Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: krzysztof
2015-12-25, 14:52
kiełki gryki
Autor Wiadomość
tigzi 
Mały Veg


Posty: 8
Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2015-10-01, 07:59   kiełki gryki

Chciałam prosić o radę odnośnie kiełkowania gryki, ponieważ zbliża się zima i uznałam je za dobrą alternatywę do warzyw, które w większości niebawem się skończą. Jak kiełkujecie i jaka ilość dziennie jest ''bezpieczna''? U mnie 100g suchej kaszy gryczanej po nocy moczenia i dobie kiełkowania daje ok.180g kiełków gryki. A najważniejsze pytanie- czy kiełki gryki działają alkalizująco? Bo kasza gryczana zakwasza, a kiełki jak sądze nie zakwaszają, ale czy ktoś zna mechanizm tego zjawiska, że kiełki gryki nie posiadają wszystkich negatywnych właściwości zbóż?
 
 
orzechova 
Guru Veg
żółtodziób



Pomogła: 63 razy
Wiek: 30
Posty: 5261
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2015-10-01, 10:16   

w tym temacie nie pomogę, ale mam pytanie- kiełkujesz taką zwykłą, niepaloną kaszę? Bo ja raz kupiłam grykę do kiełkowania ale nie chciało mi się walczyć z tymi upierdliwymi łuskami, więc w końcu zużywałam je do robienia rejuvelacu.
Nie wydaje mi się, żeby jakakolwiek realnie możliwa do zjedzenia dzienna porcja kiełków gryki mogła być w jakiś sposób niebezpieczna, chyba, że byś się nią zakrztusiła ;)
_________________
kiełkuj zielonym do góry! :)
 
 
tigzi 
Mały Veg


Posty: 8
Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2015-10-03, 07:42   

Tak, kiełkuję zwyklą niepaloną białą kaszę gryczaną (nawet nie Bio) Nasiona gryki do kiełkowania są strasznie drogie (opakowanie 90g ok 15zł), a u mnie 1kg kaszy schodzi w niecały tydzień.

Chętnie poznałabym opinię Jędrusa w kwestii kiełkowania kaszy gryczanej/nasion gryki.
 
 
AlinaSowa 
Mały Veg


Posty: 8
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2015-10-22, 14:03   

Dzięki za podsunięcie pomysłu na kiełkowanie nasion gryki. Kiełki gryki nie wykazują działania zakwaszającego, poprzez kiełkowanie stają się lepiej strawne i mają odczyn alkaliczny.
Sama zaraz spróbuję założyć małą hodowlę gryczanych kiełków, dzięki.
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2870
Wysłany: 2015-11-30, 12:55   

:sloneczko:

tigzi już taki temat jest:
Podkiełkowana gryka (tatarka)
http://www.forumveg.pl/viewtopic.php?t=2243#30367

Nasiona gryki(orzeszki gryki) mogą zwiększyć swoją objętość 2-4-krotnie, wszytko zależy od czasu moczenia i kiełkowania i jak obficie zaopatrujesz w wodę.

zerknij dokładnie na temat gryki ( p.roz.74) do :
Kiełki: cudowny pokarm; Steve Meyerowitz.Kompletny poradnik kiełkowania
spis treści:
https://oct-opus.net/product-pol-343-Kielki-cudowny-pokarm-Steve-Meyerowitz.html

pzdr.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - opowiadania