Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jagody Goji
Autor Wiadomość
Jędruś 
Veg przez duże V



Pomógł: 34 razy
Posty: 1599
Skąd: Ziemia Ognista
Wysłany: 2008-06-05, 14:15   Jagody Goji

Kolcowój, Licyjska jagoda, Goji, Chińska wilcza jagoda

Tłumaczenie artykułu o Wolfberry
http://en.wikipedia.org/wiki/Wolfberry

Uwaga: zmieniono nazwę z Wilczej jagody na Licyjską jagodę albo jagody Goji a to po zapoznaniu się z informacją dotyczącą Linneusza, pomylono dwie rzeczy t.j. pierwszy opis naukowy tego gatunku w literaturze zachodzniej pochodzi z Lycji (płn Anatolia) obecnie Turcja natomiast lycos po grecku oznacza wilk, stąd to nieporozumienie w tłumaczeniu nazwy naukowej nadanej przez Linneusza na nazwy w innych językach europejskich.

Inna nazwa wilcza jagoda jest również nazwą dla śnieżnej jagody (śnieguliczki amerykańskiej), Symphoricarpos occidentalis.
Kolcowój zwyczajny (szkarłatny)
Owoce: Licyjskie jagody
Scientific classification
Królestwo: Plantae
Grupa: Magnoliophyta
Klasa: Magnoliopsida
Rząd: Solanales
Rodzina: Solanaceae
Rodzaj: Lycium

Gatunki: Kolcowój
Lycium barbarum L. (K. zwyczajny lub szkarłatny)
Lycium chinense Mill. (K. chiński)
Lycium halimifolium Mill. (synonym for L. barbarum)
Lycium ovatum Loisel. (synonym for L. chinense Mill. var. chinense
Lycium turbinatum Veill. or Loisel. (synonym for L. barbarum)
Lycium vulgare Dunal (synonym for L. barbarum)

Licyjska jagoda jest pospolitą nazwą dla owoców należących do dwóch blisko spokrewnionych gatunków t.j. Lycium barbarum (Chinese: 寧夏枸杞; pinyin: Níngxià gǒuqǐ) i L. chinense (Chinese: 枸杞; pinyin: gǒuqǐ), dwa gatunki kolcowojów ang. boxthorn należących do rodziny psiankowych Solanaceae (do niej zalicza się również ziemniak, pomidor, kabaczek, pokrzyk wilcza jagoda, papryka oraz tytoń (potato, tomato, eggplant, deadly nightshade, chili pepper, i tobacco). Chociaż obszar pierwotnego występowania jest dokładnie nieznany (prawdopodobnie z Płd-Wsch Europy southeastern Europe do Płd-Zach. Azji southwest Asia), Licyjskie jagody są obecnie uprawiane w wielu rejonach świata [1] Jedynie w Chinach znajdują się znaczące gospodarczo obszary uprawy.
Zgodnie z informacjami Ministerstwa Rolnictwa USA United States Department of Agriculture Germplasm Resources Information Network,[2] ww. nosi nazwę chińskiej wilczej jagody, jagoda goji, i inne
(Chinese wolfberry, goji berry, barbary matrimony vine, bocksdorn, Duke of Argyll's tea tree,[3] or matrimony vine.[4] . Nie zwązane z miejscem pochodzenia tej rośliny powszechnie na rynku żywności ekologicznej używa się nazwy Tybetańska lub Himalajska Goji [5] i to we wszystkich produktach ekologicznych pochodzących od tej rośliny health food .

ZNACZENIE
Gatunek znany w Azji z tego że jest produktem wysoce pożywnym, Licyjskie jagody były używane w tradycyjnej medycynie chińskiej traditional Chinese medicine od 1900 lat wstecz (Gross et al., 2006). Legenda głosi że jagody były używane znacznie wcześniej t.j. związana z legendarnym Pierwszym Imperatorem Chin t.j. Shen Nung (Shennong), mitycznym ojcem rolnictwa, znawcy ziół żyjącym w przybliżeniu 2800 lat pne.

Począwszy od 21 stulecia n.e. w Stanach Zjedniczonych i innych krajach rozwiniętych szybko uznano wysokie wartości dietetyczne Licyjskiej jagody nutrient oraz bogactwo wysokiej jakości przeciwutleniaczy antioxidant wzbogacając listę produktów konsumpcyjnych. Tego rodzaju szybki rozwój komercyjny spowodował że Licyjskie jagody stały się produktem wysoko stojącym w rankingu super owoców superfruits[6][7] przewiduje się że do 2011 roku staną się częścią wielomiliardowego rynku.[8][9]

OPIS
Kolcowoje należą do gatunków krzewiastych corocznie zrzucających liście deciduous woody perennial plants, dorastają od 1 do 3 m wysokości. L. chinense rośnie w Chinach Płd i jest trochę niższy, podczas gdy L. barbarum rośnie w części Płn Chin przede wszystkim w prowincjach Ningxia Hui Autonomous Region i jest trochę wyższy.

Podział botaniczny podany poprzednio Magnoliophyta, wskazuje że kwiaty tej rośliny należą do klasy magnoliowców Magnoliopsida dwuliścienne (Dicotyledons) z liścieniami zarodkowymi w nasieniu zwanymi kotyledonami cotyledons pojawiającymi się podczas kiełkowania germination.

Rząd psiankowych Solanales wskazuje na byliny z kwiatami 5-cio krotnymi które są mniej lub bardziej złączone w okółki u podstawy, inne znane grupy roślin należące do tego rzędu to dzwonkowate, morning glory, powojowate bindweed, oraz bataty sweet potato jak również rośliny z rodziny psiankowych Solanaceae, o tym poniżej.

Na koniec rodzina psiankowych Solanaceae która jest uważana za rodzinę z dużą ilością gatunków trujących, w jej skład wchodzą setki gatunków włącznie z ziemniakami potato, pomidorami tomato, kabaczkami eggplant, pokrzykiem wilczą jagodą, papryką (paprika), tytoniem (tobacco), oraz petuniami (petunia). Chociaż rząd psiankowych obejmuje dużo roślin uprawnych z przeznaczeniem na spożycie to niektóre gatunki są trujące np. pokrzyk wilcza jagoda belladonna , lulek, mandaragora i inne.

LIŚCIE I KWIATY
Liście kolcowoju tworzą na łodydze ułożenie naprzeciwległe lub w okółki dochodzące do 3 liści w grupie, a, każdy z liści posiada kształt albo lancetowaty (kształt podobny do ostrza włóczni) albo owalny (jajowaty) ovate . Liście dochodzą do 7 cm długości i 3,5 cm szerokości z tępo zakończonymi lub zaokrąglonymi czubkami.

Kwiaty występują w zgrupowaniu 1-3 na łodyżkach o długości 1-2 cm. Kielich calyx (ulega rozerwaniu poprzez rozrastającej się jagody) jest w kształcie dzwonowaty lub rurkowy, płatki okwiatu sepals tworzą krótkie trójkątne płatki. Korona corolla jest koloru lawendy lub purpury o długości 9-14 cm z pięcioma lub sześcioma płatkami które są krótsze od rurki kielicha. Pręciki stamens zakończone są pylnikami anthers otwierającymi się podłużnie, one są krótsze od nóżki pręcika filaments .

Na półkuli północnej okres kwitnienia przypada od czerwca do września włącznie, a jagody dojrzewają począwszy od sierpnia do października w zależności od szerokości geograficznej, wysokości nad poziomem morza oraz specyfiki klimatu.

Oba gatunki kolcowojów wytwarzają jaskrawe, pomarańczowo-czerwone elipsoidalne jagody ellipsoid o długości 1-2 cm [11] Ilość nasion w każdej jagodzie jest różna i zależy od kultywaru cultivar oraz wielkości owocu, owoc zawiera zazwyczaj 10-60 nasion koloru żółtego, w nich zawierty jest skurczony zarodek. Jagody dojrzewają od lipca do października na półkuli północnej

ENTYMOLOGIA
Licyjskie jagody (ang. "Wolfberry"t.j. wilcze jagody) to najbardziej rozpowszechniona nazwa w kręgu zachodnim, podczas gdy gǒuqǐ (枸杞) jest chińską nazwą rośliny wytwarzającej te jagody. W języku chińskim jagody tej rośliny noszą nazwę gǒuqǐzi (枸杞子), gdzie zi oznacza nasiono lub jagodę . Inne pospolitsze nazwy to "the Duke of Argyll's Tea Tree"[3] oraz "matrimony vine".[4] . Rzadziej Licyjskie jagody w oznaczeniu farmakologicznym pharmacological znane są jako Lycii fructus, co oznacza po łacinie owoc Lycium..

Chociaż pochodzenie nazwy zwyczajowej Wolfberry (wilcza jagoda) jest trudno zdefiniować, to może pochodzić od znaczenia nazwy greckiej Greek lycos (λύκος), - wilk, najpierw użytej w nazwie pomidora Solanum lycopersicum lyco – wilk a persicum – brzoskwinia, zatem wilcza brzoskwinia nazwa nadana przez Linneusza Carolus Linnaeus w 1753[12], w tym samym roku nazwa Lycium barbarum została wprowadzona w literaturze botanicznej botanical nomenclature. Botanicznie podobna do pomidora w rodzinie psiankowych Solanaceae, nazwę Wolfberry można wyprowadzić od bardziej znanej jagody pomidora berry, tomato – jako wilcza brzoskwinia (Lycyjska brzoskwinia). Dlaczego Linneus nazwał pomidor od źródłosłowia wilk (lyco) pozostaje niewyjaśnione, najprawdopodobniej pomylono nazwę Lycji (Płn Anatolia) obecnie ten obszar należy do Turcji, z nazwą grecką lycos - wilk.

W obiegowym języku angielskim nazwa jagody goji (goji berry) została rozpowszecniona na szerszą skalę dopiero na początku 21 stulecia n.e i jest synonimem Licyjskiej jagody. Pochodzenie słowa goji jest niejasne, jest najprawdopodobnie uproszczeniem słowa dla tej rośliny z języka mandaryńskiego gǒuqǐ rozpowszechnionego przez ludzi zajmujących się handlem tym towarem z krajami zachodnimi.


Lycium, nazwa rodzajowa pochodzi od nazwy starożytnego regionu Płd Anatolii Anatolian t.j. Lycji Lycia (Λυκία).[10] . Specjaliści od nomenklatury botanicznej uważają że wyraz barbarum w nazwie gatunkowej, wskazuje na to że Licyjska jagoda była już wtedy pochodzenia obcego, i mogła pochodzić spoza Anatolii lub Chin, lub uważana za gatunek rośliny która została najpierw botanicznie opisana poza miejscem pierwotnego jej występowania.

Razem te słowa zostały użyte jako specyficzne określenie tego gatunku w dwunazwowej (binominalnej) literaturze binomial nomenclature dla słowa barbarum które ma określony sens specific epithet. Litera L na końcu nazwy odnosi się do nazwiska Linneusza który opisał ten gatunek 1753 roku w swym dziele Species Plantarum. Natomiast drugi gatunek t.j. L. chinense został po raz pierwszy opisany przez Szkockiego botanika Philip Miller w 8 wydaniu swego dzieła The Gardener's Dictionary, opublikowanego w 1768 roku.

W Japonii nazwa tej rośliny brzmi kuko (クコ) a owoce nazywane są kuko no mi (クコの実) lub kuko no kajitsu (クコの果実); w Korei jagody tej rośliny nazywane są gugija (hangul: 구기자; hanja: 枸杞子)[13]; w Wietnamie nazwa owoców tej rośliny brzmi "kỷ tử" (杞子), "cẩu kỷ" (枸杞), "cẩu kỷ tử"(枸杞子) ale nazwa rośliny oraz jej liście nazywane są "củ khởi"; w Tailandii nazwa tej rośliny brzmi găo gèe (เก๋ากี่). W Tybecie Tibetan roślina nazywa się dre-tsher-ma ( ),dre oznacza ducha a tsher-ma oznacza cierń; nazwa owocu tej rośliny brzmi dre-tsher-mai-dre-bu ( ), dre-bu oznacza owoc.

UPRAWA
Chiny
Większość Licyjskich jagód przeznaczonych na rynek pochodzi z Płn-Środk. części Chin north-central China z autonomicznego okręgu Ningxia Hui oraz Zach. Chin z regionu Xinjiang Uyghur Autonomous Region western China, tam znajdują się największe plantacje plantations. W okręgu Zhongning County, Ningxia, pojedyncze plantacje wilczych jagód zajmują areał 50-500 ha (500-6000 mu).

Uprawiane od ponad 600 lat na żyznych, zalewowych równinach floodplains ciągnących się wzdłuż Żółtej Rzeki Yellow River. Licyjskie jagody pochodzące z Ningxia mają uznaną reputację w całej Azji, jest to produkt pierwszej klasy, nazywany również czerwonym diamentem.[14] Rząd reguluję (określa) roczną produkcję wilczych jagód, produktu najwyższej jakości, a wielkość eksportu zależy od plonów uzyskanych właśnie w regionie Ningxia, bo ten region ww. jagodę dostarcza:

Największych zbiorów Licyjskich jagód w całych Chinach dochodzących do 42% (13 millionów kg, w 2001 roku) produkcji krajowej, ale całe zbiory za rok 2001 oszacowano na 33 million kg (72 millionów funtów).
Utworzenie przemysłowego stowarzyszenia hodowców, przetwórców, hurtowni/sklepów oraz naukowców wszystko d/s uprawy i promowania Licyjskich jagód na szeroką skalę w kraju i za granicą z przeznaczeniem na eksport.
Ningxia Research Institute są prowadzone nieustanne badania naukowe na Licyjskich jagodach Yinchuan (zobacz: Gross et al., 2006, Rozdział 9).
Tam znajduje się źródło najwyższej jakości produktu t.j. produktu o znaczeniu terapeutycznym Lycyjskich jagód używanych przez lekarzy tradycyjnej medycyny chińskiej [15]

Oprócz ww. ilości Licyjskich jagód uprawianych w Chinach, tą roślinę uprawia się również w innych regionach t.j. Środkowej Mongolii
Inner Mongolia, Qinghai, Gansu, Shaanxi, Shanxi and Hebei. Same jagody są bardzo delikatne i muszą być zbierane bardzo ostrożnie lub strząsane z krzewów na specjalne podłożone siatki i tace wszystko po to aby uniknąć uszkodzenia jagód. Owoce są powoli suszone w cieniu na specjalnych przewiewnych stołach/półkach lub poprzez odwadnianie ciepłym powietrzem przez 48 godzin.

W regionie Ningxia odbywa się corocznie festiwal związany ze zbiorem Licyjskich jagód (pierwszy miał miejsce w stolicy tego okręgu Yinchuan, obecnie festiwal odbywa się w okręgu Zhongning, jeden z najważnieszych ośrodków uprawy Licyjskich jagód regionu Ningxia [16]

Chiny są głównym, światowym dostawcą Licyjskich jagód a ich eksport za 2004 rok oszacowano na 120 000 000 dolarów amerykańskich. Produkcja pochodziła z 82 000 hektarów upraw z całych Chin, dostarczając 95 000 ton Licyjskich jagód [17].

UŻYWANIE PESTYCYDÓW I FUNGICYDÓW
Związki chloroorganiczne Organochlorine pesticides są używane w uprawach komercyjnych Lycyjskiej jagody aby uchronić delikatne jagody przed atakiem owadów insects. Począwszy od 21 stulecia n.e. używane są wysokie dawki środków owodobójczych na bazie syntetycznych związków pochodnych pyretrenoidów pyrethroid insecticide pozostałości (włączając w to fenvalerate i cypermethrin) oraz środków grzybobójczych fungicide (t.j. triadimenol),stwierdzono podczas inspekcji przez Amerykańską Organizację Epidemiologiczną Food and Drug Administration w niektórych transportach importowanych Licyjskich jagód oraz produktach zawierających te jagody pochodzące z Chin, to spowodowało zawieszenie sprowadzania tych produktów.[18] Z powodu zapotrzebowania na produkty ekologiczne organic, niektórzy farmerzy Chińscy zaczęli wprowadzać eksperymentalny z integrowaną ochroną upraw integrated pest management aby opracować możliwość ochrony upraw zgodnie z wymogami certyfikatów ekologicznych organic certification, ale wprowadzenie tego sposobu nie zostało podane jeszcze do publicznej wiadomości przez odnośnie Chińskich farmerów uprawiających Licyjskie jagody lub wytwórców produkty z tych jagód.

Niektórzy sprzedawcy w krajach zachodnich twierdzą że sprzedawane przez nich Licyjskie jagody są uprawiane sposobem ekologicznym, ale niestety tak wcale nie jest. Certyfikacja ekologiczna o której twierdzą handlowcy Licyjskich jagód miała być analogiczna do certifikatów amerykańskich United States Department of Agriculture's "USDA Organic" [19] okazało się że jest jedynie prostym programem doradczym dla Chińkich rolników [20] Chińskie standardy ekologiczne,[21] uzgodnione przez Ministerstwo Rolnictwa w Chinach China Green Food Development Center, pozwalają używać w niewielkich ilościach niektóre pestycydy i herbicydy w tego rodzaju uprawach [22][23][24]

Pomimo twierdzeń ze strony handlowców w Europie, USA i Kanadzie na temat ekologicznego pochodzenia sprzedawanych przez nich Licyjskich jagód chińskie ekologiczne certyfikaty nie zostały publicznie pokazane aby udowodnić że pochodzą z upraw ekologicznych. Bardzo często te jagody sprzedawane są pod nazwami Tybetańskich lub Himalajskich jagód Goji aby podkreślić że były uprawiane i suszone w warunkach naturalnych. Jest wręcz coś przeciwnego, rolnictwo tybetańskie używa nawozów sztucznych oraz konwencjonalnych środków ochrony roślin, nie ma dowodu na to że Tybatańskie lub Himalajskie Goji pochodzą z upraw ekologicznych [25].

TYBETAŃSKIE JAGODY GOJI
Począwszy od 21 stulecia n.e. nazwa Himalajskie jagody Goji lub Tybetańskie jagody Goji stały się powszechnie używanymi nazwami handlowymi dla Licyjskiej jagody zwłaszcza w obrocie artykułami ekologicznymi. Sprzedawcy twierdzą że jagody Goji były uprawiane i zbierane w Himalajach Himalaya [26] (albo w Tybecie lub Himalajach Mongolskich) [27], to drugie to przejęzyczenie misnomer ponieważ Himalaje nie leżą na terytorium Mongolii, są oddalone od granicy Mongolskiej o ok. 1500 km w kierunku Płn-Wsch [28]. Chociaż żadna ze spółek handlowych nie precyzuje dokładniejszego położenia upraw w Himalajach lub Tybecie sprzedawanych przez te spółki jagód Goji, a na stronie internetowej Earl Mindell's wyraźnie jest napisane produkty z Himalajskimi jagodami Goji w rzeczywistości nie pochodzą z Himalajów ale z Mongolii centralnej, lub chińskiej prowincji Ningxia i obszaru gór Tien Szan Tian Shan t.j. z zachodniej części prowincji chińskiej Xinjiang [29].

Chociaż Lycium t.j. gatunki kolcowojów rzeczywiście rosną w Tybecie to jagody tych gatunków roślin które są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością w krajach zachodnich to czysta mistifikacja [11] sfabrykowana dla potrzeb marketingowych, ponieważ ten górzysty, trudno dostępny region sąsiadujący z wyżyną Tybetańską Tibetan Plateau nie nadaję się pod uprawy jakiegokolwiek gatunku roślin uprawnych na większą skalę. Podnóże Himalajów to szare pustkowie, niegościnne dla żadnej wegetacji poza z rzadka rosnącymi krzewinkami i niskimi krzakami [30], podczas gdy doliny we wschodniej części oraz równiny Wyżyny Tybetańskiej Tibetan Plateau w niżej położonych częściach są w stanie dać warunki dla wzrostu i rozwoju kolcowoju chińskiego Lycium chinense[31]

Wyżyna Tybetańska zajmuje większość Tybetu Płn. oraz wschodnią część Himalajów, leży na wysokości 3000 m.n.p.m, ze słabą glebą i suchymi warunkami klimatycznymi niesprzyjającymi dla upraw krzewów i drzew owocowych. Zgodnie z informacjami geograficznymi Tybetu geography of Tibet, szczególnie w Himalajach Zachodnich, zimne noce z ujemnymi temperaturami -4°C występują przez okrągły rok [32], 6 miesięcy to okres mrozów [33] który nie pozwala na wzrost i rozwój roślin, zapobiega powstawaniu owoców. Rolnictwo obecnie w Tybecie jest minimalne subsistence agriculture nie przygotowane na uprawę na większą skalę z powodu ubogiej infrastruktury niezbędnej dla tego rodzaju upraw roślin jagodowych. Chociaż są niewielkie rejony żyznych gleb nadających się pod uprawę roślin użytkowych t.j. doliny w pobliżu Lhasa, Shigatse, Gyantse oraz rzeki Brahmaputry Brahmaputra River , nie istnieją wyznaczone cele ekonomiczne, naukowe lub raporty rządowe odnośnie upraw Licyjskiej jagody na większą skalę w tych rejonach Tybetu [34].

KULTYWARY I ICH ZNACZENIE
Opisywane w starożytnych księgach gǒuqǐ (Licyjskie jagody znane jako Lycium barbarum L. in 1753) istniały w chińskich przekazach historycznych i najprawdopodobniej zostały wielokrotnie selekcjonowane hybrid. W Azji, stwierdzono ok. 90 gatunków kolcowojów boxthorn t.j. rodzaj Lycium. Chociaż handlowcy jagód Goji twierdzą że ich Goji Tybetańskie należy do określonego gatunku t.j. Lycium eleganus, Lycium eleganus barbarum, lub Lycium eleagnus ale takie gatunki nie istnieją w literaturze botanicznej. Elaeagnus oliwnik (ang. Silverberry lub Oleaster) to rodzaj roślin w skład którego wchodzi 50-70 gatunków roślin kwiatowych z rodziny oliwnikowatych Elaeagnaceae. Większość gatunków z rodzaju Elaeagnus rośnie w strefie umiarkowanej i subtropikalnej Azji włączając w to oliwnika baldaszkowego Elaeagnus umbellata rosnącego w pobliżu Himalajów a jego jagody koloru pomarzańczowo-czerwonego przez pomyłkę uznano za jagody należące do jednego z gatunków kolcowoju t.j. Lycium barbarum.

Na niektórych stronach internetowych autorzy stwierdzają że Lycium eleagnus barbarum (inny nie istniejący gatunek) w rzeczywistości Lycium barbarum lub jeden z jego kultywarów cultivar [35]. Rodzaje , Lycium i Elaeagnus należą to niespokrewnionych rodzajów a to powoduje że nie są w stanie się krzyżować ze sobą. Ponad to nie ma żadnego dowodu zgodnie z nomenklaturą międzynarodową International Code of Nomenclature for Cultivated Plants w sprawie rodzaju Lycium w połączeniu z nazwą gatunkową Elaeagnus i vice versa [36] [37].

WIELKA BRYTANIA
Książe Archibald Campbell, 3rd Duke of Argyll (1682–1761) zafascynowany w uprawach egzotycznych drzew w swym ogrodzie w Whitton Whitton w centralnych Middlesex, uprawiał drzewa i krzewy, a nadany Archibaldowi, przydomek "Treemonger" (przez Horace Walpole) t.j. zbieracz drzew, ponieważ to on właśnie sprowadził ten gatunek do Wielkiej Brytani United Kingdom w latach 1730-tych pod nazwą Duke of Argyll's Tea Tree. Ten gatunek był i nadal jest używany do obsadzania żywopłotów szczególnie w regionach przybrzeżnych. Jego jaskrawo czerwonawe jagody przyciągają wiele gatunków ptaków [12].

Gatunek ten występuje w zdziczałych żywopłotach w Wielkiej Brytanii hedgerows. A w zarządzeniu z 15 stycznia 2003 roku 15 January 2003 ministerstwo d/s Środowiska, Żywności oraz Obszarów wiejskich Department for Environment, Food and Rural Affairs przy rządzie United Kingdom Government)
wprowadził projekt mający na celu ochronę tradycyjnych, zdziczałych żywopłotów w rejonach wiejskich szczególnie podkreślając rolę gatunku Duke of Argyll's Tea Tree (Kolcowoju) jako jednego z gatunków rosnących w żywopłotach w rejonie Suffolk Sandlings, Hadley, Bawdsey, w pobliżu Ipswich, oraz Walberswick.[13]

Licyjskie jagody zostały uznane za roślinę ozdobną a zarazem jadalną w Wielkiej Brytanii i to od ponad 300 lat. 18 czerwca 2007 agencja d/s standardów żywnościowych w Wielkiej Brytanii (FSA) stwierdziła że przed 1997 rokiem znaczące ilości Licyjskich jagód były spożywane w całej Europie i z tego powodu zostały usunięte z listy nowo wprowadzanych produktów żywnościowych [38]. Zatem sprzedaż jagód Goji (Kolcowoju) jest całkowicie legalna w Wielkiej Brytanii zgodnie z obowiązującymi standardami Food Standards Agency [39].(zobacz dyskusję na ten temat w Uni Europejskiej w dalszej części tekstu).

ZASTOSOWANIE
Licyjskie jagody prawie wcale nie są używane w stanie surowym poza regionami upraw, są one zazwyczaj sprzedawane w otwartych opakowaniach lub torebkach w stanie suchym podobnie jak rodzynki. Stopień wysuszenia jagód desiccation niektóre z nich są bardziej miękkie podobnie jak rodzynki, podczas gdy inne są twarde z jaskrawym pomarańczowo-czerwonym kolorem właśnie ten rodzaj jest często konserwowany związkami siarki sulfites. Licyjskie jagody zazwyczaj używane są do bezpośredniego spożycia i nie ma potrzeby moczenia ich przed spożyciem.

ZASTOSOWANIE W MEDYCYNIE
Licyjskie jagody od dawien dawna odgrywały ważną rolę w tradycyjnej medycynie chińskiej traditional Chinese medicine uważa się że te jagody wspomagają system immunologiczny immune system , poprawiają wzrok eyesight, chronią wątrobę liver, wspomagają produkcję plemników sperm oraz poprawiają krążenie circulation oraz inne korzyści zdrowotne [14] .

W tradycyjnej medycynie chińskiej Licyjskie jagody są słodkie o odczynie obojętnym. Oddziaływują na pracę wątroby, płuc oraz nerek, wzmagają energię yin yin. Można te jagody spożywać na surowo w postaci soku lub wina, przygotowywać herbatki ziołowe lub nalewki tincture. Licyjskie jagody są również używane w tradycyjnej medycynie koreańskiej traditional Korean medicine, japońskiej traditional Japanese medicine oraz tybetańskiej traditional Tibetan medicine.

Liście kolcowoju używane są na herbatki ziołowe [40] a jego korzenie oraz kora (zwana dìgǔpí; 地骨皮 w języku chińskim) jest używana do leczenia zaognień oraz niektórych rodzajów chorób skórnych skin diseases . Glukopyranozydy oraz amidy fenolowe phenolic amides wyizolowane z z korzeni kolcowoju i kory mają właściwości in vitro bakteriostatyczne i fungostatyczne bacteria i fungi [41][42].

Jak poprzednio zostało wspomniane wzmianki o jagodach Goji pochodzą z 7 wieku n.e. dynastia Tang Tang Dynasty w rozprawie Yaoxing Lun..Lecznicze właściwości Goji są opisane i dyskutowane w opracowaniach pochodzących z 16 wieku n.e. w Kompendium Medycznym Dynasti Ming Ming Dynasty Compendium of Materia Medica autorstwa Li Shizhen.

W literaturze handlowej z produktów pochodzących z Goji można wymienić kilkanaście rodzajów soków, duże znaczenie przywiązuje się polisacharydom polysaccharides posiadającym korzystne wściwości zdrowotne, chociaż żadne z tych właściwości nie zostało potwierdzone lub zweryfikowane przez badania naukowe. Licyjskie jagody zawierają polisacharydy które wykazują właściwości przeciwutleniające in vitro[15] oraz mogą również posiadać inne biologiczne właściwości in in vivo, badania są nadal prowadzone (od roku 1991 ukazało się na ten temat 20 publikacji naukowych PubMed, February 2007). Jagody są dobrym źródłem błonnika dietary fiber jakkolwiek zawarte w nich polisacharydy mogą powodować fermentacje bakteryjną w jelicie grubym fermentation colon, kilkanaście krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych np. kwas butanowy butyric acid który może dostarczać korzyści zdrowotnych [16][17] Chociaż struktura makromolekularna macromolecular polisacharydów w Licyjskiech jagodach została już zbadana, to badania wstępne wskazują że istnieje kompleksu glikanów glycoconjugates .[18][19] .

Licyjskie jagody zawierają również zeaksantynę zeaxanthin, ważny dietetycznie karotenoid carotenoid, który jest selektywnie wchłaniany i transportowany do plamki żółtej w oku macula lutea uważa się że odgrywa tam rolę przeciwutleniacza i ochrania oko poprzez pochłaniania nadmiarów określonych długości fal świetlnych. [20][21] Badania na ludziach potwierdziły że regularne pobieranie Licyjskich jagód powoduje wzrost ilości zeaksantyny w osoczu krwi plasma .[22]

Opblikowano kilkanaście prac naukowych głównie w Chinach potwierdzających korzystne efekty medyczne kolcowoju Lycium barbarum szczególnie ze względu na właściwości przeciwutleniające ,[23] włączając w to potencjalne korzyści związane z leczeniem chorób naczyniowych, zapaleń [24][25] chorób oczów [26] (t.j. związane z wiekiem zwyrodnienia macular degeneration i glaukomą glaucoma[27]), posiadają właściwości ochronne dla uk. nerwowego [28] oraz przeciwnowotworowe [29] modulujące pracę uk. immunologicznego immunomodulatory [30]

Chociaż w krajach zachodnich żadne z powyższych badań nie zostały naukowo zweryfikowane, ani potwierdzone w badaniach klinicznych ani nie zostały zaakceptowane przez oficialne placówki naukowe w tych krajach.


SZTUKA KULINARNA
Jako pożywienie suszone Lycyjskie jagody są tradycyjnie gotowane przed spożyciem. Zwykle dodawane do ryżu rice congee, jak również stosowane w chińskich zupkach wzmacniających wraz w mięsem drobiowym lub wieprzowym, warzywami i różnymi ziołami np. dziki jam wild yam, Astragalus membranaceus, Codonopsis pilosula, korzeniami lukrecji licorice. Licyjskie jagody są również gotowane wraz z herbatkami ziołowymi często w połączeniu z kwiatami nawłoci chrysanthemum lub/i czerwonego szakłaka Rhamus jujuba jujubes, jagody są również dodawane do jako składnik herbat. Wiele gatunków win wines zawiera dodatek Licyjskich jagód (nazywane gǒuqǐ jiǔ; 枸杞酒) ,[31][32][33] włączając w to mieszanki z winogronami i Licyjskimi jagodami. W Chinach co najmniej jedna firma produkuje piwo na bazie Licyjskich jagód a New Belgium Brewery produkuje napój ALE na bazie tych jagód jako dodatek smakowy. Począwszy od 21 stulecia n.e. niektóre rodzaje kawy wytwarzane w Chinach instant coffee zawierają dodatek Licyjskich jagód.

Młode pędy oraz liście kolcowoju są również wykorzystywane w przemyśle spożywczym leaf vegetable.

W kręgu zachodnim suszone Licyjskie jagody są również spożywane w podobny sposób jak rodzynki lub inne suszone owoce raisins dried fruit. Posmak tych jagód przypomina suszone pomidory, podobnie jak daktyle, suszonki z żurawiny lub rodzynki bardziej wysuszone są twardsze ale mniej słodkie z zapachem ziołowym. Licyjskie jagody są bardzo często używane w diecie witariańskiej raw food diets.

ZAWARTOŚĆ SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH

Makroskładniki
Licyjskie jagody zawierają znaczące ilości dziennego zapotrzebowania na makroskładniki włącznie z węglowodanami, białkami, tłuszczami oraz błonnikiem. 68% suchej masy tych jagód zajmują węglowodany, 12% białka a po 10% tłuszczów i błonnika co daje ze 100 g tych jagód 370 kcal.[34][35]

Mikroskładniki
Licyjskie jagody zawierają różnego rodzaju składniki i fitozwiązki [34][35] włączając w to:

11 niezbędnych i 22 śladowych minerałów dietary minerals
18 aminokwasów amino acids
6 rodzajów witamin vitamins
8 rodzajów polisacharydów polysaccharides oraz 6 monosacharydów monosaccharides
5 rodzajów nienasyconych kwasów tłuszczowych fatty acids, włącznie z kwasem linolenowym i alfa-linnolenowym, linoleic acid and alpha-linolenic acid
Beta-sisterol beta-sitosterol i inne fitozwiązki phytosterols
5 rodzajów karotenoidów carotenoids, włączając w to beta-karoten beta-carotene zeaksantynę zeaxanthin luteinę, lutein, lykofen lycopene kryptoksantynę cryptoxanthin, oraz ksantofile xanthophyll
liczne pigment pochodne zw. fenolowym pigments (phenols) posiadające właściwość przeciwutleniaczy antioxidant

Wybrane przykłady podane poniżej obejmują ilości na 100 g suchych jagód. Inne składniki są podane w oparciu o dane z literatury [34][35]
wapń Calcium. Licyjskie jagody zawierają 112 mg / 100 g co stanowi około 8-10% dziennego rekomendowanego zapotrzebowania Dietary Reference Intake (DRI).
Potas Potassium. Licyjskie jagody zawierają 1,132 mg /100 g t.j. około 24% DRI.
Żelazo Iron. Licyjskie jagody zawierają 9 mg/100 g t.j. 100% DRI.
Cynk Zinc. Licyjskie jagody zawierają 2 mg /100 g t.j. 18% DRI.
Selen Selenium. Licyjskie jagody zawierają 50 micrograms/100 g t.j. 91% DRI.
Ryboflawina Riboflavin (vitamin B2). Licyjskie jagody zawierają 1.3 mg /100 grams t.j. 100% of DRI.
Witamina C Vitamin C. Licyjskie jagody zawierają 29-148 mg / 100 g t.j. odpowiednio 32% do 163% DRI.


Licyjskie jagody zawierają również liczne fitozwiązki phytochemicals[34][35] dla których jeszcze nie określono Dziennej Rekomendowanej Dawki
Przykłady (na 100 gram suszonych owoców):
Beta-karoten Beta-carotene: 7 mg / 100 g.
Zeaksantyna Zeaxanthin. Od 25 mg /100 g [43] do 200 mg /100 g [44]. Ta druga wartość wskazuje na to że te jagody są jednym z najbogatszych źródeł zeaksantyny.[45] t.j. 77% zawartości wszystkich karotenoidów w Licyjskich jagodach przypada na zeakasantynę [46]
Polisacharydy Polysaccharides. Polisacharydy są głównym składnikiem Licyjskich jagód ich zawartość dochodzi do 31% suchej masy

Uwagi do polisacharydów znajdujących się w Licyjskich jagodach:
Handlowcy sprzedający niektóre produkty zawierające Licyjskie jagody otwarcie twierdzą że zawarte w nich polisacharydy mają specyficzne właściwości fizjologiczne physiological które są powiązane z receprorami komórkowymi receptors wzmagają kontrolę nad innymi metaboliczne aktywnymi związkami i komórkami, wykazują specyficzne spektrum w zależności od miejsca pochodzenia jagód (Bibliografia, Mindell, 2005). Wszystkie tego rodzaju teorie są teoriami niepotwierdzonymi i są raczej chwytem marketingowym dla soków z tych jagód sprzedawanych jako soki z Tybatańskich Goji lub Himalajskich Goji [47]. Tego rodzaju stwierdzenia nie mają pokrycia w literaturze naukowej która została zweryfikowana, natomiast rozpowszechnianie informacje naukowo niezweryfikowanych nie jest sprzeczne z przepisami regulującymi reklamowanie produktów zdrowej żywności (o tym będzie w dalszej części tekstu).

Uwagi co do zawartości składników śladowych i fitozwiązków:
Występujące różnice w zawartości składników śladowych i fitozwiązków uzależnione są od stadium dojrzałości jagód w czasie zbioru, zasobności gleby oraz regionu klimatyczno-geograficznego w którym uprawiano kolcowój, uzależnione jest to również od warunków suszenia, przetwarzania oraz przechowywania post-harvest handling, długości przechowywania, zawartości wody, sposobów przygotowywania próbek do analizy szczególnie jeżeli chodzi o zawartość witamin i fitozwiązków (podobnie jak w przypadków innych owoców). Wszystkie te czynniki powodują trudności aby w pełni porównać wyniki analiz pochodzących z różnych źródeł, z różnych laboratoriów.

JAGODY POCHODZĄCE Z REGIONU NINGXIA
Interesująca interpretacja w oparciu o żyzność gleby w tym regionie wyjaśnia wyjątkowo dobrą jakość tych jagód, t.j. Ningxia Goji. Na zachód od Ningxia znajduje się prowincja Gansu znana z rozległego obszaru lessu pustynnego bogatego w minerały Wyżyna Loess Loess Plateau.

Żółta Rzeka Yellow River przepływając przez ww. pustynną wyżynę lessową loess kieruje się w kierunku Ningxia, wiatry i woda przemieszczają cząstki gleby (muł) silt z tego obszaru wraz z nurtem rzeki. A nazwa Żółta Rzeka pochodzi właśnie od ww. żółtego lessu jaki z sobą niesie. [48].

Ziarenka lessu mniejsze od ziaren piasku formowały się dwa miliony lat temu w wyniku zlodowaceń pozostawiając za sobą bogaty w minerały pył, a na Ziemi na taką skalę to miało miejsce tylko tutaj. Erozja obszaru Gansu w wyniku działalności wód tej rzeki jest duża, jeden metr sześcienny wody zawiera aż 37 kg pyłu [49] jest to najbardziej skoncetrowana ilość.

W wodzie rzecznej Yellow River w czasie wylewów w regionie Ningxia które mają miejsce już od wielu tysięcy lat, odkładają się przy tym bogate w minerały namuły na równinach wzdłuż tej rzeki floodplains tam właśnie znajdują się uprawy kolcowoju i innych roślin uprawnych, tam są one nadal odmładzane i nawożone przez sedymenty rzeczne. sediment.

Wysoka zawartość minerałów w lessie pochodzącego z Gansu jest przyczyną tego że uprawiany na tak zasobnych glebach kolcowój wydaje znakomitej jakości Licyjskie jagody t.j. Ningxia Goji.[34][35]

ZASTOSOWANIE: PRODUKTY SUCHE I NAPOJE
Uprawiane ww. jagody mają zastosowanie do wyrobu produktów suchych jak i napojów na terenie Chin, ale coraz bardziej wzrasta eksport tego rodzaju produktów w postaci suchych całych owoców, sproszkowanych owoców, soków, wytłoczyn. Licyjskie jagody znane są z intensywnego koloru oraz smaku orzechowego wzbogacającego zwykłe potrawy, dodawane do batonów, soków oraz artykułów leczniczych. Główne wysiłki jakie obecnie mają miejsce w regionie Ningxia to wytwarzanie wytwornych win z Licyjskich jagód.

HANDEL
Począwszy od 21 stulecia n.e. suszone Licyjskie jagody zaczęły być sprzedawane na rynki krajów zachodnich jako produkty zdrowej żywności zwykle pod nazwą handlową Tybetańskie Goji, a właściwości lecznicze jakie się im przypisuje nie mają najczęściej naukowego pokrycia.

Raporty które nie zostały naukowo zweryfikowane, podkreślają bardzo wysokie zawartości witaminy C, która ma być najwyższą wśród dotychczasowych, znanych roślin (brak danych literaturowych). Chociaż niezależne analizy suszonych Licyjskich jagód wskazują że zawartość witaminy C waha się w granicach 29-148 mg /100 g. [34][35] to podobne poziomy witaminy C można znaleźć w innych suszonych owocach t.j. cytrusach, truskawkach [50][51]. Chociaż twierdzi się o bardzo wysokich zawartościach witaminy C w Licyjskich jagodach poziom ten jest jednak niższy od wielu innych owoców i jagód n.p. u australijskiego gatunku zwanego śliwkami Kakadu Terminalia ferdinandiana), czarnej porzeczce blackcurrant, czy jagody rokitnika Hippophae spp. sea-buckthorn.[52].

Liczne przedsiębiorstwa zajmujące się sprzedażą Licyjskich jagód bardzo często podają dodatkowe, niesprawdzone informacje, a mianowicie Chińczyk o imieniu Li Qing Yuen Li Qing Yuen który miał konsumować codziennie Licyjskie jagody t.j. Goji dożył wieku 252 lat (1678-1930), jest to jeden z licznych mitów dotyczących właściwości zdrowotnych Licyjskich jagód.

PRODUKTY SPRZEDAWANE POZA GRANICAMI CHIN
Typowe dla wielu egzotycznych nowowprowadzanych na rynki zachodnie owoców egzotycznych oraz napojów Licyjskie jagody są najbardziej znane w postaci soków juice sprzedawanych za pośrednictwem internetu począwszy od 2002 roku, coraz bardziej zaznaczają swoją obecność w sklepach ze zdrową żywnością oraz warzywniakach i innych sklepach w wielu krajach. Sok zrobiony całkowicie ze świeżych Licyjskich jagód to rzadkość, są natomiast soki mieszane zawierające wiele innych jagód, a wiele z nich jest etykietowana jako tzw. sok z Goji. Ponad to zawartości procentowej Licyjskich jagód w tego rodzajów sokach nie podaje się.

Począwszy od 2005 roku informacje handlowe functional food o Licyjskich jagodach coraz częściej podkreślały że są to tzw. super-owoce superfruits".[36] Wyrażenie super-owoc ma oznaczać coś co jest bardzo bogate w pożywki podkreślając przy tym badania medyczne i potencjalne korzyści zdrowotne, w połączeniu z walorami smakowymi, kolorystyką pigmentation przeciwutleniaczami itp. [37][38][39] W latach 2006-2007 rynek wyrobami zawierającymi Licyjskie jagody obejmował 89 produktów wprowadzanych jako osiem kategorii (nie włączając w to większych spółek i sieci handlowych), szacunkowa wartość sprzedaży wyniosńa ok. dziewięciu milionów dolarów amerykańskich, i nadal rośnie [40]. Wypowiedź jednego z dyrektorów sieci handlowej przytoczono w jednej z pozycji literaturowej, stwierdzając że sprzedaż i to jedynie soków z Goji do 2013 roku ma wynieść ponad jeden miliard dolarów amerykańskich.[41]

Innymi wyrobami zawierających Licyjskie jagody są suszone jagody, batony z suszonymi jagodami granola bars, mydeła na bazie oleju z nasion kolcowoju.

Dostawcy przetwarzający Licyjskie jagody dodają je do skoncentrowanych syropów concentrate, pure z owoców purée, sproszkowane owoce z przeznaczeniem na soki lub koncentraty wytwarzane metodą suszenia kropelkowego spray drying, proszki z wytłoczyn, zmielone nasiona kolcowoju, olej z nasion kolcowoju (podobnie jak olej z nasion winogron grape seed oil) oraz olejki eteryczne essential oils uzyskiwany z nasion kolcowoju.

UNIA EUROPEJSKA:
weryfikacja stwierdzeń marketingowych na temat Goji
W lutym 2007 roku agencja d/s standardów żywnościowych Food Standards Agency (FSA) w Wielkiej Brytanii oraz Uni Europejskiej
European Food Safety Authority of the European Union (EU), opublikowała wyniki dochodzenia wśród przedsiębiorstw zajmujących się sprzedażą zdrowej żywności wymagając od tych przedsiębiorstw dowodu potwierdzającego sprzedawanie Licyjskich jagód przed rokiem 1997[42] Ten okres byłby w stanie udokumentować bezpieczeństwo w oparciu o historię sprzedaży w tym okresie, a to w celu określenia statusu nowości Licyjskich jagód w Uni Europejskiej, co ma wpływ na status handlowy tego produktu.

Miano nadzieję że w ten sposób dostarczy się ważnych informacji na temat bezpieczeństwa dla potencjalnych konsumentów poprzez to czy nowy produkt jest odpowiedni dla całej populacji ludzkiej włączając w to osoby wykazujące skłonności alergiczne na pewne produkty żywnościowe. Przeciwnicy tego projektu obawali się że może to ograniczyć wybór konsumencki, ale była to raczej chrona monopolistycznych zapędów a nie działania dla dobra konsumentów. [43][44] Organizacja d/s bezpeczeństwa produktów spożywczych w UE operając się na raportach naukowych na temat: czy produkty w oprarciu o Licyjskie jagody mogą być traktowane jako produkty działające korzystnie na zdrowie [45]

W czerwcu 2007 roku FSA oficialnie powiadomiła o swej decyzji t.j. Licyjskie jagody rzeczywiście były używane w Wielkiej Brytani przed rokiem 1997 [46][47]. Zgodnie z tym od firm sprzedających Licyjskie jagody nie wymagane jest potwierdzenie o przynależności tego produktu do kategorii nowości na rynku żywnościowym.

KANADA I STANY ZJEDNOCZONE:
weryfikacja stwierdzeń marketingowych na temat Goji

W tych krajach w styczniu 2007 roku stwierdzenia marketingowe na temat Licyjskiej jagody były przedmiotem weryfikacji, zobacz raport CBC Television' Marketplace (TV series)[53].

W przeglądzie literatury medycznej na każde stwierdzenie odnośnie korzyści zdrowotnych mających pochodzić ze spożywania soków z Himalajskich Goji [54] (Mindell and Handel, 2003), Gross et al. 2006 (rozdział 6) zobacz bibligrafię, podsumowano że 22 z 23 ww. stwierdzeń nie pokrywa się z informacjami na temat korzyści zdrowotnych, do tej pory przeprowadzono zaledwie wstępne badania in vitro lub na zwierzętach laboratoryjnych. W odniesieniu do nowotworów jedynie cztery publikacje naukowe były omawiane w rozdziale 4 ww. książki Gross et al. (2006), autorzy podsumowali te badania jako badania wstępne które nie pozwalają na jakiekolwiek wnioski odnośnie właściwości antynowotworowych po spożyciu Licyjskich jagód lub soku z tych jagód.

W wywadzie udzielonym w CBC Earl Mindell twierdzono że w jednej z klinik onkologicznych Memorial Sloan-Kettering Cancer Center w Nowym Yorku zakończono badania kliniczne wskazujące na to że sok z Licyjskich jagód był w stanie chronić w 75% przed rakiem piersi breast cancer, to stwierdzenie okazało się fałszywe pod trzema względami:

nie przeprowadzono tego rodzaju badań w Memorial Sloan-Kettering[55]
w.g Instytutu Onkologicznego National Cancer Institute USA National Institutes of Health, żaden składnik naturalny lub syntetyczny nie wykazał w testach klinicznych clinical trials aby w pełni zapobiegać powstawaniu raka piersi breast cancer, jedynie zmniejsza ryzyko pojawienia się tego nowotworu [56]; precyzyjniej: w Stanach Zjednoczonych nie przerpowadzono ani nie prowadzi się badań klinicznych związanych z wpływem Licyjskich jagód i ich soku na pacjentów z rakiem piersi [57] lub chorych na jakiekolwiek inne schorzenie [58] oraz
poza ww. laboratoryjnymi badaniami wstępnymi [59] [60][61] i jednym badaniem klinicznym wykonanym w Chinach, i to w postaci tylko abstraktu [62], nie ma naukowo potwierdzonych dowodów na to że fitozwiązki phytochemicals lub sok z licyjskich jagód posiada właściwości przeciwnowotworowe (Gross, et al., 2006, chapters 4, 6).

Badania na zawartość pożywek nutrient oraz fitozwiązków phytochemical w Licyjskich jagodach są nadal prowadzone i rozwijane
[63][64][65][66][67] w odniesieniu do nowego produktu żywnościowego functional food zgodnie z zaleceniami dotychczasowych przepisów regulujących, przepisów wydanych przez agencję d/s żywności i leków FDA począwszy od grudnia 2006 roku odnośnie stwierdzeń na etykietach oraz informacji rynkowych [68] podobnie jak to miało miejsce w Unii Europejskiej European Union w 2007 roku

W ciągu 2006 roku FDA umieściła ostrzeżenie dla dystrybutorów dwóch rodzajów soków z Licyjskich jagód (Goji). Stwierdzenia na opakowaniach ww. soków były niezgodne z prawem w Stanach Zjednoczonych (United States Food, Drug and Cosmetic Act [21 USC/321 (g)(1)][69] ponieważ widniał na nich napis „produkt może być użyty do leczenia, zapobiega chorobom itp.” podczas gdy Licyjskie jagody nie posiadają takiego atestu. Dodatkowo FDA stwierdziła że ten rodzaj soku z Goji „jako produkt bezpieczny i efektywny na wymienione schorzenia” a zatem musi być traktowany jako nowy lek zgodnie z paragrafem (Section 21(p)) Ustawy. Nowe leki nie mogą być sprzedawane legalnie na terenie Stanów Zjednoczonych bez odpowiedniego zezwolenia ze strony FDA, i to potwierdziły poniższe organizacje:

Dynamic Health Laboratories Inc. of Brooklyn, New York, May, 2006[70]
Healthsuperstore.com of Elk Grove, Kalifornia, August 7, 2006[71].

Teksty źródłowe

^ Lycium barbarum Permaculture Information Web, 09/12/2004. Retrieved 6 September 2006.
^ GRIN Taxonomy for Lycium barbarum
^ a b LYCIUM BARBARUM The Ecological Flora of the British Isles at the University of York. Retrieved 6 September 2006.
^ a b www.stanford.edu Retrieved 6 September 2006.
^ Gross PM. Goji - What it is...and isn't. Natural Products Information Center Retrieved 15 September 2007
^ Gross PM. Tracking market meteors: exotic superfruits, Natural Products Insider, November 2007
^ Sohn E. Superfruits, super powers? Los Angeles Times, March 10, 2008
^ McNally A. Superfoods market set to double by 2011, NutraIngredients.com-Europe, October 8, 2007
^ Runestad T. Functional Ingredients market overview, Functional Ingredients, October 2007
^ Huxley, A., ed. (1992). New RHS Dictionary of Gardening. Macmillan ISBN 0-333-47494-5.
^ "Fruitless Search for the Tibetan Goji Berry" by Simon Parry, from South China Morning Post, December 2, 2006 (PDF file)
^ A Touch Of Argyll In Norfolk Julia Page in The Corncrake, Colonsay , Scotland " I was intrigued to discover that the common name of lycium halimifolium is the Duke of Argyll's Tea-tree or Teaplant and was keen to discover how this name came about. I succeeded with the help of my friend Craig ( nice Scottish name ) at Kew Gardens Library and a historical Who's Who. Accessed November 2006
^ Government Launches Consultation On Future Of Legal Protection For Hedgerows Department for Environment, Food and Rural Affairs, 15 January 2003. Retrieved 6 September 2006.
^ Gross PM, Zhang X, Zhang R. Wolfberry phytochemicals and disease research: implied health benefits, chapter 6 and Wolfberries and Traditional Chinese Medicine, chapter 7 in Wolfberry: Nature's Bounty of Nutrition and Health, 2006, Booksurge Publishing, Charleston, SC, USA
^ See Pubmed[1]; Li XM, Ma YL, Liu XJ.[2]; Luo Q, Li Z, Huang X, Yan J, Zhang S, Cai YZ
^ Short-chain fatty acids: ready for prime time? [Nutr Clin Pract. 2006] - PubMed Result
^ Colonic health: fermentation and short chain fatty...[J Clin Gastroenterol. 2006] - PubMed Result
^ See Pubmed[3]; Tian M, Wang M.
^ See Pubmed[4]; Zhao H, Alexeev A, Chang E, Greenburg G, Bojanowski K.
^ See PubmedTrevithick-Sutton CC, Foote CS, Collins M, Trevithick JR
^ See Pubmed Whitehead AJ, Mares JA, Danis RP
^ See Pubmed Cheng CY, Chung WY, Szeto YT, Benzie IF
^ See Pubmed[5] Wu SJ, Ng LT, Lin CC.
^ [The effect of lycium barbarum polysaccharide on v...[Sheng Li Xue Bao. 1998] - PubMed Result
^ Lycium barbarum polysaccharides: Protective effect...[Life Sci. 2006] - PubMed Result
^ See Pubmed[6]; Cheng CY, Chung WY, Szeto YT, Benzie IF.
^ See Pubmed[7]; Chan HC, Chuen-Chung Chang R, Koon-Ching Ip A, Chiu K, Yuen WH, Zee SY, So KF..
^ See Pubmed[8] Yu MS, Leung SK, Lai SW, Che CM, Zee SY, So KF, Yuen WH, Chang RC.
^ See Pubmed[9]; Gan L, Hua Zhang S, Liang Yang X, Bi Xu H.
^ See Pubmed[10] He YL, Ying Y, Xu YL, Su JF, Luo H, Wang HF.
^ Bottle of gǒuqǐ jiǔ www.tjyxw.com. Retrieved 6 September 2006.
^ Several bottles of gǒuqǐ jiǔ www.chong-yang.com. Retrieved 25 January 2007.
^ Bottle of gǒuqǐ jiǔ data.bip.und.cn. Retrieved 25 January 2007.
^ a b c d e f Young G., R. Lawrence, and M. Schreuder (2005). Discovery of the Ultimate Superfood. Essential Science Publishing. ISBN 0-943685-44-3.
^ a b c d e f Gross, P.M., X. Zhang, and R. Zhang (2006). Wolfberry: Nature's Bounty of Nutrition and Health. Booksurge Publishing. ISBN 1-4196-2048-7.
^ Gross PM. Exploring exotic antioxidant superfruits. Natural Products Insider, October 2006
^ Gross PM. Superfruits take center stage: defining an emergent category. Natural Products Information Center, February 2007
^ Bradley K. Fruits of the future? Natural Products Insider, March 2007
^ Starling S. Superfruits - superheroes of functionality. Functional Ingredients, April, 2007
^ Rourke K, Tirone A. Goji berries: exotic, healthy and gaining momentum, Natural Products Insider, October 2007
^ Goji: birth of a 'miracle' superfruit, New Nutrition Business, London, UK, July, 2007
^ Agency seeks evidence of goji berry consumption, UK Food Standards Agency, February 2007
^ Ignore Euro threats at your peril companies warned, Natural Products Online, May 2007
^ 'Miracle' goji berries face ban under EU red tape, The Daily Mail, February 2007
^ Nutrition and health claims, European Food Safety Authority, May 2007
^ Responses on goji berries reviewed, UK Food Standards Agency, June 2007
^ Goji berries, UK Food Standards Agency, June 2007

Zalecana bibliografia

Ai, Changshan (2002). Zhi Bu Liang Yi Hua Gou Qi (A Word About Lycium chinense, Effective for Therapy and Nutrition). Changchun, China: Jilin Ke Xue Ji Shu Chu Ban She. ISBN 7538424024. ISBN 9787538424027.
Dharmananda, Subhuti (2007). Lycium Fruit: Food and Medicine, Institute for Traditional Medicine Online
Gross, Paul M.; Xiaoping Zhang; and Richard Zhang (2006). Wolfberry: Nature's Bounty of Nutrition & Health. Charleston, South Carolina, United States: BookSurge Publishing. ISBN 1419620487. ISBN 9781419620485.
Mindell, Earl; and Rick Handel (2003). Goji: The Himalayan Health Secret. Momentum Media Health Series. Dallas, Texas, United States: Momentum Media. ISBN 0967285526. ISBN 9780967285528.
Mindell, Earl (2005). Dr. Earl Mindell's Goji: The Himalayan Health Secret. 2nd ed. Lake Dallas, Texas, United States: Momentum Media. ISBN 0967285577. ISBN 9780967285573.
Oyama, Sumita (1964). Kuko o Aishite Junen (Lycium chinense in Favorable Use for Ten Years). Tokyo, Japan: Shufu no Tomosha.
Shufo no Tomosha (1963). Kuko no koyo (Medicinal and Therapeutic Effects of Lycium chinense). Tokyo, Japan.
Takayama, Eiji (1966). Jinsei no Honbutai wa Rokujissai Kara: Furo Choju Kuko no Aiyo (The Real Stage in Life Begins at Sixty: Habitual Use of Lycium chinense for Longevity). Tokyo, Japan: Koyo Shobo
Young, Gary; Ronald Lawrence; and Marc Schreuder (2005). Discovery of the Ultimate Superfood: How the Ningxia Wolfberry and Four Other Foods Help Combat Heart Disease, Cancer, Chronic Fatigue, Depression, Diabetes and More. Orem, Utah, United States: Essential Science Publishing. ISBN 0943685443. ISBN 9780943685441.
Zhang, Yanbo (2000). Molecular Approach to the Authentication of Lycium barbarum and its Related Species. M. Phil. thesis. Hong Kong, China: Hong Kong Baptist University
Zhao, Yue (2005). The Market Prospect of Ningxia Wolfberry/Wolfberry Products in China. Thesis. Netherlands: University of Professional Education Larenstein Deventer.

Linki
Wikimedia Commons:
Lycium barbarum

Botaniczne bazy danych

Flora of China citation for L. barbarum
Flora of China citation for L. chinense
Information about Lycium barbarum L. (matrimony vine) from the United States Department of Agriculture
Plants For A Future database
Species Records of Lycium, USDA, ARS, National Genetic Resources Program. Germplasm Resources Information Network -(GRIN). (Online Database). National Germplasm Resources Laboratory, Beltsville, Maryland. Retrieved 2007-02-11.
Plant-life.org
Plant viruses associated with L. barbarum and L. chinense, from the Plant Viruses Online VIDE database

Medyczne bazy danych

Searching for Lycium on the Pubmed database finds 146 papers of interest; 87 of these are for Lycium barbarum (1991 to July 2007) and 33 for Lycium chinense (1963 to July 2007).
NHIondemand database
PDR for Herbal Remedies

Artykuły, historie, legendy

"The Commercial Legend of Goji: Selling a Chinese Crop Under the Tibetan Flag" from TibetInfoNet, June 29, 2007
"Fruitless Search for the Tibetan Goji Berry" by Simon Parry, from South China Morning Post, December 2, 2006 (PDF file)
Photos from South China Morning Post article
"Mysterious Chinese Berry Brings Solid Profits to Zhongning County, Ningxia" from China Daily, August 30, 2006
"Wolfberry Festival in Ningxia" from China Daily, July 19, 2004
Ningxia wolfberry news site (Chinese)
BBC News coverage
A Friendly Skeptic Looks at Goji Juice by Dr. Ralph Moss
Berry Bad Things The Daily Truth by Jack Marx, Sydney Morning Herald, June 25, 2007

Wideo

CBC TV News report about Earl Mindell and Himalayan Goji Juice (video)
Pictures of "medlar" harvest, July 2007, Xinhua
 
 
acuarela 
Pilny Veg



Posty: 37
Skąd: Łódxkie
Wysłany: 2017-05-14, 13:03   

Zalecałabym przyjrzeć się informacjom jak i czym są konserwowane jagody goji, nasiona chia i inne tego typu wynalazki (w grę wchodzi konserwacja napromieniowaniem) a wtedy o wartościach odżywczych można sobie faktycznie tylko poczytać.
_________________
Take me to the Sun
 
 
Surri 
Żona Admina
Pizdata


Pomogła: 68 razy
Wiek: 32
Posty: 10683
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-05-16, 11:48   

Radiacjne utrwalanie żywności nie ma wpływu na smak i walory odżywcze :) . Radiacyjne utrwalanie żywności jest obwarowane wieloma przepisami i jest bezpieczne :offtopic:
_________________
Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!

Połykaj z Surri
 
 
 
acuarela 
Pilny Veg



Posty: 37
Skąd: Łódxkie
Wysłany: 2017-05-16, 20:42   

oglądałam godzinny dokument na Planette- radiacja m.in. zmienia strukturę białka, więc chociażby w tym momencie pada idea witarianizmu- raw
_________________
Take me to the Sun
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


pojazd zastępczy z oc ochrona danych osobowych dokumentacja guy hands ochrona danych osobowych ochrona danych osobowych audyt