Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Orzechy, nasiona i cała reszta
Autor Wiadomość
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2841
Wysłany: 2009-05-24, 09:03   

WITAM :sloneczko: !!!

Prawie wszystko o orzechach :D - lata 2008 - 2000 :
http://translate.google.p...%3DGvX%26sa%3DG
http://www.nucis.de/html/start/literatur.html

tutaj dokładnie o orzechach brazylijskich:
http://www.ajcn.org/cgi/c...ourcetype=HWCIT
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/87/2/379

tutaj przetłumaczony wycinek w.w. materiału ( esencja ) :
http://www.aboutnuts.com/...mID=9777&nID=36

Zauważyłem ,że Jędrek bardzo często powtarza o "wrzucaniu" kilku do codziennej diety co oczywiście ma swoje uzasadnienie - SELEN i nie tylko.

W 100 g. tych orzechów znajduje się ok. 1917mcg bardzo łatwo przyswajalnego SELENU czyli ok.2739% dziennego zapotrzebowania.
Warto też zwrócić uwagę też na inne pierwiastki - są super ich źródłem , zawiera też dużo miedzi a ona razem z cynkiem musi być w organizmie w odpowiednich proporcjach.
Dodatkowo " nieźle " z manganem , magnezem.
tutaj dokładniejsza analiza ( u góry z lewej strony ustawia się gramaturę )
http://www.nutritiondata....products/3091/2

Na jednym z forów prześcigają się gdzie jest dużo selenu:.... - tutaj przemilczę - :lol: szkoda.

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :sloneczko: :bye:
 
 
piotrek 
Ostoja Wiedzy



Pomógł: 3 razy
Wiek: 35
Posty: 598
Skąd: BP
Wysłany: 2009-07-04, 10:02   

mam 2 pytania odnosnie moczenia orzechow:

1 czy moczenie pozbawia orzechow czesci tluszczy? po moczeniu nie wydaja mi sie tak tluste jak przed.

2 czy mak trzeba moczyc?
_________________
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2841
Wysłany: 2009-07-04, 22:05   

WITAJ :sloneczko: !!!

Nie ma i dzięki moczeniu stają się łatwiejsze do strawienia i przyswojenia i oczywiście zwiększa się ich wartość biologiczna.

odnośnie maku zobacz tutaj 10 post Jędrka:
http://www.forumveg.webd....a-vt1903,15.htm

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :sloneczko: :bye:
 
 
Poli 
Veg nad Vegami



Posty: 167
Skąd: Dania
Wysłany: 2009-07-17, 11:59   

Przeszukalm forum i nie moglam znaleźć a takze internet, gdzie mozna kupic luceryne :roll: :?:
 
 
Krowa 
Veg Do Potęgi



Pomogła: 17 razy
Wiek: 34
Posty: 2320
Skąd: KRK
Wysłany: 2009-07-17, 15:19   

a może raczej lucernę?
ziarenka lucerny kupisz bez problemu w sklepie ze zdrową żywnością, jesli takowego nei mas w pobliżu - w Internecie.
_________________
Wyszukany Smak
Wyszukany Smak na Facebooku
 
 
 
Poli 
Veg nad Vegami



Posty: 167
Skąd: Dania
Wysłany: 2009-07-17, 18:23   

Iwona napisał/a:
a może raczej lucernę?
ziarenka lucerny kupisz bez problemu w sklepie ze zdrową żywnością, jesli takowego nei mas w pobliżu - w Internecie.


lucerne :mrgreen: , znalazlam ;) .
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2841
Wysłany: 2009-09-21, 15:37   

WITAM :sloneczko:

Jeżeli będziecie w pobliżu możecie wdepnąć po orzechy :D .

Namiary na targ w Austrii jakby przypadkiem ktoś przejeżdżał :
http://www.sedi-fruits.at...orstwo/o-firmie

Mają w asortymencie orzechy ( w różnym stanie , opis na stronie ) i nie tylko :
http://www.sedi-fruits.at...owoce-lupinkowe

Podczas podroży po Europie można wpaść na inne targi i zaopatrzyć się w co nieco ( poniżej spis ):
http://www.sedi-fruits.at/targi/


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :sloneczko: :bye:
 
 
neko1 
Veg Dojrzały
neko



Posty: 61
Wysłany: 2009-09-21, 22:13   

Osobiście polecam w Londynie takie coś...
http://www.lfm.org.uk/
Mają tam żywność z ekologicznych farm, ostro są sprawdzani i można tam kupić przepyszne rzeczy. Co prawda dosyć drogo, ale warto.
 
 
stahoo
Pilny Veg


Posty: 37
Wysłany: 2009-12-03, 17:00   Kilka pytań na temat prosa.

1. Czy nasiona prosa należą do dobrze zaimpregnowanych czy do źle zaimpregnowanych?
2. Ile moczyć?
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2841
Wysłany: 2009-12-06, 14:48   

WITAJ Stahoo :sloneczko: !!!

Zaprawianie są nasiona do wysiewu natomiast do konsumpcji nie:
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=346
zobacz też:
Skaryfikacja
http://pl.wikipedia.org/w...a_(ogrodnictwo)
oraz tutaj:
http://www.forumveg.pl/to...44,45.htm#76355

W KIEŁKOWANIE: PRZEGLĄD WSTĘPNY - Bilings podaje :
"...- proso: moczenie 8-14 godzin, kiełkowanie 1-1,5 dnia. Metoda: materiałowa, słoikowa. Proso po skaryfikacji – większość nasion będzie kiełkować, niektóre jednak będą fermentować wytwarzając bardzo ostry posmak. Najlepsze ziarno bez skaryfikacji, łupinka jest jednak twarda, a kiełki zwykle bez smaku. Proso najlepiej używać zgodnie z przepisami kulinarnymi..."

W poradach odnośnie kiełkowania znajdziesz rożne sposoby na proso np.: moczenie 8 godzin a następnie odstawia się na 3 dni e temp. pokojowej - o oczywiście przepłukiwać - zbiór kiełków gdy zarodek jest ledwie widoczny.( ok.2 mm) - najlepiej samemu poeksperymentować

zerknij też na:
http://www.surawka.republika.pl/O3.htm

w tym miejscu jest link odnośnie technologi obrabiania nasion prosa:
http://www.forumveg.pl/to...t2744.htm#53677


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :sloneczko: :bye:
 
 
stahoo
Pilny Veg


Posty: 37
Wysłany: 2009-12-06, 18:45   

chyba rzeczywiscie 3 dni to dobrze moczyc, pozniej miele w maszynce do maku.
jest calkiem calkiem :sloneczko:
 
 
Symeon Arizal 
Pilny Veg


Posty: 27
Wysłany: 2009-12-10, 18:57   

Co z migdałami? Jakie w polskich warunkach polecacie kupować? Ile kiełkują i w jaki sposób to najłatwiej zrobić?
 
 
Poli 
Veg nad Vegami



Posty: 167
Skąd: Dania
Wysłany: 2010-02-23, 11:33   

Symeon Arizal napisał/a:
Co z migdałami? Jakie w polskich warunkach polecacie kupować? Ile kiełkują i w jaki sposób to najłatwiej zrobić?


Moze komus udalo sie skielowac migdaly, ale mi to nie wychodzi ;)
Tutaj sa migdaly organiczne:
http://www.bogutynmlyn.pl...46&idc=20&page=

Co do orzechow, moczenia i kielkowania tutaj jest fajny filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=FSCv-39TWvE
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2841
Wysłany: 2010-02-23, 12:07   

WITAM :sloneczko: !!!

cytat :
"...Większość witarian zdaje sobie sprawę z faktu, iż świeże, całe migdały łatwo kiełkują. Faktycznie, kiełki migdałów smakują świetnie i mają o wiele lepszy aromat od wysuszonych, całych migdałów. Migdały pozbawione skórki prawdopodobnie zostały poddane wpływowi wysokiej temperatury, bądź substancji chemicznych, w związku z czym utraciły zdolność kiełkowania; lepiej zatem używać całych migdałów ze skórką.
Uwagi: Migdały powinny kiełkować przez najwyżej 2 dni (choć zalecany jest 1 dzień), w przeciwnym razie kiełki mogą zacząć pleśnieć. Jeżeli chodzi o jedzenie skiełkowanych migdałów, są na to 2 sposoby: pierwszy to jedzenie całych kiełków wraz ze skórką, drugi to obieranie orzechów ze skórki tuż przed jedzeniem, ze względu na fakt, ze skórka zawiera duże ilości taniny i jest bardzo gorzka...."
http://www.surawka.republika.pl/W23.htm

także tutaj - jak postępować z migdałami:
http://www.surawka.republika.pl/O3.htm


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :sloneczko: :bye:
 
 
Poli 
Veg nad Vegami



Posty: 167
Skąd: Dania
Wysłany: 2010-03-05, 21:41   

Mam maly problem z sezamem,ze tak sie wyraze ;) , otoz po namoczeniu, odstaniu jednego dnia i wysuszeniu w dehydratorze zmienil smak na gorzki :shock: , nie mam pojecia dlaczego , czy ktos zauwazyl cos podobnego i moze ktos wie dlaczego tak sie stalo :roll: :?:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group