Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przełom? Naukowcy wyhodowali… mięso
Autor Wiadomość
Tequilla 
Veg Do Potęgi
wujek dobra rata



Pomógł: 23 razy
Wiek: 42
Posty: 3576
Skąd: Byt GoGo
Wysłany: 2010-07-19, 09:56   

krzysztof napisał/a:




Wynika ,że obecnie to drogi "interes".



Owszem, ale komputery też kiedyś były drogie. Postęp w danej dziedzinie wynika z popytu, a niestety popyt na sztuczne mięso jest na razie znikomy. Myślę, że gdyby był spory w ciągu 10 najbliższych lat ulepszono by technologię na tyle, że ceny stałyby się normalne, a mięso dobrej jakości. Na razie mordowanie jest tańsze i większosci ludzi nie przeszkadza.
 
 
Tequilla 
Veg Do Potęgi
wujek dobra rata



Pomógł: 23 razy
Wiek: 42
Posty: 3576
Skąd: Byt GoGo
Wysłany: 2013-07-31, 10:12   

Interia napisał/a:


Zjedz hamburgera z próbówki

W Londynie za kilka dni będzie można zjeść nietypowego hamburgera. Naukowcy przygotowali mięso, które może zrewolucjonizować rolnictwo.

W pierwszą sobotę sierpnia w stolicy Zjednoczonego Królestwa odbędzie się prezentacja i konsumpcja hamburgera, który został zrobiony na mięsie wyhodowanym w laboratorium. Jak podaje The Independent autorem tego kulinarnego dzieła jest naukowiec z Uniwersytetu w Maastricht, Mark Post.

Hamburgery będą grillowane w obecności zaproszonych gości. Niestety nie wiadomo, kto będzie miał okazję jako pierwszy skosztować nietypowego dania. Media zostały jedynie poinformowane, że każdy kotlet składa się z trzech tysięcy sztuk mięsa wołowego, którego wielkość można porównać do ziaren ryżu.

Na badania nad hamburgerem z próbówki wydano około 250 tysięcy funtów. Można więc powiedzieć, że będzie najdroższym fast-foodem w historii. Pieniądze na badania uniwersytet otrzymał od anonimowego darczyńcy, który na razie nie chce się ujawniać.


Mięso na hamburgera zostało wyhodowane z komórek macierzystych krowy zabitej w rzeźni. Według Marka Posta technologia syntetycznego pozyskiwania mięsa na pewno przyda, przede wszystkim ze względu na rosnące zaludnienie Ziemi.

Jak pokazuje praktyka, już teraz wzrasta spożycie mięsa. Przede wszystkim na szybko rozwijające się duże państwa, jak Chiny i Indie (tutaj wołowina na szczęście nie musi być sztucznie hodowana).

Naukowcy przewidują, że w ciągu pięciu do dziesięciu lat syntetycznie pozyskiwane mięso będzie składnikiem diet wielu osób. Należy też oczekiwać, że ze wzrostem produkcji i zapotrzebowania proces hodowli mięsa w próbówce będzie tańszy.



http://facet.interia.pl/k...ametr=facet_dol

Cóż, trudno to jeszcze nazwać wielkim krokiem w przód, ale temat jak widać ciągle się przewija
_________________
rzułta rzaba rzarła rzur

cat bless you

Ostatnio zmieniony przez Tequilla 2013-07-31, 10:14, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Surri 
Żona Admina
Pizdata


Pomogła: 78 razy
Wiek: 34
Posty: 11326
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-08-06, 07:24   

Już ktoś to żarł

Dziś (5 sierpnia) na konferencji prasowej w Londynie przygotowano i skosztowano najdroższego hamburgera świata - przekąska powstała z mięsa z probówki. Smażeniem zajmował się kornwalijski kucharz Richard McGowan. Z daniem z probówki zapoznali się krytycy Hanni Ruetzler i Josh Schonwald.

Maastricht University

Eksperyment zespołu doktora Marka Posta z Universiteit Maastricht zaczął się od biopsji krowy i wyekstrahowania z próbki mioblastów. By uzyskać formę 14-dag kotleta, wyhodowane po ok. 3 miesiącach włókna mięśniowe (20 tys.) wyciąga się z pożywki, rozcina, prostuje i ściska. Dotychczasowy koszt realizacji projektu wycenia się na 250 tys. euro. Wszystkie wydatki pokrył współzałożyciel Google'a Sergey Brin.

Wydarzenie było transmitowane na żywo w Internecie. Publiczna konsumpcja miała pokazać, że jadalne mięso z laboratorium nie jest już domeną naukowego SF. Co więcej, to dobry sposób na ograniczenie wpływu masowej hodowli bydła na środowisko naturalne. Krowy są bardzo nieekonomiczne: potrzebują 100 g białka roślinnego, by wytworzyć zaledwie 15 g białka zwierzęcego. Ponieważ kontrolujemy wszystkie zmienne, z mięsem z probówki możemy zwiększyć wydajność [całego procesu]. Nie zabijamy krowy i nie musimy się przejmować emisją metanu.

Holender podkreśla, że ekologiczny wpływ mięsa z laboratorium będzie oceniany na przestrzeni jego całego "cyklu życiowego". Wstępne testy pokazują jednak, że wykorzystanie gruntu i wody zmalało o 90%, a ogólne zużycie prądu o 70%.

Na razie hamburger z probówki składa się wyłącznie z białka. Nie ma w nim np. tłuszczu, który odpowiada za unikatowy smak mięsa. Kolejnym krokiem Holendrów ma być zatem dodanie do protein adipocytów. Niewykluczone, że z myślą o miłośnikach steków z "wkładką" w przyszłości w hodowlach znajdą się też komórki kości.

Po wszystkim Reutzler powiedziała, że spodziewała się delikatniejszej tekstury. Wg niej, smak był dość intensywny, a burger przypominał mniej soczyste mięso. Austriaczka wyznała również, że brakowało jej soli i pieprzu. McGowan dodał, że sztuczny kotlet był nieco bledszy od swego zwierzęcego odpowiednika, smażył się jednak tak samo. Relacjonując wydarzenie, media ujawniły, że by nadać sztucznemu burgerowi kolor mięsa, posłużono się sokiem z buraków i szafranem.

http://kopalniawiedzy.pl/...Mark-Post,18576
Dla mnie jest to mega obrzydliwe, ale są wśród nas ludzie kompletnie nie wierzący w siebie i mówią ,,ja bym bez mięsa nie mógł/ nie mogła". To już lepiej niech jedzą takie obrzydlistwo niż ,,tradycyjne"

Mam tylko pytanie czy ktoś się orientuje co do tej pożywki na której to to rośnie?
Gdyż na fejsie pojawił się komentarz
Cytat:
Ale to mięso nie rośnie sobie na powietrzu i wodzie, tylko na pożywce uzyskiwanej z ciał cieląt. Taka produkcja nadal wiąże się z zabijaniem.


[ Dodano: 2013-08-06, 07:26 ]
Inny ciekawy komentarz
Cytat:
Jeśli zdecydowana większość produkcji wołowiny (i innego mięsa) przeniesie się na probówki, to ciekawe jak na to zareagują zwolennicy uboju rytualnego. Czy takie mięso będzie koszerne?
_________________
Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!

Połykaj z Surri
Ostatnio zmieniony przez Surri 2013-08-06, 07:26, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Alispo 
Veg Do Potęgi


Pomogła: 16 razy
Wiek: 38
Posty: 3461
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-08-06, 09:59   

co do pozywek to sa rozne opcje i mozna nad nimi nadal pracowac,do czasu gdy wiekszosc poprzestawia sie na mieso z probowki juz na pewno cos sie wymysli ;-)
_________________
http://onlyonesolution.org
 
 
Tequilla 
Veg Do Potęgi
wujek dobra rata



Pomógł: 23 razy
Wiek: 42
Posty: 3576
Skąd: Byt GoGo
Wysłany: 2013-08-06, 12:34   

Alispo napisał/a:
co do pozywek to sa rozne opcje i mozna nad nimi nadal pracowac,do czasu gdy wiekszosc poprzestawia sie na mieso z probowki juz na pewno cos sie wymysli ;-)


Właśnie. Na razie raczej na pewno pochodzi z uboju, ale ciężko kruszyć o to kopie. Niech pracują, niech myślą, niech kombinują. W przyszłości zapewne będzie to samowystarczalny przemysł i nie trzeba będzie dodatkowo zabijać zwierząt, by pozyskać mięso do namnażania w laboratorium.
_________________
rzułta rzaba rzarła rzur

cat bless you

 
 
D.M. 
Guru Veg
weg liberalny



Pomógł: 15 razy
Wiek: 48
Posty: 4780
Skąd: Kielce
Wysłany: 2013-08-06, 22:50   

Tequilla napisał/a:
W przyszłości zapewne będzie to samowystarczalny przemysł

Chyba tak. Poza tym, przypuszczam, że jest techniczna możliwość brać potrzebne komórki też od zwierząt żywych bez ich zabijania.
 
 
an 
Veg Do Potęgi
UCZCIWOŚĆ ponad TWA


Pomogła: 36 razy
Posty: 2791
Skąd: Lond
Wysłany: 2013-08-07, 03:43   

Poprano komórki macierzyste z szyji.
_________________
Koniecznie zainteresuj się swoją witaminą B12 (i zależną od niej homocysteiną)
oraz kwasami tł. omega-3, witaminą D i ferrytyną!

http://www.youtube.com/wa...E&feature=share Rewelacyjny wykład naukowy o wierzeniach, cudach, religii, moralności ...

.... http://www.youtube.com/wa...feature=related
 
 
tiger 
Veg przez duże V


Pomógł: 4 razy
Wiek: 48
Posty: 1143
Wysłany: 2013-08-07, 21:23   

an napisał/a:
Poprano komórki macierzyste z szyji.


w telewizji pokazywali raczej okolice zadu...ale to bez znaczenia....sam fakt budzi mój wstręt :paw:
_________________
polędwica oraz schab nie smakuje tak jak szczaw,jesteśmy roślinożerni.....
 
 
an 
Veg Do Potęgi
UCZCIWOŚĆ ponad TWA


Pomogła: 36 razy
Posty: 2791
Skąd: Lond
Wysłany: 2013-08-07, 23:57   

Słuchajcie, ten który to wymyślił, nie zrobił tego z myślą o wegetarianach, tylko z myślą m.in. o środowisku, i w takiej sytuacji nie ma sensu pisać, czy to obrzydliwe, czy nie, jeśli może uchronić zwierzęta przed hodowlą na taka skalę jak dziś, to super. Przecież nie można się łudzić, że większość ludzi przejdzie na wegetarianizm. Na pewno nie w najbliższych dziesięcioleciach.
_________________
Koniecznie zainteresuj się swoją witaminą B12 (i zależną od niej homocysteiną)
oraz kwasami tł. omega-3, witaminą D i ferrytyną!

http://www.youtube.com/wa...E&feature=share Rewelacyjny wykład naukowy o wierzeniach, cudach, religii, moralności ...

.... http://www.youtube.com/wa...feature=related
 
 
Łysica 
NieVeg


Pomógł: 16 razy
Wiek: 100
Posty: 2523
Skąd: z rury wydechowej
Wysłany: 2013-08-08, 09:03   

Hola!
an napisał/a:
Słuchajcie, ten który to wymyślił, nie zrobił tego z myślą o wegetarianach, tylko z myślą m.in. o środowisku

an z myślą ale o pieniądzach i zyskach,tylko i wyłącznie.
 
 
tiger 
Veg przez duże V


Pomógł: 4 razy
Wiek: 48
Posty: 1143
Wysłany: 2013-08-08, 20:32   

i na pewno nie idzie tu o zdrowie konsumentów
_________________
polędwica oraz schab nie smakuje tak jak szczaw,jesteśmy roślinożerni.....
 
 
an 
Veg Do Potęgi
UCZCIWOŚĆ ponad TWA


Pomogła: 36 razy
Posty: 2791
Skąd: Lond
Wysłany: 2013-08-08, 21:05   

Łysica napisał/a:
Hola!
an napisał/a:
Słuchajcie, ten który to wymyślił, nie zrobił tego z myślą o wegetarianach, tylko z myślą m.in. o środowisku

an z myślą ale o pieniądzach i zyskach,tylko i wyłącznie.


Oj nie sądzę, myślę, że jak ktoś zostaje i jest naukowcem/badaczem/ odkrywcą, to przede wszystkim kieruje się pasją odkrywania, tym, że może wynaleźć coś nowego, zaistnieć tym albo ułatwić coś, wzbogacić osiągnięcia nauki.
_________________
Koniecznie zainteresuj się swoją witaminą B12 (i zależną od niej homocysteiną)
oraz kwasami tł. omega-3, witaminą D i ferrytyną!

http://www.youtube.com/wa...E&feature=share Rewelacyjny wykład naukowy o wierzeniach, cudach, religii, moralności ...

.... http://www.youtube.com/wa...feature=related
 
 
an 
Veg Do Potęgi
UCZCIWOŚĆ ponad TWA


Pomogła: 36 razy
Posty: 2791
Skąd: Lond
Wysłany: 2013-08-09, 00:32   

hmm, chociaż rzeczywiście jedno nie musi wykluczać drugiego
ale tak czy owak, jeśli to ma ulżyć zwierzętom ... to cieszmy się

serio nie ma się co łudzić, że wszyscy czy nawet większość zostanie wege, tak jak nie można się łudzić, że wyeliminuje się zło
_________________
Koniecznie zainteresuj się swoją witaminą B12 (i zależną od niej homocysteiną)
oraz kwasami tł. omega-3, witaminą D i ferrytyną!

http://www.youtube.com/wa...E&feature=share Rewelacyjny wykład naukowy o wierzeniach, cudach, religii, moralności ...

.... http://www.youtube.com/wa...feature=related
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2884
Wysłany: 2013-08-09, 11:22   

cześć :sloneczko:
Surri napisał/a:
...
Mam tylko pytanie czy ktoś się orientuje co do tej pożywki na której to to rośnie?
Gdyż na fejsie pojawił się komentarz
Cytat:
Ale to mięso nie rośnie sobie na powietrzu i wodzie, tylko na pożywce uzyskiwanej z ciał cieląt. Taka produkcja nadal wiąże się z zabijaniem.
...

Aktualnie taki produkt z wege. nie ma nic wspólnego- pożywka dla komórek macierzystych na laboratoryjnym szkiełku to tzw.:Serum płodowe z cieląt , na razie dobro zwierząt odpada.
Takie serum jest produktem ubocznym w przemyśle mięsnym - pozyskuje się poprzez odciągniecie krwi z usuniętego płodu zabitej krowy .
Igłę wbija się wprost do serca płodu aby zminimalizować zanieczyszczenie serum. Krew pozostawia się aby skrzepła i później już jest odpowiednia technologia produkcji .
W 2008 r. sprzedano na świecie ok. ok.700 tysięcy litrów FBS .
szerzej :
Fetal bovine serum ( FBS )
http://en.wikipedia.org/wiki/Fetal_bovine_serum
Cytat:
...Production
Fetal bovine serum is a by-product of the meat industry. Fetal bovine serum, as with the vast majority of animal serum used in cell culture, is produced from blood collected at commercial slaughterhouses from cattle bred to supply meat destined for human consumption.

The first stage of the production process for fetal bovine serum is the harvesting of blood from the bovine fetus after the fetus is removed from the slaughtered cow. The blood is collected aseptically into a sterile container or blood bag and then allowed to clot. The normal method of collection is cardiac puncture, wherein a needle is inserted into the heart. This minimizes "the danger of serum contamination with micro-organisms from the fetus itself, and the environment".[1] It is then centrifuged to remove the fibrin clot and the remaining blood cells from the clear yellow (straw) colored serum. The serum is frozen prior to further processing that is necessary to make it suitable for cell culture.

The second stage of processing involves filtration, typically using a filtration chain with the final filtration being triple sterile 0.1 micrometre membrane filters. When processed by a reputable commercial serum supplier, the sterilized fetal bovine serum is subjected to stringent quality control testing and is supplied with a detailed Certificate of Analysis. The certificate gives full test results and information concerning the origin of the serum. Certificates of Analysis vary between commercial suppliers, but each usually includes the following details: filtration statement, country of origin, cell growth performance testing, microbial sterility testing, screening for mycoplasma and virus, endotoxin, haemoglobin, IgG and total protein assays....

Z tym sztucznym mięsem to podobna ściema jak gmo co to miało wyeliminować głód na świecie a okazała się biznesem jak każdy inny( zresztą takie bajki sam wciągałem w latach 80 na lekcjach biologi i słuchałem z otwartymi ustami co to za dobrzy ludzie zmagają się z problemami ludzkości )
Oczywiści podkreśla się i zwraca uwagę głównie na środowisko i tu argumenty są klarowane ale najpierw należałoby legalnie, stopniowo eliminować obecną produkcje ( obecnie to herezja i jakiś absurd :-) ) i maksymalnie obniżyć koszty takiego produktu.

Kto ma czas ( 5 min ) może posłuchać wypowiedzi tych osób mają raczej negatywne zabarwienie , jedynie profesor medycyny rokuje nadziej z medycyna ii transplantologią ( dobra wypowiedź Ł.Bożka z Klubu Gaja ).
Frankenburger - 250 tys. euro za 140 gramów mięsa
http://www.polskieradio.p...40-gramow-miesa
http://www.polskieradio.pl/Player

:bye:
Ostatnio zmieniony przez krzysztof 2013-08-11, 12:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
D.M. 
Guru Veg
weg liberalny



Pomógł: 15 razy
Wiek: 48
Posty: 4780
Skąd: Kielce
Wysłany: 2013-08-10, 22:22   

krzysztof napisał/a:
Aktualnie taki produkt z wege. nie ma nic wspólnego- pożywka dla komórek macierzystych na laboratoryjnym szkiełku to tzw.:Serum płodowe z cieląt , na razie dobro zwierząt odpada.
Takie serum jest produktem ubocznym w przemyśle mięsnym - pozyskuje się poprzez ociągniecie krwi z usuniętego płodu zabitej krowy .

Aktualnie, na razie. Jeśliby planowano, że tak i dalej będzie, to badania byłyby w ogóle bezsensowne: robić skomplikowane manipulacje z trupem przeznaczonym na mięso, żeby wyprodukować jeszcze trochę mięsa. A chodzi o to, by nauczyć się produkować mięso bez hodowli zwierząt; albo co najmniej ze znacznie ograniczoną hodowlą, co również byłoby lepiej dla zwierząt, niż obecna sytuacja.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group