Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Blender
Autor Wiadomość
kwintesencja 
Natchniony Veg
weganką ja



Pomogła: 1 raz
Posty: 120
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2011-01-07, 17:35   

czyli tylko zgniatarka tak? ktores roboty kuchenne maja te funkcje? a za te modele Jędrusiu dziękuję, rozejrzę się :)
_________________
jak dorosnę zostanę marlene dietrich
 
 
Elizeusz 
Ostoja Wiedzy
Elizeusz



Pomógł: 2 razy
Wiek: 36
Posty: 420
Skąd: kraków
Wysłany: 2011-01-07, 18:34   

Dobry blender o odpowiedniej mocy 700W lub więcej idealnie załatwi sprawę. Sam używam do moczonego zboża typu pszenica i miksuje na formę pasty czy jogurtu więc no problemo :D
Ostatnio zmieniony przez Elizeusz 2011-01-07, 18:34, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Tomasz Makrela 
Veg przez duże V
pinkg pomg



Pomógł: 1 raz
Wiek: 31
Posty: 1589
Wysłany: 2011-07-06, 02:02   

Chcę sobie kupić młynek do ziaren (mak, siemię, sezam). Tani ma być, dobrze i szybko mielić.

Znalazłem takie coś.

Brać?
_________________
O 3 pojawią się dziczki.
 
 
Anna 
Wyższy Stan Ducha
art of life



Pomogła: 3 razy
Wiek: 35
Posty: 623
Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-07-06, 02:25   

O, ciekawe. Nie mam pojęcia, ale jesli się zdecydujesz, daj znać, czy spełnia wymagania, bo ja mam taką na strychu u mamy.
_________________
chain of fools has no weak link
Ostatnio zmieniony przez Anna 2011-07-06, 02:30, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
ina 
Łamacz Klawiatur



Pomogła: 1 raz
Posty: 273
Wysłany: 2013-03-08, 08:54   

Vegavani organizuje zbiorowe zamówienie Vitamixa. Jeżeli uzbiera się 12 chętnych - cena będzie wynosić 1680 zł.(1000 zł taniej niż u polskiego dystrybutora). Zainteresowani niech piszą do niedzieli na: catering@vegavani.com
 
 
 
Jo_Super 
Wyższy Stan Ducha


Pomogła: 3 razy
Posty: 952
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-03-08, 16:17   

O raju! 1680zł za blender!? :shock:

Ja mam taki za mniej niż 50zł i się sprawdza. Może trochę trzeba ręką się namachać, ale w zasadzie to nie duży problem. 1680zł :shock: ło, jestem w szoku.
 
 
petlik 
Wyższy Stan Ducha



Pomógł: 7 razy
Wiek: 30
Posty: 832
Wysłany: 2013-03-08, 18:37   

Jo_Super napisał/a:
O raju! 1680zł za blender!? :shock:

Ja mam taki za mniej niż 50zł i się sprawdza. Może trochę trzeba ręką się namachać, ale w zasadzie to nie duży problem. 1680zł :shock: ło, jestem w szoku.


Z tego co widziałem / czytałem to Vitamixa nie nazwałbym zwykłym blenderem. Jest to genialna maszyna dzięki której możesz po włożeniu orzechów uzyskać masło orzechowe o gładkiej konsystencji bez najmniejszych grudek -> nie spotkałem się do tej pory z żadnym blenderem który byłby w stanie coś takiego zrobić. Idę o zakład że i z ziarnem maku nie miałby problemu. Niemniej jednak fajnie jakby jakiś użytkownik (wspomnianego blendera) się wypowiedział gdyż sam planuję (ale to dopiero w bardziej odległej przyszłości) zakup tego cudeńka.
Ostatnio zmieniony przez petlik 2013-03-08, 18:38, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Jędruś 
Veg przez duże V



Pomógł: 35 razy
Posty: 1627
Skąd: Ziemia Ognista
Wysłany: 2013-03-08, 23:58   

Vitamix ma problemy z małymi ziarnami typu mak, chia, amarantus, siemię.
Do takich małych ziaren najlepsze są młynki, zwłaszcza mlynek na mak firmy Porkert

Pełen zestaw to:
Młynek jeden lub dwa elektryczny i ręczny jako zabezpieczenie.
Blender do miksowania
Sokownik (ręczny typu lis na ovoce Porkert 2A – idealny do trawy pszenicznej) i sokownik elektryczny

Wersja luksusowa to wyciskarka typu Green star, Green Angel itp.

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty.
NO :spam:
Ostatnio zmieniony przez Jędruś 2013-03-08, 23:58, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
petlik 
Wyższy Stan Ducha



Pomógł: 7 razy
Wiek: 30
Posty: 832
Wysłany: 2013-03-09, 09:49   

Jak rozumiem jesteś w posiadaniu Vitamixa?
Jeśli tak to mógłbyś napisać w czym się sprawdza w czym zwykły blender (tj. za 50-200zł) nie znalazłby zastosowania? Rozumiem że z uzyskaniem masła orzechowego nie ma problemu? (przynajmniej coś takiego kojarzę z kilku filmików prezentacyjnych). No i tak ogólnie fajnie byłoby dowiedzieć się czy warto inwestować niemałą sumkę na wspomniany sprzęt.
Dodam że przy używaniu najzwyklejszego blendera za 50zł jak do owoców dodam len lub sezam to nie ma problemu z rozdrobnieniem ziaren (gorzej z makiem) więc zakładam że w Vitamixie raczej gorzej by nie było przy takich łączeniach?
Peace
Ostatnio zmieniony przez petlik 2013-03-09, 09:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
yuka66 
Veg nad Vegami



Pomogła: 2 razy
Posty: 224
Skąd: Kopenhaga
Wysłany: 2013-03-09, 17:10   

Vitamix blenduje ziarna sesamu, maku itp dodane do smoothie bez problemu. Jędruś pewnie ma na mysli mielenie na sucho. Ja nie mam dzbanka do suchych produktów, więc się nie wypowiem.
 
 
petlik 
Wyższy Stan Ducha



Pomógł: 7 razy
Wiek: 30
Posty: 832
Wysłany: 2013-03-09, 17:37   

Ogólnie polecasz jak za tą cenę czy doradziłabyś coś tańszego?
+ stosujesz do jakichś nietypowych rzeczy do których nie nadałby się zwykły blender (zakładając że przed Vitamixem miałaś do czynienia z innymi blenderami aby wiedzieć co mam na myśli poprzez zwykły ;) )
 
 
yuka66 
Veg nad Vegami



Pomogła: 2 razy
Posty: 224
Skąd: Kopenhaga
Wysłany: 2013-03-10, 15:00   

Przed vitamix-em miałam kitchen aid i widzę taką różnicę, że vitamix blenduje do naprawdę kremowej konsystencji - nie wyczuwa się żadnych grudek. Dla mnie ma to znaczenie przy robieniu smoothie z zielonymi warzywami np z jarmużem czy przy robieniu mleka migdałowego czy kremu z orzechów nerkowców. Drugie ułatwienie to pałka do popychania bardziej gęstych mas - można to robić bez przerywania blendowania - bardzo pomocne przy robieniu np. serów z nerkowców, past itp.
Czy wart jest swojej ceny? Dla mnie tak, ale myslę, że to zależy od tego, do czego chce się go używać.

Ps.
Trzeba jeszcze dodac, ze bardzo łatwo się go myje, bez żadnego rozkręcania.
 
 
petlik 
Wyższy Stan Ducha



Pomógł: 7 razy
Wiek: 30
Posty: 832
Wysłany: 2013-03-10, 16:17   

Dzięki za informacje -> przekonałaś mnie :sloneczko:
Jako że z funduszami póki co nie bardzo to nie robiłem jakoś specjalnie rozeznania dlatego prosiłbym jeszcze o info co do modelu (pamiętam że będąc na stronie polskiego dystrybutora było tam kilka modeli do wyboru).
Przy okazji zapytam o mleko migdałowe / owsiane /itp. - czy filtrujesz zmielone migdały i czy przy tak drobno zmielonych w ogóle ma to znaczenie?
 
 
yuka66 
Veg nad Vegami



Pomogła: 2 razy
Posty: 224
Skąd: Kopenhaga
Wysłany: 2013-03-10, 17:02   

Ja mam 5200. Nie znam innych i nie wiem jakie są różnice.
Mleka migdałowego nie potrzeba już przeciskać przez szmatkę, jest idealnie kremowe. Owsianego nigdy nie robiłam.
 
 
petlik 
Wyższy Stan Ducha



Pomógł: 7 razy
Wiek: 30
Posty: 832
Wysłany: 2013-03-10, 18:00   

Pozwól że jeszcze trochę pomęczę :D
Jako że kiedyś robiłem mleko migdałowe i zupełnie mi nie podeszło (namoczone przez noc migdały obrane ze skórki i zmiksowane) to chciałem się dowiedzieć czy dodajesz coś specjalnie do smaku czy to może kwestia samego gatunku migdałów / ew. preferencji smakowych? No i jeszcze sprawa proporcji migdałów do wody.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group