Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytania Pytania Pytania
Autor Wiadomość
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2870
Wysłany: 2011-02-09, 12:59   

WITAJ Aśkaeddie :sloneczko:

Ciągłe uczucie głodu może mieć wiele przyczyn m.in.:
http://www.forumveg.pl/ci...7,15.htm#100280

Duży wpływ na sytość ma podgrzewanie :
Surowe, niegotowane pożywienie w zimie
http://www.surawka.republika.pl/ArtrawgN37.htm
PODGRZEWANIE OŻYWIONEJ ŻYWNOŚCI
http://www.surawka.republika.pl/PL5.htm

Zimą zwiększa się łaknienie na pokarmy zwłaszcza u osób aktywnych , itp.itd.

Trzeba pamiętać także o przyczynach natury psychologicznej związanej np.: z emocjami .


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :sloneczko: :bye:
 
 
Stuteley 
Mały Veg


Wiek: 26
Posty: 11
Skąd: Żędowice
Wysłany: 2011-03-04, 20:07   

Witam
Piszę z pytaniem, jak to jest z łuskanymi pestkami dyni i słonecznika ? Czy obłuskane tracą na wartości odżywczej i są gorsze od tych w łupinie, które łuskamy sami przed moczeniem ?
Czy dłuższe leżenie bez łupiny im szkodzi ?
 
 
 
Jędruś 
Veg przez duże V



Pomógł: 35 razy
Posty: 1624
Skąd: Ziemia Ognista
Wysłany: 2011-03-05, 00:02   

Stuteley

Najlepszym miejscem na przechowywania nasion to zamrażalnik lub zamrażarka (poniżej -5 st. C). Ta metoda jest stosowana na wielką skalę w bankach nasion. Wtedy nie ma problemów z pleśniami i bakteriami.

W temperaturze pokojowej nasiona powinno się przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach typu słoje, pojemniki na wodę. Wtedy jest pewność że szkodniki nie zaatakują.

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty.
NO :spam:
 
 
Stuteley 
Mały Veg


Wiek: 26
Posty: 11
Skąd: Żędowice
Wysłany: 2011-03-05, 13:26   

Dziękuje za odpowiedź.
Ale mi chodzi głownie o to czy jeżeli te obłuskane nasiona leżą jakiś czas na półce w sklepie, to czy nie tracą na wartości odżywczej ? Np. czy zawarte w nich oleje nie ulegają utlenieniu, albo nie jełczeją ?
 
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2870
Wysłany: 2011-03-05, 22:47   

WITAJ :sloneczko:

Tak jak piszesz tracą szybciej itd im dłużej działa na nie światło , wysoka temp. i tlen.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Je%C5%82czenie

Możesz np. porównać smak pestek dyni , słonecznika wyłuskanych bezpośrednio z już obłuszczonymi z foliowego opakowania - łatwo odróżnić - duża cześć jest gorzkich itd.

Przykładowo orzechy włoskie łuskane szybko jełczeją a dodatkowo gdy nasiąkną wilgocią łatwo pleśnieją.
Trochę wolniej jełczeją laskowe .

Bardzo dobrze gdy producent łuskanych produktów od razu "pakuje" do próżniowych opakowań ale i tak po otwarciu powinny być zamykane do szklanych pojemników albo szybko wykorzystywane. .
Jednak najlepsze są pozbawiane łupin tuż przed konsumpcją.

Trzeba brać pod uwagę skąd pochodzą nasiona ,orzechy .

np.:łuskane włoskie najczęściej nie są już surowe co spowodowane jest procesem łuszczenie i restrykcyjnymi przepisami odnośnie bakterie E.coli np. : w Usa.
Orzechy są na początku zanurzane w gorącej (niemal wrzącej) wodzie albo podawane działaniu pary wodnej. Temperatura, której poddawane są orzechy musi być wystarczająco wysoka aby zniszczyć bakterie.
Następnie orzechy są łuskane ze skorupek, jądra są oddzielane i ponownie suszone w ciepłym powietrzu.


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :sloneczko: :bye:
 
 
Stuteley 
Mały Veg


Wiek: 26
Posty: 11
Skąd: Żędowice
Wysłany: 2011-03-14, 18:32   

Witam
Dzisiaj mam pytanko o ekologiczne warzywa i owoce.
Wszyscy zwolennicy i guru witariańskiego stylu życia trąbią i radzą żeby jest wyłącznie, albo przynajmniej w większości ekologiczne warzywa i owoce. A co jeśli ja nie mam dostępu do takiej żywności ? Mieszkam w małej mieścinie, gdzie mamy tylko jeden mały warzywniaczek i nie ma tak eko żywności. Więc jeśli nie będę spożywał ekologicznych warzyw i owoców nie będę tak zdrowy i nie osiągnę tego samego co eko-witarianie ? Bo w końcu wiadomo ile różnego świństwa i pestycydów jest w zwykłym sklepowym jedzeniu...
 
 
 
plebejusz 
Mały Veg


Wiek: 26
Posty: 8
Skąd: Mielec
Wysłany: 2011-03-14, 19:38   

Sądzę, że mimo wszystko lepiej jeść te niekoniecznie-eko warzywa, niż całą przetworzoną resztę żywności. Poza tym, skoro mieszkasz w małej mieścinie, to na pewno masz możliwość kupić owoce lub warzywa prosto od rolników. Do tego, możesz hodować trawę pszeniczną - ekologiczne nasiona z pewnością u siebie znajdziesz bardzo tanio, a o lepszą zieleninę (co do której masz 100% pewność, że jest eko) bardzo trudno. No i w sezonie zawsze jest dużo polskich owoców, warto kupować od wieśniaków na ulicach np. zbierane w lesie jagody czy truskawki z własnego ogródka. Staraj się kupować eko na tyle, na ile jest to możliwe i rozsądne, a na pewno wyjdziesz na tym lepiej niż nie robiąc nic ;)
 
 
 
Stuteley 
Mały Veg


Wiek: 26
Posty: 11
Skąd: Żędowice
Wysłany: 2011-03-14, 20:13   

No jakbyś widział co Ci rolnicy sypia na pola i czym opryskują to nie wiem czy chciałbyś kupić ich warzywa... Dzisiaj rolnicy są nastawieni tak by mieć jak najwięcej i jak najwięcej na tym zarobić, nie zważając na to czy to szkodliwe czy nie. Teraz w rolnictwie dominuje chemia i u zwykłego rolnika nie kupisz eko warzyw ani owoców, bo nawet drzewka owocowe są opryskiwane kilka razy w ciągu roku i podsypywane sztucznymi nawozami... A nasion u zwykłego rolnika nigdy bym nie kupił, opryskują je jakimś świństwem przeciw szkodnikom i pleśnią...
 
 
 
plebejusz 
Mały Veg


Wiek: 26
Posty: 8
Skąd: Mielec
Wysłany: 2011-03-14, 20:22   

Powiem szczerze, że mnie zdziwiłeś. Ja np. biorę zboża od znajomych mamy i po ich zawartości widać, że są naturalne - pełno syfu a nawet i robaków, które muszę przebrać przez zasianiem.
Cóż, mimo wszystko podtrzymuję opinię, że lepsze to niż nic. Poza tym możesz spróbować z oczyszczaniem tych produktów preparatem typu Veggie Wash albo wodą z octem. Ale tego już nie sprawdzałem, nie mniej sporo osób poleca.
 
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2870
Wysłany: 2012-03-31, 10:21   

WITAM :sloneczko:

Jeden z użytkowników zadał ciekawe pytanie na p.w. dlatego przenoszę tutaj.
Cytat:
Witaj nie chce zaśmiecać forum a nurtuje mnie jedna sprawa odnośnie kiełków
Otóż jaką długość powinny mieć kiełki aby wyciągnąć z nich to co najlepsze?
Podobno kiełki pszenicy nadają się do spożycia kiedy biały ogonek jest długości ziarna a co z żytem, jęczmieniem, owsem czy soczewicą?
Co się dzieje jeżeli kiełkuje się za długo?
Dzisiaj np jadłem kiełki jęczmienia oraz żyta i oprócz tego "głównego ogonka" z nasion wyrosły jeszcze 3 takie długie po ok 2 cm cienkie. To dobrze czy źle? Spada wartość odżywcza czy juz np jest w nich mniej węglowodanów niż pierwotnie?
Pozdrawiam


Oczywiście wystarczy namoczyć nasiona na 10 - 12 godzin można dłużej .

"jaką długość powinny mieć kiełki aby wyciągnąć z nich to co najlepsze?"
Pszenica - w rożnych źródłach podaje się ,że jak nasionko.
Żyto, Jęczmień , Owies - też jak nasionko .

"nasion wyrosły jeszcze 3 takie długie po ok 2 cm cienkie. To dobrze czy źle?"
Jak smakowo jest ok to nie ma przeciwwskazań.

"Spada wartość odżywcza czy już np jest w nich mniej węglowodanów niż pierwotnie?"
Wartość odżywcza wzrasta .
Także węgl. w 100g kiełków pszenicy jest już ok. 45 g węgl.( 100gr, kiełków to nie to samo co 100g. suchego materiału przeznaczonego do skiełkowania !!! )
pszenica
http://nutritiondata.self...nd-pasta/5750/2
mung
http://nutritiondata.self...products/2333/2
alfa -alfa
http://nutritiondata.self...products/2302/2
więcej kiełków
http://nutritiondata.self...0000000000.html
http://www.sproutkitchen....ion-information

Zazwyczaj kiełki mają wyższe wartości odżywcze niż suche nasiona lub rośliny dojrzałe
Trzeba brać poprawkę na to,że 100gr.suchego materiału to nie to samo co 100gr. kiełków - ( dlatego wychodzi mniej rożnych składników w 100g. kiełków niż 100g.suchych nasion )

Należało by przeprowadzić analizę substancji odżywczych ( wit. , min. itd. ) dla całości skiełkowanego materiału ale wtedy to nie jest już 100g. kiełków .

Możesz przykładowo sprawdzić po kilku dniach wagę wszystkich kiełków (które skiełkowałeś ze 100g suchego materiału ) ,zobaczysz jak duży jest wzrost wagi zależności od rodzaju nasion.

Jeżeli skiełkujesz na raz 100 gr. suchego materiału będziesz miał wszystkiego w mega dawkach ( w kiełkach następuje zwielokrotnione dawki poszczególnych substancji co jest potrzebne dla rozwoju zarodka do czasu aż zapuści korzenie i wypuści liście) .

np. wzrost niacyny przy kiełkach jęczmienia z ok.72mg do 129 ,B2 1,3mg do 8,3 , kiełkach owsa z 11mg do 47, 0,6mg do 12,6 itd.itp. w porównaniu z suchym materiałem ( dla ok. 4 dni kiełkowania ).

W tym miejscu można zerknąć jak wyglądają kiełki słonecznika - ogród Marcina :-)
http://www.forumveg.pl/vi...start=15#117929


:bye:
Ostatnio zmieniony przez krzysztof 2012-03-31, 10:26, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
tigzi 
Mały Veg


Posty: 8
Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2016-01-08, 18:10   

Nie do końca rozumiem z tą wartością odżywczą- czyli jak nastawię 100g suchego ziarna i otrzymam z niego 200g kiełków, to powinnam policzyć ilość makroskładników-czyli białka,tłuszczu, węgli i kalorii wg 100g suchego ziarna, a gdybym chciała ocenić ilość mikroskładników wg 200g kiełków (bo rosną ich ilości)?
Albo inaczej:
100g suchego ziarna będzie miało więcej makroskładników niż 100 g kiełków, ale jednocześnie mniej mikroskładników, czy tak?
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2870
Wysłany: 2016-01-25, 10:23   

:sloneczko:

tigzi - zawsze 100 g suchego będzie zawierało więcej wszystkich składników niż 100 gram kiełków - z tym, że 100g kiełków to nie to samo co 100g suchego ziarna.
W zależności od nasion, ich odmiany, długości kiełkowania, częstotliwości nawadniania itp.itd. skiełkowanie powoduje nawet 2-8- krotny wzrost wagi więc takie porównanie jest mało znaczące, nie ma sensu ( dopiero po zakończeniu procesu kiełkowania można pokusić się o jakieś porównania ).
Dodatkowo w kiełkach związki odżywcze występują w innej formie niż w suchym zianie - to zupełnie inna bajka.
więcej na temat kiełkowania znajdziesz w :
http://www.surawka.webd.p...kiekowanie.html
oraz pozycji:
http://www.forumveg.pl/vi...?t=31755#221608

pzdr.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - manga