmowych mówi,
że odczuwamy potrzebę spożywania właśnie tych produktów, które
nam szkodzą. Tłuszcze zwierzęce, głównie nasycone, białko
zwierzęce i cukier mleczny - laktoza, nie są potrzebne w ludzkim
pożywieniu. Białka, tłuszcze, węglowodany i inne składniki
pokarmowe, dostarczane przez mleko, można uzyskać z lepszego
źródła - z pożywienia roślinnego. Poza tym mleko nie zawiera
niezbędnego w naszej diecie błonnika, za to dużo sodu, tłuszczu
i białka, za mało witaminy C, żelaza, cynku. Znamienne jest, że
dzieci na ścisłej diecie wegetariańskiej (bez mleka, jego
przetworów i jajek) nie mają próchnicy zębów, złamania kości
należą u nich do rzadkości, nie mają krzywicy.

Tak naprawdę, powodem picia mleka lub spożywania nabiału nie są
żadne korzyści żywieniowe, ale to, że nasi rodzice przyzwyczaili
nas do mleka i wmówili nam, że jest ono niezbędne dla zdrowia.

Mleko jest częścią naszej kultury kulinarnej. Przemysł
mleczarski wydaje ogromne sumy na promocję mleka i produktów
mlecznych. Zewsząd atakowani jesteśmy przez agresywne reklamy,
zachwalające rzekomo wysokie wartości produktów mlecznych.
Powiedzmy to jeszcze raz wyraźnie, mleko jako pokarm nie ma
żadnych wartości, które by uzasadniały jego spożywanie.
Odstawienie mleka polepszy twoje zdrowie i nie pociągnie za sobą
żadnych niekorzystnych skutków.




Tomasz Nocuń, lekarz medycyny
Wszelkie prawa zastrzeżone przez Tomasza Nocunia
Copyright (c) by Tomasz Nocun
www.nocun.com
_________________
Zapraszam na najlepsze forum mlodziezowe www.nedds.pl
 
 
 
scrible 
Wyższy Stan Ducha
szatanista


Wiek: 34
Posty: 740
Skąd: blisko Breslau
Wysłany: 2004-06-26, 19:49   

Seba nie za dużo tego :wink:
a tak na serio to widziałem na jakiejś stronie PETY badania które dowodziły że piwo jest zdrowsze od mleka
_________________
www.contraband-radio.com

Piątek godzina 22:00 czczimy szatana, naszego pana!!!
Kto nie słucha dostanie bana.
 
 
 
odiga 
Veg nad Vegami



Pomogła: 1 raz
Posty: 156
Skąd: znad morza
Wysłany: 2004-06-26, 20:15   

Ja tam nie pogardzę ani mlekiem ani piwem... :mrgreen:
 
 
 
scrible 
Wyższy Stan Ducha
szatanista


Wiek: 34
Posty: 740
Skąd: blisko Breslau
Wysłany: 2004-06-26, 20:29   

a ja ani jedno ani drugie więc sama woda i soki zostają polecam pożeczkowy zrobiony przez moją mame :wink: ma dużo żelaza i witaminy b12 chyba też :lol:
_________________
www.contraband-radio.com

Piątek godzina 22:00 czczimy szatana, naszego pana!!!
Kto nie słucha dostanie bana.
 
 
 
odiga 
Veg nad Vegami



Pomogła: 1 raz
Posty: 156
Skąd: znad morza
Wysłany: 2004-06-26, 20:55   

scrible napisał/a:
a ja ani jedno ani drugie więc sama woda i soki zostają polecam pożeczkowy zrobiony przez moją mame :wink: ma dużo żelaza i witaminy b12 chyba też :lol:

a skąd witamina B12 w soku owocowym? :shock:
 
 
 
scrible 
Wyższy Stan Ducha
szatanista


Wiek: 34
Posty: 740
Skąd: blisko Breslau
Wysłany: 2004-06-26, 21:04   

skąd mam wiedzieć nie znam sie an witaminach strzelałem poprostu sobie ot tak a że nie trafiłem no cóż zawsze wiedziałem że jestem dość gupi :wink:
_________________
www.contraband-radio.com

Piątek godzina 22:00 czczimy szatana, naszego pana!!!
Kto nie słucha dostanie bana.
 
 
 
odiga 
Veg nad Vegami



Pomogła: 1 raz
Posty: 156
Skąd: znad morza
Wysłany: 2004-06-26, 21:15   

ech...:(
a ja już nabrałam nadziei... oczami wyobraźni widziałam wypijane litry soku porzeczkowego, zamiast wciągania nieszczególnie apetycznych burych pastylek B12...
:roll:
 
 
 
saso 
Łamacz Klawiatur
mechanik



Wiek: 41
Posty: 343
Skąd: sosnowiec
Wysłany: 2004-06-26, 22:05   

Cytat:
polecam pożeczkowy zrobiony przez moją mame

pominąwszy kwestie B12, nie wątpie że smaczny i zdrowy, choć jego skład chemiczny nie jest mi znany, to zaryzykuję stwierdzenie, że zdrowszy od piwa, a już na pewno od mleka.
Pozdrawiam.
 
 
 
natka pietruchy 
Natchniony Veg



Wiek: 32
Posty: 123
Skąd: Malbork
Wysłany: 2004-06-26, 22:12   

osobiscie staram sie pic jak najmniej mleka, choc ciezko jest mi wyeliminowac je calkowicie z diety.

mam kolezanke, ktora mieszka na wsi, a jej rodzice sprzedaja mleko. gdy czasami musi umyc taki jeden ze zbiornikow na mleko rece smierdza jej chlorem przez nastepny caly dzien. a niektorzy to pija :paw: fuuuuu
 
 
 
odiga 
Veg nad Vegami



Pomogła: 1 raz
Posty: 156
Skąd: znad morza
Wysłany: 2004-06-26, 22:13   

a cukier, drogi kolego? :mrgreen:
(ha, i teraz rozpęta się burza)

P.S. widzę że koleżanka natka mnie uprzedziła o jedną minutę. cukier był skierowany piętro wyżej
 
 
 
xbeautifullevilx
Mały Veg



Posty: 12
Wysłany: 2004-06-27, 14:04   

a cukier to syf

Tooth decay is not for me, I'm sugar free!
NO CANDY!

a co do mleka to:

Then I saw my sister had milk in her cup
I jumped out of my chair and sprayed her with my mace
I yelled "vegan power˜ and I kicked her in the face

haha
_________________
VEGAN STRAIGHT EDGE MILITANT
 
 
odiga 
Veg nad Vegami



Pomogła: 1 raz
Posty: 156
Skąd: znad morza
Wysłany: 2004-06-27, 15:09   

xbeautifullevilx napisał/a:
Then I saw my sister had milk in her cup
I jumped out of my chair and sprayed her with my mace
I yelled "vegan power˜ and I kicked her in the face

Czyżby Good Clean Fun? :mrgreen: :gitara:
 
 
 
XsebaX 
Wyższy Stan Ducha



Wiek: 40
Posty: 749
Skąd: Śrem/Warszawa
Wysłany: 2004-06-27, 16:52   

Ta dziewczyna zaskakuje mnie średnio raz na dzień....nie mogę w to uwierzyć ;)
_________________
Zapraszam na najlepsze forum mlodziezowe www.nedds.pl
 
 
 
odiga 
Veg nad Vegami



Pomogła: 1 raz
Posty: 156
Skąd: znad morza
Wysłany: 2004-06-27, 19:32   

:pupa:
 
 
 
scrible 
Wyższy Stan Ducha
szatanista


Wiek: 34
Posty: 740
Skąd: blisko Breslau
Wysłany: 2004-06-27, 20:07   

odiga napisał/a:
Czyżby Good Clean Fun? :mrgreen: :gitara:


mniej więcej ;) i to powiem Ci że nawet oba cytaty to jest dzieło tych panów
_________________
www.contraband-radio.com

Piątek godzina 22:00 czczimy szatana, naszego pana!!!
Kto nie słucha dostanie bana.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - forum anime