Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Orzechy, nasiona i cała reszta
Autor Wiadomość
Tymtyrymtym 
Natchniony Veg



Wiek: 28
Posty: 117
Skąd: Poznań
Wysłany: 2007-07-09, 18:13   Orzechy, nasiona i cała reszta

Z tego co wiem część orzechów kupnych w paczce, jest wcześniej uprażona czy cośtam, w każdym razie nie witariańska, czy ktoś ma dokładniejsze informacje na ten temat??? chodzi mi też o pestki i nasiona, a może i część owoców i warzyw jest uprzednio spreparowana termicznie???

ps.
Przede wszystkim chodzi mi o siemię lniane, pestki słonecznika(wyłuskane), i pestki dyni bo o orzechach właśnie znalazłem na surawce, linka nie podam bo nie wiem jak (zawsze mam tylko http://surawka.republika.pl/ napisane na górze)

pps.
aha i jeszcze suszone daktyle (z marketu).....????
 
 
Atram 
Natchniony Veg
Atram


Wiek: 35
Posty: 145
Skąd: Planeta Ziemia
Wysłany: 2008-01-03, 16:55   

ja kupuje z netu na stronach dla raw vegan, ale przesylka bedzie troche kosztowac do polandu; szczerze mowiac nie wierze w zywnosc z supermarketow..
_________________
At first people refuse to believe that a strange new thing can be done, and then they begin to hope it can be done, then they see it can be done - then it's done and all the world wonders why it was not done centuries ago...
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2860
Wysłany: 2008-09-27, 16:17   

Zobaczcie co się dzieje w St. Zj. pod płaszczykiem rzadkich ognisk salmonelli które od czasu do czasu występują w migdałach Almond Board of California (ABC) ma ochotę podjąć decyzję aby wszystkie zbiory MIGDAŁÓW były NAPROMIENIOWANE , PASTERYZOWANE i w inny sposób wyjaławiane czyli krótko mówiąc zostaną poprzez taką technologię TERMICZNIE ZNISZCZONE , POZBAWIONE ENZYMÓW i większej części witamin i mikroelementów a najgorsze jest to , że FDA ( czyli Food and Drug Administration ) - czyli ministerstwo - w myśl ślepego hasła "bezpieczeństwa żywności" akceptuje i popiera takie działania.

Taki migdał nie ma nic wspólnego z SUROWYM a dodatkowo KONSUMENT nie będzie musiał być informowany o tych "niecnych zabiegach". Oczywiści można sprawdzić czy kiełkuje mocząc na noc lub dwa dni ale przecież szkoda płacić i to drogo za coś co nie odpowiada naszym wymaganiom .... ( to tylko taki mały przykładzik można podobne mnożyć na setki :oops: )

Tutaj możecie przeczytać cały art. dot. migdałów autorstwa Mike Adamsa :

http://www.naturalnews.com/021989.html

Może ktoś ma informacje bardziej aktualne na w.w. temat.

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :sloneczko: :bye:
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2860
Wysłany: 2008-11-25, 20:49   

Strona o orzechach ( w języku polskim )
http://www.aboutnuts.com/...Polish&mID=9777

SMACZNEGO :sloneczko:

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :sloneczko: :bye:
 
 
Krzysiek 
Veg nad Vegami


Pomógł: 2 razy
Posty: 200
Wysłany: 2008-11-30, 09:46   

Macie jakieś linki do sklepów raw wegan? Przydałyby się.
 
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2860
Wysłany: 2008-11-30, 10:09   

Witaj :sloneczko:

Możesz zerknąć tutaj:

http://www.totalrawfood.com/
http://translate.google.p...%3DLRi%26sa%3DX

http://www.everyonedoesit...tCategoryID=831
http://66.102.9.104/trans...m8AmP_2xhOVSXNA

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :sloneczko: :bye:
 
 
Krzysiek 
Veg nad Vegami


Pomógł: 2 razy
Posty: 200
Wysłany: 2008-11-30, 22:27   

Dzięki :-)
 
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2860
Wysłany: 2008-12-05, 09:13   

WITAM!!! :sloneczko:

Tutaj znajduje się bardzo dobra strona gdzie po wpisaniu wybranego produktu żywnościowego ( prawa strona ) uzyskamy bardzo szczegółowa analizę pod względem odżywczym ( skł. pokarmowe , wit. mikr. el. , i inne np.: sterole itd ), możemy także wybrać gramaturę (z lewej strony) wszystkie informacje możemy jeszcze uszczegółowić ( More details ) :


tutaj akurat już są namiary na SIEMIE LNIANE i jak sie okazuje to nie tylko omega 3 i 6 a cała skarbnica składników odżywczych ( seeds, flaxseed ) :sloneczko: :

http://www.nutritiondata....products/3163/2
http://translate.google.p...cial%26hs%3DLMo


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :sloneczko: :bye:
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2860
Wysłany: 2008-12-18, 09:46   

Witam :sloneczko: !

Czy macie namiary na dobre gatunkowo nasiona orzecha brazylijskiego ? - pytam , ponieważ chcę wykiełkować a następnie zobaczyć jak sobie da radę w warunkach domowych ów drzewko - co oczywiste , że nie urośnie do 50 m. :D .

Na razie kończy się na kiełkowaniu - raczej jego braku , co prawdopodobnie wynika z termicznego potraktowania nasion ( temp. kiełk. utrzymywana była w przedziale 21- 23 st.C ).


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :sloneczko: :bye:
 
 
Jędruś 
Veg przez duże V



Pomógł: 35 razy
Posty: 1624
Skąd: Ziemia Ognista
Wysłany: 2008-12-18, 20:32   

Krzysztof Zobacz tutaj, Link do Raw Guru
http://tiny.pl/6p8b

Kiełkowanie orzechów (nie tylko brazylijskich) jest trudne. Ponieważ wszystkie orzechy zawierają tłuszcza jako materiał zapasowy a tłuszcze szybko ulegają zepsuciu w porównaniu z białkami i węglowodanami. Pomiędzy osłonką a nasieniem są znakomite warunki dla pleśni i bakterii i to jeszcze na drzewie.
Zatem aby orzech wykiełkował musi szybko znaleźć się w glebie, uwilgotnionej glebie. Nie miałem problemów z orzechami włoskimi, zaraz po opadnięciu z drzewa przykryłem ziemią i zaczęły kiełkować. Na wiosnę wyrastały kiełki (wolno kiełkują). Moim zdaniem orzechy po zbiorze powinny być zaraz wstawione do zamrażarki i w takich warunkach transportowane. Ale tego przemysł nie robi, zbyt drogo.

Ewenementem są migdały, one się w miarę dobrze przechowują ale mają znacznie mniej tłuszczu niż orzechy z prawdziwego zdarzenia (migdały to nic innego jak nasiona jednego z gatunku śliwek).

Zatem w Polsce można mieć świeże orzechy które rosną w Polsce t.j. laskowe, włoskie.

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty.
NO spam
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2860
Wysłany: 2008-12-18, 21:59   

Witam :sloneczko:

Dziękuje wieczorową pora za odp.

Na razie nie odpuszczam "brazylijana" :sloneczko: , zobaczę co da się osiągnąć w warunkach domowych.

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :sloneczko:
 
 
Harmony 
Veg nad Vegami
Om Mani Padme Hum



Pomogła: 2 razy
Posty: 221
Wysłany: 2008-12-22, 00:51   

Czyli orzechy przechowywać w zamrażalniku?
A co z pozostałymi ziarnami?

:sloneczko:
_________________
"Nie szukaj promienia,lecz światła;
Nie szukaj wody,lecz źródła"
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2860
Wysłany: 2009-01-17, 20:46   

Witam :sloneczko: !!!

Przyznaje się bez bicia ,że przeoczyłem sprawę tzw.: "100% surowości brazylijskiego":

"Substytuty mleka zrobione z kiełków owsa oraz innego zboża i orzechów":
http://www.surawka.republika.pl/O3.htm
"Orzechy w łupinach są gotowane przed zdjęciem łupin, więc nie są surowe; poleca się użycie orzechów w łupinach, które obłupiesz własnoręcznie."

Z surawki wynika także ,że ogólnie trudno nabyć brazylijskie w stanie surowym :
"Jestem orzechojadem!"
http://www.surawka.republika.pl/jo.htm

"CO WITARIANIE POWINNI WIEDZIEĆ O ORZECHACH?"
http://www.surawka.republika.pl/W23.htm
"Ze względu na utrudnione warunki uprawy, plantacji orzechów brazylijskich jest bardzo niewiele.Orzechy brazylijskie, które są eksportowane do USA i innych krajów zostają przeniesione do specjalnych sortowni w Brazylii. Tam orzechy jeszcze w strąkach są suszone w automatycznych suszarkach do wilgotności 11% (dla orzechów w skorupkach) lub 6% (dla wyłuskanych) dla potrzeb transportu. Orzechy wyłuskuje się przez moczenie ich w wodzie (prawdopodobnie słonej) przez 24 godziny, a następnie gotowanie przez 5 minut. Gotowanie zmiękcza skorupkę która dzięki temu łatwiej pęka. Te orzechy, które mają zostać sprzedane obrane ze skórki i pokrojone, mogą być gotowane ponownie przed sunięciem skórki.
Uwagi: Poddanie orzechów procesowi gotowania niszczy ich zdolność kiełkowania, przez to orzechy obrane ze skorupki nie kiełkują.
Zalecenia: Kupuj jedynie orzechy w skorupkach, które można wyłuskać samemu (choć to żmudna i długotrwała praca)gdyż tylko takie orzechy są „żywe”.

Jednak z moich subiektywnych smakowych doświadczeń wynika ,że termiczne zniszczenie o. brazylijskiego nie sięga całkowicie w głąb orzecha i wydaje mi się ,że nie można ich porównywać do innych prażonych orzechów.

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :sloneczko: :bye:
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2860
Wysłany: 2009-03-09, 10:39   

WITAM :sloneczko: !!!

Mam pytanie.

Byłem w sklepie ogrodniczym i widziałem m.in nasiona łubinu żółtego ( zwany soją północy ) - czy mógłbym wykorzystać ( ile moczyć ) - jakie są wasze doświadczenia.

To samo dotyczy rzepiku pospolitego ( 3,20 /kg ) - i czy ktoś próbował go skiełkować .

Był też len paszowy w 0,5 kg opakowaniach ale był mocno"zasyfiony" i wiele , wiele innych ciekawostek m.in.: konopie i lucerana ( czyli alfa alfa - też tania chyba 6zł za kg lub pół ) - do skiełkowania jak znalazł.


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :sloneczko: :bye:
 
 
cedar 
Veg nad Vegami
ż~ó~ł~t~e kfiaty;)



Wiek: 33
Posty: 197
Skąd: RaJ
Wysłany: 2009-03-25, 23:56   

Rzepik mój tato rozsiewał późną jesienią jako poplon na działce, a ja te listki później obskubywałam do surówek :lol:
Krzyś, przypomniało mi się, że "brazyliany" w łupinie widziałam tydzień temu w Intermarche w Słubicach więc może i u Ciebie w Zielonce będą na wagę

Przytulnej nocy:))
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group