Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: taffit
2007-09-16, 21:32
Co na grilla?
Autor Wiadomość
eliwinter 
Guru Veg
wu-wei



Pomogła: 21 razy
Wiek: 45
Posty: 5353
Skąd: z dziupli
Wysłany: 2013-09-05, 12:20   

orzechova napisał/a:
eliwinter napisał/a:
kotlety sojowe ugotowane w wodzie z przyprawami


ja raz zrobiłam kotlety, i wyszły mi bryłki węgla :( Twoje się udały? może dam im drugą szansę :)


grilluj szybko gdy żar jest dość mocny - najlepiej bez pokrywy
zdejmuj gdy tylko zaczynają się rumienić
zajrzyj TUTAJ
_________________
Zawsze sobie powtarzam: Trzeba patrzeć na światełko w tunelu. Może to nie pociąg jedzie.
weganizm udomowiony
weganizm udomowiony na Facebooku
Inspirujący wykład, który może zmienić Twoje życie - Gary Yourofsky
Ostatnio zmieniony przez eliwinter 2013-09-05, 12:21, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
orzechova 
Guru Veg
żółtodziób



Pomogła: 69 razy
Wiek: 30
Posty: 5398
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2013-09-05, 15:03   

a a, widzisz! za długo moje biedaki się grillowały. dzięki! :)
_________________
kiełkuj zielonym do góry! :)
 
 
miron89 
Mały Veg


Posty: 2
Skąd: Opole
Wysłany: 2014-05-13, 19:01   

ohoho grill to okazja zeby fajnie poszalec! :D w moim menu zawsze sa:

- szaszlyki (zazwyczaj papryka, cukinia, cebula, brokul (marynowane wszystko oczywiscie), panierowany w syropie z agawy i bulce tartej banan pociety w talarki)

- kotlety: z czarnej fasoli, z burakow, z czegokolwiek :D , czasem w opcji burgerowej :)

- kukurydza w kolbie, HIT!

- tosty z 'maslem' czosnkowym (+ew zolty ser gouda VioLife, polecam)

- szparagi (marynowane wczesniej ofc)

- pieczone ziemniaczki (fajny patent to ponacinac ziemniaka i powpychac 'maslo' czosnkowe w te naciecia, do folii alumioniowej i na grilla :) )

Jak sie zrodzi cos jeszcze w mojej glowie to dam znac :)
 
 
 
orzechova 
Guru Veg
żółtodziób



Pomogła: 69 razy
Wiek: 30
Posty: 5398
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2014-07-01, 08:44   

ej ej, w sobotę idziemy na parapetówkę z grillem, dostałam zadanie- przygotować warzywa :) dla 14 osób! Chcę zrobić oczywiście smakowicie i jednocześnie się nie zrujnować. Na pewno będzie cukinia, cebula i pieczary, spróbuję też kukurydzę i chciałabym zrobić burgery, ale mam wątpliwość czy nie będą się rozlatywać na ruszcie.. powiedzcie że nie będą :D i czy trzeba je grillować zawinięte w folię? Warzywka robię na alu tacce, do burgerów też się nada?
_________________
kiełkuj zielonym do góry! :)
 
 
seb 
Veg przez duże V



Pomógł: 25 razy
Wiek: 73
Posty: 1299
Skąd: Puszcza
Wysłany: 2014-07-01, 11:48   

oj to koniecznie majne fetisz
- wrzuc na ruszt cale glowy czosnku w skorupie :)
potem sie samo obierze i wsysasz pojedynczo, jako dodatek do reszty lub uzywasz jak paste/maslo - nieprzyjemnego zapachu brak
14 szt - dla kazdego niech bedzie - jak nie zjedza i tak to wykorzystasz - a prawdopodobnie beda chcieli wiecej;p

- wizualnie miazdzace szaszlyki jak masz czas sie bawic z tym co wymienilas?

-papryka tez da rade w kawalkach lub x14 w calosci z kaszo ryzo ziarnowym wczesniej ugotowanym farszem - bedzie mega bomba i glod pojdzie w zapomnienie

mozesz tez wypelnic zblendowanymi gotowankami z zupy, ktora przed piwem do popicia podacie jako bulionek :D

- w cukiniowe lódeczki tez by mozna bylo cos napchac lub wykalaczka przyczepic do gory, zlamiesz schemat zwyklej zielonej cukinii...

-burgera bym folia w rolade potraktowal dla pewnosci efektu koncowego
bo jaki sie utrzyma to jest do krojenia a jak nie do wrzucenia do misek - oba efekty zamierzone ;p

choc powinno sie utrzymac bo jak w piekarniku robie to temat jest ogarniety solidnie w kupie

ogolnie 14 osob....uuuhhhh - duza ilosc!
zrob super przyprawionego gotowanego ziemniaka - jak obierac znajdziesz w topicu "tips tricks diy" i zycie postym sie stalo - do tego dipy sosowe oleiste, kefir z grzybka, slodkie, kwasne, slone, pieprzne, palace i ziolowe, cebula i wszystko opanowane metoda chlopska ktora kazdy prawie zje :lol:

no i przekaski deserowe dla dziecia i doroslego jablko banan ananas?

udanego parapetowania i pamietajcie o sasiadach ;)
 
 
filifjonka 
Veg przez duże V
powered by plants



Pomogła: 37 razy
Wiek: 31
Posty: 1940
Skąd: dupa
Wysłany: 2014-07-01, 16:59   

Ja miałam wege-grillować na majówkę, ale pogoda była taka, że zostaliśmy w domu i użyliśmy piekarnika :-D
W menu były wege-szaszłyki z przepisu Marty z Jadłonomii, w których znalazło się marynowane wędzone tofu i było tak obłednie pyszne om nom nom, do tego zrobiłam bardzo klasycznie ziemniaki z masełkiem czosnkowym (to można oczywiście zmienić) i bagietki z tymże, oraz ziołami, to były takie zapychacze, ale ogólnie ludzie byli tak nażarci że mi zostało jedzenia :-D
No i wspomniana Marta wrzuciła też przepisy na sosy do grilla, sos BBQ jest tak boski że wszyscy nie-wege koniecznie chcieli przepis; więc zrób ten sos, aby podbić ich serca! http://www.jadlonomia.com...-na-grilla.html Najlepsze w nim jest to, że ja miałam wszystkie składniki w domu poza jednym czy dwoma :-D
_________________
Ostatecznie wszystko, co żyje, ma w środku jakąś kiszkę.
 
 
orzechova 
Guru Veg
żółtodziób



Pomogła: 69 razy
Wiek: 30
Posty: 5398
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2014-07-02, 08:49   

sos już robiłam po trzykroć, będę na weekend robić po raz czwarty ;) )
patent z główkami czosnku jest ciekawy, wypróbuję!
a jadł ktoś kukurydzę z grilla?
_________________
kiełkuj zielonym do góry! :)
 
 
Hate 
Mentor
Pull The Plug



Pomógł: 33 razy
Wiek: 40
Posty: 8390
Skąd: Glasgow
Wysłany: 2014-07-02, 18:40   

Ja. W kolbach, nasmarowana olejem i zawinięta w folię. Można też tym czosnkowym tłuszczem z solą posmarować.
_________________
Tyle rzeczy do zrobienia. Tylu ludzi do zniszczenia.

https://smialezdjeciapatrycji.wordpress.com/

I blog na fb:

https://www.facebook.com/...06096063015461/
 
 
Degon 
Veg przez duże V



Pomógł: 39 razy
Posty: 1497
Skąd: vgvhj
Wysłany: 2014-07-02, 18:50   

Najlepsze są ziemniaczki (nie za duże) w folii każdy jeden zawinięty. Po upieczeniu na grillu rozcięte na krzyż, posolone i z czosnkiem (no i hm… masełko jak dodamy to jeszcze lepsze).
A ten czosnek też na grillu robiony- kładzie się całe główki na grilla, a po upieczeniu jest w konsystencji masła, i do ziemniaczka dajemy.
 
 
Surri 
Żona Admina
Pizdata


Pomogła: 78 razy
Wiek: 33
Posty: 11290
Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-07-02, 19:49   

orzechova, kuku z grilla rządzi. I pieczara <3
_________________
Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!

Połykaj z Surri
 
 
 
czerwony_autobus 
Veg przez duże V



Pomogła: 17 razy
Wiek: 27
Posty: 1686
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2014-07-02, 20:38   

Ja kukurydzę po prostu na ruszt kładę, bez smarowania i foliowania, jest super. No i szaszłyki też, wprost na ruszt, ale mi szkoda folii.
_________________
"Kto oburza się na Hitlera, że traktował narody, które chciało mu się nazwać ''minderwertig'', tak jak my traktujemy zwierzęta, niech nie traktuje sam zwierząt tak jak Hitler ludzi!" - Hugo Steinhaus
 
 
seb 
Veg przez duże V



Pomógł: 25 razy
Wiek: 73
Posty: 1299
Skąd: Puszcza
Wysłany: 2014-07-03, 00:08   

ino można przypalić bez liści/folii jak jest kuku goła,
poza tym w folii się kisi dogłębnie i bardziej przechodzi jak czyms sie natrze...
ale fakt mozna tak i tak
 
 
czerwony_autobus 
Veg przez duże V



Pomogła: 17 razy
Wiek: 27
Posty: 1686
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2014-07-03, 01:19   

E tam przypali, przynajmniej wiadomo kiedy zdjąć.
_________________
"Kto oburza się na Hitlera, że traktował narody, które chciało mu się nazwać ''minderwertig'', tak jak my traktujemy zwierzęta, niech nie traktuje sam zwierząt tak jak Hitler ludzi!" - Hugo Steinhaus
 
 
orzechova 
Guru Veg
żółtodziób



Pomogła: 69 razy
Wiek: 30
Posty: 5398
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2014-07-03, 09:31   

ja mam tak brudny ruszt że bez folii nie ma opcji :mrgreen:
skosztowałabym tej qq, ale nie będę kupować dla 14 osób 14 kolb po 4pln każda, wpierniczę w zaciszu domowego ogródka z nikim się nie dzieląc :twisted:
pieczary też <3 zazwyczaj je grilluję same sobie, ale tym razem mam plan skropić oliwą z pietruszką i czochem.. :)
_________________
kiełkuj zielonym do góry! :)
 
 
Surri 
Żona Admina
Pizdata


Pomogła: 78 razy
Wiek: 33
Posty: 11290
Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-07-03, 12:43   

orzechova, dupnij kolbę na pół. Będziesz takim trochę Jezusem ;)
_________________
Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!

Połykaj z Surri
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - recenzje mang