Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Orzechy, nasiona i cała reszta
Autor Wiadomość
petlik 
Wyższy Stan Ducha



Pomógł: 7 razy
Wiek: 29
Posty: 831
Wysłany: 2014-11-03, 19:26   

No tak krzysztof, tyle, że teraz piszesz o kiełkach i co do ich spożywania na surowo to się zgadzam ale zauważ, że przyczepiłem się do szamania wyłącznie namoczonej soczewicy czy kaszy bez uprzedniego podkiełkowania jej to też jeśli jedzenie wyłącznie namoczonych strączków czy kasz można było by uznać za ok to fajnie jakbyś zarzucił stosowne info a nie info o kiełkowaniu ;)
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2836
Wysłany: 2015-02-10, 12:37   

:sloneczko:

Peltik całe rzesze ludzi korzystają wyłącznie z namoczonej na ok 8-12h soczewicy czy gryki, niektórzy o wiele krócej w najróżniejszej postaci: humusów sałatek, kokt. itp.

Wystarczyło przykleić hasła jakie podałem - pierwsze lepsze przepisy
http://getreal4healthfood...til-hummus.html
http://www.rawfoodrecipes.../raw-red-lentil
http://thehappinesscockta...d-carrot-salad/
To samo do gryki/raw buckwheat soaked recipes
http://ohsheglows.com/201...kfast-porridge/
http://yumuniverse.com/so...nuts-and-seeds/
itd.itp.

dodatkowo linku o substytutach jakie podałem :
Cytat:
Gryka -//- 1 używaj surowych niełuskanych ziaren gryki;namaczaj tylko 15-45min. (grykę dodawaj pod koniec namaczania owsa; bardzo delikatne i znakomite mleko; poleca się natychmiastowe spożycie, ponieważ w lodówce może nabrać mocnego smaku


pzdr.
 
 
werty
Łamacz Klawiatur


Pomógł: 6 razy
Wiek: 51
Posty: 376
Wysłany: 2015-06-22, 19:12   

cześć stworki bedę kupował ja większe ilości orzechów i innych tam takich wynalzków na gieldzie/targu w berku więć grzecznie pitam ile i jak długo można przechować aby nie przepadlo na amen :mrgreen:
papaki miluchy
 
 
petlik 
Wyższy Stan Ducha



Pomógł: 7 razy
Wiek: 29
Posty: 831
Wysłany: 2015-06-22, 23:02   

Zależy od przechowywania. Ja jak zbieram orzechy (włoskie) jesienią to całą zimę leżą i jest git.
 
 
seb 
Veg przez duże V



Pomógł: 25 razy
Wiek: 72
Posty: 1299
Skąd: Puszcza
Wysłany: 2015-06-22, 23:52   

staram się też robić większe zakupy ziarna - które potem przechowuję w słojach - od zakupu do wyjedzenia partii mija około 3-5 miesięcy. Co jakiś czas wstrząsam słojem i patrzę czy nic tam mi nie wyrosło lub ożyło ;)

W słoikach nie zdarzyło mi się nic przykrego, trzymając w strunówkach dwa razy miałem error.
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2836
Wysłany: 2015-06-29, 12:41   

:sloneczko:

werty cofnij się na 9 str. tematu masz tam zalecane terminy przechowywania orzechów w spiżarni , lodówce i zamrażalniku - korzystaj z wyszukiwarki
http://www.forumveg.pl/vi...tart=120#132754

pzdr.
 
 
werty
Łamacz Klawiatur


Pomógł: 6 razy
Wiek: 51
Posty: 376
Wysłany: 2015-07-02, 19:51   

dobra dobra już nie chce mi się korzystać z wyszukiwarki

ale do rzeczy kupiłem płtki owsiane ale jakieś nie tege w smaku byli bardzo dawno nie jadłem chciłaem sobie przypomnieć smak a tu taki prezenciulo co to moglo być,termin spoko był
 
 
Shinizzle 
Mały Veg


Posty: 13
Skąd: Malaga/Szczecin
Wysłany: 2015-09-28, 15:13   

Mam pytanie: wczoraj udało mi się nazbierać trochę na dziko migdały, praktycznie prosto z drzewa. Problem polega na tym, że nie mam pojęcia, jak je wyłuskać ze skorupek, w których się znajdują...

Czy ktoś z Was spotkał się z tym i wie, jak wydobyć pyszny środek?
_________________
Dandelions - someone see a weed, someone a wish.
 
 
franek 
Veg Dojrzały


Wiek: 28
Posty: 55
Skąd: Łódź
Wysłany: 2015-11-29, 20:21   Szybko psująca się jaglana

Elo,

zauważyłem że za każdym razem gdy kupuję kaszę jaglaną w bardzo szybkim czasie(ok1miech) mi się psuje. Nie wiem z jakiego powodu. Trzymam ją w zamkniętym plastikowym wiaderku (takim 5L po kapuście) czy wiecie z jakiego powodu to może być? Temperatura 16 stopni, wiaderko wydaje się szczelne i jest na zatrzask. Macie jakiś pomysł z jakiego powodu to może być? Powiedzcie mi też ile wam wytrzymuje jaglana i jak ją przechowujecie?

Pooozdro - Franek
 
 
Melania 
Łamacz Klawiatur



Pomogła: 7 razy
Wiek: 46
Posty: 369
Wysłany: 2015-11-29, 22:15   

Ja trzymam w dużym słoiku po kawie. Długo wytrzymuje, chyba że mole się zalęgną. Większość rzeczy - mąki, nasiona, orzechy, płatki, strączki - trzymam w słoikach i jest ok.
 
 
orzechova 
Guru Veg
żółtodziób



Pomogła: 54 razy
Wiek: 29
Posty: 4939
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2015-11-30, 10:28   

ja też mam w słoiku, a czasami w takich woreczkach ryżowych jak kupię w biedrze. Stoi i stoi i nic się z nią nie dzieje. Jak objawia się zepsuta kasza? Może zjadam zepsutą i nie wiem :mrgreen:
_________________
kiełkuj zielonym do góry! :)
 
 
Miła Gosia 
Veg Do Potęgi
eko pedał



Pomogła: 28 razy
Posty: 2290
Skąd: bywało się tu i tam
Wysłany: 2015-11-30, 11:10   

Kasza jaglana zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które są nietrwałe i z czasem jełczeją. Ja bym obstawiała, że to jest przyczyną psucia. Można spróbować trzymać kaszę w lodówce, tak jak olej czy zmielone siemię lniane, które też trzeba w taki sposób chronić przed utratą cennych omeg.
_________________
https://cerebrumvomitans.wordpress.com
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2836
Wysłany: 2015-11-30, 12:44   

:sloneczko:

Przyczyn może być wiele : nasiona mogły być już zawilgocone lub są po prostu przeterminowane lub zakażone jakimś grzybem, wiaderko jakie przesypujesz nasiona nie jest przeznaczone do żywności lub jest nieszczelne, taki plastik po kapuście to niezbyt dobra opcja.

Gdy robale się pojawiają to jajeczka mogły być złożone wcześniej.

werty-jeśli nie dostała się jakaś substancja obca z zewnątrz to po prostu produkt był zjełczały-temperatura ( związki karbonylowe ), ew. gorzki - powoduje wilgotność{ produkty polimeryzacji), przyczyny mogły już nastąpić na etapie zakładu przetwarzającego owies lub opakowanie było dziurawe itd.

Najlepsze do przechowywania to szkło np.: klasyczne słoiki - gdy korzystamy na bieżąco lub słoiki próżniowe - większe ilości na zapas.
Na bieżąco można trzymać w szafce, gdy przechowujemy dłuższy okres to chłodniejsze pomieszczenia, lodówka, chłodnia, zamrażalka - zależy na jaki termin - było już na ten temat.

pzdr.
 
 
tigzi 
Mały Veg


Posty: 8
Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2016-01-08, 16:13   

A czy kiełkowanie ziaren zbóż pozbawia ich także innych substancji antyodżywczych- LEKTYN?
 
 
Comineve 
świerzak

Posty: 1
Skąd: śląsk
Wysłany: 2017-12-22, 18:58   Chciałbym zamoczyć

Witam,
mam prośbę o informację czy mógłby mnie ktoś nakierować na następujące informacje odnośnie
    a) słonecznika:
    -ile trzeba go namaczać
    b) niełukanych pestek dyni:
    -czy namaczać je w tych białych skorupkach, czy też najpierw je wyłuskać
    -ile trzeba je namaczać



Pragnę równie zapytać, czy podczas takiego moczenia należy zmieniać wodę i jaka woda do namaczania jest najlepsza (bezpośrednio z kranu, przegotowana)?

Z góry przepraszam, jeśli informacja jest już na forum dostępna, jednak w moim przypadku szukanie nie przyniosło zadowalających efektów.
Pozdrawiam serdecznie i również z góry dziekuję za wszelką udzieloną pomoc
_________________
Pozdrawiam,
Longin Kamiński
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group