Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Orzechy, nasiona i cała reszta
Autor Wiadomość
gregus
Veg Niebanalny



Wiek: 34
Posty: 93
Wysłany: 2010-11-03, 07:56   

Dzięki Krzysztof..

Chciałbym jeść kaszę jaglaną z wielu powodów ;) Czy taką kaszę można jeść bez gotowania? Załóżmy, że ją przez noc namoczę a potem zmielę dodam jakiś dziwnych rzeczy i zjem;) Czy takie coś będzie się trawić równie dobrze jak gotowana? Czy może skoro nie ma enzymów to gotowana jest lepiej przyswajalna?
 
 
xsurawkax 
Veg nad Vegami


Pomógł: 1 raz
Posty: 189
Wysłany: 2010-11-03, 14:56   

nie jestem ekspertem ale jak coś nie ma enzymów to nie znaczy zę lepiej od razu ugotować, bo podczas gotowanie powstają różne nieciekawe substancje chemiczne. Głównie szkodliwe. Tak mi sie zdaje
_________________
www.surawka.webd.pl - wciąż rosnąca baza info o surowej diecie. ZAPRASZAM!!!!
 
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2891
Wysłany: 2010-11-03, 22:12   

WITAJ :sloneczko:

Możesz spożywać jaglaną na rożne sposoby na surowo np. w taki sposób
'Substytuty mleka zrobione z kiełków owsa oraz innego zboża i orzechów"
http://www.surawka.republika.pl/O3.htm


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :sloneczko: :bye:
 
 
bausha
świerzak

Posty: 1
Wysłany: 2010-12-05, 11:12   moczenie kaszy

Posiada ktoś wiedzę czy można jeść moczoną kasze (gryczaną, orkiszową) oczywiście po dokładnym opłukaniu , ekologiczną wysokiej jakości. Aha no i ryż.
 
 
Jędruś 
Veg przez duże V



Pomógł: 35 razy
Posty: 1630
Skąd: Ziemia Ognista
Wysłany: 2010-12-05, 11:46   

Witam Bausha

Można jak najbardziej.

Najlepiej zakupić całe ziarna gryki, orkiszu, prosa, i zamoczyć, lekko podkiełkować.
Mają wtedy większą wartość odżywczą od kasz.

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
NO :spam:
 
 
edzia
Mały Veg


Posty: 4
Wysłany: 2010-12-05, 19:15   moczenie kaszy przed ugotowaniem?

Hej, pytania od laiczki, więc wybaczcie, jeżeli spytam o oczywistości:

1. czy jeżeli docelowo chcę jednak jeść kaszę UGOTOWANĄ, to wcześniejsze moczenie też ma sens?
2. jeżeli tak, to jak i jak długo?
3. i czy trzeba zmienić wodę przed gotowaniem, czy wystarczy, że się moczyło?

4. i jeszcze pytanie o orzechy brazylijskie: mój endo zaleca mi jedzenie orzechów, i właśnie moczonych ["niech pani nie je niemoczonych!"]. A tu gdzieś czytałam, że brazylijskich się nie moczy, więc już nie wiem. Zaznaczam, że to Was mam za specjalistów ;-) oczywiście w kwestii moczenia czy też niemoczenia.
 
 
spider 
Veg Niebanalny


Posty: 86
Wysłany: 2010-12-05, 20:02   

Moczenie ziarna ZAWSZE ma sens, nieważne czy się chce zjeść je na surowo czy potem ugotować. W tym przypadku namoczenie kaszy (wystarczy 2-3 godziny jak nie masz czasu, ale im dłużej tym lepiej, np. całą noc) poza swoimi "normalnymi" zaletami (likwidacja antypożywek itp.) sprawi, że nie będziesz musiała jej długo gotować, wystarczy, że przez 2-3 minuty doprowadzisz ją do wrzenia, a potem owiniesz garnek w jakiś koc,ręcznik itp. i pozwolisz jej "dochodzić" przez 30 minut. Nie musisz zmieniać wody, w której moczyłaś kaszę.

Co do orzechów to zawsze powinnaś je namaczać (8-10 godzin). Nie widzę powodu, dla którego brazylijskie miałyby stanowić odstępstwo od tej reguły:),pozdro.
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2891
Wysłany: 2010-12-11, 10:44   

WITAJ Busha :sloneczko:


Możesz zerknąć też tutaj :
http://www.forumveg.pl/po...arka-vt2243.htm
http://www.forumveg.pl/py...44,45.htm#76322

Odnośnie ryżu - link ponad twoim postem np.: w postaci mleczka - oczywiście możesz moczyć pełnoziarnisty ryż o wiele dłużej .

Co do 100% surowości brazylijskiego - to tak nie do końca - zależy z jakiego pochodzą źródła - ale i tak jakiekolwiek są godne polecenia ( selen i wiele innych "ciekawostek" )
szerzej w wątku :
http://www.forumveg.pl/or...t2230.htm#61893


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :sloneczko: :bye:
 
 
edzia
Mały Veg


Posty: 4
Wysłany: 2010-12-11, 21:04   

dzięki za info. To ja dalej z pytaniami podstawowymi. Pozwólcie, że jeszcze podrążę temat moczenia kasz i innych:
Czy jeżeli taką kaszę albo soczewicę moczę, to wcześniej trzeba przelać (zalać?) ją wrzątkiem? żeby np. wypłukać jakieś syfy czy jakieś pleśnie - no sama nie wiem co.

Czy wystraczy przepłukać zimną wodą i potem moczyć też w zimnej?
 
 
Elizeusz 
Ostoja Wiedzy
Elizeusz



Pomógł: 2 razy
Wiek: 37
Posty: 420
Skąd: kraków
Wysłany: 2010-12-12, 10:02   

Wymyj zimną woda a potem mocz odpowiednia ilość czasu.
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2891
Wysłany: 2010-12-26, 10:47   

WITAM :sloneczko:

Ryż można moczyć nawet kilkanaście dni
http://en.wikipedia.org/w...aration_as_food
Cytat:
Raw, wild, or brown rice may also be consumed by raw-foodist or fruitarians if soaked and sprouted (usually 1 week to 30 days);


Chodzi o kiełkowanie brązowego ryżu tzw.Germinated Brown Rice (GBR) lub GABA rice.
W Japonii dobrze wiedzą o zaletach skiełkowanego ryżu i można tam zakupić gotowe produkty - skiełkowany ryż zapakowany na dwa sposoby : na sucho lub mokro. ( w linku poniżej m.in. tabela z analizą porównawcza rożnych odmian ryżu przed i po skiełkowaniu
szerzej :
http://www.hatsuga.com/DOMER/english/en/GBRRB.html
Cytat:
The basic procedure to prepare GBR is; first select good brown rice to germinate; second, soak it for some 20 hours in warm water at around 30 to 40 degrees in Celsius or longer with cooler temperature; changing water a few times depending on smell being developed during the soaking; wash it lightly before cooking...
.. GBR producing companies pack it into two types; dry and wet...




POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :sloneczko: :bye:
 
 
gregus
Veg Niebanalny



Wiek: 34
Posty: 93
Wysłany: 2011-01-05, 15:35   

1.Czy łuski takiej lekko skiełkowanej gryki nie są przypadkiem twarde? To samo pytanie mam odnośnie prosa.

http://www.evergreen.pl/n...lki-p-1573.html

2.Kiełkował ktoś z was amarantusa, lub moczył i jadł na surowo?

3.Czy 100g lekko skiełkowanego ziarna (gryki, prosa, amarantusa) lub namoczonego można traktować jako posiłek, czy może to za dużo witamin:)?
Ostatnio zmieniony przez gregus 2011-01-05, 15:44, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Jędruś 
Veg przez duże V



Pomógł: 35 razy
Posty: 1630
Skąd: Ziemia Ognista
Wysłany: 2011-01-05, 23:32   

Gregus, w pełnych pokarmach naturalnych nie za dużo witamin, przedawkować można witaminami z suplementów syntetycznych.
Kiełki powinno się mechanicznie dobrze rozdrobnić, aby polepszyć strawialność i wchłanialność pożywienia.

Wszystkie podane rodzaje nasion kiełkowałem.
Trzeba wszystko przepuścić przez zgniatarkę.

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty.
NO :spam:
 
 
gregus
Veg Niebanalny



Wiek: 34
Posty: 93
Wysłany: 2011-01-06, 09:07   

Jędruś napisał/a:

Kiełki powinno się mechanicznie dobrze rozdrobnić, aby polepszyć strawialność i wchłanialność pożywienia.

Wszystkie podane rodzaje nasion kiełkowałem.
Trzeba wszystko przepuścić przez zgniatarkę.


Dokładnie o tym myślałem, żeby zalać troszeczkę wodą i w blenderze zmiksować.

Przymierzam się właśnie do wprowadzenia większej ilości surowizny w mojej diecie i tak właśnie sobie zbieram informacje na ten temat. Mam nadzieję, że mi dostarczy więcej energii, bo ostatnio jestem jakiś wyczerpany fizycznie i mentalnie;)
Ostatnio zmieniony przez gregus 2011-01-06, 09:08, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
gregus
Veg Niebanalny



Wiek: 34
Posty: 93
Wysłany: 2011-01-07, 20:02   

Jędruś, mógłbyś się podzielić informacją na temat smaku ww. kiełków i które Ci najlepiej smakują?

Nadal się zastanawiam nad tą łuską gryki, bo nie chciałbym kupić ziarna którego nie będę mógł potem zjeść. Jadłeś takie moczone z łuską?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group