Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Blender
Autor Wiadomość
Gemma 
Łamacz Klawiatur
Nie wierzcie temu!



Pomogła: 4 razy
Posty: 355
Wysłany: 2013-12-08, 20:32   

Faktycznie, blender prosi się o płyn.

Widziałam (gdzieś w necie) maszynkę przykręcaną do blatu, wyglądającą jak do mięsa, tylko na wyjściu było takie, jakby koliste żarno, jak w młynkach do pieprzu. Działała na zasadzie rozcierania a nie rozcinania jak blender.
W takiej to możnaby nawet mąkę robić. Może warto poszukać?
 
 
yarosh1980 
Ostoja Wiedzy



Wiek: 38
Posty: 567
Skąd: Katowice
Wysłany: 2013-12-08, 20:32   

Najlepiej do takich niekremujących się orzechów użyj maszynki do mielenia mięsa, np Zelmer. Przepuść przez maszynkę, potem to co wyjdzie jeszcze raz wrzuć, potem znowu to zmiel. Aż utworzy się piękna, bardzo drobniutka mąka z orzechów, taka bez grudek. Powinno pomóc.
 
 
Gemma 
Łamacz Klawiatur
Nie wierzcie temu!



Pomogła: 4 razy
Posty: 355
Wysłany: 2013-12-08, 20:37   

He he, sama robiłam mąke w maszynce do mięsa. Z suchych ziaren ciecierzycy. Ręcznie kręciłam. Jak to mówią - hardcore, chyba :lol:
 
 
petlik 
Wyższy Stan Ducha



Pomógł: 7 razy
Wiek: 30
Posty: 850
Wysłany: 2013-12-08, 21:51   

Z maszynką do mielenia kiedyś robiłem ale to wciąż nie to. W młynku (elektrycznym) wychodzi to co trzeba ale w ten sposób idzie młynek spalić (ostrza się zaczynają blokować przy kremowej konsystencji). Pierwsze lepsze co znalazłem na YT (nie to nie maszynka do masła o której wcześniej wspomniałem ale też zajebiaszcze):
Kod:
http://www.youtube.com/watch?v=9M2j5xl1Eqc

W sumie przejrzałem tak na szybko (początek i koniec :lol: ) ale chyba nic poza orzechami nie trafiło do tego food processora

Zaraz sobie wygugluje co to jest ten food processor i za ile idzie dostać
Ostatnio zmieniony przez petlik 2013-12-08, 21:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Gemma 
Łamacz Klawiatur
Nie wierzcie temu!



Pomogła: 4 razy
Posty: 355
Wysłany: 2013-12-09, 10:34   

To co jest w podanym linku, to zwykły blender, tyle że nie kielichowy. Mam taki i wykorzystuję do robienia mlek roślinnych. Dawno temu robiłam w nim pasztety. Szeroki pojemnik i duże płasko ułożone ostrza zapewniają wygodne blendowanie dużych ilości wsadu, dlatego tak ładnie mielą się orzechy na filmie. Nie zapowietrza się bo jest szeroko i płasko, a nie wąsko i wysoko. Cała tajemnica.
 
 
petlik 
Wyższy Stan Ducha



Pomógł: 7 razy
Wiek: 30
Posty: 850
Wysłany: 2013-12-09, 11:34   

Ano. Pytanie jak z awaryjnością przy robieniu takich rzeczy (czy kremowa konsystencja nie sprawi że coś się przepali) i czy noże nie stępią się zbyt szybko (choć pewnie robiłbym z namoczonych orzechów / migdałów).
 
 
yarosh1980 
Ostoja Wiedzy



Wiek: 38
Posty: 567
Skąd: Katowice
Wysłany: 2013-12-09, 12:56   

petlik napisał/a:
i czy noże nie stępią się zbyt szybko

nożyki wcale nie muszą być ostre do tego celu. Jeśli na początku są bardzo ostre, to oczywiście się stępią, ale tylko do pewnej granicy. Potem są mało ostre przez cały czas, ale to nie zmniejsza jakości mielenia. Nożyki mogą być nawet tak tępe jak nożyki w młynku do kawy, ale rezultaty mogą być lepsze niż gdyby noże były ostre. Pod warunkiem że silnik jest silny, daje szybkie obroty i nie wymięka z czymś gęstym.
To analogiczne jakbyś w powietrzu uderzył jabłko ostrzem siekiery - rozdwoi się tylko na dwie części. Jeśli w jabłko walniesz deską - jabłko rozdzieli się na dużo drobniejsze kawałki. To samo można zastosować do orzechów w blenderze. To jest ta przewaga szybkiego miażdżenia nad siekaniem.
Ostatnio zmieniony przez yarosh1980 2013-12-09, 13:00, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
petlik 
Wyższy Stan Ducha



Pomógł: 7 razy
Wiek: 30
Posty: 850
Wysłany: 2013-12-09, 16:21   

True. Czyli pozostaje kwestia wytrzymałości silnika co jest raczej kwestią indywidualną danego modelu.
 
 
yarosh1980 
Ostoja Wiedzy



Wiek: 38
Posty: 567
Skąd: Katowice
Wysłany: 2013-12-09, 16:49   

Moc silnika i wydajność można "poprawić" poprzez użycie 2-ramiennego ostrza zamiast 4-ramiennego. Jeżeli ostrze ma 4 nożyki, to silnikowi dużo trudniej napędzać takie ostrze, bo jest ono dwukrotnie bardziej obciążone zawartością kielicha. Przez to blender kręci się wolniej, a męczy szybciej.
Polecam więc przystawki do mielenia kawy i orzechów. Takie przystawki z 2-ramiennym nożykiem mają np blendery Philips lub Electrolux.
 
 
yarosh1980 
Ostoja Wiedzy



Wiek: 38
Posty: 567
Skąd: Katowice
Wysłany: 2013-12-13, 19:44   

petlik napisał/a:
I to jest ten ból - pytanie czy są blendery które bez wody sobie poradzą czy lepiej szukać osobnego sprzętu (jak maszynka do masła z orzechów ale takie cuda to tylko w hameryce)

Polecam ja tobie blender, a właściwie rozdrabniacz/siekacz ARDO o mocy 750 W. Sam sobie taki kupiłem kilka dni temu na allegro. Jest fabrycznie NOWY i kosztuje tylko 18 zł ! Osiemnaście! Kiedyś był wart kilka stówek, ale nie schodził, więc teraz sprzedawcy chcą się za bezcen pozbyć egzemplarzy, które u nich leżą niesprzedane. Powinien sobie poradzić z tymi niekremowymi orzechami, bo ma szeroki pojemnik i szerokie ostrza. Zresztą już po samej cenie powinieneś się na niego skusić. Tutaj aukcja:
http://allegro.pl/show_item.php?item=3785833376
A tu zdjęcia. Zrobiłem też przy butelce wody 1,5 l, żeby można było widzieć rozmiar blendera:

Ostatnio zmieniony przez yarosh1980 2013-12-13, 19:55, w całości zmieniany 5 razy  
 
 
petlik 
Wyższy Stan Ducha



Pomógł: 7 razy
Wiek: 30
Posty: 850
Wysłany: 2013-12-14, 01:50   

Toż to w uj małe i trzeba było by na n razy ładować żarcie. Myślę że skuszę się na ten blender co podlinkowałem z nim filmik - kwestia modelu pozostaje do wyboru - ew. uzbieram na wyciskarkę do soku bo w tych też ponoć są funkcje do robienia masła orzechowego (a wtedy będzie to chyba na zimno bez wyniszczenia enzymów - tj. skoro soki tak się robi to i chyba inne rzeczy na tej samej zasadzie)
 
 
franek 
Veg Dojrzały


Wiek: 29
Posty: 55
Skąd: Łódź
Wysłany: 2013-12-14, 21:16   

elo yarosh1980!

Zaciekawiłeś mnie tym rozdrabniacz/siekacz ARDO o mocy 750 W. Nie wiem czy go kupować czy nie. Zobacz i napisz z jakim ziarnem sobie radzi.
Sprawdź:
Siemię lniane
Dynie
niełuskany słonecznik
sezam
mak

Napisz przy okazji czy łatwo się myje.

yo
 
 
yarosh1980 
Ostoja Wiedzy



Wiek: 38
Posty: 567
Skąd: Katowice
Wysłany: 2013-12-14, 23:14   

Dynię i słonecznik powinien dobrze zmielić na pastę, ale siemię lniane, sezam i mak to raczej wymagają innego rodzaju ostrza - takiego jak młynek do kawy, wtedy zmielą się na konsystencję mąki, czyli bardzo drobno. Ale zwykły młynek do kawy jest za słaby. Musiałbyś kupić blender kielichowy z małą przystawką do mielenia kawy i orzechów. A w tym blenderze Ardo - len, sezam i mak też byś mógł zmielić, ale tylko na mokro, czyli z dodatkiem wody. Bo na sucho będą się tylko ślizgać po ostrzach.
Zresztą ja w tym blenderze mielę tylko na mokro - mokry owies z bananami i mokre siemię lniane z jogurtem. Wychodzi z tego potem półpłynna masa, doskonale zmielona na jednolitą konsystencję bez żadnych kawałeczków. Ten blender ma ostrze INOX AUTOMAT SUPER SPEED.
Jeśli chodzi o wyjmowanie gotowej masy, to ja pierw ją wylewam do innego naczynia, a potem palcem przejeżdżam po wnętrzu i elegancko wybieram resztę.
 
 
seb 
Veg przez duże V



Pomógł: 25 razy
Wiek: 73
Posty: 1299
Skąd: Puszcza
Wysłany: 2015-02-25, 13:58   

Jeśli polecałem kiedyś blender firmy Braun - to dziś z racji drobnej reklamacji za którą chcą pieniążki - serdecznie odradzam :)

Tak się nie robi dobrej marki, że kupujesz coś z lepszej półki a dostajesz ciulowaty serwis! W zasadzie żaden serwis - a punkt cżęści zamiennych!
Używałem go według instrukcji, padła część plastikowa. Nie z mojej winy.

Fak it!

blendery i inne produkty BRAUN - ODRADZAM ;-)

DSC02899.jpg
Plik ściągnięto 37 raz(y) 150,09 KB

 
 
petlik 
Wyższy Stan Ducha



Pomógł: 7 razy
Wiek: 30
Posty: 850
Wysłany: 2015-02-25, 14:49   

Ja od dłuższego czasu korzystam z ręcznego blendera (z racji tego iż ciężko upchać 10+ bananów, pół litra płynu + dodatki do większości kielichów standardowych blenderów) Kenwood HB710P (teraz jest już chyba wersja 714 czy nawet 715 dostępna na rynku). Dosyć szybko go spaliłem (trochę za bardzo szalałem z początku) niemniej jednak w serwisie wymienili mi od ręki. Ogólnie chwalę sobie - jeśli nie szalejemy z czasem użytkowania to sytuacje jak ta wspomniana nie powinny się nam przytrafiać. Ostrza metalowe dzięki czemu nie ma obaw, że siekając twardsze składniki coś się ułamie. Cena jeśli nie celujemy w najnowszy model także przystępna.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - opowiadania