Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Nasiona dyni w diecie sportowca
Autor Wiadomość
Kill Bill 
Veg Dojrzały



Wiek: 36
Posty: 51
Skąd: Liberec
Wysłany: 2017-07-06, 19:09   Nasiona dyni w diecie sportowca

Naprawdę nie lubię ich smaku. Bardziej odpowiadają mi inne nasiona czy orzechy. Jednak nasiona dyni to tani i skuteczny sposób na dostarczenie białka, tłuszczu i wielu innych składników odżywczych. Niektóre z nich podnoszą poziom testosteronu - hormonu, który ma decydujący wpływ na wyniki siłowe, masę mięśniową oraz poziom tkanki tłuszczowej. Tych składników możecie także poszukać w innych produktach żywieniowych, głównie orzechach, nasionach, strączkach i płatkach owsianych.

Składniki odżywcze na które warto zwrócić uwagę

1. Tłuszcz

W 28 g nasion dyni znajdziecie 13 g tłuszczu. Niektórzy weganie popełniają prosty błąd: unikają tłuszczu ponieważ uważają, że w stosunkowo dużych ilościach może być szkodliwy. Jednak jak świat długi i szeroki, najbardziej długowieczni ludzie nigdy nie unikali tłuszczu (ani węglowodanów). Potwierdzono badaniami, że dieta nisko tłuszczowa jest powiązana z niskim poziomem testosteronu.

2. Magnez

28 g nasion dyni pokrywa 42% dziennego zapotrzebowania na magnez. O czym decyduje magnez?

-reguluje aktywność enzymów
-reguluje poziom wielu składników odżywczych w organizmie
-odkryto, że dieta bogata w ten pierwiastek podnosi poziom testosteronu
-bierze udział w tworzeniu ATP, RNA i DNA
-wzmacnia kości i zęby
-relaksuje naczynia krwionośne
-zapobiega udarowi mózgu, atakowi serca i zatrzymaniu krążenia

3. Cynk

W 28 g nasion dyni można znaleźć ponad 2 g cynku:

-bierze udział w tworzeniu i podziale komórek
-wpływa na immunologię organizmu
-ma wpływ na sen i nastrój
-wpływa na czucie smaku i zapachu
-na zdrowie oczu i skóry
-na gospodarkę insulinową
-wpływa na libido u mężczyzn
-jest zaangażowany w produkcję ATP

4. Leucyna

Leucyna to aminokwas, który promuje utlenianie kwasów tłuszczowych. Dba także o niski poziom tkanki tłuszczowej oraz rozwój masy mięśniowej na dwa inne sposoby: podnosi poziom testosteronu oraz jest kluczowy dla anabolizmu białek. Wystarczy spożyć tylko 32,25 g nasion dyni, by dostarczyć 0,71 g leucyny. To tłumaczy dlaczego i weganie mogą mieć znakomite wyniki sportowe.

5. Potas

W 28 g nasion dyni znajdziecie 1/3 dziennego zapotrzebowania na potas:

-utrzymuje organizm w stanie nawodnienia
-wpływa na nerki - zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych
-obniża ciśnienie krwi
-zapobiega utracie masy mięśniowej
-zmniejsza ryzyko udaru
-utrzymuje gęstość kości

Jedno badanie pokazało, że spożywanie 5266 mg potasu dziennie powoduje zachowanie o 1,36 kg beztłuszczowej masy ciała więcej w porównaniu z osobami, które spożywały potasu o połowę mniej.

6. Lizyna

Wspominam o tym aminokwasie, be zewsząd słychać, że na weganizmie człowiek jest skazany na problemy z racji niedoboru tego składnika.

Naukowcy z University of Maryland Medical Center twierdzą, że dzienne zapotrzebowanie na lizynę to 12 mg/kgmc. Więc osoba o wadze 70 kg powinna spożyć tego aminokwasu w ilości 840 mg dziennie. 100 g nasion dyni ma około 1050 mg lizyny, więc nie ma co się obawiać.

Na tej płaszczyźnie mam dużo dobrych wieści i wyraźnie widać, że nie ma co się martwić o niedobory, to raczej produkty od zwierząt mają go w nadmiarze:

-w 198 g gotowanej soczewicy (waga po ugotowaniu) znajduje się 1,25 g lizyny
-w 177 g gotowanej fasoli nerkowatej (waga także po ugotowaniu) jest 1,07 g lizyny
-w 137,75 g gotowanego grochu (i znów waga po ugotowaniu) znajduje się 0,43 g lizyny
-w 30 g suszonych włoskich orzechów znajduje się 0,12 g lizyny (więc w 100 g ok. 0,4 g)
-w 23 g migdałów znajduje się 0,12 g lizyny

To tylko niektóre przykłady. Spożywając żywność bogatą w białko roślinnego pochodzenia zdecydowanie nie należy się martwić o rzekome braki lizyny. Zaś najwięcej jest jej w soi (ze wszystkich produktów roślinnych) - 1,8 g w 172 g gotowańca.

Wartość odżywcza nasion dyni

W 32,25 g nasionek dyni znajdziemy:

-9,75 g białka
-15,8 g tłuszczu
-3,45 g węglowodanów
-180 kcal
-witaminy B, E, K, prowitaminy A
-2,84 mg żelaza (16 % dziennej dawki)
-190 mg magnezu (48%)
-398 mg fosforu (57%)
-261 mg potasu (7%)
-3 mcg selenu (7%)
-2,5 mg cynku (23%)
-0,43 mg miedzi (48%)



Nasiona dyni mają wiele innych zalet prozdrowotnych o których warto pamiętać, nawet gdy się je zjada głównie dla efektów treningowych:

-są bogate w antyoksydanty
-chronią przed rakiem, szczególnie piersi
-chronią prostatę
-obniżają poziom cukru
-są bogate w błonnik
-poprawiają jakość nasienia

Smacznego i...

uściski ♥

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24723948

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8942407

www.todaysdietitian.com/n...121112p50.shtml

www.whfoods.com/genpage.p...odspice&dbid=82

www.medicalnewstoday.com/articles/287212.php

https://authoritynutrition.com/11-benefits-of-pumpkin-seeds/

http://articles.mercola.c...d-benefits.aspx
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - anime


Metody wzmacniania gruntu serwis klimatyzacji Wieliczka instant decision loans Geosyntetyk TRANSPORT IKEA WARSZAWA, TRANSPORT MEBLI Z IKEI, ZAKUPY I TRANSPORT Z IKEI