Dlaczego jesteś Vege/a ? - Ja muszę. |
Autor |
Wiadomość |
acuarela
Pilny Veg

|
Wysłany: 2017-04-21, 11:30 Dlaczego jesteś Vege/a ? - Ja muszę.
|
|
|
Witam wszystkich! Dołączam do forum bo mi ciężko w świecie mięso i mlekożerców, tym bardziej, że sama przeszłam na prawie weganizm ( nie powinnam nazywać się weganką bo jajka jem) ze względów zdrowotnych 2 lata temu i moje ostanie półroczne odstępstwo od tego niestety ma fatalne skutki. Nie mam migdałków, mój organizm nie usuwa prawidłowo toksyn - wieprzowiny i wołowiny nie jem już od lat, skusiły mnie wędliny drobiowe a do tego nabiał mocno zaśluzowuje organizm i powracają jak bumerang problemy z zatokami.
Jedno jest pewne - zwykła klasyczna dieta mnie truje, muszę być wege. Wszystko byłoby fajnie gdyby nie ta wieczna tęsknota za jogurcikiem i konserwantem w wędlinie. Wiem, że muszę się tego jakoś pozbyć ale jak wypełnić pustkę po stracie? Naprawdę tak to odczuwa mój organizm- jak wiem, że nie zjem choć raz dziennie jakiejś trucizny to mi smutno.
Pomyślałam, że może mi pomoże poczytanie innych wypowiedzi, zwłaszcza osób, które poświęcają się dla ochrony zwierząt a jeść stricte roślinnie nie muszą - naprawdę podziwiam. A może ktoś tak jak ja nie może a musi. Ogólnie nie uważam że dieta wege jest niesmaczna.
Sama storzyłam kilka przepisów, w tym akurat nie trzeba mnie edukować, jestem po prostu uzależniona od pewnych produktów. Pocieszcie proszę. |
_________________ Take me to the Sun |
|
|
|
 |
orzechova
Guru Veg żółtodziób

Pomogła: 75 razy Wiek: 30 Posty: 5506 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2017-04-21, 11:38
|
|
|
pocieszam :przytul:
próbowałaś roślinne zamienniki wędlin? Niektóre są paskudne, ale można trafić coś dobrego gusta są różne, może warto spróbować?
Jogurciki roślinne są łatwe do ogarnięcia jeśli masz w okolicy większy market typu Auchan czy Leclerc
Uzależnienie można zwalczyć też zmianą sposobu myślenia- skup się na pozytywach [zdrowie, uroda, sława i bogactwo!] a nie negatywach |
|
 |
Surri
Żona Admina Pizdata

Pomogła: 78 razy Wiek: 34 Posty: 11316 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2017-04-21, 11:44
|
|
|
acuarela napisał/a: | wieczna tęsknota za jogurcikiem i konserwantem w wędlinie |
A próbowałaś roślinnych zamienników? Parówki i wędliny polsoi są naprawdę ok. Mielonka sante też daje radę. |
_________________ Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!
Połykaj z Surri
 |
|
|
|
 |
acuarela
Pilny Veg

|
Wysłany: 2017-04-21, 12:44
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi, nie wiedziałam o mielonce sante, może spróbuję ale zamieniać siekierkę na kijek ( chemia z- czy -bez mięsa też mnie truje) nie ma sensu, powinnam zmienić myślenie.
Taka mielonka może jak już będę śnić o tym ( czyli raz w tygodniu max).
I sama czasami się tłumaczę, że to witaminy B12 mi brak - tylko, że jak myślę o kupnie mięsa surowego i przyrządzeniu go samodzielnym to już nie jestem w stanie, a nie daj panie gotować to, mam mdłości natychmiastowe. |
|
|
|
 |
Surri
Żona Admina Pizdata

|
Wysłany: 2017-04-21, 13:09
|
|
|
acuarela napisał/a: | I sama czasami się tłumaczę, że to witaminy B12 mi brak | Ale suplementujesz?
W takiej roślinnej mielonce jest chyba jednak mniej konserwantów i ulepszaczy niż w tradycyjnej. To tylko taka mała sugestia jak zagłuszyć zachciewajki. |
Połykaj z Surri
 |
|
|
|
 |
acuarela
Pilny Veg

|
Wysłany: 2017-04-21, 13:22
|
|
|
nie suplementuję, nie przyswaja mi się, dietetyk poradził dodatkowo wykluczyć pszenicę i cukier i wdrożyć co jakiś czas wątróbkę drobiową - oszaleć idzie |
|
|
|
 |
Surri
Żona Admina Pizdata

|
Wysłany: 2017-04-21, 13:29
|
|
|
To może B12 w formie zastrzyków byłyby rozwiązaniem? |
Połykaj z Surri
 |
|
|
|
 |
acuarela
Pilny Veg

|
Wysłany: 2017-04-21, 13:32
|
|
|
zastrzyki brałam od 5go roku życia- najpierw antybiotyki, potem na serce bo miałam paciorkowca w komorze a potem na korzonki, a teraz wierzę w kiszonki |
|
|
|
 |
Kreator
Ostoja Wiedzy Zbieg Okoliczności

|
Wysłany: 2017-04-21, 13:41
|
|
|
Witaj, a czy ty czasem nie chorujesz na galaktozemie ? |
_________________ ♥ ∞
&
No FoMo
|
|
|
|
 |
acuarela
Pilny Veg

|
Wysłany: 2017-04-21, 13:49
|
|
|
śmiem twierdzić, że za mądra jestem aby taką diagnozę mi wystawić
a skąd takie przypuszczenia? |
|
|
|
 |
taffit
VegAdmin Pieprzony Bad Boy

|
Wysłany: 2017-04-21, 13:56
|
|
|
acuarela napisał/a: | nie suplementuję, nie przyswaja mi się |
a dawki 1000ug lub 2000ug w tabsach? |
_________________ Jadasz rosół z kur wielu? |
|
|
|
 |
Kreator
Ostoja Wiedzy Zbieg Okoliczności

|
Wysłany: 2017-04-21, 13:59
|
|
|
nie no, nie wątpię, niedawno natrafiłem na opis tej przypadłości i tak mi się skojarzyło. Poza tym " często dochodzi do zaburzeń neurologicznych i obniżenia IQ" nie zawsze.
PS, wiem, nie umiem pocieszać ale mogę cię zapewnić że trafiłaś w dobre miejsce. Sam dietetyką zupełnie się nie interesuje ale poprzez samo śledzenie tutejszych tematów moja wiedza nt żywienia drastycznie wzrosła. A zatem - zostań na jak najdłużej. |
_________________ ♥ ∞
&
No FoMo
|
Ostatnio zmieniony przez Kreator 2017-04-21, 14:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
acuarela
Pilny Veg

|
Wysłany: 2017-04-21, 14:10
|
|
|
Taffit, nie sądzę, że pomoże choć spróbować muszę, ale jak to jest, że są ludzie co nie suplementują i dobrze się mają ?? |
|
|
|
 |
orzechova
Guru Veg żółtodziób

Pomogła: 75 razy Wiek: 30 Posty: 5506 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2017-04-21, 14:20
|
|
|
znasz takich ludzi? Wegan? |
|
 |
acuarela
Pilny Veg

|
Wysłany: 2017-04-21, 14:34
|
|
|
tak, mój znajomy Polak z Londynu, twierdzi, że organizm sam mu wytwarza jak się naje kiszonek ( nie wiem skąd je bierze w UK). Czytałam też wypowiedzi w necie osób które twierdzą iż suplementacja to mit, nie biorą i dobrze się mają, jest też teoria o tym, że nasz wątroba jakiś zapas tej wit. przechowuje.
Zdaje się też, że sławna witarianka Joanna prowadząca blog i życie witarianki niczego takiego nie bierze ani jej rodzina |
|
|
|
 |
|